Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 13 augusti 2009

Yttrandefrihet som problem
Danske karikatyrtecknaren Kurt Westergaard som sedan 2005 levt under dödshot för sin bild av Profeten med bomb i turbanen illustrerar väl problemet med Luftelementet - den fria tanken och det fria mentala uttryckets element. Föregående inlägg om livstidsdömde dråparen med det lämpliga artistnamnet C-Murder (nytt fönster), var en annan illustration av hur det kan gå när en artist blir offer för sina "kreativa" vanföreställningar.

Under Luft sorterar naturligtvis föreställningen om "yttrandefrihet", vilket blivit ett sådant mantra för människor i västerländska demokratier att dess mässande dövar dem för den djupare reflektionen om att med frihet följer också ansvar.

Det är därför gemene man på nätet låter som en förråad grobian, åtnjutande datorinnehavarens frihet att tala rakt ur sina djupaste själsliga skrymslen. Och gudarna ska veta att det många gånger är rejält förorenat där inne!

Av den som i huvudsak lever via Luftelementet, dvs som i yrke eller i allmänhet mentaliserar mycket - intellektualiserar och söker sätta ord på tankar och känslor, kan man visserligen förvänta en högre grad av förfining.

Meningsbyggnaderna är inte kom-och-hjälp-mig, och argumenten är logiskt uppbyggda. Men detta är ingen garanti för något! Det kan likväl vara extremt irrationella attityder eller rent vansinne som presenteras som en avklarnad luftblå pratbubbla.


Westergaard tycks vid första påseendet ha den mest favoriserade födelsehimmel man kan bli utrustad med, om det är mentalisering eller kommunikation man tänker ägna sig åt. I den indiska astrologin är det blott Jupiter, det högre medvetandet, som kan kasta 120-gradersvinklar omkring sig, och här ligger Jupiter i ett Lufttecken och välsignar de båda andra Lufttecknen. Dansken föddes under den ganska sällsynta triangelformationen!

(Indisk astrologi ser denna som Jupiters framåtriktade trigon och därutöver en framåtriktad 240-gradersaspekt - men de var inte omedvetna om att först talet tre möjliggör en geometrisk form.)


Men sedan var det den lilla frågan om psykets status. Månen indikerar sinnelag och själ i astrologin, vår förmåga att re-agera på livets tilltal och reflektera över det, innan vi skickar ut vår respons i formen av en viljemässig solär handling. Westergaard föddes nu under ett av de drygt två dygn varje månad då Månen passerar Skorpionen, i vilket sinnelaget sägs vara "debilt", urartat eller skadat på något sätt.

Alla Mån-Skorpioner har naturligtvis inte psykologiska problem, men man möter den här månplaceringen så ofta i samband med udda levnadsöden, att antikens proto-vetenskapare måste anses ha hittat något här.

Några lösa exempel som kan nämnas är det ofattbara offret Elisabeth Fritzl, fånge i 24 år i en källare och konstant våldtagen av sin far, mördaren Anders Eklunds medfödda Måne i Skorpionen som 1965 var extra utsatt genom att södra månnoden, av indierna kallad demonen Ketu, också sakta rörde sig genom samma tecken. Svart psyke i kombination med demoni! Det går inte att skilja offer från förövare med astrologin!

Vidare hade USA:s värste massmördare genom tiderna, Ted Bundy, exakt samma kombination av Månen och Ketu i Skorpionen som Eklund och var dessutom född med Skorpionen som sitt soltecken. Hela himmelen var "korrumperad" den dagen.

En mildare form av åkomman tycks gälla för Carolina Gynning vars Måne i Skorpionen leder till en skarp men okontrollerad mentalitet och massor av ångest. Hon har i medierna skämtsamt kallat sig själv lite galen, och något ligger det i påståendet.

Skorpionens härskare är krigaren Mars, och den återfinns på Gynnings himmel i ett Lufttecken (Vågen). Men Vattentecken och Lufttecken förstår varandra inte! Vattnets instinktiva maggropsrektioner har inget med Luftens mentaliseringar att göra!


Därmed kan vi titta på danske kulturprovokatören Westergaards himmel igen, och främst på Mars som disponerar över psyket. I självmedvetna Jungfrun är det här vid första påseendet en rätt intetsägande indikation. Eftersom Mars ofta är illvilja eller okontrollerad instinkt, medan Jungfrun är ett merkurialt, dvs starkt kritiskt tecken, kan man rent logiskt förstå att den passar väl som pusselbit i horoskopet för en satiriker.

Men se nu Mars kasta sitt onda öga 90 grader framåt och träffa nästa rörliga tecken, Skytten. Här aktiverar Mars på ett negativt sätt den giriga Rahu (norra månnoden), som sökte sin egen odödlighet ("göra konstverket ALLA pratar om") och därmed halshöggs av gudnarna. (Det avhuggna svanspartiet syns som södra månnoden Ketu).

Med en störd Rahu går nu en kedjereaktion över himlavalvet och drakhuvudet aktiverar via opposition själva artistens uttryckssätt Merkurius, för att inte tala om hela den övergripande symbolen för hans aktiva verksamhet, Solen.

Tala om att en lite inskränkt (Jungfrun är ofta så fixerad på det enskilda att helheten faller utanför blickfånget) elak karikatyr kan leda till hit mot ens eget liv (Solen)! Det kallar jag dålig övergripande koll som ger dåliga handlingar - "dåligt karma".


*****

I övrigt faller horoskopet i två huvudsakliga delar: den gigantiska triangeln i Luft (där också hans vilje- och handlingsplanet Solen ligger, i kommunikationstecknet Tvillingarna) men som emotionell bas den förgiftade och mörka Skorpionen!


Härur kan naturligtvis inget i vanlig mening "friskt" komma, men säger man "satirtecknare" förstår man lite av hur Vatten och Luft kan uttrycka sig i praktiken. De här människorna kan inget annat än smutsa ner världen och deras enda legitima uttryck är att bli satiriker eller ikonoklaster. Bortom dessa förehavanden väntar otäckare saker.

Måhända skulle en studie av en grupp inbitna terrorister visa att även deras horoskop lider av denna omöjliga koppling av undermedvetet hat och vämjelse (Skorpionens föga smickrande grundegenskaper) och så intellektets sätt att söka uttrycka detta på ett eller annat sätt.

Den psykologiska schablonen om "projektion på andra" av sina egna inre oklarheter stämmer hur som helst väl på många konstnärer, inklusive dansken. Det är hans eget förgiftade psyke som dras till yttre händelser vilka han kan skruva ett varv till i sitt "korrumperande sinne" och sedan presentera som satirer eller karikatyrer...

I det avseendet är Sveriges egen Lars Vilks (öppnas i nytt fönster) en ynklig copycat som försökte göra samma sak, bara så mycket menlösare. Här hittar vi åter samma betoning av Luftelementet som hos sin danska kollega, men nu bara en förvirrad röst som med kontraproduktiva resultat söker höja sin röst för "yttrandefriheten".

Som synes har Vilks inte sitt sinnelag i den förgiftade (och förgiftande) Skorpionens tecken. Istället angrips hans psyke av Skorpionens herre Mars, så att han blir en kanal för krig och missämja mellan folken! Man kan i någon mån även tala om att Vilks går demonernas ärenden, vilket ju var det direkta fallet med Ted Bundys och Anders Eklunds psyken.

Ja, någon kanske blir förskräckt av det jag säger, och jag måste än en gång tillägga att inte varje individ som kommer till världen under förskräckliga konfigurationer måste bli ett monster som människa. Ibland är de istället offer för monstrositeter, vilket leder in på det särskilda ämnet om tidigare liv och de synder man kan själv kan ha begått då. Någon gång måste de balanseras ut, och därför ser så mycket lidande oskyldigt ut fast det har en orsak.

Och det måste upplevas som orättfärdigt lidande, annars skulle budskapet i den korrektiva lärdomen inte nå fram till själen! Livet är en hård skola för den som kommer in i tiden och vinglar vilt. Karma hopas snabbt och genast är man indragen i en trasslig såpa som kanske tar årtusenden att reda ut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.