Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 1 februari 2010

Astrologin & desinformation

SvD skriver om den idealistiskt drivna nätencyklopedin Wikipedias ena grundare vilken drar intresset till sig som astrolog sedan han avslöjades med att redigera bort sin medgrundare ur en artikel för att själv framstå som viktigare!

Ämnet är trivialt, för vem skönmålar inte sig själv från dag till dag? Just därför är det emellertid intressant att hitta Solen i Kräftan, tecknet som är styrt av fantasins (och det fria fabulerandets) Måne. 


Kräftan närmast försvinner invid den mäktiga Solens tecken Lejonet, men det hon inte har i ren och direkt karisma, det har hon istället i sin suggestiva och förföriska magnetism. Jag har talat om skillnaden i Eldelementet och Vattenelementet som utstrålande resp. tilldragande tidigare. Den magnetiskt tilldragande Kräftan är en sjusärdeles affärsman.

Här slet grundaren i sju år som försäljare av aktieoptioner och blev på det ekonomiskt oberoende. Dörrknackaren och försäljaren Tvillingarna är högintressant i detta horoskop: här finns i kommunikationstecknet en ettrighet och en förmåga att snacka sig till pengar som är gudabenådad. Mars och Venus i kombination skapar en överhettning som här blir säljarens smorda munläder, men det är Jupiter, 1966 passerande genom Tvillingarna, som tusenfaldigar fenomenet.

Och inte att missa: här står merparten av fenomenet Wikipedia skrivet: Tvillingarnas härskare Merkurius (grekernas Hermes) var i Babylon Nebu, gudarnas skrivare. Och därifrån har vi kopplingen till skriftlig kommunikation och informatörssysslor i astrologin. Det är helt enkelt fullständigt rätt att hitta en så ofattbar energi fokuserad på "skriv och berätta" i horoskopet för Wikipedias grundare.

Men med information kommer också frågan om desinformation, och därför är handelsmannens tecken (och planetära herre) också tjuven och lögnaren! I fallet med hackern Fredrik Neij berörde jag rättsväsendets misstro till hans skenheliga (?) bedyranden att han inte har något med Pirate Bay att göra längre. 

I det horoskopet fanns en antydan till desinformation eftersom Merkurius stod debil i "flytande" Fiskarnas tecken, medan Fiskarnas härskare Jupiter expanderade i Tvillingarnas tecken (kriminellt flöde av upphovsrättsskyddat material). Jag talade i det inlägget om avsiktligt mörkande av sanningen, medveten "dissociation" av delar av sanningen.

Under förutsättning att Jimmy Wales föddes före klockan 10 på förmiddagen i Alabama uppstår även på hans himmel en samtidig betoning av "sliriga" Fiskarna och den precisa kommunikatören Tvillingarna. Dvs, en relativt mild version av "dissociationssyndromet" uppstår, vilken kan ta sig uttryck i vilseledande information eller desinformation.

Att Månen sedan når in i Väduren och befinner sig där under merparten av dygnet (Wales födelsetid är okänd) skulle visserligen kunna synas logiskt eftersom Väduren är egoprincipen och han faktiskt sökte sno åt sig mer äran för Wikipedia på medgrundarens bekostnad. Och det är mycket möjligt. Samtidigt skapades Wikipedia som ett idealistiskt, icke-vinstdrivande uppslagsverk och enligt SvD uttryckte Wales likgiltighet för statusen hos bidragsgivaren, det viktiga var att rätt fakta om på "pränt".

Zodiaken har ett enda tecken som är så idealistiskt att det är förenat med rena förluster i vår materialistiska värld och det är Fiskarna. Det är också ett rejält identitetslöst tecken och minglar gärna i grupp. Det här matchar historien om den lilla kretsen kring Wikipedia i Kalifornien, särskilt som också Solen står i ett Vattentecken som signalerar små klubbar (Kräftan).

Det är svårt att avgöra vilket som är det korrekta sinnelaget här (Månen), men givet mannens uppenbara encyklopediska intresse (han försökte först sisyfosuppdraget att själv skapa en nätencyklopedi), och att han sedan lät "folket" fylla på med uppgifterna, har det sitt intresse att jämföra med dagen då Bastiljen stormades (nytt fönster), ett horoskop jag använt som kartritningen för Franska revolutionen och den "moderna och bemyndigade människan". 

Med den här människan gällde inte längre krypandet under överhet, folkmassorna var nu själva bemyndigade och tog auktoriteten i egna händer. Horoskopet visar samma kontrollplanet Saturnus i Fiskarna (fiskstimmet, de många oansenliga) och därtill Månen i samma tecken ("gemene mans" planet till skillnad från aristokrati och prominent folk som sorterar under Solen).

Om man minns att den nya västvärlden baserades på encyklopedisternas arbete och det nya icke-konfessionella förhållningssättet till kunskap (religionen tilläts inte längre diktera vad som var sant), blir plötsligt Wikipedia-grundarens horoskop ytterst intressant. En födelse före 10 med Månen och Saturnus i exakt samma läge som sagda horoskop skulle verkligen återknyta till vad jag valt ut som Upplysningshoroskopet! Är måhända Wales en reinkarnation av någon av de franska encyklopedisterna? Spekulerar bara.

*****


Sedan jag introducerade den indiska astrologins återhållsamma system av interplanetära aspekter på bloggen har det några gånger dykt upp lustiga himlar som sett väldigt enkla ut, med bara en eller två aspekter. Men det här är första gången det slumpar sig så att inte en enda planet knyter någon aspekt med någon annan, utöver de kombinationer som sker av planeter inom ett och samma tecken. 

Det här är nu inget som ska tas som störande eller egenartat. Västastrologin har utvecklat mer eller mindre godtyckliga åsikter om hur "alienerade" planeter blir energitjuvar som drar all uppmärksamhet till sig, och mycket annat. Mig veterligen har aldrig dessa påståenden bevisats empiriskt, men astrologin är ju heller inte en empirisk vetenskap. Den befinner sig i ett spöklikt gränslande mellan fysisk verklighet och psykets underliggande mönster - det Carl-Gustav Jung kallade "arketypernas värld" och västerlandets "intellektuelle grundare" Platon benämnde Formernas värld.

Även utan synliga aspekter finns sammanhang i den indiska astrologin, främst genom att varje planet disponeras av den planet som är naturlig härskare över tecknet. Här blir till exempel grundarens Sol i Kräftan i grunden styrd av folkmassornas planet Månen, vilket inte minst syns i att hans skötebarn Wikipedia nu är beroende av donationer för att överleva!

Det mäktiga trycket i kommunikationens tecken Tvillingarna disponeras från Merkurius, som själv ligger i grundarens soltecken - en intressant fingervisning om att göra något stort (Solen) i samband med kommunikation. Men märk, Solen och Merkurius i samma tecken är en mycket vanlig kombination och säger inte mycket - den blir intressant först genom den massiva indikationen om enorm aktivitet i Tvillingarna. 

Och därför kommer frågan om desinformation upp ännu en gång: för dessa två sammanlänkade tecken tvingar samman två element som inte låter sig mixas, pöbeln som går på känsla (Månen) och den saklige (Merkurius) är två olika världar. Och här är då det SvD kallar en omöjlig teori som ändå på något sätt fungerar: folkmassorna blir korrektivet mot att desinformation förgiftar uppslagsverket och förstör dess värde. 

Här kan man återigen se grundarens möjliga parallell i Upplysningshoroskopet: Månen (folkmassans) har tagit kontrollen över exakta fakta (Saturnus)! Och därmed ryker de gamla auktoriteterna (Saturnus) som ägde position just i kraft av kontroll över hackordningen.

Överlag måste man alltså säga att det här är ett mycket gott horoskop. Moderstecknet Kräftan är förunderligt ofta föderskor till intressanta barn!


Not. "Slumpen" leder samma dag till det "dissocierande" gränslandet mellan intellektuellt vassa Tvillingarna och känslomässigt lösliga Kräftan två gånger om!

När artikeln om Wales fångade mitt öga hade jag inte en aning om att jag för andra gången skulle hitta ett horoskop som upprepade en del observationer skrivna på förmiddagen om Margareta Winbergs födelsehimmel, också den med tydligt fokus på segmentet Tvillingarna/Kräftan.

Inga kommentarer: