Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 12 april 2018

ALLES ÜBER ATLANTIS
Uppfinnaren och flertaliga patenthållaren Otto Muck föddes i Wien 1892 men blev sedermera ubåtsingenjör i tyskarnas tjänst. Så som rubriken hette hans bok som samlade all geologisk evidens för den sjunkna kontinenten Atlantis som Platon menade var ett levande minne i Egypten ännu för 2500 år sedan.


Otto Muck på nätets kanske enda foto

Boken gavs postumt ut i Tyskland 1976 och jag hittade den några år senare i förkortad engelsk översättning och fascinerades över den grundlighet varmed Muck fastställde att legenden var sann: det syndiga folket (enligt Platon) på Atlantis hade existerat men gudarna hade i vrede skapat en geologisk kataklysm som fick kontinenten, en del av den mittatlantiska bergsryggen, att kollapsa. Bara Azorerna sticker idag upp som öar - Atlantis högsta bergstoppar! Mucks förklaring var förstås naturalistisk, utan att åberopa några gudar...

När just tyska klimatforskare nu har bevis för att mänskligheten återigen syndar lika friskt som på Atlantis tid och att vår kapitalistiska livsstil håller på att få Golfströmmen som värmer upp Skandinavien att stanna (DN), då drog jag mig dels till minnes illustrationen här ovan från Mucks bok och dels ett gammalt mantra från bloggen, senast repeterat i april för ganska exakt fem år sedan:
Man ska vara noga om vad man ber om för gudarna lyssnar till åtminstone en del människor. Tredje gången gillt heter det ju, och när jag söker på ordet "istid" på den här bloggen visar det sig att jag mer eller mindre uttryckligt nedkallat en istid över Sverige vid tre tillfällen. Moderaternas kalla hjärta lockar fram en istid 
Så gudarna har hört bön? Sverige kyls ner under ett istäcke så att dess skadliga inverkan på det egna folket och omvärlden (den ack så lönsamma vapenexporten) kommer till ett slut.

Fantasier om alternativa framtider i all ära, men Otto Muck, vars födelsedag gick att hitta på tyska Wikipedia, har ett kul horoskop apropå hans intresse av Atlantis-myten (flera böcker i ämnet redan mot slutet av hans levnad). 

 
Det är Solen i det PASSIONERADE VATTNET - Kräftan - som tycks dra honom att söka kontinenten som sjönk i havet. (Eller är det samhörighetskänslans Venus som ropar inifrån det dolda 12e huset?) 

Särskilt tydligt är hans geologiska intressen eftersom olyckans eller energins Mars står mitt emot Solen, i det påtagliga och materiella Jordtecknet Stenbocken. Den senare är en bra indikation på en ingenjör för övrigt, precis som Stenbockens härskare Saturnus (organisation) här i intellektuella Jordtecknet Jungfrun. Dessa tre tecken förstärker intrycket av en praktisk intelligens och intresse för det jordiska...

Horoskopet ser spretigt och stökigt ut med flera störningar mellan Jord och visionär Eld - men det är ju perfekt för en ingenjör som söker realiserar idéer i det materiella. "Egenmäktighet" ska nog hellre skriva som "av egen makt" här.

Jupiters välsignelse av Merkurius i Eld och psykets Måne i detsamma räcker en bra bit till att förklara att denna för allmänheten nu glömde Otto Muck har skrivit ett papper om ljuskvanta - ett dokument som sparats i Albert Einsteinarkivet i Jerusalem!

Über die Struktur der Lichtquanten.

Archival Call Number: 30-1102
Begin Date: 1949-03-01
End Date: 1949-03-31
Main Author: Muck, Otto (Author)
Language: German
Archival Location: Albert Einstein Archives, The Hebrew University of Jerusalem, Israel
Number of Pages: 12.

Hans teknikrelaterade olycksdöd 1956 tycks förespeglad av det turbulenta horoskopet och kanske särskilt Olyckans (Mars) attack mot livskraftens Sol samtidigt som solascendenten ger "frågans slut" - Månen (=vaggan och graven) - i Olyckans 6e hus. 

Det skulle inte förvåna mig om han betjänade nazisterna med ubåtsteknik även om inte detta framgår av Wikipediaartikeln... Se bara hur solascendenten lyfter upp Jupiter i Väduren i 10e makthuset: framgång för arierna (Aries=väduren)! Mot spekulationen talar det faktum att Einsteinarkivet sparat hans vetenskapliga tankar, men kanske var de så anmärkningsvärda att vetenskap separerades från politik... 

Var Muck nazist under en del av sitt liv kanske det förklarar hans livliga intresse sent i livet för de syndiga och ogudaktiga atlantierna. Dessa var enligt amerikanska mediet Edgar Cayce, 1877-1945, i besittning av teknologi som i vissa avseenden liknade dagens högteknologi (energiinsamling och omdirigering) och med vilken de själva ska ha utlöst naturkatastrofer som på sikt ledde till Atlantis undergång. En sedelärande moralism från både Platon och Cayce och nu bekräftad av tyska forskare!
PS. Fotot på Muck hittade jag i en artikel på engelska om hans Atlantisteori. Nöden har ju ingen lag, heter det, men Mucks bok i engelsk ersättning är vetenskaplig och exakt i språket och jag undrar just hur galen den Google-översättning av tyskan är, som erbjuds i länken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.