Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 25 juli 2009

Skytte - normsvensk och lite till





(Obs. Långt inlägg. Göran Skytte, en både väldigt typisk och väldigt otypisk svensk, bildar här basen för ett fortsatt resonemang kring Vattuman-landet Sverige, via en liten punkt där Skytte distinkt bryter av mot folksjälen.)

*****

Vänsterjournalisten Göran Skytte är numera kristen. Jag minns honom som en påfrestande och dryg individ och blev förvånad när jag hörde förbättringen i ett avsnitt av Heliga familjerna på radions P1.

Generöst berättade han flera intressanta detaljer om sitt liv, bl.a. om sin långlivade moder (100 år blev hon), en kvinna han uppenbarligen beundrat. Direkt efter förlossningen startade eget företag (på 1940-talet) och lämpade över Göran till mormodern under hans första levnadsår.

Om fadern som nästan alltid var borta på handelsmannens eviga resa, men kom hem och inskärpte mansrollen.

Om sitt vänsterintellektuella 60-tal i kollektivboende (där alla låg runt med alla) och hur han ändå idag (som uppvaknad till en kristen livssyn) är varm anhängare av heteronormen och dess stöd för det eviga familjebegreppet.

Och det senare trots sina mer än 50 kraschade relationer - alla inledda med helt seriösa avsikter. Med "seriösa" förmodar jag att Skytte menar kontrasten med den moderna, förfallna västmänniskan - hon som separerat ut sex som ett fristående "nöje" att ha vem som helst, när som helst. Häri anade jag en liten motsättning mot orden om 60-talets kollektiv, men inte mycket att bråka om. Vem har inte haft små avvikelser relativt den ungefärliga livslinje man ändå börjar urskilja efter några år i livet?

Vi är för få i det här landet för att skriva en kollektiv, välinformerad encyklopedi som svenska upplagan av Wikipedia. Kanske lockar inte givande den moderna svensken. Han/hon sitter ner och konsumerar istället för att bidra på Luftelementets nivå eller håller det kort och simpelt som på 99% av alla egocentriska bloggar... Nå, Wikipedia nämner också att Skytte genomgick psykiatrisk vård under 90-talet i sviterna efter ännu en av alla dessa separationer han så seriöst startat upp.

Allt det här är strålande material för en astrolog som söker verifiera metodens koll på individers principiella livsöden. Märk väl att den här bloggen sällan gör förutsägelser. För vem vill läsa om ett okänt, nyfött barn och sedan vänta 25 år för att se om det gick som förutspått? Här plockar jag offentliga personer och demonstrerar genom det liv de redan levt och de saker de redan sagt hur FACIT faktiskt rimmar väldigt väl med BLUEPRINTET.





Kreatören Skytte: sammansatt av Eld och Luft


Det är inte mycket som binder Skytte vid jorden, vilket kan förklara hans svada och feberintensiva intellekt och flödande kommunikationsstil. Se hur intelligenshöjande Jupiter i Lejonet (Leo) direkt bestrålar en nymåne i Luft (Vattumannen). Detta är signalen på "hetluft" och det är inte svårt att sätta etiketten "intelligens" på detta inlägg och horoskop. Det är exakt det element man brukar möta bland horoskop för kreativa - ibland galopperande kreativa naturer.

Men den enda planeten i Jordelementet är dock krigaren Mars, och han anses starkt placerad här. Han håller koll på fakta och vinnlägger sig om systematik i det fysiska - Stenbocken är ju ett av Saturnus två tecken, och den här planeten är en organisatör som ingen av de andra.

Faktum är att en dysfunktionell Saturnus
bör ingå på en himmel som, tillsammans med andra problem, ger det neurotiska kontrollfreaket som aldrig klarar att bli motsagd. Något av denna vilja att alltid vinna tyckts ha dominerat Skytte i yngre år och förklarar säkert att relationerna spruckit, även hon han i radio tillstod att det nog så ofta varit han som dragit sig ur.

Jag har en teori här: Själv en som fegat ur relationer varje gång funderade jag över sammanträffandet att också jag lämnandes bort till en äldre släkting (farmodern) under det första levnadsåret och sedan återbördades. Innebär detta att det lilla barnet lär in ett mönster som säger "Du ser, du kan släppa modersfixeringen och det ordnar sig ändå".

Är merparten av alla människor s.a.s. "ofria" eftersom de har "bundits naturligt" till sin moder och aldrig fått uppleva att livet ordar saken även om bandet brister? Får det riktigt unga barnet smak på friheten i denna tidiga brytning av barn/modersymbiosen, vilket senare i livet kan uttrycka sig som en nästan patologisk självständighet och beredskap att gå vidare om saker inte fungerar? Ingen "i nöd och lust" för de här människorna, vad de än lovar inför prästen i kyrkan...


Det var bara en tanke, för Skyttes horoskop uppvisar utöver samma brist på Jord (fixering vid de ingångna fysiska formerna) som min födelse, och samma överbetoning av den kommunicerande Luften, även ett särdrag som tycks ha varit nog så viktigt för en människa som inte får till det i relationer en enda gång på ett helt liv, trots 50 försök.

Skytte gav faktiskt ett något paradoxalt intryck eftersom han trots sina egena misslyckanden ändå förordade det konventionella äktenskapet eller familjen... Som idé förmodar, jag och med honom själv som undantaget som ändå bekräftar regeln...


Herakleitos om ödet / "ödets somatisering"


Det föregående resonemanget påminner om vad den gamle filosofen Herakleitos sade, att "ditt öde är din karaktär". Ditt "blueprint" eller potentiella öde är inte åtskild från dig själv, din själ har en viss karaktär med sig redan från födelsen och du är oupplösligt bojad vid dig själv. Det enda sättet att få ett annat liv är att ändra dig inombords. Då kommer också omgivningen - och stjärnhimmelen - att sakta ändras, fast med visst eftersläp.


Handikapp sägs i själavandringsläran vara det här lite sega eftersläpet - Jordelementet är astrologins trögaste och det som "sätter sig rent fysiskt", har i själva verket inträffat mycket tidigare, och definitivt i ett tidigare liv om det handlar om ett medfött handikapp.

Skadan var i det livet inte på den "konkreta" Jordnivån utan på någon av de nivåer som "informerar" och formar det fysiska - grovt feltänkande (Luft) kan leda till fysiska underligheter längre fram på vägen (se bara dålig ingenjörskonst där de fysiska motsvarigheterna till de mentala kartritningarna inte fungerar som tänkt).


Det kan också vara fråga om materialsvaghet som går i dagen senare i livet. Denna styrs från Vattenelementets nivå, som ockult uppfattat står för livets dolda livsenergier, vilken kinesisk akupunktur behandlar såsom "chi" och indisk yoga kallar "prana". (Det har påpekats att akupunkturens meridianer inte exakt korresponderar med kundaliniyogas modell för hur "den subtila energikroppen" är konstruerad. Men varför skulle den det? Även i frågor om inre skådande finns rum för att se saker på olika sätt.)

Till sist kan andlig försummelse - Eldelementet - leda till återverkningar i senare liv. Här hittade Skytte tillbaka till en religiös värdeskala efter att redan i yngre år framgångsrikt kämpat mot "maktmissbrukare" i samhället. Sverige är annars ett land som enbart har frågor om social rättfärdighet i skallen, vår folkmentalitet är en "one trick pony" som inte tycks klara att ta in mer än (visserligen viktiga) ord som "jämlikhet", "demokrati" och numera också "personlig integritet" på nätet.

Det senare var en tanke som föddes ur det mest förfallna segmentet svenskar, vilka ansåg sig ha rätt att få stjäla film och musik utan trakasserier från dem som faktiskt ägde upphovsrätten till allt detta material och som dagligen blev snuvade på inkomster av det storskaliga snatteriet.

Det här segmentet människor, för vilka internet utgör en stor del av deras totala identitet som människa, var härvid inte bara andligt försumliga, de begick andliga synder, vilket naturligtvis kommer att återverka på dem i ett senare liv på jorden. Istället för "terabyte-stora hårddiskar" sprängfyllda av stulen underhållning kommer dessa människor att återfödas som de fattigaste i ett framtida samhälle med så god kontroll av äganderätten att de med avund och hat kommer att förbittras i rollen som dem som inte fick del av det goda. Ingen enda av dem kommer att veta att de redan haft sitt roliga, i ett land som hette Sverige en gång ...



Skyttes rättspatos: också ett krig mot sin egocentrism


Hur anknyter alla dessa lösa tankar då till Skyttes horoskop? På flera sätt eftersom här är ännu en svensk som påminner väldigt mycket om det svenska nationalhoroskopet (baserad på den nya grundlagen 1974). Skyttes personliga resa är nu inte bara hans, utan i den mån andra uppvisar snarlika detaljer på sina födelsehimlar, bör också de känna igen en del motiv.


Skytte har t.ex. kämpat mot finansiell korruption och urbota egoism i Ove Rainer-affären som ledde till ministerns avgång efter självisk skatteplanering. Det förvånar inte att se en man gå i strid med regeringen som har krigaren Mars i maktfullkomlighetens tecken Stenbocken!

Dessvärre drar "den onda" Mars in bieffekter i varje horoskop där den är kraftfull. Veka naturer kan därför uppleva Skytte själv som arrogant och maktfullkomlig. De som bara lyssnar till tonfall missar därför att han kämpat ett ideologiskt krig för rättfärdighet.

Man kan med den indiska astrologin säga att "lika barn leka bäst" och individer med snarlika fördelningar av de fyra elementen förstår varandra bättre än om en ren tankeindivid (Luft) skulle försöka beskriva en abstrakt modell för en som lyssnar med ett överflöd av Vatten (känslor)!

Svårast blir kanske kommunikationsproblemen när en andligt upplyst Eld-människa söker tala till en pragmatiker, en Jord-människa, som inte ser röken av den Eld (eller ande) som visionären hela tiden hänvisar till !!! Här möts verkligen hög och förfallen i en nästan omöjlig situation.


Skyttes kamp mot själviskhet är väldigt typisk vänsterrörelsen på 60-talet, och är därför inte förvånande att hitta "egenmäktighetssyndromet" i en av dess mest upphettade former: Mars kastar från Stenbocken (kontroll, organisation m.m.) sitt "onda öga" mot tecknet 90° längre fram, och därmed sker det olyckliga att Auktoriteten Stenbocken, som distinkt upplever att det är han/hon som bestämmer var skåpet ska stå, råkar i direkt konflikt med sitt eget barn, Väduren, eller den nyfödda generationen.

I barnstadiets tecken Väduren befann sig vid Skyttes födelse harmonins, kärlekens (och pengarnas!) Venus. Tvåsamhetens Venus är utomordentligt klent placerad i ett tecken som just har som uppgift att först och främst hitta balansen eller harmonin inom det egna jaget!


Vad vi därför får, är kriget om vem som är mest rättfärdig och en "egenmäktig" kamp för var den rätta "avvägningen" (Venus) ligger mellan individers självintresse och den "objektiva" sociala spelplanen (Stenbocken = "världen"). Lite reflektion visar att detta är EXAKT det egenmäktighetssyndrom som totalt förstört Skyttes förmåga till personliga relationer!

Han har dragit in sin politiska kamp mot egots naturliga själviskhet i sina 50 relationer och gång på gång fungerat som en rättshaverist, en "pain-in-the-ass" mot sina partners. Hans "onda diktator" Mars-i-Stenbocken har varit i internt krig med hans egen interna harmoni.

Det förvånar inte alls att den här mannen efter si eller så många havererade relationer hamnade i psykologisk terapi, för här är ett av de mest intensiva egenmäktighetssyndrom jag sett, fullt jämförbart med den vredesfyllde skådisen Christian Bales helt orealistiska utbrott över en ouppmärksam kameraman som råkade gå in i en pågående filmtagning.


Den här störningen mellan det plötsliga och häftiga inflödet av turbulent energi (Mars) från "auktoriteten" Stenbocken (uttryckt t.ex. som ens biologiska föräldrar) och barnets (Väduren) känsla av harmoni och jämvikt, det intbrytandet stämmer väl in på pojkens flyttning över till mormodern för sitt första levnadsår.

Sett ur Venus perspektiv i Väduren - ett barn inte ens ett år gammalt - måste överflyttningen till ny familj ha upplevts just som en rubbning av harmoni. För vad är Mars om inte en rubbare av jämvikt? Att han hamnade hos en mycket äldre substitutmoder rimmar väl med att Stenbocken representerar "gamla människor" (härskaren Saturnus "styr" ålderdomen och är dessutom i indisk astrologi Liemannen som drar en sista gräns när den här inkarnationen är färdig).

När Eldtecken och Jordtecken går i clinch blir det problem. "Anden" och den färdigritade verkligheten - vår konkreta värld - matchar inte varandra! Eldmänniskor är "eldsjälar" och hittar alltid någon cementhäck eller något förstelnad (Jord) att reformera eller kämpa mot!

Det är inte svårt att se Skyttes synnerligen emotionella och djupgående libidinösa störning (noterad i samma egenmäktighetssyndrom) som förklaringen till hans febrila och hetlevrade natur. Man upplever en intensitet som inte riktigt kommer fram utan hela tiden slingrar sig, omfraserar, söker och hittar nya ord för sitt uttryck. Man upplever ett maskineri som jobbar febrilt.

Skytte är en gudabenådad tänkare och talar och det är förstås nymånen i ett Lufttecken som ger honom en så hög intellektualitet. Månen - sinnelaget - följer exakt dit hans ande - Solen - riktar sitt ljus!


(Nymånen ger ofta avsevärd framgång i livet, men hos en del leder den till "besatthet" eftersom det reflekterande sinnelaget står för nära Solen. Som syntes hos Wanja Lundby-Wedin med nymånen i Lufttecknet Vågen, klarar de inte att distansera sig från vad de håller på med och förstår inte kritiken! Åtminstone fick inte jag intrycket att Wanja alls förstod den massiva kritiken mot att hon villigt syltat in sig i mängder av ekonomiskt fördelaktiga uppdrag samtidigt som hon representerade den ekonomiskt svaga människan. Notera att hennes nymåne föll i Vågens tecken vars härskare Venus, bl.a. betecknar pengar.)

Skytte har alltså massor av "mental takhöjd", men tänk det egenmäktighetssyndrom som inte haft några fungerande kanaler för att jobba ur sig sin inre låsning! Då hade det kanske blivit som Christian Bale - en fixering vid att bara agera AGGRO. Hos Skytte pågår istället ett fenomenalt arbete på tankenivån. Här finns viljan att formulera och begripliggöra.

Fascinerande nog lider han av det omvända förhållandet till en egenhet som skymtar i horoskopet för den svenska nationalsjälen: Vi som folk är också Vattumannen, vi älskar systematiskt och vettigt tänkande (vi kallar det för "förnuft"). Det är Saturnus, herre över detta Lufttecken som organiserar tankarna och gör dem begripliga (om än lite fyrkantigt systematiska).


"One trick ponies", apatiska eller hungriga


Vi är en nation av halvbra matematiker som utifrån Luftelementets ultimata formalisering bygger tekniska prylar. Där har nationen haft sitt fokus i modern tid. Vi är också duktiga kemister och biologer (sedan den skuggiga tid så Sverige var drivande i frågan om rasrenhet), och det är samma organisatoriska Saturnus som verkar inom det området. Men nu som byggare av fyrkantiga och exakta strukturer i den fysiska verkligheten - minns att Saturnus härskar även över Jordtecknet Stenbocken).

Ah! hur nördigt exakt atomer och molekyler låter sig beskrivas! Häri härskar den exakta gränsdragaren Saturnus, vilket har fått nästan hela svenska folket att tro att allt som inte är "förnuftig" i den här bemärkelsen, alltså "mätbart", tillhör en "förrationell" värld av mörker och oförstånd. Ett land där religionen upplevdes som sann - innan upplysningsmänniskan hittat atomer och molekyler och därifrån dragit slutsatsen att "materia" är allt som existerar!

Sverige missade på något underligt sätt kvantfysiken som f.o.m. Köpenhamnskongressen i mitten av 1930-talet åter dödförklarade begreppet "materia" och Newtons enkla "biljardbollsmekanik", och så kom vi att bli ett övervintrat förnuftsland från 1800-talet som dyrkade bara en av antikens sju gudar ("one trick pony"). Vi kom att framstå som ett extremt inskränkt land i många andra nationers ögon.

Självt förstår Sverige ingenting. Det lägger ju ut sina kort iakttagandes extrem metodik och följande "rent förnuft" i alla sina insatser! Hur kan resten av världen vara så mångfärgad och rik? Har inte Sverige hittat det optimala tillståndet av avklarnat, förenklat leverne. Jämlikhet och ett hem lastad med kommunikationsprylar - är detta då ändå inte nirvana, livets mening? Sverige är en nation i ideologisk och filosofisk kris. Vi valde kanske inte fel gud, men vi gjorde det alldeles för lätt för oss.

Och aldrig så många strider mot främmande tankesystem (jag tänker närmast på den tragiskt obildade kamp många svenskar för mot Islam och religionen i allmänhet) kommer att ge svenskens Saturnus seger, för den fulla verkligheten innehåller sju planeter, sju dimensioner som alla verkar i balans! Den som inte ser Saturnus verksamhet genom den arabiska kulturens storhet (den tog dock upp arvet från det gamla Grekland!) har inte förstått mycket av hur verkligheten organiserar sig - tvärs igenom våra inskränkta gränsdragningar.

Den VERKLIGA Saturnus är en mäktig gränsdragare! Den Saturnus som syns i det svenska nationalhoroskopet har emellertid ett problem som jag i ett tidigare inlägg nämnt: den avvisar kommunikation från omvärlden, den tycks bara genom att vägra sätta sig in i andra tankesystem kunna upprätthålla upplevelsen av att själv vara bäst och mest upplyst i världen!

Tekniskt sett såg den här inskränktheten ut på följande vis: Saturnus stod visserligen i nyfikna Lufttecknet Tvillingarna i det svenska nationalhoroskopet. Vi som folk har en Sol i Luft som disponeras av sin härskare Saturnus som "kilat 120° i förväg i zodiaken" och tar del av detta, den eviga resenärens korta utfärder bortom de inrutade (mentala) gränserna.

Således: En Sol i Luft och dess disponent också i Luft. Vi är ett folk som verkligen tänker!

Så vari kontrasterar då Skytte med den svenska nationalsjälen fastän det visar sig att också han är född Vattuman disponerad av en Saturnus i merkuriala ("kvicka") Tvillingarna?

Jo, Skytte och "Sverige" är födda då Saturnus delar tecken med den axel som de två månnoderna utgör. Till skillnad från planeterna är månnoderna matematiska objekt, och snurrar baklänges genom zodiaken, ett varv på cirka 19 år. Vid dessa punkter inträffar sol- och månförmörkelser och i indisk astrologi är dessa förmörkare inte helt trevliga entiteter. Värst är drakhuvudet Rahu (norra månnoden), men även den avhuggna draksvansen Ketu (södra månnoden) har sina asociala sidor.

Demonen som gudarna högg i bitar var girig och hungrade efter gudarnas odödlighet och denna omåttliga aptit (som inte anstår en varelse lägre än gudarna själva) lever ännu kvar i Rahu, demonens huvud. Men den avhuggna södra månnoden Ketu är "huvudlös" och sägs indikera avmätthet. Den har "lärt sig läxan" eller matas åtminstone inte längre av samma girighet som finns i den norra noden.


Och här skiljer sig alltså Skytte från "Sverige": landet är en Vattuman-nation som blivit "kuvad", dess herre Saturnus avtecknar sig i nyfikenhetens och den intellektuella kunskapstörstens tecken Tvillingarna tillsammans med avsmakens demon Ketu. "Vill inte veta vad som händer på andra sidan min intellektuella modell, är så nöjd med det jag vet om hur världen fungerar." Detta är ett tecknet på att svensken lider av intellektuell apati - en av dödssynderna fast uppflyttat på den mentala nivån!

Med Skytte är det tvärtom. Där gäller som sagt också en tänkare av mentala modeller (Vattumannen), vars herre Saturnus är ute på nyfikna upptäcksfärder i Tvillingarna. (Det sistnämnda tecknet reser över gränser och samlar enskilda data, Tvillingarna, som zodiakens första Lufttecken representerar sakkunskap före det att Vattumannen/Saturnus systematiserat nyfikenhetens frukter.)

Men året då Skytte föddes var den demoniska axeln 180° vriden. Istället för mättnadens Ketu, draksvansen, har vi aptitens drakhuvud Rahu som en precisering av journalistens förhållande till Tvillingarna - dvs, förhållandet till kunskap och information bortom de egna konceptionerna. Saturnus, som "är" den ingrodda mentala kartritningen, berikas här på ett sätt som tvärtom apatins dödssynd för tankarna till frosseriets synd.

Rahu HUNGRAR efter nya ord, nya faktabitar, nya tankar från världen utanför dess egna, nuvarande konceptioner. Till syvende och sist representerar därför Skytte snarast "anti-svensken" - en människa på väg någonstans i sin intellektuella mognad!


Och den resan slutade i religionen!

För den med öron att höra, och ögon att se.


Skyttes horoskop studeras förstås lämpligen tillsammans med nationalhoroskopet (nya fönster) och den lustiga slump som uppstod då jag sökte komma på några typiska svenskar, antecknade de första namnen som kom för mig, och upptäckte att de alla var födda i Vattumannens tecken, precis som vårt land.


_____

Efterord.

Tillkomsttiden för dessa cirka 8 A4 sidor var mindre än 2½ timma - en brasklapp i den händelse någon fann delar av texten mindre väl disponerade, eller spretiga.

Det är inte en ursäkt, men jag är i lika hög grad som alla andra offer för samtidens krav på snabbhet. Bloggformatet och Twitter uppmanar bokstavligen folk att sluta använda huvudet och regredierar ner till imbecilla utrop över hur de "känner" över saker.

Söker man producera en diskurs är samtidens infektion likväl där. Jag skulle kunna, men tycker mig inte ha tid med den goda modellen, den som består i att sova på saken, ändra och förbättra text.

Försök f.ö. länka ett blogginlägg till Aftonbladet som inte är skriven och publicerad samma dag. Något i deras "system" vägrar registrera så "ålderdomliga" inlägg. Ett tecken på hur förfallen och perspektivlös en värld blir, när ingenjörer istället för filosofer har den reella makten.

Inga kommentarer: