Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 5 september 2017

Sossarnas lotteriträsk så långt från socialism det går att komma.

DN-grävet om lotteriverksamheten som kastar den numera helt korrupta socialdemokratin i blixtbelysning får deras parallellt pågående IT-skandal att förblekna! Där handlar det bara om inkompetens och pinsamt feg mörkläggning i syfte att slippa bekänna felsteg. 

Men det som nu uppdagats var ren och skär ondska. Djävulen bakom speldjävulen. Alla är indignerade utom Aftonbladet, "oberoende socialdemokratisk", som jag i åratal hånat för mig själv på bloggen för deras generande spel & dobbel-mentalitet och vilja att dra in reklampengar genom att korrumpera människor.

Men så plötsligt brister hela det övriga Mediesverige ut i indignation över hur lågt det egentligen går att sjunka. Expressen gör mycket av affären och visst är stoffet sjukt bra. Jag måste saxa två ställen ur biträdande kulturchefens kommentar:


Svenska Spels reklamfilm från sent 1990-tal... [Filmfiguren] Åkes triumf är inte i första hand att han kan köpa resor, äventyr, hus eller bilar. Triumfen finns i hans frihet, att han äntligen törs säga det han tycker, vågar bete sig som en idiot, förolämpa sin chef, visa långfingret åt hela Jante.

[Karaktären] Göran jublar i A-lotteriers reklam: ”Jag visste att jag aldrig skulle bli rik genom att jobba ihop pengarna och bestämde mig för att skaffa en lott."
     Där har du ditt gamla Sossesverige. Partiet som först gör det omöjligt för en knegare att bli rik genom arbete, sedan säljer lotter till honom på kredit.


I perspektiv av Sverigehoroskopets ödescykler är spel & dobbel-Sverige också en del av den nationella identiteten och det vore väl fan om inte åtminstone några tusen unga grabbar nu plötsligt genomskådar de hundratals nätcasinon som flashar reklamklipp på dem dygnet runt, kåta på att leda kiddsen ner i imbecillernas träsk.

Jag såg ett sånt reklamklipp i Aftonbladet där Persbrandt talar med brösttoner (parodiskt fånig!) och berömmer någon "världsunikt" datasystem som ska hjälpa unga och korkade människor tömma sina fickor så en liten grupp datahackare - och Persbrandt - blir förmögna. Är det inte dags att återinföra dödsstraff för sådana här vampyrer?

Åter till socialdemokratin. Vad alla numera hatar är den alltmer uppenbara sanningen att partiets sjuka version av kollektivism handlar om ett rent maktbehov, och inte om välvilja med medborgarna. Jag kommer att tänka på att kineserna redan gått igenom allt detta, en äldre och visare kultur som de är. Den daoistiska texten Daodejing (förr: Tao Tê Ching) anses illustrera mystik, med dessa många texter om Yin och Yang, men sanningen är att det är en smula disparat samling av texter, där visst är mystiks eller kosmologiskt alls, utan rena politiska direktiv för ett gott styre. 

Således rekommenderas den goda ledaren att undvika EXAKT det sosseriet gjort och gör sig skyldigt till, både det historiska materialistiska betongsosseriet och det modernare högervridna Apple-Mogert-sosseriet som det kan beses i Stockholm med dess vanvettiga jakt på att bli en högkostnadsmetropolis enbart för de rika. 

Byggnadsborgarrådet Appple-Mogerst högersossesvar i SvD på en tidigare kritik verkade så fjantigt att jag inte ens orkade läsa, men av de få meningar som slank in tyckte jag mig set en rekommendation till en kritiker av utvecklingen i Stockholm: "Så du gillar inte att din stadsdel gentrifieras och allt blir överjävligt dyrt eftersom vi här i stan vill suga skiten ur de rika? Nå men ta då ditt pick och pack och flytta till någon nedgången och slummig del av Stockholm dit vi ännu inte hunnit med vårt kapitalistiska lyxrenonveringsprojekt". Vilken usel varelse! En högersosse går idag inte att skilja från en högerröstande borgare.

Så vad sade då den cirka 2300 år gamla daoistiska texten till den goda härskaren? Jo detta (fritt översatt och moderniserat från Arthur Waleys insiktsfulla översättning till engelska):

Det var när den Stora Vägen (dao, de kosmiska spelreglerna) hamnade i skymundan
Som sekulär humanism och tal om moral hamnade på dagordningen;

Det var när intelligens och kunskap visade sig
Som den Stora Förställdheten startade.
Det var när familjestrukturen inte längre var i harmoni
Som det började tjattras om "söner som gör sin plikt";
Inte förrän faderlandet var förmörkat i oenighet
Hörde vi propaganda om "rättskaffens tjänstemän".

(kap. 18)

Ordet "tjänsteman" är bokstavligen "lojal slav" men Waley påpekar att detta var en metafor för nitiska statstjänstemän. Här påminns jag om den utslitna socialdemokratiska myten om Tage och Aina och de där förbannade blyertspennorna hon lämnade tillbaka efter makens och statsministerns död. En klassisk dimridå bakom vilken socialdemokratins korruption frodats under årtionden. Det är därför (s) så ledigt och lätt bekände färg med nyliberalismens ankomst. Virket var redan så ruttet. Idag hoppar sossarna strömhopp över till det kapitalistiska näringslivet efter några år av läpparnas bekännelse till den välfärdstat de alla sviker.

Jag hade ett annat stycke i den kinesiska vishetstexten i tankarna i samband med socialdemokratins totala förfall, och kapitel 10 bjuder faktiskt på en mix av mystik och politisk vägledning:


Kan du avhålla den oroliga fysiska själen från att vandra vilse,
Hålla fast vid Enheten och aldrig släppa taget?
Kan du, under din andningsyoga, få andhämtningen lika mjuk som det lilla barnets?
Kan du rentorka och förfina din anblick av Mysteriet till du ser allt utan grumlighet?
Kan du älska människorna och styra landet men ändå förbli okänd?
Kan du, vid öppnandet och slutandet av de himmelska portarna, alltid inta den feminina rollen?
Kan ditt intellekt genomtränga var landsända men själv aldrig blanda dig i?


Fostra dem och sedan föd dem.
Fostra dem men tro aldrig att du kan göra anspråk på dem.
Kontrollera dem, men tyng aldrig ned dem.
Var herre bland dem, men bossa inte runt med dem.
DETTA kallas att äga den Mysteriösa Kraften.

Hur många poäng plockar vare sig sosseregeringar eller högern vid en jämförelse med denna häpnadsväckande härskare som Daodejing skissar? Inte många. Här tänker jag speciellt på hur socialdemokratin GÖR ANSPRÅK PÅ FOLKET, dvs just hämmar och förkrymper dem. 

Statsapparaten är nödvändig för en rättvise- och fördelningspolitik som gör gott för folket, men kineserna visste att massorna inte bara ska socialiseras ("fostra dem") och sedan ges ett socialt skyddsnät, ett välfärdssamhälle ("föd dem"). Dessutom måste de styrande ha visheten att inte belasta människorna (det skattetryck högern alltid ylar över) eller "göra anspråk", dvs kollektivanslutna individer (som sosseriet haft en förkärlek för) eller via usla byråkrater "bossa runt" med individer. 

Det ser ut som Sverige ligger 2.300 år efter det gamla Kina i mognad och medvetenhet...

Inga kommentarer: