Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 3 maj 2015

Censurmentalitet och den irrationella själens fruktan

Vad har chefredaktör Ståhlström
och Roger "Helgonet" Moore gemensamt?

ETC berättar om den politiska satirtecknaren som efter byte av chefredaktör på den urvattnade fackföreningen Unionens tidningsredaktion plötsligt fann sina tills nu helt okej bilder censurerade av den nya och "osunt ängsliga"  chefen, en chef som inte kunde hantera politiskt stoff. Samma bilder gick sedan alldeles utmärkt att sälja in på andra ställen, så de verkar inte ha varit så värst "extrema".

Bloggens läsare, som nu kan de kosmiska principerna och vad de representerar - möjligheter och begränsningar - finner i chefredaktörens horoskop ett oslagbart skolexempel på trångsynt förbudsmentalitet och rädsla för att stå för något överhuvudtaget! Horoskopet är som en utsökt mening och det är bara att plocka ut satsdelarna och begrunda.



Månen i Kräftan står för ängslan och protektionism, men det är mixen med den något osunt självcentrerade Jungfrun som skapar en värre sort än någon av typerna var för sig producerar. Och sedan har vi förstås det elaka och snarstuckna drag som introduceras av den kritiska Mars-i-Tvillingarna som här attackerar Jungfrun och skapar paranoida drag hos den här Jungfrun, redan från början ett nervigt tecken som upplever sig oskyddad och sårbar!

Vad som gör årgång 1960 av Jungfrun till en historiskt problematisk variant  (åtminstone de dagar då Månen och ascendenten lyfter upp den grundläggande problematiken) är att den normalt så frihetliga och toleranta Jupiter-i-Skytten gästas av Saturnus. Jupiter förhåller sig neutral till Saturnus och ger den senare en lyckosamt expanderad plattform att göra vad Saturnus kan bäst: snåla och negera och kontrollera och frisera. 

När Saturnus blåses upp till en sådan volym som här, och sedan, sin snäva natur trogen, kastar en gränsdragning mot petimätern Jungfrun, ja då resulterar "chefen från helvetet"! Tro mig, jag har haft tre Sol-Jungfrur som närmast överordnad de senaste 15 åren och det fungerar bara inte. Detta ÄR trälens tecken och den mentalitet som tecknet som sådant indikerar, är så pedantisk och så bristfällig i helhetssynen att det är rena självmordet när "ordergången" placerar en med helhet under en detaljfanatiker som spinner för mycket och för långt på bara delar av helhetsbilden. Merkurius (Jungfruns härskare) saknar helt och hållet omdöme, detta tillhandahålls av andra astrologiska indikationer.

En var en mellanchef och projektledare i IT-branschen, en annan näringsidkare i detaljhandeln och kanske den girigaste och mest själviska människa (och fylld av kundförakt!) jag mött. (Jungfrun i kombination med en Kräftascendent och Månen i materialistiska Oxen!) Den tredje var projektledare i översättningsindustrin och - hör och häpna - född samma dag, månad och år som den förskrämda chefredaktören. Också denna man, som är en god vän, tycks tyvärr lida av samma paniska rädsla för politik och sjukliga förmåga att läsa in för mycket i bilder. 

För att dölja sitt liberala hat mot det socialistiska jämlikhetssamhället brukar han alltid tramsa "flumma bort" den konfliktlinje som jag oavsiktligt råkar utlösa från tid till annan, det uppstår ju en intressekonflikt här mellan vänskap och den djupt degenererade ideologin. Här är ett bra exempel i samband med ett förslag om träff över några öl:


För den reaktionära post-politiska borgarens oförmåga att kännas vid problemen i dagens samhälle, se denna viktiga artikel, också ETC.

Under årens gång har vid enstaka tillfällen bloggens läsare inkommit med belysande paralleller via överlappande födelsedagar. Men nu har bloggaren själv på kort tid varit med om två egna sammanträffanden, dels ovanstående långtgående parallellfall och så inlägget om hysterektomier där två bekanta (en borttappad sedan många år) visade sig födda samma dag, månad och år.

Och vad då om skådisen Roger Moore (som på fotot mot slutet av sina år i rollen som Helgonet är fånigt lik den politikerfobiske borgarvännen)? Moore har samma ljusa och lätt negativt skärskådande ögon som chefredaktören, samma utformning av munnen och området däromkring, och jag kan bara sluta mig till att det är Jungfruns tecken som soltecken som här råkar trilla ut i snarlika utföranden. Jungfrur, män som kvinnor, har ofta väldigt behagliga och väl tecknade ansikten, och Hollywood har alltid ett gäng av dem och Hugh Jackman har varit en kvinnornas favorit i bra många år nu.

Annars är ju ansiktets formgivning via de astrologiska faktorerna en ormgrop man inte bör halka ned i, inte minst för att alla människor har också psyken och omdömen och ser helt olika saker! Vilket inte minst satirtecknaren blev varse då hans alster började granskas av en kvinna med ett horoskop som skulle passa bättre som "säkerhetsanalytiker" eller låssmed.

Roger Moores horoskop kommenterades sommaren 2013.

2 kommentarer:

Susanne sa...

Jag blev nyfiken på att kolla in Max Gustafssons horoskop, och det lustiga är att han också har mycket jungfrun och kräftan! Månen i kräftan som chefredaktören, men dessutom med mars. Solen är visserligen i vågen, men venus och merkurius i Jungfrun. ´(3/11 1977) En skillnad är att Saturnus inte angriper jungfrun, som istället välsignas av Jupiter i tvillingarna.

Soljungfrur som chefer: Jag hade en sådan i 20 år. Och det fungerade relativt bra. (100%-igt nöjd med chefen är man väl aldrig). Men det kanske berodde på att jag själv är jungfru :-) (Månen var i fiskarna).

Seaward sa...

Den fattar jag eventuellt! Det blir överkänslighet när två så lika typer kommer in i samma rum. Båda destabiliserar varandra och sköldarna går upp direkt.

Samtidigt får man inte helt ignorera soltecknet även om disponenten modifierar och ibland också starkt. Men hur mycket disponenten blandar sig i beror förstås på i vilket hus den befinner sig. En hörnplacerad soldisponent skulle nog kunna ta över helt så att man i fallet med illustratören trodde det var en Jungfru man hade att göra med.

Micro management är där Jungfrun kan fela och så var det i två fall. Sedan måste en chef vara ytterst trygg i sig själv om han får en potentiell chef i underordnad position - jag har ju Solen, Mars och Merkurius i femte chefshuset och fast Solen är svag I Vågen lyckas jag alltid göra veka (odugliga) chefer nerviga! :-)