Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 2 oktober 2009

Saturnus & viljan att dominera



En ung Brian David Mitchell -
extremistens blick

AB berättar om ännu ett kidnappnings/våldtäktsdrama utfört av ett mentalt derangerat par, avhoppade mormoner i Utah. Återigen en ung flicka offret men till skillnad från Jaycee Lee Dugards fångenskap under 18 år "bara" ett nio månaders helvete.

Varför livet i sina mest solkiga yttringar är av intresse för astrologin är att de teoretiskt har mycket att berätta om hur planeter, tecken, hus m.m., beter sig i praktiken. Man lär sig här strax att astrologins byggstenar "morfar" och skiftar innebörd så att t.o.m. "goda Jupiter" kan skänka sin framgång till de smutsigaste illdåd, och att omvänt den hårda Saturnus ibland, men inte alltid, kan hålla andra dåliga sidor i schack. I följande två horoskop tycks Saturnus vara ett nyckelord, precis som det - händelsevis - var i föregående inlägg om den invandrarfientliga danska politikern.

Den kidnappade Elizabeth Smart använder ordet "djävulsk, stinkande och slemmig" om den galne förövaren Brian David Mitchell och hur korrekt hennes rapport om mannens hygien än må vara, noterar astrologen hur exakt detta stämmer med akilleshälen i hennes eget horoskop. Det ligger en våldsam smutsfläck i Jungfruns tecken, det kanske mest hygien- och fitnessivrande i hela zodiaken. Via oppositionen till Fiskarna ges därför Jord och Vatten i dess rörliga modalitet (kvalitet), vilket lätt kan läsas som "slem" eller lättflytande lervälling.

Det här motivet har tidigare berörts i bloggen, inte minst då "befläckelsens" Fiskarna mittöver är aktiv. som den här är. Fiskarna representerar själva syndafallet där själen så att säga smutsas av sin "nedåtriktade" dragning till sinnenas värld, medan den duala fisksymbolen har en andra fisk som "simmar uppströms" och återvänder från sitt fallna tillstånd.

Även på andra sätt indikerar Fiskarna den kuriösa dubbelheten här i livet. T.ex. står det för ondska i termer av fängelser och mentala institutioner medan det sker gott i kloster - lika tillslutna och avskilda platser, men där själen bygger upp sensitivitet för sitt inre andeväsen.

Obs. Astrologin stammar från en tid då människorna ännu var allsidiga och inte så rationalistiska. Den moderna matematisk-logiska människan är i själva verket djupt handikappad och kan inte ens i princip uppleva sin varelses djupare dimensioner. Det förvånar inte att dessa individer därför förnekar existensen av något mer än den materiella världen. Zodiaken säger heller inte mycket mer om det hinsides, men tecknar via Fiskarna dörren in i och ut ur vårt materialistiska system.



Det finns fler svagheter i det här horoskopet, först och främst kvinnans dubbla svaghet på livsvägen: Solen är "debil" i Vågens tecken, och tecknets härskare (och Solens disponent) Venus är inte bra i Skorpionens tecken eftersom den odemokratiska gränsdragaren Saturnus befinner sig där.

Tekniskt säger indisk astrologi att Saturnus och Venus förhåller sig neutrala till varandra, men det är bara för att Venus så villigt låter sig kidnappas av en hård tyrann (Saturnus). Venus är ju tvåsamhetens symbol, och som Stockholmssyndromet visar tenderar de allra flesta att tids nog börja identifiera sig eller harmoniera med (Venus) sin kidnappare.

Saturnus som symboliserar gränsdragning (och gränser som snävas in alltmer, ytor som krymper och minskar - den ultimata mardrömmen om att tak och väggar kommer emot en och hotar krossa en), är å sin sida fullständigt känslolös och vet inte vad den venusianska kooperationsprincipen innebär, så den här "neutrala" kombinationen är verkligen ingen höjdare.


I brist på födelsetid får vi hantera Elizabeth Smarts horoskop som en "arketypisk födelse", dvs det tjänar som ett paradigmatiskt exempel på de astrologiska principerna. Och då blir både Månen i Fiskarna i det "arketypiska" 12e husets inspärrning och Venus/Saturnus i den åttonde sektorn för vedergällning och borttynande, distinkt mörka budskap.

Vi vet alltså inte om hon hade Månen i 12e (och oddsen talar distinkt mot det!), men placeringen är en perfekt illustration av en som hålls inspärrad och attackeras från en "smutsig" illgärningsman (Mars) som förgriper sig på jungfruns renhet. Jfr 12e-husbetoningen hos
Natascha Kampusch som under många år var inspärrad i ett "tvångsäktenskap" med sin kidnappare.



*****


Kidnapparen och våldtäktsmannen visar sig också vara född med en debil Sol i Vågen (tvåsamhetens tecken). Den här gången är Solens disponent inte illa allierad med den autokrata Saturnus utan Venus är också den debil i Jungfruns tecken. (Jungfruns på det hela taget individualistiska leverne fungerar inte så bra med den venusianska principen och tecknets härskare Merkurius är en kritiker. Och kritik splittrar och söndrar vilket visar hur främmande Venus placering är i detta tecken.)



Som om inte en dubbelt försvagad livsväg i kärleksrelationens tecken skulle räcka, har den uppmärksamme redan sett att Solens värsta fiende Saturnus kopplat sitt struptag på den fria och generösa energispridaren! Här är Mitchells onda och despotiska sida som det rapporterats om så mycket genom åren! Den här årgångens Våg är i grunden styrd av kritik och en vilja att separera (Venus i Jungfrun) - han hade tidiga fantasier om att "rena" världen genom sin religion. Och ovanpå detta djupa missnöje också en "bully" - översittartendensen från Saturnus att strypa handlingsfriheten.

Här skulle man kunna tro att Saturnus, som anses "upphöjd" och extra nobel i Vågen, skulle kunna ha åstadkommit gott. Men uppenbarligen är kombinationen med Solen så svår, en sådan självmotsägelse, att dess nobelhet inte lätt kan uttrycka sig. Kanske var hans förvirrade tankar om att vara en profet som skulle rena världen ett eko av att Saturnus har ett ideal här, men Venus (den underliggande spelplanen - disponenten) är en så klen position att det bara blir galenskap av hans visioner!

Lägg nu till att han också har Månen/psyket i ett Lufttecken och att Jupiter binder samman alla tre Lufttecken till en - om man så vill - stor triangel över hela himlen! Här är då det klassiska horoskopet för en som fullständigt seglat bort i en mental fantasi som inte har något med verkligheten att göra.

Låt oss frigöra några fakta ur horoskopet och berätta historien på ett annat sätt:

Psyket (Månen i Vattumannnen): Saturnus enväldighet drar i trådarna. Sinnet lever genom konstruerade mentala föreställningar. Månen i Luft kan minska ner individers empatiska förmågor om de tänker istället för att känna efter... De här psykena kan därmed bli offer för sina egna föreställningar - se sångaren Robbie Williams horoskop som också innehöll en "Lufttriangel" med Jupiter, Månen och Saturnus.

Dessa mentala föreställningar hänger nära samman med Brian David Mitchells aktiva handlingsliv: Saturnus + Solen = jag jag jag bestämmer hur "balansen" mellan partners ska se ut. Denna balans, Venus, är klen och därtill fixerad vid den egna hälsan eller det egna välmåendet (djup själviskhet).

Venus i sin tur disponeras av Merkurius som i Vågen dras in och "kombineras" med Saturnus/Solens diktatoriska fasoner (vilka i sin tur återverkar på psyket/Månen). Det är inte så lite rundgång här, och Jupiter lyckas - uppenbarligen! - inte hålla rent hus utan bidrar tvärtom med extra mycket mental energi.

Betraktar man även Mitchells horoskop uppritad som "naturlig zodiak" (där Väduren kopplas till 1a egohuset), påverkar den egenmäktiga Sol/Saturnus-kombinationen kvinnor genom att Saturnus kastar en 270-gradersaspekt in i fjärde huset för det privata, "inre känslor" men också kvinnogestalter generellt. Det är Ketu, den avhuggna draksvansen, som träffas av Saturnus och Solens oheliga allians och vilja att kontrollera. Ketu i Kräftan/4e huset kan då läsas som ännu en indikation på tendens att vilja avskärma kvinnor (som demonens svans höggs av och renderades harmlös).

Och missa för all del inte Månens (egna psyket och externa kvinnor) störning från aggressiva Mars i naturligt dominanta Lejonet. Denna Mars är extremt illa placerad eftersom dess disponent blir Solen (Lejonets härskare) och Våg-Solen är här debil och anfäktad av Saturnus! Känn efter vad slags "marsenergi" som då resulterar! Inte en friska självhävdelse, skulle jag vilja påstå!

Vad lär man sig av detta horoskop? Jo, hur mycket den underliggande dynamiken - planeteras bakomliggande härskare och disponenter - kan avslöja! Ett horoskop kan se bra ut på ytan, men sedan fallera djupt. Här är det den usla kombinationen av Solen och Saturnus som inte bara signalerar en aktiv livsväg av egenmäktigt eller diktatoriskt slag (särskilt inom relationer/Vågen), utan också "degraderar" flera andra sidor av personligheten som en "bakom ridåerna-influens".


*****


En genomgång av Mitchells missriktade liv och öde - att jämföra med horoskopets indikationer:

http://crime.about.com/od/current/p/brian_mitchell.htm

Inga kommentarer: