Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 23 februari 2013

Ernst Wigforss - visioner är inte farliga




Det är inte svårt att instämma i Fredrik Virtanens krönika i Aftonbladet. Troligen uttrycker den här bloggen självklara sanningar, vilket skulle förklara dess påfallande tematiska likhet med krönikörens senaste. Men på en punkt lyfter Virtanens text till nya nivåer och det är i citatet av den gamle socialdemokratiske finansministern Ernst Wigforss (1881-1977). 

Läs Virtanens krönika, om så bara för det förunderligt framsynta Wigforss-citatet (det är dit mänskligheten är på väg), och titta sedan på den gamle politikerns högintressanta horoskop.

Är det ens möjligt att Sverige har haft så här visionära och klara tänkare? Det är svårt att tro i tider när genomfalska käppvändarpolitiker som Borg & Reinfeldts lyft politikerföraktet till nya rekordnivåer och bedövat de mest korkade till liknöjdhet med den egna tjocka plånboken. Vår tid har drivit upp ovanligt många kräk istället för att fostra roligt och lekfullt folk.



Undantagen från den antika doktrinen om Saturnus upphöjelse i rättvisans Vågen och dess fall i subjektivistiska Väduren är så pass många att det inte längre går att ge någon frisedel bara på grund av den förra. Saturnus i sin sjunde himmel tecknar visserligen själens form men därefter återstår många budskap som fyller ut själva ramverket. Vågen med dess strävan efter symmetri och harmoni kan lika gärna tjäna en fruktansvärt skev och partisk syn på vad som är balanserat och rättvist. 

Omvänt kan den fallna gränsdragaren i Väduren tjäna som språngbräda för kamp mot just Väduren såsom subjektivistisk inskränkthet, om bara horoskopet i övrigt rymmer en större visionär kraft. 

Bloggen pekade tidigt på hur Saturnus "föll" nästan samtidigt med mordet på den färgade medborgarrättskämpen Martin Luther King (1968), vilket triggade enorma raskravaller i USA. Här måste man se den fallna Saturnus som symbol för den trångsynta vita rasismen i USA, en tvångströja för en stor del av det amerikanska folket.

Ernst Wigforss måste ha sett samma sak som den svarte mannen när han tittade på sin tids Svenskt Näringsliv, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt: bigotta och själviska slavdrivare, entreprenörer som är rena döden för människor som dras in i deras omvälvande nydaningar. (Väduren är zodiakens barn och tycks sakna all historisk erfarenhet - vartenda fel gör den om på nytt. Det tillhör den oförvägna ruschen i det tecken där Solen "upphöjs" och där krigaren Mars är härskare.)

Wigforss har sinnelaget i balanserade Vågen och när det gäller oppositioner gäller egentligen bara en sak: planeten som opponerar sig mot Saturnus fixerade konservatism växer i denna envig. I synnerhet Månen (sinnet) hinner runda zodiaken bra många gånger under en livstid. Särskilt ett sinne i Luftelementet flyger ringar kring blyfoten Saturnus fast i det egocentriska Vädursperspektivet. 

Och ju längre liv, dess tydligare blir människans Måne eller sinne. Varv efter varv verkar Saturnus formalism på den och sinnet lär sig livet ur dess principiella perspektiv.

Men det finns också horoskop där Saturnus i stället tar kontroll över planeten den opponerar och helt undertrycker dess utveckling. En "dålig" Saturnus som opponerar en vek Sol kan t.ex. helt få en karriärutveckling att komma av sig och mycket möjligt också blockera individen från en djupare självkännedom.  Men i de flesta fall leder oppositioner till att båda parterna går förändrade ur kraftmätningen, men Saturnus minst så. Den tecknar människans ofrånkomliga öde i detta liv, och var än Saturnus än blandar sig i horoskopet (planeter, hus m.m.) där finns av ödet satta gränser. 

Själar kommer till jorden med förberedda "livsuppdrag". Saturnus kan antyda något om detta, precis som dess naturliga motpol (och ömsesidiga fiende) Solen via sitt zodiaktecken sägs teckna ett livsuppdrag. Bloggaren, född i Vågen, kämpade måttligt med relationer i detta liv men kom fram till att anpassningen till en "viktig annan" ledde till en utslätning och tappad kreativ gnista. 

Detta stämmer perfekt med bloggarens ömsesidiga reception mellan Solen och Venus, Vågen till Lejonet och där Venus, sedan den introducerat Solen som den egna själen, inte längre behöver en yttre gestaltning av partnern. Den verkliga partnern är den egna själens "högre aspekt" som den romerska filosofen Plotinus sade på 200-talet.

Ernst Wigforss med den här bloggaren ett sinnelag (Måne) i Luft i opposition med en Saturnus i Eld. Men rollerna är inte desamma för i det här fallet undervisar Saturnus i Skytten (Läraren Jupiter eller Gurus tecken) undertecknads sinnelag. Wigforss har inget alls att lära sig av den fallna Saturnus i Väduren. 

Auktoritetsplaneten har nått ett bottenläge och den mest sossehatiska borgare jag känner har en fallen Saturnus som stressar hans nymåne (Sol och Måne, själ och hjärta) i första huset. Han är en tjänsteråtta pressad i näringslivet varje dag att ta sig maximalt med arbete för att behålla sin position i ett groteskt konsultföretag, med samtidens besatta fokus på sin egen lönsamhet (och så lite rökridåer om "kundnytta"). Jag har använt exemplet tidigare, för det illustrerar perfekt en tänkande (intellektuell) själ men som i det här livet nästan tycks förutbestämd att stanna av i sitt första steg. 

Hans förstånd, fast skarpt i små sakfrågor, är borttappat i stora frågor. Det beror på att "det personliga livet" (1a huset) upptar en groteskt stor del av hans intellektuella verksamhet. Han vet allt som finns att veta om konsumtionsvaror men kan inte bolla med världsbilder. Han är inlåst i sin egen. Han hyser som sagt agg mot socialdemokratin som för honom måste vara den "fallna auktoriteten Saturnus" - notera hur hans förstahus-ego upplever att Saturnus "angriper honom" och Tvillingarna hatar att ha någon som dikterar saker för dem. 

Han är förstås liberal av någon sort och distanserar sig bara med läpparnas bedyranden från moderaterna för att han känner till min situation i fas 3-slaveriet och någonstans vet att sittande regering har gått överstyr. Men han tror ännu på principerna och det är därför vi kan frånkänna den här kartan reell Intelligens.

I själva verket är det hans borgerliga världsbild som äter honom (se hur Saturnus/Kronos som äter sina barn, drar energin från dem, mot sig själv. Saturnus strålar inte så mycket mot andra planeter som suger dem bort från sina egna centra.)

Hans intelligens (Solen) eller vilja att förstå stora sammanhang är begränsad av att Saturnus kontrollerar så mycket av hans totala person (Sol, Måne, Merkurius) i så narcissistiskt trångsynta läge som är det första huset, och gör det från ett subjektivt tecken som Väduren och dessutom från det 11e idealhuset. "Ignorance is bliss" för en i Reinfeldts armé av konsumtionsslavar med enda intresse att dekorera sina liv med marknadsprodukter de få timmar de nu får efter att ha jobbat obetald övertid för den onde kvartalskapitalisten.

Jag tror inte någon i detta liv, med ett sådant här horoskop, kommer att kunna förstå hur manipulerad han/hon varit från första dag (Saturnus = faderns direktiv - i detta fall var fadern typiskt nog en affärsman). Han tjänar en höger som aldrig kommer att tacka honom på det sätt som högern förr åtminstone gav trotjänarna en guldklocka. Den här generationens suckers blir bara utsparkade från den mysiga medelklassen i samma ögonblick näringslivet hittar en billigare produktionsmöjlighet. Näringslivsfolket är inte människor för de tjänar intressen som ligger långt under Människans egen nivå.

Människor så här intelligenshämmade är dock svåra att upptäcka eftersom Saturnus inte sällan skapar en så pk konformism att de inte skiljer sig ett dugg från alla andra. I ett land utan intellektuell tradition, som Sverige, där alla pratar via plattityder istället för att ständigt analysera och driva en diskussion vidare, kan folk umgås hela livet via schabloner och nötta fraser. Vi tar våra direktiv från tv-reklamen och samtalsnivån blir därefter.

Och de har identiskt lika konsumtionsvanor från exemplar till exemplar! Det är först i debatt man märker att Saturnus inte är fri tanke utan bara klichéer.  Dessa människor lever inte annat än genom sina egna subjektiva filter. De är bara gödsel i det stora onda konsumtionssystemet som någon tjänar grova pengar på.

Jag tar upp det här exemplet för att det är så grafiskt och tydligt och illustrerar hur det BARA är Ernst Wigforss opposition till Saturnus som sätter fart på berättelsen. Saturnus konjunktion med en planet söker dominera och strypa den - i sexlivet skapar Saturnus formalism som kan leda till sadistisk sex eftersom Saturnus gillar dominans. 

I fråga om Jupiters lycka och lätta framgångar, har Saturnus en förmåga att i goda fall moderera lycksökarmentaliteten men i onda fall blockera individen från framgång. Saturnus indiska 60-graders och 270-gradersaspekt är också av kontrollerande natur FÖRUTOM den mot Mars, vars egen 90-gradersspekt gör att de båda råkar i ömsesidigt krig, Saturnus söker kontrollera Mars medan Mars startar uppror efter uppror för att befria sig från Saturnus tvångströja! De indiska aspekterna har en annan logik och andra tankar än grekernas.

Men i oppositionen väljer någon att ta strid mot auktoritära Saturnus och Wigforss Måne - tillika symbol för den ansiktslösa folkmassan ("den lilla människan") är fantastiskt välplacerad i Vågen eftersom den backas upp av Venus i ett annat Lufttecken. Underskatta aldrig den harmoni som uppstår i sinnet när Månens disponent befinner sig i ett tecken av samma element eller ett element som harmonierar med måntecknets! 

Omvänt uppstår stridiga naturer när Månens disponent inte fungerar väl. (Den fallna Månen i Skorpionen disponerad av den fallna Mars i Kräftan är ett specialfall där inte Vatten som gemensam nämnare tycks kunna hålla borta ogynnsamma effekter...)

Wigforss harmoniska sinne i Vågen har Venus i det tecken som indikerar folket, men nu folkets kulturella aspekt. Månen och Kräftan står för den ansiktslösa massa som bara lever för dagen, för födoämnen och sinnesstimulans. Vattumannen som Lufttecken tecknar ideologi, samhällsbygge och ytterst hela mänsklighetens strävan efter att skapa en värld värdig denna gudomliga avkomma. Wigforss sinne är nästan perfekt: han önskar harmoni mellan människor (Vågen) men stannar inte i Vågens begränsade parrelationstänkande. Disponenten Venus arbetar redan från Vattumannens eller samhällsbyggarens idealistiska nivå. 

Och nu händer det fantastiska: Venus disponeras från den fallna Saturnus vilket skulle kunna tolkas som att han har en självisk och snäv syn på vad ett samhälle är. Men denna själviska auktoritet Saturnus är helt klart vad hans själva harmonitörstande sinne opponerar sig mot, så vad vi har här, är ett spännande triangeldrama mellan Måne, Venus och Saturnus i "hetluften" (Eld och Luft). Oppositionen garanterar en ständig tillväxt och nya visioner.

Fredrik Reinfeldt är rädd för visioner och saknar allt som krävs av en landsfader. Hans var själviskhetens förrädiska råttgift. Hans Måne stod också i harmonitörstande Vågen men han valde inaktivitetens väg ("sitta still i båten") eftersom hans Måne i Vågen ingick i ett mycket sämre triangeldrama: Månen lutar sig mot Venus i Lejonet, men Lejonets härskare Solen stod i den garderade och protektionistiska Kräftan som antingen är girig bara för sin och sin familjs del eller också bara drar för gardinerna och försöker glömma det stora livet där utanför. 

Den här Solen i Vatten förfogas av Månen i Lufttecknet Vågen, vilket ger två element på kant med varandra. Tänkande kommer inte naturligt för "landsfadern", han måste vara hyperkoncentrerad hela tiden för att inte dabba sig. Det blir inte bättre av att hans ständigt lever i lögn eftersom han inte kan berätta i klarspråk vad Moderaterna egentligen vill bygga för samhälle. Inte en människa skulle rösta på en så fascistisk vision där de starka roffar åt sig och föraktfullt lämnar folk från "fel" stadsdelar åt sitt öde. 

Kräftan har den här förmågan att tro det egna kvarteret eller egna klasstillhörigheten är allt vad världen handlar om... Ett synnerligen olämpligt tecken för att hantera något så komplext som en hel samhällsmaskin, tyvärr. Jag tror många Kräftor i hemlighet lider på sina befattningar för symbolen vill egentligen leva det lilla livet, nära hemmet. Där blommar Kräftor upp och blir verkligt angenäma bekantskaper.

Men Ernst Wigforss Sol i Stenbocken (motpolen till Reinfeldts Sol-Kräfta) - är inte den en karriärist och arbetsnarkoman. Hur kan Stenbocken yttra det Virtanen återger i sin krönika? Svaret ligger troligen i friktionen mellan den drivande Solen konkreta arbetets Jordelement och disponenten Saturnus egen "tonhöjd". Saturnus i Vädurens Eld må vara subjektivist och ständigt i farozonen att upphöja sitt godtycke och sina passioner till allmän lag. Men helt klart är att disponenten vill LYCKA och inte TRÄLDOM! Jorden är helvetet, Elden är så nära himmelriket på jorden man kan komma. 

Det som talar ur Wigforss är naturligtvis det "lätta", uppåtsträvande, kreativa och livsbejakande triangeldramat mellan det intellektuella, Luftbaserade sinnet samt och komfortens Venus (i folkets tecken Vattumannen) och definitionens Saturnus i Eld. Det var himmelen som kontaktade jorden genom Wigforss och gav en Vision om det goda liv som väntade människan efter socialismens införande.

Men det var då det. De svenskar som idag befolkar landet är andra själar med andra tidigare liv bakom sig. De är själviska och urskillningslösa som Borg och Reinfeldt. De hatar kollektivism eftersom de är så outvecklade som individer. De är helt enkelt så små att de fruktar för att förlora en individualitet de ändå inte äger om de inte bryter sönder den svenska välfärdsmodell som Wigforss och andra arbetade fram i början av förra seklet. 

Det ante mig att dagens svenska horoskop i Vattumannens tecken kom någonstans ifrån! Wigforss upprepar både Stenbocken, Vågen och Vattumannen från den karta DENNA BLOGG föreslagit som den bästa horoskopet för Sverige. Ett stort tack till Virtanen för att han lyfte fram namnet Wigforss för en politiskt oskolad bloggare. Sådana här kopplingar är guld, men jag hoppar över månnodernas överlappning mellan horoskopen - såna här studier kan bli hur långa som helst!



Tillägg. 

Någon extremt uppmärksam kanske frågar sig varför jag inte betygsatte Saturnus utifrån DESS DISPONENT, när jag nu friskförklarade Wigforss Måne på basis av elementharmonin mellan hans Måne och dess disponent Venus. Samma sak råder ju mellan Saturnus i Väduren och dess disponent Mars i Skytten. Ja nu är det sagt, det också! Mars i Skytten lyfter och återställer i någon mån den annars fallna Saturnus genom sin egen föredömligt vidsynta placering i Skyttens tecken och denna placering termineras sedan i en eldsjäls Eld/Vatten-krig eftersom välviljans Jupiter (Mars disponent) befinner sig hemma i negativt härskarläge i empatins tecken Fiskarnas.

Så här ser en god människa ut! Och Saturnus disponent i Skyttens tecken ringer en klocka. Vänsterpartiets styrelse såg ju två tecken som toppade, båda sociala mogna och "goda". Vågen och Skytten. Att så många födelser låg i Skytten var särskilt glädjande eftersom Jupiter står för "allmän välfärd". Wigforss horoskop avslöjar således vad många redan förstått: att det är Vänsterpartiet som idag bär den sanna godheten, genuina kulturvärden och en klarsyn om att människan alltid måste rankas högre än pengar. 

I dagens högersosseri med en Löfven som inte ens kan säga nej till vårdvinster skulle Ernst Wigforss troligen inte alls ha känt igen sig, trots att hans soltecken, resursfördelningens Stenbocken, är detsamma som tydligt dominerade i testet av (s)-politiker. Han var ljusår högre utvecklad som själ. Där Löfven och Reinfeldt mässar "jobba jobba jobba" där skulle Wigforss ha sagt, "håll käften och lär er tänka". Men Reinfeldt är ju så rädd för "visioner"... 

Löfven har inte uttalat sig på den punkten, men hans dalande opinionssiffror visar att svenska folket inser att de två stora bjuder på valet mellan pest eller kolera. Att inte Vänsterpartiet förmår växa är en gåta, men svenskarna är troligen ett så efterblivet folk att de inte ens förstår vilka kvaliteter som gör en människa till en människa snarare än bara ett tänkande djur.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skarp analys som vanligt men...
Kalla inte svarta människor för färgade, ity det utgår från att vitt är normen!

Seaward sa...

Ofruktbart pga. en relativistisk utgångspunkt. Väljer du istället att ta ställning för Människan behöver du inte invända dig mot detaljer i språkbruket. Hört om den klassiska filosofins distinktion mellan ESSENS och ACCIDENS?

Ordval är mindre viktiga fotnoter till det som i sig bara är en tillfällighet (accidens)! Hudfärg är en accidens, en tillfällig omständighet för en levande (tänkande) och odödlig varelse.