Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 16 februari 2011

Örebromannen - nog är det demonen Rahu



Ska man våga sig på en gissning om den definitivt svagaste punkten i horoskopet för Örebromannen - tredje inlägget om honom! - så upplöser den sig faktiskt i två.



Psykets eller sinnelagets Måne i Fiskarna är plastiskt och impressionabelt. Med Rahu eller Drakhuvudet som förstärker och ibland förvränger intrycken, verkar det vara det enda som behövdes för att en underliggande och mer långvarig svacka skulle visa sig på värsta sätt. 

Det är Jupiter som under ett år passerar Vattumannen vilket ger en vilja att expandera eller multiplicera upplevelserna. Men Jupiters disponent, värden som härskar över Vattumannen, är essentiella Luftplaneten Saturnus som här hittas i det instinktiva Vattentecknet Skorpionen. 

Eftersom den här kombinationen av Luft och Vatten ligger i rigida Tamas guna (fixeringens kvalitet) förstår man att Månen/sinnet lätt kan drabbas av en hang-up som handlar om att upprepa samma sak om och om igen. Tamas guna bygger en låst mental värld, och som nämnt i tidigare inlägg var den nu enligt medierna ångerfulle Eliasson (Expr) en fixerad våldsspelsmissbrukare.

Det är således ännu en variant på Vatten och Luft, elementen som blandas med så osäkra resultat, som verkar ligga bakom den störda verklighetsuppfattningen hos den här unga mannen. 

Vi har sett otaliga versioner av den här typen av himmel i samband med psykopatologi, och det märkliga är att Vatten och Luft exakt illustrerar psykologins allra första åtgärd: i sin ungdom drog den här humanistiska vetenskapen en skiljelinje mellan något som den kallade det omedvetna och det dagmedvetna intellektet. Det är dessa två nivåer som passar sig så utmärkt väl att låta Vatten och Luft representera. Jag har kallat elementens möte "dissociation" eftersom de, så att säga, är ömsesidigt uteslutande.

Författaren D.H. Lawrence protesterade energiskt i två essäer mot Freuds nya modell och ville inte alls se någon gränslinje mot det omedvetna. Vi talar om livet här, var hans åsikt. Men skiljelinjen är ett faktum! Alla minns inte allt, särskilt inte sina tidigare liv!

Jag hade faktiskt ingen aning när jag började blogga för två år sedan att de fyra elementen skulle visa sig så konsekventa under en lång period av stickprov på iögonenfallande tidningsrubriker.

Under den tropiska (väst-) zodiaken fick jag aldrig den här distinkta responsen, och nu vet vi ju varför. Fyra av fem födslar ligger "fel" och desorienterar totalt den astrologiska studenten! Teorin må ha repeterats sedan senantiken men i praktiken luras man i den tropiska zodiaken att titta efter kvaliteter som inte längre finns på samma platser i det "psykiska" rummet!


*****


Tillägg 110307.

DN kallar åtalet historiskt.


Tidigare studier av horoskopet (diskuterar andra astrologiska faktorer):

Örebromannens horoskop

Örebromannens horoskop - igen




Inga kommentarer: