Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 19 februari 2010

Den Nya Människan (Efter Sekularismen)



In reality, the difference between Biological life and spiritual life is so important that I am going to give them two distinct names. The Biological sort which comes to us through Nature, and which (like everything else in Nature) is always tending to run down and decay so that it can only be kept up by incessant subsidies from Nature in the form of air, water, food etc., is Bios.

The Spiritual life which is in God from all eternity, and which made the whole natural universe, is Zoe. Bios has, to be sure a certain shadowy of symbolic resemblance to Zoe; but only the sort of resemblance there is between a photo and a place, or a statue and a man. A man who changed from having Bios to having Zoe would have gone through as big a change as a statue which changed from being a carved stone to being a real man.

And that is precisely what Christianity is about. This world is a great sculptor's shop. We are the statues and there is a rumour going round the shop that some of us are some day going to come to life.

Mere Christianity, bk 4, ch. 1

Clive Staples (C.S.) Lewis (Wikipedia, nytt fönster) är författaren till barnböckerna om lejonet Aslan och landet Narnia. Han var Tolkiens mindre kände vän och båda typiska brittiska akademiker i kamp mot Englands bedrövliga fall ner i vetenskaplig positivism (ateism) under 1900-talet. Han dog samma dag som John F. Kennedy sköts och den mer ryktbare författaren Aldous Huxley gick ur tiden. Bortom barnböckerna var han också vuxenförfattare och skrev några apologier för kristendomen, bl.a. den varifrån citatet hämtades.

Hos Lewis märker man en tydligt grepp om de filosofiska tankar som ligger bakom kristendomens - och västerlandets - idéhistoria och som nu senast vänstervridna svenska ideologer försöker göra sig av med genom att eliminera kristendomens ställning i läroplanen.

En inte obetydlig del av svenskarna är redan så klent förankrade i livet att de inte förstår att det här inte är en fråga om religionernas ställning i förhållande till varandra utan om ett försök att helt tillintetgöra den västerländska bildningstraditionen. Men den som inte vet varifrån han kommer vet sannerligen inte vem han är eller vart han är på väg. Dessa kreatur är öronmärkta för utmönstring ur historien.

Vänster på latin heter sinister, och som engelskt låneord betyder det just ondsint, illvillig. Satan sägs sakna positiva intentioner och hämtar sitt liv enbart genom att fungera som en energitjuv och förnekare av livets positiva utflöden. Satans natur är att gå mot (den medsols) strömmen, dvs Den Ondes rörelseriktning är åt vänster.

Med vänster hand torkar man ändalykten efter förrättade behov. Den mänskliga kulturen går djupt, djupt ner i våra seder och bruk. Även om Sverige håller på att sudda ut sig själv från världskartan genom sin ofattbara obildning och hukande bakom banal vardagskonsumism, skulle likväl varje ny kultur som kom i dess ställe börja uppvisa samma klassiska typologiska mönster.

För mänskligheten styrs från bakom ridåerna av själsliga krafter som av evighet är desamma. Se jordelivet som en skola, en utbildning i konsten att fatta vår egentliga storhet! Astrologin har i över 2.000 år varit ett hjälpmedel i den här bildningsprocessen.

*****

För att återvända till Lewis-citatet, så hårdrar författaren existensens grundläggande tudelning i en biosfär och en himmelsk sfär, livets sfär. Häri skiljer sig kristendomen inte från astrologins positiva (Eld, Luft) och negativa (Vatten, Jord) polaritet som bloggen beskrivit i termer av "fallet ner i fysikalitet" och "uppstigandet" eller rättare uppvaknandet till att det finns fler världar bortom empiricismens närmast autistiska slutenhet kring stoff - sådant som kan mätas och vägas.

Man skulle kunna vända på steken och om alla dem som hojtar värst om "vetenskaplighet" säga att de är ofattbart förtvinade människor, kanske t.o.m. fega. De har tappat förmågan till fantasi och vision, just sådana kvaliteter som driver vetenskapen framåt. De hämtar inget från högre höjd de släpar sig fram i det givnas gyttja och försöker systematisera det. De är inte produktiva på ett sätt som flyttar fram gränserna. Merparten av våra liv är ju givna, kvantsprången kommer inte ofta. Man kan argumentera för att Jord- och Vattenelementen faktiskt porträtterar det mesta av våra liv. Inte alla yrken nuddar ens vid det som Luft resp. Eld representerar.

Henrik Fexeus i SVT:s "Hjärnkontoret" beskrivning av spöken som inbillningar i människans hjärna (och inget därutöver) motsvaras med all önskvärd tydlighet av hans horoskop som i sin tur symboliserar själens kortslutning i förblindad fysikalitet.

Det finns inte ens en ambition att undersöka något bortom materialismens reduktionistiska förklaringar. Låt oss reprisera Fexeus himmel här, och jämföra med C.S. Lewis för en perfekt illustration av varför den svenske folkförvillaren astrologiskt anses för en fallen själ medan den brittiske författaren förmår greppa myntets båda sidor och tala om Bios och Zoe som två självständiga storheter.




Det måste först sägas att Lewis födelsetid inte är känd. Jag ska återkomma till den hypotetiska tiden 19.00 strax.

Det intressanta med denne kristne gentleman är att han, likt Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund har en enda planet i Eld (ande, vision) men det är i gengäld den ytterst viktiga Merkurius som omvittnar våra tankebanor och på vilken altitud de rör sig. Eldelementet är rent kreativt skådande, i vissa gudabenådade horoskop ser man att Eld står för klärvoajans (klarsyn) - också de en mänsklig kapacitet vars existens materialister försöker förneka.

En annan av Lewis kristna böcker hette "Till We Have Faces" och alluderar till Paulus i Nya testamentet, när han talar om att vi här ser dunkelt såsom i en spegel. Det här är ren filosofisk idealism som den lät i antiken, jämför Paulus med Platons kända liknelse om fångarna i grottan, omedvetna om att deras liv bara är skuggor på grottväggen, förorsakade av Zoe eller Livet som äger rum utanför grottan i solens rike.

Var i zodiaken går skiljelinjen mellan den fallna människans pseudoliv som enbart biologisk varelse och hennes "uppståndelse" till nytt liv som andlig varelse?

Exakt där C.S. Lewis horoskop rämnar i två delar - i skärningen mellan Skorpionen och Skytten!

Skorpionen är "den gamla människans död", för att fortsätta med Paulus, och den nya människan (i Kristus-medvetandet) är den föraning Lewis redan skaffat sig genom att Merkurius - spejaren - kilat i förväg och redan inspekterar det högre medvetandet, Skytten (vars härskare ju är Jupiter/Zeus, filosofins och religionens planet).

Där egot dör i Skorpionens syndfullhet där föds i Skytten en högre medvetenhet som ser igenom jagets tunna och overkliga pappväggar. Denna banbrytande Merkurius är enormt viktig för Lewis författarskap och den vändning det tog. Merkurius disponeras nu av Zeus själv (Lejonet Aslan, Kristus!) och planeten Jupiter befinner sig i Luft vilket ger en allmän synergi med Eld. Kreativt författarskap med andra ord! (Merkurius är skribenten.)

Men en tung klump står ännu kvar i dödsskuggans dal, i Skorpionen. "Tills dess att vi får våra sanna ansikten..." Man ska inte glömma att sådana här kontrasterande horoskop ofta blir ett liv i kamp. Den här övergången från sinnlig driftstyrd varelse till andligt medveten Skytt liknar mycket den tendens till dramadrottning som Skorpionen invecklar sig i en annan kollision med ett Eldtecken, Lejonet. Men märk att det där handlar så mycket om personlig prestige! I övergången från Skorpion dör prestigetänkandet till sist och möjliggör Skyttens större perspektiv!

Lewis blev i ungdomen övertygad ateist, men nådde senare djupare i sitt tänkande. Som jag sagt i andra inlägg: ett horoskop liknande Henrik Fexeus har satt ribban så mycket lägre om man betraktar födelsehoroskop som den inkommande själens "projekt" för detta liv.

Visst ser det bekvämt ut att bara hoppa över både Luft- och Eldelementets specifika verksamhet och istället bli en mästare på att förvilla andras synintryck via koreograferat kroppsspråk! Psyke = Vatten, Fysiskt substrat = Jord. Där är Fexeus rumphuggna verklighet, i många stycken identisk med den andra "Nya Människan" jag noterade i horoskopet för Franska revolutionen - den sekulära materialisten.

*****

Vilka är då skälen till den hypotetiska födelsetiden ~19.00 på kvällen?

Månen lämnar trygga och lugna Oxen runt 13.00 på dagen så sannolikheten är ju i princip 50/50 för vilkendera placering för psykets planet.


Månen i Oxen är alls inga oävna berättare även om ett sinnelag i merkuriala Tvillingarna är mer typiskt en nyfiken och ungdomligt sinnad skribent. Lewis är betydligt mer känd för sina barnböcker än sin vuxenlitteratur.

En Måne i Tvillingarna ger också en distinkt extra skjuts åt det kreativa momentet eftersom författarskapets Merkurius nu direkt opponerar sig mot sinnelagets Måne. Kanhända ger titeln på den här antologin en aning om vad jag talar om när jag söker föreslå att båda de här mentala planeterna passar fantastiskt bra i Sattva-tecken (medvetenhet, rörlighet):



"Ett klarvaket sinne" - bättre kan det väl inte sägas. All respekt till Månen i Oxen för dess förmåga att berätta (den orala berättarkonstens tecken), men Lewis var verkligen en extremt intellektualistisk natur på Tvillingarnas typiska sätt: skicklig på att få till korta hypervassa formuleringar. En livsfarlig motpart i debatt, inte minst som han dock drivs av Skorpionens vilja att "döda"! Han lutar sig extremt mycket mot ren logik vilket inte är Oxens typiska stil utan Tvillingarnas.

Men skälet till just 19.00 sammanhänger förstås inte med en sannolik Måne i Tvillingarna (opposit sin egen disponent i en extremt Eld/Luft-kreativitet). Jag använder ibland min egen person som måttstock vid bedömningar. Som nio, kanske tioåring lyssnade jag på en sommarföljetång där "Min morbror trollkarlen" förvandlats till radioteater. Jag kan inte på rak hand minnas något annat från min barndoms radio utöver detta. Den historien etsade sig fast.

Många år senare plockade jag (av samma anledning) upp antologin här ovan på en bokrea - fastän jag aldrig bekänt mig som kristen. Men det är väl typiskt den egna Månen i Tvillingarna att inte tycka sig stå över någon lära förrän man bekantat sig med den. 

Möjligen var det en själarnas överensstämmelse som låg bakom både barndomens radioförtjusning och glädjen att på det tvillingaktiga sättet provsmaka ett författarskap i formen av utskurna tankecirklar - russinen i kakan. Tvillingarna är intresserade (inter esse, "småtuggandet mellan måltidsätandet") och det är typiskt att just Lewis föräras den där typen av snuttifierad antologi.

Vartefter jag läste lite mer om Lewis på nätet insåg jag att han var en mäktig krigarnatur, och i en ögonblickets intuition fick jag för mig att han kunde vara född under samma krigsomen den kinesiska systemet Ho Lo Li Shu (floderna Ho och Lo:s rationella talvärden) tilldelade mig då jag föddes. 

I det här systemet går det 12 timmar på ett dygn, så det var bara några minuters arbete att räkna ut vilka av de 64 tecknen som passerade revy dygnet då Lewis föddes. (Min online-kalkylator här - den publika versionen börjar emellertid vid år 1900 och Lewis föddes 1898, så du får tro mig på mitt ord.)

Vissa tecken är mer sällsynta än andra så det går inte att ge ett enkelt mått på hur sannolikt det är att mitt eget födelseomen skulle dyka upp klockan 19.00 detta dygn. För det var just det som hände! 

Intuitionen existerar tydligen. Jag hade hört "min egen röst" i Lewis strama och militanta attityd, och en av det dygnets "dubbeltimmar" öppnade portarna till SHIH, Generalen! (Att strida för en sak.) Men vi vet naturligtvis inte om han verkligen var född mellan 19-21...

Som en olustig bonus skulle dock den här tiden innebära att Kräftans tecken steg i öster (sjukdomen cancer), och med den olycksplaneten Mars. Hans mor dog i cancer då han var bara tio! Sedan dog hans hustru dog i cancer! Själv nådde han "bara" 64 innan hjärtat lade av. Hur det än ligger till med tidpunkten finns det uppenbara tecken på att Mars i Kräftan befinner sig i en viktig och kritisk position på himmelen! Och vilken position kunde vara mer prominent än stigandet i öster?

Lewis verkar i sitt liv haft en lite klen hälsa och stämmer Kräftascendenten hamnar dess härskare Månen i 12e huset för "förluster" och institutionalisering. Wikipedia-biografin nämner att Lewis tidiga skolgång fick sig en törn sedan rektorn hamnat på mentalsjukhus! Här kombineras alltså den kritiska mix av Fiskarna och Tvillingarna jag kallad mentalt dissocierande, bara att det nu är Fiskarnas HUS med Tvillingarna däri istället! 

Som författare tycks Lewis inte ha varit drabbad av oredighet utan kunde, begagna den udda mix av Vatten (fri fantasi) och Luft (logisk systematik) för sitt berättande. Notera att han också skrev science fiction!

Apropå den tolftehusplacerade Måne som tycks alltmer trolig, märk att Lewis själv sedan tillbringade ett helt liv på en universitetsinstitution - "skyddad verkstad" om man ska vara lite elak.


Inga kommentarer: