Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 3 november 2011

Lindsay Lohan, alkohol & astrologi

Det är en sorglig bild av f.d. barnstjärnan Lindsay Lohan SvD visar. Den påminner om Marilyn Monroes svanesång, och det kanske är därför Lohan gick med på en fotosession där hon exakt imiterade den framlidna skönheten på deken.

Kastar man lite ljus in i SvD-fotografiet så att ögonen kommer fram ur svärtan, ser man tydligare hur desillusionerad och rent av utbränd den här kvinnan är.



Sedan jag förra gången sökte astrologiska förklaringar till hennes svaga karaktär har födelsetimman blivit känd. Franska AstroTheme ger den och jag kan bara säga att det klickar direkt när jag räknar om deras karta till den sideriska zodiaken.

Här har vi Oxen som persona, tecknet som är helt identifierat med föda eller annan stimulantia. Den självförbrännande elden från Mars mot tröstätande eller snarare tröstdrickande Kräftan kvarstår förstås. Eld torkar ut Vatten tack vare "eldvatten". Men med hjälp av klockslaget ser vi nu exakt vilket område den omoraliska Mars attackerar, det är tredje intellektshuset som tar stryk.



Bara två andra exempel på Ox-ascendenten som ett risktecken i frågor om att förgifta sig själv: Charlie Sheen och Beach Boys-geniet Brian Wilson. Den senare har faktisk Satans hångrin (stjärnan Algol) bara två grader från sin ascendent. Efter 25 år av svårt missbruk ansågs hans hjärna helt stekt, men under 00-talet lyckades en åldrad och försvagad man göra ännu en comeback.

Rocksångaren Lou Reed, f.n. dödshotad av Metallica-fans för ett samarbete, har ingen känd födelsetid. Men där ses de båda onda Saturnus och Mars omringa Algol i början av Oxens tecken. Han var djupt nere i heroinmissbruk under många år, och från hans ungdom minns man ju föräldrarna som sökte elchocka honom frisk från hans homosexualitet. Är det så att Algol/Satan ibland förvandlar ett liv till ett rent, hånfullt skämt? 

Det är helt klart att astrologin har många sätt att beskriva problem. Lindsay Lohan har undsluppit Algol, men uppenbarligen gör en framträdande Saturnus i väster inget gott alls när den befinner sig i Vattenelementet. Kall planet och kallt element som bestrålar Ox-ascendenten. Det ger en svår variant av den sataniska axeln som begraver människan i sinnenas konsumtion för att döva bristen på kontakt med sin inre ande.

Det här är slutfasen på själens syndafall - när människan blir en materialist börjar hon sinnessjukt förstöra sig själv genom materia! Den andligt orienterade djuppsykologen James Hillman, som ägnade många år åt svårt deprimerade och suicidala människor, menade att det inte finns någon "lösning" på psykopatologiska tillstånd. Själen måste tillåtas degraderas sig. Det är detta den ville med sitt nuvarande liv.

Ja, det finns skitliv inplacerade på själens långa vandring mot fullt uppvaknande - uppenbarligen är det frukten som skördas av en långt gången avvikelse från den svårgripbara kosmiska morallag som antikens astrologer sökte illustrera. Det här systemet har nu tappat all kulturens aktning och halkat ner på veckotidningsnivån. Men skälet till detta är att den västerländska kulturen tappat sin självrespekt och själv befinner sig i det självdestruktiva läget!

Lindsay Lohans horoskop visar hur syndafallet kan genomföras: genom att via horande Venus ha ett alltför skriande behov av "sötsaker".

***** 

För en annan version av hur Vatten och Eld är destruktiva mot varandra, se mångåriga missbrukaren och musikern Olle Ljungström. Här har vi Solen i Kräftan (Vatten), disponerad av en Måne i Lejonet (Eld) men dessvärre ett psyket som också drar in Drakhuvudets förstärkningar och förvrängningar.

Den här "ekokammaren" till den lilla Kräft-Solen är uppenbarligen mer än Solen i Vatten mäktar. Lejon-Månens "hetta" återspeglar enbart Solen som brinner för självtillfredsställelsen i Kräftan. Den brinner för att plugga alla svarta hål.

Den glorifierade själdestruktionen är en "rockmyt" skapad av de onda och oregerliga andar som bor där Eld och Vatten kommer samman. De producerar insensibla sensationalister - sånt som packet bland oss törstar att läsa om eftersom vi bär på samma själsliga sjukdom och behov att degradera oss. Innan vi blivit alltigenom ynkliga kan vi inte förstå vad en storslagen människa är.

Den unga Lindsays djupblå-gröna "oceanögon" fängslade mig när jag såg dem på foto för många år sedan. Idag vet jag att det var tecknet på en drunknad eller förlorad själ. Det hade bara inte hunnit visa sig än och Hollywood hann kapitaliserad lite på att hon hade "det" och en sällsam blick några få år. Den grekiske filosofen Herakleitos sade för 2.500 år sedan: "Vatten är död för en själ".

När Lindsay Lohan gjort slut på sig själv i detta liv, kommer hon att återfödas som en lugn och välanpassad människa i nästa. Hon var bara tvungen att bränna bort sin själs fuktskador. Det hon gör nu är i långa loppet därför konstruktivt. Så lustigt den verkliga verkligheten fungerar!

*****


Jämför gärna med Eld/Vatten-kriget i sångerskan Rihannas horoskop, nyligen däckad i Globen eftersom hon drack alkohol i stället för att hämta nya krafter efter spelningen kvällen innan (AB). Åter ett fall av Mars i Skytten i attack mot Venus i ett Vattentecken:



*****

Teknikalia

Lindsay Lohans Oxe stigande i öster ger Venus som horoskophärskare. Venus i Vatten i tredje intellektshuset (med Merkurius/intellektet) mottar här attacken från Mars i Eld. "Förhöjd libido" i normala fall men här tusenfalt förhöjd eftersom Eld och Vattten urladdar sig så. Lohan hade en lesbisk period, och hade det funnits ett dussin olika sorters kön på jorden, hade hon konsumerat dem allihop.


Bonusspaning.

Av cirka 1.400 horoskop med känd födelsetid visar sig Lindsays kombination av Ox-ascendenten, Mars-Skytt i attack mot Venus-Kräfta vara unik. Underlaget var för litet.

Förenklar jag sökningen till bara Ox-ascendenten och dess härskare Venus placerad i Kräftan (en alltigenom negativ och privatkonsumerande grundton), ger detta tre träffar förutom Lindsay:

George Bernard Shaw - Nobelprisbelönt författare
Michelangelo Antonioni - filmregissör
Lindsay Lohan - fallen ungdomsstjärna
Anonym

Det är det anonyma fallet som är intressant här. En ung kvinna som flyttade till kungliga huvudstaden för att göra karriär i medierna. Istället slutade hon som "madrass" och engångsligg för otaliga män i sina korkade försök att sängvägen nå en karriär. Efter några år av degradering lämnade hon med stukad självkänsla den kungliga huvudstaden och slog sig till ro med "det lilla livet" i en svensk småstad.

Här ser vi allt det ynkligaste med de astrologiska principerna. Venus som blott en hora, Oxen som bara en njutningssökare och Fredrik Reinfeldts soltecken Kräftan, enbart är intresserad av den egna konsolideringen.

Det är en kosmisk nödvändighet att en människa med den här egoistiska ansatsen bara mötte de sämsta skitstövlarna i Stockholm (och det är i huvudstaden alla egostörda och ofärdiga människor samlas).



Om Lindsay och fängelsedomen även i DN.

Inga kommentarer: