Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 1 oktober 2009

Invandrarhatets astrologiska profil (2)



Korttänkt glömde jag söka födelsedatumet på invandrarfientliga Dansk Folkepartis Pia Kjaersgaard via den danska stavningen härförleden och fick nöja mig med att granska (nytt fönster) hennes svenska och norska motsvarigheter.

Men nu hittade jag datat på danska wikipedia och t.o.m. partiledarens födelsetid på ett danskt astrologiskt forum. Eftersom uppgiftslämnaren använder samma sideriska zodiak som denna blogg tyder det på en kunnig person och jag väljer att lita på det jämna klockslaget 15.00 fastän ingen källa angivits. Varför då?

Jo, för att icke-verifierade födelsetider ofta verkar vara efterhandsrationaliseringar som avser att t.ex. placera en planet exakt stigande i öster. Som synes här är Saturnus horoskopets viktigaste planet, stigande i öster, men den står inte särskilt exakt vid ascendentpunkten. Detta är i mina ögon ett plus för födelsetidens trovärdighet och jag väljer att följa den, inte minst eftersom den stigande planeten är den som utmärkt förklarar Kjaersgaards invandrarfientlighet!


För att göra historien om invandrarfientlighet kort - tankarna finns utvecklade i den första delen - så stämmer Saturnus stigande i Kräftan perfekt med tanken att det är rädsla som styr den här människotypen. Kräftan är just fruktans och den därpå följande protektionismens tecken. Utmärkt i naturen för att säkra livets fortbestånd, men kanske för instinktivt för att fungera i den tänkande människans värld eller i politiken.

Kräftan representerar den helt obildade folkmassan medan Vattumannen indikerar kollektiv på ett annat sätt, via Luftelementet. Där skildras folket istället som bärare av en ideologi, och inte bara Vattenelementets, fastän ärligt menade, väl klaniska och revirmässiga instinkter - sådana som t.ex. populistiska politiker spinner på via sina tarvliga utspel.

Nu faller det sig inte bättre än att Saturnus (restriktioner) är uselt placerad i Kräftans tecken, och i det här läget menar jag att inte den "upphöjda" och starkt placerade Mars mittöver i slutet av Stenbockens tecken gör värst mycket nytta. De två "naturligt" onda står i opposition och bildar en våldsamt snål mentalitet, åtstramande, ogin och, framför allt, i grunden rädd för det främmande. Mars i sjunde indikerar dessutom en tendens att projicera våld och obehag på "den andre". (Mars ligger visserligen mycket nära åttonde dödshuset, ett hus vi återkommer till.)

Att denna axel verkligen bara är lergyttja och en politisk röst som står för populistens vulgära form av pragmatism framgår av den i och för sig intressanta "stortigonen" eller triangeln i Vatten. I indisk astrologi ritas den just som Jupiter kastar sina två speciella aspekter 120 och 240 grader framåt och här binder ihop alla tre Vattentecken.

Men Vatten är sorgens element, och som "förstärkare" tycks Jupiter här överbetona just fruktan och elände! Att politikerns sinnelag (Månen) ingår i den här kombinationen bara understryker hur låga och simpla idealen är. Det är som att lyfta fram en diskbänksrealist och tro att ett land skulle kunna skötas med en så attitydmässig förståelsehorisont! Som den 3.000 år gamla kinesiska klassikern Förvandlingarnas bok (I Ching) säger (kapitel 20):


Att kontemplera genom den halvöppna dörren.
Gott för en kvinnas kyskhet.

...men ett elände jämfört med det vidöppna perspektiv ("att befinna sig utanför Kräftans revir och partisanklänslor") som krävs för att kunna styra ett land och se objektivt på saker och ting.

Solen i Vattumannen är ju en Luft-Sol och indikerar en böjelse att aktivt gå mot ideologi i livet (Solen = den aktiva levnadsbanan, de mål man sätter sig att förverkliga), och Vattumanlandet Sverige borde ju veta vad detta handlar om, där var och en är en politisk tyckare i smått och stort.

Men den mundana husplaceringen för Kjaersgaards Sol är inte alls bra: detta är Skorpionens och dödens åttonde hus, ett Vattenhus, vilket ännu en gång ger det nu bekanta sociala utstötningssyndromet! Och här, som i fallet med vår rasistiska upptäcksresande Sven Hedin, är det ingen tvekan om att det är ett lågt och illvilligt syndrom.

Varför vissa blir illvilliga och andra godartade är alltid en lika delikat fråga, men har vill jag framför allt peka på att Vattuman-Solen är dubbelt perverterad. Den är nämligen inte bara placerad i döendets Vattenhus utan har ju också som sin disponent Saturnus, remarkabelt dåligt placerad i Kräftan och - dessvärre - horoskopets mest prominenta planet! Solens (och Lufttecknets) rationalitet undermineras alltså dubbelt av problemen som Vatten och Luft tillsammans beskriver.

Tänker man lite på saken, tror jag det är rätt tydligt att vi har att göra med en Vattumanideologi som är hatisk, trångsynt och räddhågsen! Saturnus i öster blir ibland inte mycket mer än besvärade diktatorstyper och pga sekundära problem demonstreras i danskans fall en ovanligt olycklig sort.

Inga kommentarer: