Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 1 februari 2010

Astrologisk jämvikt & Winbergs fantasier

Margareta Winberg (s) kommenterar på Newsmill sexskandalen med polischefen Lindberg. Hon öppnar med en bred reflektion om människan som sådan, "Jag tror att många av oss människor bär på drömmar/fantasier som är rätt hemska", bara för att sedan övergå till genderanklagelser: "Men hos några män finns inte spärren." Parodiskt nog kan man vid samma tid i pressen t.ex. läsa om den slavdrivande kvinnan i Solna som hållit en grupp (kvinnliga) slavar i koppel. 

Varför spårar den f.d. jämställdhetsministern ur så flagrant? Troligen för att hon i skrivandet bottnade så djupt i sina egna otillåtna fantasier att psykologiska censurmekanismer drog ner rullgardinen med ett, "nej, inte vi kvinnor!" - och så följde feminismens projektion av hela byken på enbart "det andra könet" för ett problem som alls inte är könsrelaterat utan tillhör den asexuella själens patologi.

Winbergs födelsehoroskop innehåller rikligt av det mörker hon ordar om!



Men först, jämställdhetsfrågor är självklara i horoskopet: 1947 vistades den tillväxtskapande Jupiter i den avvägande Vågens tecken! MER BALANS MELLAN KÖNEN! (Vågen, ett konceptuellt Lufttecken, är också kontraktbundna alliansers symbol, bl.a. äktenskapet mellan kvinna och man, men inte homoäktenskap - detta visade himlen själv i samma ögonblick Svenska kyrkan ändrade sin policy.)

Som årslångt budskap betyder Jupiters passage genom Vågen emellertid inte mycket. Det torde ha fötts bigotter och skurkar även det året! Men Winbergs födelse inträffar exakt då symbolen för det personliga sinnelaget, Månen, passerar genom ett Lufttecken, den kommunikativa Tvillingarna. Därmed kan sinnelaget bli direkt mottagare till Jupiters välsignelser och barnet som föds "taggas" för en uppgift som har med frihet av något slag att göra. 

Det är emellertid ett faktum att Jupiter ofta, fastän "naturligt god", lånar sig till kriminalitet: dömde piraten Fredrik Neij hade t.ex. Månen och Jupiter sammanlänkade. Tillstöter andra problem på himmelen kan Jupiters expansiva läggning (frihetshunger) förvandlas till en kamp mot allt som synes begränsa dess rätt att göra som den vill, en åkomma som drabbade stora delar av svenska folket när internet kom och landets moraliska ryggrad visade sig ynklig (drillat som folket var i den självtjänande fiffelmentalitet socialdemokratin med dess på en otidsenlig materialism baserade kollektivistisk människosyn).

Hos Winberg händer något på vägen med Jupiters välsignelse och vilja till mer balans i vågskålarna - den "naturligt onde" krigaren Mars tränger sig mellan och inflammerar Jupiters goda budskap. I omedelbar närhet till hennes eget sinnelag ges bilden av "det eldfängda psyket", en stridslysten människotyp, en aktivist.

Det här draget kulminerar vid 28, menar indisk astrologi - därefter avtar det libido Mars också står för. Jag har inte någon inblick i Winbergs tidigare liv, men så långt mina minnen av henne som politiker sträcker sig, minns jag en intensiv kvinna, en energi och en mental pigghet som direkt för tankarna till den evigt juvenila Tvillingarna. Jupiter i Vågen informerar Mars vilket i sin tur påverkar hennes dragningskraft som Måne, som kvinnlig varelse. Hon har alltid haft och har alltjämt "det" i sin blick!

Se den lilla dubbelriktade pilen som förbinder kommunikatören Tvillingarna med Kräftan - kvinnans och det fredade privatlivets tecken. Den anger att här existerar en s.k. ömsesidig reception mellan tecknens härskare. Tecknen är starkt sammanlänkande genom att deras härskare, Merkurius resp. Månen har gått på visit hos varandra.

Givet tecknens symboliska betydelse är det rätt uppenbart att Winberg blev jämställdhetsminister. Hon var också en tid, vad jag minns, ambassadör i främmande land. Detta kan läsas i exakt samma termer: Tvillingarna/Merkurius är budbäraren till avlägsna platser samt även förbindelselänken...med Kräftan/hemmet (Sverige).

*****

Då Kräftan huserar Solen är myndighetsplaneten Saturnus extra illa placerad här, då den senare är restriktiv och legalistiskt förbjudande medan Solen i sig är en tvättäkta libertin. Solen tenderar mot lätt "negativitet" i indisk astrologi eftersom dagarbetet där är stekande hett (medan natten under Månen skänker fukt och behag).

Här står Venus klämd mellan två "maskulina" planeter. Här syns ännu ett tecken på "kvinnor" (Venus) i kläm, eller omvänt: en karriär (Solen) som tydligt handlar om att formalisera (Saturnus) kvinnofrågor (Venus) - och minns i vilket tecken - kvinnans! - som det här budskapet utspelar sig. Det är inte omöjligt att Winberg också har konstnärliga böjelser eller intresse för formgivning med dessa indikationer, men det är inget jag känner till.

Summa summarum, det är mycket aggression och många känslor av att vara klämd och pressad som kvinnlig varelse i detta horoskop, och medan hos "vissa män" det saknas spärrar så att liknande abnorma känslor ageras ut i våldsamheter, tycks kvinnokönet vara som det beskrivs i antika skönskrivningar: de vänder eländet inåt och reflekterar över det (Månen, planeten som reflekterar över den direkta och oöverlagda handlingens Sol).

Hos några av det reflekterande (lunära) släktet växer så en insikt om en tingens bättre ordning fram. Åtminstone om man föddes så gynnsamt att Jupiter (Lagens planet) befann sig i Vågen och det egna psyket snappar budskapet, med eller utan aggressiv hetsporre (Mars) i närheten!

Minns var Winberg växte upp, till följd av faderns arbete? På ett fängelse! Titta på Kräftan: slutna, säkra(de) utrymmen. Förbjudande gränsdragaren Saturnus, Solen, fadern... Månen (slutna, säkra(de) utrymmen, den kriminella Mars i tjuvarnas tecken).

Arketyperna är, som det heter, multivalenta, och de är inte uttömda av enbart en läsning. De fanns redan med Margareta Winberg i hennes barndom och visade då upp sig genom externa omständigheter! Våra liv är fabulöst regisserade från andra sidan, där våra egna sanna andesjälar befinner sig. Den här enaktaren är bara till för att vi - Solen - ska få en möjlighet att reflektera - Månen - och växa i medvetenhet!

(Om Winbergs uppväxt, se läsarkommentar nedan!)

Jag tog avstamp från Winbergs avsiktliga eller oavsiktliga flyttning av fokus från människans psyke i stort till MÄN och deras utagerande. Det här kallar bloggen "dissociation" eller en avsnörning som distorderar den ursprungliga bilden. Språkliga syftningsfel bör också sortera under det här "syndromet" som uppstår då man söker blanda Vatten och Luft. Det går inte att mixa känslor och logisk tanke, men här försöker likväl Merkurius och Månen sig på detta genom deras ömsesidiga reception. 

Minns hur jag tidigt i bloggens historia kallade fenomenet för "lost in translation". Här tappade Winberg hela föremålet för sin betraktelse: människans psykologiska tendens till hemska fantasier (hennes egen Mån/Mars alt. den "onda" Saturnus inne i den själsliga/lunära Kräftan), och landade i ett utfall mot enbart män! Jag har tagit för vana att färga de ömsesidiga receptionerna gröna (positiv signal), men det är uppenbart att vissa "diplomatiska utväxlingar" är svårbedömda. 

Jag tycker mig minnas förhastade uttalanden från Winberg under hennes politiska karriär, men ändå minns jag henne främst som en frisk fläkt bland alla fruktansvärt betonggrå sossepolitiker som, sin ideologi trogen, dödat sig själva in i själen. 

Ska något gott sägas om Vatten/Luft i blandning är att inte alla varianter ger svåra psykologiska identitetsstörningar (som t.ex. det sociala utstötningssyndromet mellan Skorpionen och Vattumannen ofta ger). Tvillingarna är unga och pigga och Kräftan sympatisk. När man, som här, använder den korrekta zodiaken från Babylon och Indien istället för den som hela västerlandet brukar, då fungerar zodiaktecknen som de ska och man kan dra slutsatser från själva tecknen. 

Det är något ungdomligt över zodiakens inledande tredjedel, och därför är inte Vatten/Luft-störningen lika störande här. Senare i zodiaken, med mer komplexa symboler blir mentala problem så mycket allvarligare! Som den eminente brittiske astrologen Charles Carter sade, "Det är sannerligen behagligare att se de primitiva (tecknen) föra sig väl än de mer utvecklade (senare i zodiaken) när dessa har gått överstyr."


*****

Tillägg. Göran Lindbergs horoskop rymde också påfallande astrologiska jämställdhetssträvanden. Winbergs Månen och Jupiter och Mars är också här sammanlänkade - men på ett annat sätt och via andra tecken. Det är mumma för astrologin att avsmaka skillnaden i "kvalitet" på dessa två himlar och fundera över tecknen på att den ena utvecklade en dubbelnatur som värnade kvinnan i det yttre, men i det privata var en illgärningsman.

Apropå Carter om "utvecklade zodiaktecken som gått överstyr", ska man inte missa Lindbergs psyke i Stenbocken, ett tecken i zodiakens avslutande "universalistiska" tredjedel.

Se dessa två inlägg för några funderingar om den ex-polisens dubbelnatur ur astrologiskt perspektiv:


2 kommentarer:

Anonym sa...

Ang. Winbergs barndom så måste du ha blandat ihop den med Anna-Greta Leijons, det var hon som hade en far som var fångvaktare. Winbergs far var industriarbetare i Trollhättan. Jag kollade i hennes memoarbok som jag har hemma, och intressant nog så berättar hon om en barnhemsvistelse som hon själv beskriver som hemsk och "en mörk, förträngd händelse". Orsaken till vistelsen var att hennes mamma hamnade på sjukhus och hennes pappa inte ansågs kapabel att ensam ta hand om henne. På hemmet blev hon mobbad av ett annat barn, och dessutom blev hon mörkrädd, något som hon tydligen har varit sedan dess - hon skriver att det t o m "har påverkat många av mina personliga beslut."
S

Seaward sa...

Du har helt rätt, minnet har svikit mig! Jag kom på mig med att tillskriva Winberg rollen som Skansen-chef också, men raderade snabbt det stycket!

Vittnespsykologin har så rätt, tjugo år gamla minnesbilder av intervjuer m.m., är inte att lita på! Särskilt inte om minnet för namn är svagt (vilket det är i mitt fall).