Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 18 januari 2010

Brittany Murphy & livsglädjen

Anhöriga förnekar enligt Aftonbladet att aktrisen som dog ung skulle ha medicinerat ihjäl sig. Det var ett noga utrett blåsljud på hjärtat som tog hennes liv. Folk i Hollywood, menar de, trodde hon gick på droger på grund av hennes sprudlande och livsbejakande natur.

Det sista är intressant. Jag har personliga erfarenheter av andra livligt sprittande personer i Vågen (3-4 stycken) vilka just haft en samtidig betoning av Kräftans tecken. Detta ger en förnöjd nivå av nervositet eftersom Vågen söker balans medan Kräftan hela tiden spejar efter faromoment, naturens (och moderns) protektionistiska instinkt som den är.

Kombinationen kan ge torgskräck: Vågen tappar balansen eftersom Kräftan inte kan greppa ett så stort fält av osäkerhet. I lindrigare fall kan det uppstå en "övervakenhet" som upplevs som stirrig närhelst personen vistas på "osäker mark" eller i främmande människors närhet - Kräftan står dock för privata och tryggade zoner. Den "sprudlande livsglädjen" kommer istället fram i den nära och kära kretsen. Sanningen är att den svåra mixen av Luft och Vatten (se etiketten dissociation) jobbar för högtryck i båda lägena!

Sedan astrologin flyttades ner i strykklass av västerlandet har vi blivit fullständiga analfabeter i fråga om den mänskliga naturen. När folk inte längre kan läsa varandra korrekt, då bryter ett samhälle samman. Svenskarna hade historiskt en intressant lösning: överorganisera samhället med tusen och en detaljregleringar, sedan kan individerna förfalla in i en egenskapslös grå massa... Nu rullar ett maskineri av sig självt och det gör inget att ingen är hemma.


Tidigare:

Brittanys horoskop

Ett senare tillägg

Luft & Vatten som överdosering (apropå ryktesspridningen  - bl.a. i nämnda AB - om att också Murphy skulle missbrukat mediciner).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! I sista stycket i ditt inlägg här ovan, visar du verkligt skärpt omdöme, om vad som skett i västerlandet och speciellt i Sverige under minst ett sekel. Men med orden ”…inte kan läsa av varandra korrekt…”, då kommer du in på det politiska språkets opsykologiska, objektivt korrekta, pragmatiskt förståndiga avläsning av verkligheten.Och den korrektheten vill ju normalt, vi astrologer att med förnuft och känsla förklara det omänskliga i.

Som äldre traditionell astrolog som håller mig till den tropiska zodiaken, brukar jag anse att tre astrologer ihop kan ge ett hyfsat bra karaktärsporträtt av en person. Och anser därför att du betydligt överdriver när du anser att en korrekt karakteristik, bara kan ges av den som använder sig av den sideriska zodiaktolkningen.

Tre astrologer som tar hjälp av traditionell tropisk zodiak, anser jag kan komplettera dina tolkningar, utan att det hela dock blir en korrekt tolkning.Det är enligt min syn omöjligt att helt genomlysa sig själv, eller någon annan människa. Även om vi oftast når längre än psykiater och psykologer, att på kortare tid än dem, lära oss förstå våra medmänniskor.
Vänligen Rolf Ahlqvist

Seaward sa...

Tack för kommentar! Jag känner vid det här laget igen upplägget med den hövliga inledningen som tjänar som brygga för det egentliga ärendet!
:-)

Till respons finner jag det vara läge för ytterligare ett fristående inlägg i följetången och frågan om "tropisk zodiak eller siderisk". Är de på "postmodernistiskt" sätt likvärdiga? Inlägget publiceras efter detta och förklarar att svaret är nej och att bloggen redan visat detta empiriskt.

Den som av gammal vana fortsätter med tropisk zodiak bör göra det i medvetenheten att de elementära psykologiska porträtten av de enskilda zodiaktecknen ("veckotidningsupplägget") numera är grovt missvisande.

Västerlandets tropiska zodiak bör inte längre användas för astrologisk bedömning av levande personer. Däremot tjänar den fortfarande en funktion som symbolisk bas för vidlyftig metafysisk spekulation.

Anonym sa...

Ja, hövlig inledning är väl inte det sämsta. Speciellt som du hade en väldigt sann kommentar där i blogginlägget. Och dina ord om ”västerlandets tropiska zodiak bör inte längre användas för astrologisk bedömning av levande personer”, kanske borde lugna ner mig inför två besvärliga oktiler till transiter, som jag har vid stundande månadsskifte. Oktiler gäller väl i bägge zodiakerna, även om du tydligen inte bryr dig om dem.

Sådana oktiler hade Brittany M, i december 2009. Saturnus oktil Sol i början av december, och Pluto oktil Sol mer i slutet av december. Men du använder enligt vad jag förstår, inte heller Pluto i dina tolkningar. Men Pluto är ju central såväl vid födslar som i samband med död.

Sedan har jag Månen i konjunktion med Pluto i radix i Kräftans tecken. ”Så det är lite besvärliga aspekter som jag fått att hantera när jag med dessa planeter i.. ”Kräftan, hela tiden spejar efter faromoment” , för att använda mig av dina ord. Kanske jag också får tillgång till extra stark försvarskraft då, inför skeendets verklighetsutfall. Sedan används kanske
husens positioner mer av oss tropiker, än av sideriker. Solen i 6:e huset i radix har gett mig mycket arbete att hålla igång med. Men T-Saturnus i 3:e h och T-Pluto i 11:e huset ger i det aktuella nuet, kanske mest bara symboliska, spekulativa, interna utfall. Men det kan du kanske ge mer verklighet av, om du gör din tolkning enligt ziderisk zodiak.
Vänligen Rolf A

Seaward sa...

Just som jag trodde jag var klar med dagens skrivande fann jag det ekivoka fallet av "fiskfobi" i en tidning, och lugnad över transiterna kan du säkert känna dig i så måtto som det fallet till fullo visar hur zodiaktecknens symbolik verkligen flammar till av liv med den äldre, sideriska zodiaken.

Man kan naturligtvis rada upp enstaka fall och då och då möta tecken på det motsatta, men jag har inte på de senaste två åren känt något behov att vända åter. Som det längre svaret "Tropisk vs. Siderisk zodiak" antyder, haglar bekräftelserna på den grundläggande symboliken så fort man börjar se sig om.

Aspekter är inte den vediska astrologins viktigaste hörnsten, det är så sant. Men i den fulla version - som är fullständigt omöjlig att arbeta in i ett inlägg som alls ska kunna läsas av en halvintresserad (pga dess många ytterligare spelregler) - där finns också dasa-systemet (eller dasha) som är ett helt avvikande system för prognosarbete.

Indierna hävdar att det är fullständigt överlägset allt vad den västerländska traditionen uppfunnit, men jag kan inte bedöma detta ännu, bara två år in i omstarten. Söker du dasa (eller dasha) i googlesök här ovan, har jag i alla fall nämnt det några gånger. I fallet Ted Gärdestad gjorde jag hittills enda stickprovet på om prognossystemet signalerade något extra vid tiden för hans självmord.

Indierna använder inte de tre yttre planeterna eftersom traditionalismen är stark. Tecknens planetära härskare är huggna i sten sedan antiken, och inget konsensus finns ännu i Indien om de tre "nya". Men jag bör inte uttala mig om dessa ting, detta är ny mark för mig.