Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 25 maj 2010

Jetsetsvenskans horoskop

En lustig koincidens att i sista sekund tillfoga en kommentar till avdöda Brittany Murphys framlidna make Simon Monjack där jag introducerar Agnetha Sjödin, och i nästa ögonblick få syn på en rubrik i AB om Jetsetsvenskan - i likhet med Sjödin också en Sol-Kräfta och troligen också med Månen i Skytten. Det skulle ge samma oroliga Eld/Vatten-krig och vilja att "göra världen" som varit så tydlig hos Sjödin.

I den här korta granskningen utgår jag från att Månen är kvar i Skytten hos jetsetsvenskan även om chansen är hög även för en Mån-Stenbock (vilket inträffar någon gång efter 14.30). 

Och skälet till detta är inte en sidokommentar i AB: "Jag är inte förvånad över att hon rörde sig i de kretsarna. Hon har alltid velat umgås med de rika och vackra, säger en barndomskompis". För Månen i Stenbocken är om möjligt ännu mer intresserad av status och "fina kretsar" än den Mån-Skytt jag valt. 

Nej det är det här årets kombination av "lycksökande" och lyckofinnande Jupiter i hemmaläge i Skytten som skapar en så förträffligt tydlig bild av en som vill ut i världen och göra lyckan via avlägsna resor om man också sinnelagets Måne står här. Skytten är verkligen en äventyrare.




Det var då den korta "uppgången" innan hennes fall, och det är inte alls fel att se vilket extremt budskap på statussökande som ryms här, med Jupiters "goda öga" riktat mot Lejonet (rika män) och däri Venus/pengar och kärlek. Ut i världen och hitta kärlek med mycket pengar!

Det här är ungefär samma grundstruktur som hos Elin Nordegren (Woods) (horoskop i nytt fönster), också liten flicka som gav sig ut i stora världen och blev charmerad av en rik psykopat!

Om vi antar att Månen stod i Skytten, är inte detta - taget för sig - någon särskilt problematisk berättelse. Tvärtom är Jupiter "naturligt" god vilket stämmer sinnelaget mot hoppfullhet. Och Skytten är faktiskt ett kunskaps- eller i det här fallet kanske mer ett erfarenhetssökande Sattva-tecken . Hennes sinne hade därför en i grunden utåtriktad och jovialisk disposition - hon ville ut i livet och göra erfarenheter.

Exkurs. En Måne i Stenbocken skulle istället lett till en distanserad och dämpad ton som avslöjar ev. snobberi i namndroppande och avsiktliga försök att positionera sig bland dem som "räknas". Den här himmelens måndisponent Saturnus är dessutom "upphöjd" i Vågens tecken, vilket kan tyda på social talang. En Mån-Stenbock baserad på Saturnus-Våg skulle ge en svalare natur, en "rationalist" som använder mycket tankemöda för att ta sig någonstans.

Det finns i sig inget ont eller utstuderat över en Mån/Jupiter-kombination, utan tvärtom en öppenhet och hoppfullhet inför vad livet skulle bjuda på. Och i den fixerade Tamas-kvaliteten (i Lejonet) stod där den blivande mannen värd att älska - en gangster som det skulle visa sig. Notera att han var fastighetsägare - Solen i Kräftan, bostadens och de kapitalkrävande varornas tecken.

Solen i Kräftan har en extremt intelligent figur i nobelpristagaren Erwin Schrödinger men generellt tenderar den här solplaceringen till en lite omtöcknad mentalitet - Solens rena intelligens ligger ju i händerna på den lägre realitet som förorsakade syndafallet:

Månen är kopplad till den speglande vattenyta som fick Narcissus (andevarelsen/Solen) att bli kär i sin egen avbild. Här störtar andesjälen ner i den sublunära världen och vaknar upp, fånge i en fysisk kropp med ett tidsbegränsat livslopp.

Inte ens Schrödingers mäktiga intelligens kunde helt dölja att Kräftan är en sinnesfixerad och lidelsefull typ: hans underliga kärleksaffärer med sina egna elever är verkligen inte rumsrena fakta i samband med en annars så hyllad tänkare... Eftersom hans månplacering är mycket osäker (Väduren eller Oxen) är det lönlöst att använda hans horoskop för några långtgående funderingar.

Jetsetsvenskans Sol-Kräfta disponeras alltså (antar vi) av Månen i Skytten som själv disponeras av expansiva och framgångsrika Jupiter som den samtidigt ligger i faktiskt kombination med!

Inte konstigt att hon för en tid sågs "mingla på foto med Snoop Dogg". Mån-Jupiter stöttar till fullo de fantasier som Sol-Kräftan lever genom i det själsliga Vattenelementet. Solen i Vatten "drömmer" passionerat om de gudalika hjältarna - Eld - och i Jetsetsvenskans fall mötte hon dem i sin egen dröm.

Det är som sagt Eld och Vatten (som hos Madonna med flera) - horoskopet brinner för att få in en fot i och ta plats i det ljuva livet (Venus i Lejonet).

Så synd då att den aktiva Syndens placering också finns med på himmelen! Mars i härskarläge i Skorpionen gör att vi här också kan dra paralleller med en annan sensationalist det gick illa för: Amanda 'Foxy' Knox - hon inte bara försökte beställa ett mord, hon utförde ett.

Det är inte alls samma placeringar men titta två gånger - nog tycker jag att det är ungefär samma idéer om "drag" på den himmelen också. Vidare kan man diskutera om Knox fängelsestraff på drygt 20 år kan liknas vid jetsetsvenskan som efter fyra år i buren nu får räkna med vittnesskydd och en slags exil i resten av sitt liv. Foxy Knox hade den "kroniska" Saturnus i Skorpionen medan svenskan "bara" nålstinget Mars i det utstötta zodiaktecknet.

Dramadrottningen - det helt uppåt väggarna överdrivna beteendet som kan uppstå med både sceniska Lejonet och mörkläggande Skorpionen aktiverad på samma himmel - verkar i en del fall handla om liv och död på riktigt!

Båda de unga kvinnorna har "straffutdömaren", "skördemannen" eller "gränsdragaren" Saturnus som tar ett omutbart grepp om deras Sol - deras utsikter i livet... När Saturnus lägger sig i, då är det "inte förhandlingsbart".

Exkurs .Det är därför svenskarna med sitt extremt saturniska horoskop är sådana parodier på riktiga människor. Deras "jämlikhet" och vad de än får på hjärnan blir genast till åsiktsdiktatur. Vad svensken anser rätt är inte förhandlingsbart.

Det är därför svenskarna hakar upp sig så på andra kulturer som åtminstone inte hycklar med sin fundamentalism. Det behöver knappast sägas att den attityden bara tjänar till att placera svenskarna bland världens B-nationer vad gäller sunt tänkande.

Jag har sett människor slita i årtionden för att nå t.o.m. anspråkslös framgång när Saturnus kopplat sitt långa 270-gradersgrepp om Solen, som sker både hos Jetsetsvenskan och mörderskan Foxy Knox. I några fall har fadersgestalterna (Saturnus som åldermannen) tydligt verkat som en hämmande och rätt "konservativ" faktor på individerna. Det har varit moraliserande och principfasta individer - men när Månen varit klen eller problematisk har individerna inte alls levt som de själva lärt!

Jetsetsvenskans himmel innehåller också den hungriga Rahu i munnens tecken Oxen (konsumtion, materialism) medan vedergällningens Mars i motsatt läger visar att frosseri kommer till ett högt pris på den här himmelen.

Jetsetsvenskan, Elin Nordegren, Amanda Knox - några unga kvinnor drivna av sensationslystna Eld-horoskop och alla med starkt utåtriktad Jupiter i Eldelementet. Alla äventyrade sig ut i världen bara för att snart gå på en nit.

Men om den berömde brittiske astrologen Charles Carter hade rätt när han hånfullt sade att Jupiter "gillar lätta pengar" (han var själv född i det genuina arbetets Stenbocken), ja då står astrologin nästan helt utan förmildrande egenskaper!

I princip varenda himmel drivs av antingen "naturligt onda" krafter eller av de "naturligt goda" (Venus och Jupiter) och där de senare ofta inte klarar genuin godhet utan allt som oftast torskar på ambitioner ljusår under det som de antika stjärnskådarna menade sig veta om livet, själen och dess återfödelser!

Jesus gåtfulla uttalande, att man bör reda ut saken med sin motståndare redan innan man når fram till Rättskiparen klingar dunkelt: "Jag säger dig, du slipper inte ut förrän du betalt till sista öret!" I många horoskop verkar bara lyckoplaneten Jupiter fungera som "bubblan som sprack" och sen sitter man verkligen klistrad i "syndafallet" under tio berg & dalbane-turer ytterligare.

Inga kommentarer: