Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 1 januari 2010

The King of Sleaze



Expressen tecknade den 14 december 2009 bakgrunden till webbtidningen TMZ vars chefredaktör Harvey Levin pröjsar för snaskiga tips om kändisar i Hollywood. Två veckor senare fyrar Aftonbladet av sin artikel i samma sak. Ett gott skäl att reaktivera en astrologisk analys av en kloakråttas horoskop!

En varning dock, med sina sju sidor är det här knappast en idealisk text på nyårsdagen för den bakfulle som bara söker lättsmälta ämnen! Astrologi var, är, och kommer alltid att förbli ett ämne för intelligenta människor, för dem som uppskattar att visualisera och arbeta logiskt med många pusselbitar. Kanske är det på grund av dess komplexitet de flesta naturvetare hatar den:
As Hulet points out, there is still no general mathematical solution for the most classic of all "three-body" problems -- the sun-Earth-moon problem.
ScienceDaily
Samtidens "state-of-the-art"-vetenskap blir skakig så fort sammanhanget överskrider två komponenter! Och astrologin arbetar med 12 x 12 x 9 komponenter ("tecken", "hus", "planeter") i deras alla kombinationer!

Därför utbrast positivisten Karl Popper att astrologin inte var någon vetenskap - den kunde inte falsifieras. Vad han undlät säga vara att detta synbarligen berodde på mainstreamvetenskapens outvecklade nivå! Vår matematik klarar inte att modellera den uppsättning faktorer astrologen försöker hålla i sitt huvudet, utvärdera och uttolka.1

Med detta sagt, åter till "sleaze"-nivån - träskmänniskornas hemvist.

*****

Min flyktiga impression av Harvey Levin är att han troligen var en rätt medioker jurist som hankade sig fram i bakvattnen som skollärare i tjugo år innan han fick in sin "hit" i anslutning till ett tv-program som kretsade kring, just det, juridik. Och på den räkmackan var det...

Horoskopet bjuder på ett problem: klockan 11.00 på förmiddagen i Los Angeles byter Månen tecken. Ska vi satsa på ett Lejons psyke eller, efter elva, den mindre sceniska Jungfrun? Tre omständigheter gör att jag föreslår Jungfrun eftersom Lejonets vilja till ledarskap i vilket fall redan är representerat av Solen i detta tecken.



Först och främst för att en Jungfru-placering för Månen (sinnet) placerar lagens planet i Jupiter mitt i Levins blickfång - i tecknet opposit Jungfrun. 

För det andra för att psyket i Jungfrun här smalnar av, blir egoistiskt och formalistiskt pga närheten till åtstramande och gränsdragande Saturnus. Det goda som kommer ur ett sådant här sinnelag är intresset för detaljer, och Expressens artikel handlar till stor del om att TMZ, mot allas förmodan, har koll på hårda fakta. Detta är just materialistplaneten Saturnus specialitet!

För det tredje att åtstramaren Saturnus i delikat balans mot expansiva Jupiter avslöjar hans mångåriga brist på framgång. Tjugo år som obskyr skollärare är egentligen inte vad ett Sol-Lejon skulle vilja, är det? Saturnus koppling till Månen, tjänarens planet i tjänstetecknet Jungfrun band honom till lång och anonym markservice. Anledningen till att han till sist fick ett genombrott kräver exakt födelsetid och faller utanför ramarna för en medellång artikel.

*****

Jag har också ett privat fall med en man, Sol-Lejon och Mån-Jungfru (nu med Saturnus i opposition mot Månen) som fastnat i en IT-bransch där han sprungits om av alla andra och efter tjugo år ännu inte lyckats höja sig till några chefsbefattningar.

Saturnus har en märklig förmåga att fördröja det vi tycker borde ankomma oss! Mannen har periodvisa anfall av djup förbittring av sitt livs bristfälliga karriäravancemang, och tacka för det, Sol-Lejonets självskattning kan vara rent parodiskt överdriven om inte ALLT i horoskopet håller lika hög kaliber! Om detta skrev jag i samband med Humanisternas ordförande Christer Sturmark, ett tredje fall av denna kombination av Sol-Lejon med Mån-Jungfru.

Expressen beskriver TMZ:s gerillakrigföring på Los Angeles gator som närapå attentat på kändisarna. Paparazzis, beväpnande med kameror som går non-stop för att inte missa någon användbar filmruta, dyker upp från ingenstans och avkräver kändisarna svar på frågor. Titta nu på den hjältemodiga krigaren Mars förehavanden i Levins födelsehoroskop.

Förrädiskt för att inte säga fegt gömmer sig attackplaneten bakom mammas kjolar, i det fördolda Kräftans tecken och kastar därifrån ett ont öga rakt ut i folkvimlet, här representerat av Vattumannen - den kollektiva människan (i kontrast med motsatta Lejonet - kungen). Den giriga och omoraliska demonen Rahu hugger mot folkmassan. Jämför med vad jag sade om Rahu och Ketus förmåga att vinna makt över hela folkmassor i inlägget om regissören till "Titanic" och "Avatar", James Cameron.

Attacken skär rakt genom elementen Vatten / Luft och indikerar alltså mentala störningar. Själv krigare i ett tidigare liv (Solen konjunkt Mars), känner jag enbart förakt när jag ser den här vedervärdigt fega Mars och det beteende som himlen förvarnar om. Jag undrar om det är redaktörens (öppna) homosexualitet som kan skönjas i denna krigarens omanliga placering.

Svaret är ja, men som bekant krävs flera parallella indikationer på psykologiskt haveri för att uttala sig om ett tydligt särdrag som detta. Dessa ytterligare attesteringar finns här, och de befinner sig i manlighetens eget tecken Lejonet!

***** 

I det här horoskopet får vi en ovanligt tydlig bild av hur en homosexuell mans kallsinne för kvinnor kan se ut. Solen, i det mest mansdyrkande av alla tecken, fullständigt utplånar den kvinnliga Venus ("bränd planet"). Saker sätts på sin spets genom att Solens självtillräcklighet är maximal på hemmaplan i Lejonet och en naturlig fiende till Venus, glädjeflickan som inbjuder till tvåsamhet.

Ett tredje tecken på att den sexuella orienteringen är helt ur spår är att norra månnoden, "avmätthetens demon Ketu", ingår i det här kompletta dramat, och ett fjärde tecken är vår hypotetiska Måne i Jungfrun, där Månen som en mer generell indikator på det feminina lamslås av att Saturnus kyler ner.

Observera att gayheten var ett känt datum via Wikipedia, men att det inte krävs många sekunders sökande efter känsliga punkter i horoskopet för att inse att här finns ett potentiellt jätteproblem. Hur många straighta människor finns det med en så här utslagen känsla för det mjuka, det feminina? Ja, rent ut med ett hat mot det mjuka och känsliga? Dessa kanske är de som slår sina kvinnor?

Med alla dessa sekundära indikationer av kvinnofientligt slag på chefredaktörens himmel är vi nu i position att läsa Mars i Kräftan som "hat mot kvinnosläktet"! Det är inte underligt att det är så mycket våld inom de homosexuella parbildningarna, för mitt intryck via astrologin, är att gay horoskop uppvisar påfallande störningar. Mitt enda förslag på varför man meriterat en sådan födelsehimmel är: tidigare liv på jorden.

Harvey Levin kan ha dött en våldsam död som kvinna i det förflutna (Kräftan: "livets slut", här kopplad till ett våldsamt dåd/Mars). I direkt nästföljande liv har själen ännu inte distans till traumat som tämligen obearbetat följer med som en del av det undermedvetna.

Levins reaktion kan därför ha varit att redan från unga år förkasta ("lägga lock på") sin egen sårbarhet (se hur Skadan redan i födelseögonblicket finns inkrupen i hans själ - Kräftan). Han har förhärdat sitt psyke (Mån/Saturnus) och släpper inte fram några inre bilder eller känslor.

Istället blir han en utagerande fjolla, som likt de flesta Lejon söker glamour och prakt. (Nå, Månen hämmad av Saturnus eliminerar det mesta kroppsspråket...)

När våldet inombords till sist blir honom övermäktigt lyckas han turligen sublimera viljan till ont så pass att han introducerar en slags våldtäkt på Hollywoods kändisar via den nya skitjournalistik han har hjälpt till att introducera.

Solen i Lejonet har uppenbarligen en viss kontroll här och fastän en Sol bränner bort Venus som ett verksamt inslag i det objektiva livet (Expressen nämner hur stilistiskt fattig hans skräpjournalistik är!), så kvarstår dock kombinationen på det psykologiska planet som en effeminerande tendens. Det är svårt att föreställa sig en Sol/Venus som en våldsverkare! Men åter: han låter angripa andra genom sina utsända paparazzis.

Jämför horoskopet för Magnus Carlsson (gay artist, f.d. Barbados) och hur där Solen i Lejonet bytts mot Månen i Lejonet medan samma tveksamma placering för Mars ånyo angriper Vattumannens tecken.

Givet Mars simpla, libidinösa natur, och Vattumannens innebörd av "koncept" (ett begreppsbildande tecken) menar jag att detta skulle kunna vara ett fall där man ganska lätt skulle kunna "tvätta bort" den homosexuella felprogrammeringen. Vatten i kris mot Luft är helt enkelt en skev självbild. Problemet är att homosexualiteten friskförklarats i vårt samhälle, så incentivet till flerårig och djuppsykologisk terapi finns inte - och kostar för mycket.

Notera också att Carlsson blev misshandlad av en homo i en tidigare relation och att detta är helt i linje med Mars attack mot den egna sårbarheten (Kräftan). Jag har ett fall (hetero) av samma placering där kvinnan var panikslagen inför fantasin att bli skadad av främlingar! Som jag sagt, Vattenelementet ligger bakom mycket rent psykologisk ohälsa.


*****

Nå, chef blev Harvey Levin till sist, helt i linje med sitt soltecken Lejonets ambition att bli Nummer Ett och trots de många degraderande inslagen på himlen. Men ödet kräver att få uttrycka sig, så han blev bara "kung över skändlighetsjournalistiken".

För alla oss andra som förstår astrologins diskreta symbolspråk möter åter den märkliga och oroande frågan: har vi överhuvudtaget någon fri vilja? Är vi dömda att agera ut våra horoskops varje kortslutning? 

I det här fallet ser man, tycker jag, en så djupgående själslig störning (Saturnus signalerar, som sagt, "kronisk", "bestående") att det kan finnas anledning att gradera mänskligheten. 

Vissa har fri vilja, andra kommer till jorden "dömda" att bara genomleva det som de har att möta. Det är alltså sant, det vissa människor säger, att de "inte hade några val". Saturnus kontrollerar deras liv.

Dessa själar har gått så snett i tidigare liv att ett enda liv inte räcker till att få dem på bana igen. Åtminstone är de inte i detta livet utlovade några mirakler. (Saturnus måste dock granskas i perspektiv av vad gott Jupiter kan göra.)

För Harvey Levin blev "sleaze" måttet på hans evolutionära nivå. Bara snasket, rena fakta. Det som hörs i Expressens artikel är definitivt ett psyke manglat av Saturnus i ett faktatecken blint för de större perspektiven (Jungfrun utför slaviskt sin herre Lejonets order). Se en diskussion av denna ibland något kritiska Måne i samband med semiotikern C.S. Peirce.

***** 

Bonusspaning!

När jag såg bilden på sleazemästaren Levin slog det mig hur snarlik singer-songwritern Leonard Cohen han var.



Intressant nog har denna, på sin tid känd som en "kvinnornas man" även han skadegöraren Mars i Kräftan, kvinnans tecken, och den kastar också här sitt onda öga mot Vattumannen - "ideologier" - där emellertid hans sinnelag (och kvinnoplaneten) Månen befinner sig!



Cohen har också Venus i Lejonet men här skadas inte älskarinnans planet av Solen, som istället stiger i soluppgången i Jungfruns tecken tillsammans med kommunikationens Merkurius både härskare över Jungfrun och upphöjd i den!

Trots en viss likhet i utseendet mellan männen - troligen en följd av att samma fyra tecken (Kräftan, Lejonet, Jungfrun och Vattumannen) är aktiva hos dem båda - är de djupare budskapen vitt skilda!

Cohens många gånger bekända rädsla för att binda sig till kvinnor ("love them and leave them") ger här en intressant variant på Mars i Kräftan och den irrationella störning som uppstår när Vattnet binds samman med Luften (Vattuman-Månen). Mars i Kräftan skapar någon slags djupt liggande nervositet!

Att Cohen var en stor konstnär med ordet (vilket tydligen knappast kan sägas om Levin) syntes eventuellt redan i den prominenta och synnerligen starka Merkurius, men framför allt också i poeten och singer-songwriterns utmärkta Jupiter i Vågen som välsignar hans sinnelag (Månen) - Luft till Luft.

Här är således ett av de fall där dissonansen mellan Vatten/Luft inte skapar mental störning utan istället omvittnar en sällsam förmåga att berätta saker mellan raderna, ord inuti orden!

Cohen gick igenom tider av hårt leverne med mycket sprit, men allt detta fick ett slut sedan hans mor dog. Hennes bortgång tycks ha berört honom djupt och hela skivan Recent Songs (1979) var tillägnad henne. Ännu en intressant koppling till Mars/olycka/trauma i kvinnans eller moderns tecken Kräftan och dess kuriösa koppling till sin disponents placering i Luft. Modern som musa? Kan Mars i Kräftan indikera att manlighet och macho aldrig brutit sig ur mödernets omslutande famntag?

_____
1. Om någon skulle invända att jämförelsen håller Fans nivå när han läser bibeln, instämmer jag helt! :-)



Inga kommentarer: