Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 12 juni 2018

Annie Lööf och den ränksmidande naturen

Det är skrivuppehåll på bloggen för att få ihop en bok, men något litet måste väl ändå hända från vecka till vecka. Den här förstasidan på DN tyckte jag var rolig.






Jag tror minsann den påpassliga och motivkänsliga fotograf som samtidigt fångar marknadsliberalen Annie Lööf och hennes mörka Skugga en gång för alla rett ut vilket Annie Lööfs sideriska soltecken är!

Visserligen lämnar Solen Tvillingarna till förmån för Kräftan först kvart i åtta på kvällen, så sannolikheten för det förstnämnda tecknet är stor. Vid hennes politiska debut såg jag klart och tydligt att den Margaret Thatcher-älskande broilerpolitikern var avsedd att Svenskt Näringslivs efterträdare till Fredrik Reinfeldt, men sen begick Lööf och hennes entourage ungdsomssynder, partade på krogarna runt Stureplan, försökte smuggla bort notorna som skattebetalarna pröjsat och visade sig så lögnaktig att hon i KU-förhör bara kunde sitta och säga "förlåt" (utan koppling till den egna personen) om och om igen. Hade hon hetat Håkan Juholt hade hennes karriär tagit slut där, men nu är borgarna ett besynnerligt släkte. De är ju alla av den här kalibern och ryckte bara på axlarna.

Jag har redan skrivit om både Lööfs karta och hennes ungdomsidol Thatcher som släppte Marknadsdjävulen fri i västvärlden med så fruktansvärda resultat att ingen ännu har sett var det här kommer att sluta. Att tala om ökande klasskillnader, t.o.m. galopperande sådana, biter inte på svenskarna som nu är helt indoktrinerade av den amerikanska drömmen och "sin egen lyckas smed" (oavsett hur all forskning på invandringen till USA visat hur skriande falsk den drömmen är, är du fattig vid ankomsten är din avkomma och dess avkomma fortfarande fattiga).

Men här är några, tror jag, nya tankar om den astrologiska kopplingen Thatcher/Lööf (= släpp det marknadsliberala monstret fritt)


Thatcher (känd födelsetid):




Lööf (okänd tid, solascendent istället):




Det är lätt att se hur en borgerligt indoktrinerad flicka som Lööf kan identifiera sig med Järnladyn Thatcher (ordet betyder f.ö. "takläggare" och kvinnan kom från enklare förhållanden, fader drev, om jag minns rätt, en liten grönsakshandel). Båda kvinnorna föddes ett år då Saturnus "peakade" eller "upphöjdes" i jämlikhetens tecken Vågen. Kanske gagnar en sådan grund kvinnor i karriären. Åtminstone ser man av DN-rubriken härovan att hon är inne och fingrar på jämlikhetstemat. Och det är kanske det goda med Lööf: i 5e lyckans hus står en inspirerad - av Eld genomlyst tanke (Luft) - som bygger på kärlek till det egna könet Venus (kvinnorna). Missa inte att 5e huset är ett generellt ledarskapshus, vilket också innefattar yrkespolitiker. Det 10e makthuset hänför sig till institutionell makt, regering och stat - fasta strukturer till skillnad från femte husets individuella ledargestalter.

Att Lööf måtte ha blivit rejält PRÄGLAD av Thatcher - en STARK KVINNA (även om slutomdömet snarare är patologiskt härsklysten och oförsonligt fanatisk) - blir tydligt när man ser Saturnus stiga i öster i Vågen hos den senare. Och här uppenbarar sig plötsligt en fascinerande parallell över himlarna, trots att det är två helt olika typer av ascendent. Thatchers enkla bakgrund kommer till uttryck i hennes kroppsliga ascendenthärskares position i den defensiva och hätskt försvarsorienterade Venus-i-Skorpionen. Men det är inte teckenplaceringen jag tänker på utan placeringen i 2a huset för privatekonomi. Med den utagerande Solen som ascendent har även Annie Lööf sin förstahushärskare (här: Merkurius) placerad i det näriga Vattnet i 2a "plånbokshuset". Gör resten av beräkningen själv!
 
För Thatcher ligger marknadsliberalismens fixering vid det egoistiska perspektivet. Venus i 2a säger: "jag som ser om mitt eget hus finanser" är vad som gäller, samtidigt som hon hade ett extremt kluvet förhållande till karriärklättring och makt (10e huset). Jag tror hon avskydde Staten och därmed sig själv i som premiärminister och representant för tiondehuspositionen, trots att alla vet hur dekadent egoister beter sig och att de inte kan ges fri lejd utan spärrmekanismer. 

Eftersom spärrmekanismen astrologiskt är Saturnus och den har sitt sämsta läge i öster - individen begår det fatala felslutet att tro den egna subjektiva förståelsen är sista ordet, inser man plötsligt varför Thatcher kallades Järnlady. Hon var helt enkelt en inskränkt diktatorstyp men förpackad i kvinnokropp. Varför Barack Obama, också med en Saturnus stigande i öster framstod som mer mänsklig, berodde på att han hade en "mjuk" Solen-i-Kräftan sjunkande i väster (även det en svag position för den planeten). Den här oppositionen mellan de två motsatta principerna tror jag förklarar varför hans administration förblev så ineffektiv genom båda mandatperioderna och i vissa avseenden ledde till ett ännu värre Amerika än dessförinnan.

Thatcher hade ingen blödig och empatisk Sol-i-Vattenelementet att mjuka upp den hårda Saturnus-personan. Istället var hennes Sol innestängd i det 12e onda huset för "världsliga förluster". Jag har inte forskat i medicinsk astrologi men kvinnans rabiata vrånghet i livet ledde till sist till svår senilitet och hon dog ensam och utan vänner. Ett reportage i engelsk press om hennes begravning lät förstå att INGEN kom på begravningen! Och detta var en gång världens mäktigaste kvinna! Det säger något om hur usel ålderdomsplaneten (och dödens symbol) Saturnus är i 1a jagiska och skyggkappsförsedda huset. Saturnus ÄR en inskränkare så sannolikt hade Thatcher under genomsnittlig intelligens. Inget i hennes politiska gärning tyder på någon som helst begåvning. Och ändå är det sådana här människor som når maktpositioner! Mänskligheten måste vara ett gudarnas misslyckade experiment...

Jag har dock mina misstankar om seniliteten. Thatchers 3e intellektshus är alltigenom ofördelaktigt, trots att vi här har en andra planet i ett traditionellt "bra" läge. Saturnus var "upphöjd" och Jupiter är förstås i "härskarläge" hemma i Skytten. Men för balanssträvande Vågen i öster blir den expansionslystna Jupiter en VERKSAM ILLGÖRARE och denna Jupiter indikerar inte bara hennes sjuka föreställning om marknadens frihet från övervakning och sedesam begränsning, planeten beskriver också ett problem med hennes intellekt. Jupiter må bygga upp bubblor så att hon föreföll vara en stor tänkare, men för Vågen är all rörelse bort från balanspunkten en störning som till sist får uppblåsta bubblor att spricka. Något värre än ett intellekt som slutar fungera  - genom t.ex. senilitet - kan inte tänkas. Här försvinner allt det som gör en människa till en människa och kvar blir bara en lallande dåre. Tur för den människan om hon tidigare i livet varit kärleksfull så att vänner och anhöriga vill komma och hälsa på på dårhuset, men Thatchers iskalla Saturnus i öster och svagt placerade ascendenthärskare i Skorpionen signalerar inte någon värme. 

Inte ens en ljusåterspeglande Månen i Lejonet i 11e ideologihuset fungerar tillfredsställande när dess disponent (den stora ljusgivaren själv)  tvingats in i det 12e huset för världsliga förluster och där minglar med en annan av eländesplaneterna för Vågen och dess strävan att bevara balans och jämnmod: Mars i Jungfrun med Solen i dårfinkarnas 12e indikerar faktiskt att Thatcher i hela sitt liv stod galenskapen nära. Som sagt, en ideologisk fanatiker som inte tålde att få motargument. Dessutom har det onda 12e husets ägare, intellektets Merkurius smugit sig fram i 1a kroppsliga och personliga huset. I detta horoskop är det således den hyperexakta Merkurius som tar rollen som "den onda daimonen", och det omedvetna läcker här som ett såll. Möjligtvis är det en hjälp att första huset är jagmedvetenhetens hus så att Thatcher förmodligen "hörde röster" från sin inburade ondska. Hade hon haft en ärbar politisk ideologi hade hon kunnat huta åt dessa röster men nu föll hon istället offer för Jungfruns tema, trots att det är detta som skall offras i ett liv under Vågskålarna. Hon valde Jungfruns privata självtjänande (marknadsliberalismen och dess profiterande på allt och alla) och dessutom den värsta sortens Jungfru. För att hitta något liknande får man gå till marknadsliberala statsministern Fredrik Reinfeldt som hade samma hatiskt och själviska Mars i Jungfrun placerad i öppen dager i sitt första egohus. Hans åtta år vid makten byggde helt på Mars-Jungfruns vilja att gå in med skarpa verktyg och hugga allt i småflisor, bryta upp den gamla svenska välfärdsstaten i massvis av små själviska och profitjagande småföretag. En vansinnig tid i Sveriges historia! Den skada regeringen Reinfeldt tillfogade landet kommer aldrig att kunna repareras men det var socialdemokratins högervridning som gjorde den möjlig.

Annie Lööf verkar född med samma gemena elakhet också hon. Inte heller en solascendent i Tvillingarna har någon glädje av krigaren och förstöraren Mars - Tvillingarna (i Indien: det älskande Paret) har Venus som sin ledstjärna och i likhet med Reinfeldt kommer Lööf som HANDLINGSMÄNNISKA (Solen) enbart att skapa split och förstörelse. Det är ideologin igen... Dessutom står Mars för omoral och när Mars attackerar hennes sinnelag i merkuriala ("sluga") Jungfrun, uppstår en dubbelnatur av värsta sort. Det fanns inget äkta kring den floskelbabblande Lööf tidigt i hennes karriär och möjligen är hon nu mer påläst innan hon yttrar sig, men under en yta av tilltagande professionalism lever ännu det medfödda falska hjärtat där och påverkar och vanställer hennes perceptioner så att hon, så typiskt borgarna, saknar kognitiv förmåga att annat än demonisera de socialistiska tankarna om hur det goda samhället måste konstrueras. (Merkuriska människor är perfekt normala så länge de inte ifrågasätts, men när det händer kickar "fabrikören av historier" in och de har smartheten att spinna en berättelse som får de flesta att tappa sikta på vad frågan egentligen handlar om. Låga kreatur kallar det här "retorik" men det handlar bara om konsten ett ljuga sig fri från sitt ansvar eller dupera motparten med ohederliga argument.)

Också Thatchers Mars angriper en nyckelplanet, den för människan så viktiga härskaren till 3e intellektshuset. Också detta kan läsas som en varning för problem med förståndet, men framför allt som en småaktig elakhet som från det omedvetna smög sig på och smutsade ner den Jupiter-i-Skytten som normalt indikerar en frimodig och jovial natur. Istället uppstår här en hätsk och debattlystet kritisk natur. Precis som Reinfeldt kliade det i fingrarna på Thatcher att SÖNDRA det gamla systemet. Jungfrun är en trädgårdsmästare som vet allt om hur man luckrar upp jord i förberedelse på att så nya frön, men just den här entreprenörsivern att gå vidare till något nytt kan skada mer än den gör nytta. Jordtecken tänker bara på jordisk nytta och missar helt att människan själv inte är en kvartalsrapport utan kommer från en helt annan existensnivå - den astrologin kallar Luftelementet (andevärlden). Vi bara tillfälligtvis går ner i Jorden och de som är svaga smittas av illusionen om årstidernas gång, tanken på sådd och skörd. Sen har andevarelserna krympt till små näriga kapitalister eller påhejande dumma borgare och förlorat allt som gjorde dem till genuina människor!

Lööfs sinnelag (Månen) disponeras för övrigt liksom hennes utagerande Sol av just en vattnig och närig Merkurius i 2a plånbokshuset. Inför en så här extremt låg och simpel själ måste man förmoda att egoism och materialism går i släkten sedan flera generationer. Till sist blinkar blodsbanden så mörk demoni upp mot himlarna att de lägsta själarna ser och känner igen sig och får lust att återfödas på den orten, i den familjen, etc. I en av sina sonetter lamenterade Shakespeare över den låghet som drabbade honom under inflytande av Vatten och Jord medan Eld och Luft gav honom livsandarna och kreativiteten åter. Helt klart kunde Shakespeare sin astrologi även om han möjligen använda den på ett dramatiserande sätt. Den tidens läsare hade förstått exakt eftersom alla med bildning förstod de fyra elementens respektive psykologier och tendenser.

*****
 
"Det var en gång..."


Inga kommentarer: