Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 25 oktober 2009

Generalknas på stjärnhimlen

Expressens berättelse om den småbarnsstora sextonåringen är, jämfört med artikeln på Wikipedia (eng.) nästan fånigt positivt vinklad. Naturligtvis kan man inte utesluta att i den härva av skadad biologisk funktionalitet det finns något som kan ge vetenskapliga insikter om "evig ungdom", men Wikipedia ger en nyktrare bild (nytt fönster). Ingenting verkar koordinerat i den här fysikens tillväxt. Hjärnan är alltjämt ett spädbarns, med intelligensen hos en knapp ettåring, medan benstomme har nått en tioårings stadium, fastän abnormt förkortad.

De vediska horoskopet kan inte i mina händer avslöja något, och inte enbart för att exakt födelsetid saknas, utan för att traditionell ayurvedisk medicin är ett märkligt ämne i sig och vars nära kopplingar till astrologin jag inte alls har någon inblick i. Likväl ritade jag en karta för dagen då Brooke Greenberg föddes bara för att se om alls något märkligt kunde skymtas.

På den här bloggen har så långt bara "underliga" himlar diskuterats i termer av psykologi och beteende. Men som djuppsykologen Carl Jung sade (och judarna samt även gamle Aristoteles menade): kroppen är vårt psykes "pricken över i", kroppen är objektifieringen av andesjälen.

Aristoteles vägrade följa sin lärare Platon hela vägen som den biolog han kom att bli. Han förnekade möjligheten av en Form utan en motsvarande fysisk kropp (och tillika möjligheten av en frisjäl) - samma tanke som vår moderna västerländska materialism som förklarar kroppens fakticitet med en mängd underliggande processer där de senare ersatt idén om en Form eller ett övergripande blueprint.

Biologen Rupert Sheldrake har dock förtjänstfullt försvarat Platon eftersom ingen i vår tid kan svara på hur ett organ vet hur det ska se ut och när det ska sluta växa till sig. Hos Platon fanns dessa "kartritningar" i en annan "dimension" än den fysiska verkligheten dagens jordråttor bökar i och söker alla förklaringar från.



Månen - barnets första, säg, tre år i modershägnet är drabbade. Månen och Mars kan indikera en hel mängd ting, men generellt tidiga år där olycksmomentet Mars tycks ha hängt tungt över barnets tidiga utveckling. Barnet föddes med felvinklade ben och opererades omgående. Mars är kirurgins planet.

Men den här himlen är mer komplicerad än så, för det är fullmåne, så Månen - symbol för kroppslig och allmän mognad och tillväxt - opponeras av sin egen disponent Merkurius, belägen i Skytten. Och som syns av kartan opponerar sig också Solen, symbol för intelligens och kraftfull aktivitet i livet opponerad med den redan olycksdrabbade Månen. Är det alltför djärvt att här se en livsväg där tillväxten från småbarnsstadium (Månen) till vuxen och aktiv (Solen) möter hinder? Fullmånen indikerar ofta livsvägar kantade av märkliga brott och snedsteg...

En kongenital fysisk skada indikeras säkerligen av störningar mot det stigande tecknet i öster, men vi saknar som sagt födelestid. Att, som indierna i nödfall gör, ta Månen (personlighet, sinne) som ställföreträdande ascendent ger oss emellertid just den panikkrisande bild vi just har skymtat!

Månen som indikation på den fysiska kroppen visar en "olyckskropp" (Mars) där själva symbolen för vuxenlivet (Solen) inte vill vara med, och där även kroppens disponent Merkurius hoppat ur och står utanför kroppen, förenad med Solen i bemärkelsen andesjäl. Nu är visserligen de involverade elementen Luft respektive Eld, vilka båda är positiva och befrämjar "utagerande" och manifestation. Vi ska strax återkomma till vad jag tror är en avgörande käpp i hjulet: en tvärlåsning mellan Eld och Jord - men minns att allt detta är väldigt hypotetiskt då tiden inte är känd.


*****

Med lite fantasi kan vi här se bilden av en som pga sitt karma från tidigare liv den här gången väljer att stå utanför sin egen fysiska kropp, yttermeravisso så eftersom kroppen inte utvecklas normalt och går att använda till något i den materialistiska delen av världen. Den andesjäl som motsvarar den här fysiska koordinatpunkten i tid och rum är "inte hemma", för dess lägre manifestationsformer har inte utvecklats.

Det finns ännu en intressant faktor här: den enormt starka ömsesidiga receptionen mellan två teckenhärskare som gått på visit i varandras tecken. Och det är viktiga härskare också: Solen i Skytten disponeras av expansionens (fysisk tillväxt!) Jupiter, och Jupiter står i Jungfrun. Jungfruns härskare Merkurius är å sin sida i Skytten och utsatt för både Solens brännande och onda inverkan och det degraderade Mars-psyket mittöver.

Märk också att den här ömsesidiga receptionen tvingar samman två element som är respektive det mest nobla och det mest basala. Eld korrumperas och "släpps inte fram" i sitt rena tillstånd vid direkta konflikter med det tröga och oformliga Jordelementet. I senantik världsbild är "Urmateria" så trög att Platons Former inte längre kan tränga in och aktualisera något vettigt.

"Urmaterian" saknar all positiv potential att bli något. Urmaterian kan sägas vara det Yttre Mörkret (se två separata astro-filosoferande artiklar i nytt fönster). Jord bland de fyra elementen är nu inte "Urmaterian", men väl en metafor för det passiva grundsubstrat som Elden - en metafor för Formen - söker in-formera och bibringa en yttre gestalt.

Som ett av den antika världsbildens fyra element är Jordelementet det mest motspänstiga - det är "hit ner" de högre formativa impulserna från den gudomliga verkligheten till sist når sitt somatiska stadium. Den som inte fattat vinken på högre nivåer, får till sist en handikappad kropp för att på ett mer "handgripligt" sätt lära sig den livsprincip man i ett tidigare liv förbrutit sig mot.

Jag tror du som läsare inser att detta är meta-fysika resonemang - går du till din genomsnittliga sekulära ateist har dessa helt slutat tänka på livet i termer av en underliggande mening. Men detta är en unik "black-out" i världshistorien och aldrig mer kommer mänskligheten att falla så här lågt i förståelse...


I termer av "brutal materia" (Jord) som hindrar den andliga impulsen (Eld) från att genomföra sitt projekt ända ut i den materiella slutprodukten (människokroppen), se också horoskopet för svårt handikappade astrofysikern Stephen Hawking. Här har vi födelsetid och vet att han föddes med en Skyttkropp (ascendent) vilket åter sätter expansionens (tillväxtens) planet Jupiter i försätet. Och återigen befinner sig Jupiter i ett Jordtecken - kroppens (ascendentens) disponent är fullständigt trög jämfört med den äkta Eld-ande (Solen) som innebor i den! Ringer det en klocka här?

Dessa är dock bara anekdotiska iakttagelser, och jag har aldrig kommit på tanken att i stor skala undersöka den hypotes som ligger halvt uttalad i dessa rader.


*****

En närmare granskning av himlen visar alltså, att det kanske är lika bra att kroppen Greenberg alls inte utvecklades, för det skulle som skulle ha kommit ut om bärredskapet fungerade, var något man i antiken skulle ha kallat en demon eller en ond andesjäl. Min gissning är att detta var en bestialisk människa en gång, och som nu via en helt oanvändbar kropp lär sig något om hjälplöshet och kärlek från människor som bryr sig och försöker hjälpa till. Jag spekulerar i den här riktningen pga. mängden av otjänliga indikationer - betydligt värre än hos t.ex. Stephen Hawking.

Den korrupta andesjälen registrerar likväl detta fysiska liv via de svaga kognitiva kapaciteter som ändå innebor i denna havererade Merkurius (kroppens ställföreträdande signifikator i vårt hypotetiska horoskop med Månen som substitut-ascendent).

Allt detta var mycket spekulativa tankar, men hel i linje med Galenos och de senantika platonska filosoferna. Hos Plotinos t.ex., sägs andesjälen "fälla ut" sig själv i "hypostaser" - lägre uttryck på lägre nivåer av verklighet. Det "systemfel" som kroppen Brooke Greenberg uppvisar är ett systemfel som också finns högre upp i den hierarki av medvetandenivåer som ligger bortom vår fysiska värld.

Men låt Expressen, i dess oförmåga att identifiera tragik ens när den skriker en i ansiktet, tomprata om lösningen på "den eviga ungdomens gåta". Det går att anlägga betydligt intressantare aspekter på ämnet. Men jo, de har en liten poäng ändå, för Månen i Tvillingarna symboliserar just ett "evigt ungt sinne"! Tvillingarna är det diskursiva intellektets tecken (Merkurius), och dess uppstart brukar ju läggas någon gång vid fem år.

Så "turbulensskaparen" Mars har ju ändå tjänat ett syfte - att flytta fokus mot frågan om "ung och vital" - tydligen det arketypiska motiv som har skribenten i sitt våld såsom ett komplex.

En annan sak är att alla de problem jag identifierat på himmelen faktiskt utspelar sig i zodiaktecken av medvetandets och medvetandegörandets guna eller kvalitet Sattva. (Kallade "rörliga" tecken i västastrologin.) Det har en symbolisk signifikans på både gott och ont: ont för att hjärnan stannat av så tidigt i tillväxten och gott av sagda anledning: dessa fall stimulerar till ökad förståelse, både hos omvärlden och den andesjäl som i just detta liv spelar rollen av den förbannade som dömts till ett jordeliv i exil.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det föddes naturligtvis massor av barn detta datum, men jag drar mig till minnes att jag en gång kände ett barn som var född just denna dag och som led av extrem fetma. Jag vet inte vad det berodde på, föräldrarna var inte speciellt tjocka.

Seaward sa...

Du har absolut rätt. Dygnet är 24 timmar och ovanstående, ytterst problematiska grundstruktur kommer under loppet av detta dygn att ställa sig i alla upptänkliga vinklar till "grundbulten" som för astrologin är födelseortens östra horisont. Där "möts himmel och jord" i ett fysiskt förkroppsligande.

Jag har själv fascinerande privata fall med tvillingar födda bara timman från varandra men där de skilda ascendenterna verkligen illustrerar individernas skilda vägar i livet. Den indiska astrologin har metoder att finfördela födelsehoroskopet och menar sig kunna särskilja individer födda bara minuten från varandra. Det är f.n. överkurs för mig.