Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 5 december 2013

Dåvarande skolminister Beatrice Ask


Under borgarnas förra katastrofinnehav av regeringsmakten, med den gröna råttan Carl Bildt som "landsfader", införde med skolminister Beatrice Ask det fria skolvalet. 

Den kvinnan, lågutbildad som förvånansvärt många regeringspolitiker, har alltid slagit mig som mörk och dyster varelse. Hennes Sol i eldiga Väduren och en Måne i eldiga Lejonet har inte riktigt stämt.

Kan man se en folkmördare på hennes himmel, någon som totalt föröder en eller två generationer växande svenska barn och skolelever? (Apropå Sveriges generande resultat i PISA-studien.)



Jag tror man kan fatta den påfallande defensiva psykologin hos Ask genom att horoskopets TVÅ oppositioner genom det segt flegmatiska mötet mellan Vatten och Jord. Dessutom försvinner all den eldiga lätthet som Väduren brukar vara känd för när dess härskare Mars står i den ponderösa och ofta överseriösa Stenbocken. 

Naturligtvis är Mars "upphöjd" i Stenbocken men dessa upphöjda lägen verkar inte per automatik göra människor noblare. Via Mars "fall" i Kräftan kunde bloggen å andra sidan se hur den placeringen var signifikant överrepresenterad i horoskop för människor med sexuella identitetsproblem (läs: homosexuella).

Eftersom Mars i Jord förmörkar och förvränger de goda kvaliteter Mars skulle ha påverkas också hennes sinnelag i Lejonet - som ju är avhängig av Solens natur. Att både Sol och Måne står i det lättaste av element är här ett vilseledande budskap. Det är de två gyttjiga oppositionerna som drar ner henne och ett blint famlande som hon säkert själv tror är en pragmatisk och jordnära läggning.

Asks funktion idag som rättrådighetsminister är naturligtvis ett skämt - horoskopet har inga förutsättningar alls att göra ett gott jobb och därför har vi haft henne i blåsväder även under borgarnas innevarande regeringsperiod (REVA och poliser som förföljer misstänkta mörkhyade).

Men som skolminister som för sin regering sjösätter det fria skolvalet är det här ett perfekt undergångshoroskop. För ska vi tala om den indiska kosmologins tredelning av universum så är helvetesvärldarna vävda av den mörka materiella fibern Tamas. Mellanvärlden - där mänskligheten i stort befinner sig - drivs av passion och lidande eller Rajas guna. De högre och himmelska världarna där medvetenhet kontrasterar starkt mot helvetets attitydmässiga låsningar skildras via den lätta och ljusa kvaliteten Sattva guna.

Den tröghet jag upplever närhelst Ask uttalar sig är precis densamma som hos Reinfeldts kortlivade högra hand - hon som vidhöll att 1900-talets moderater varit enormt progressiva och måna om att förbättra kvinnors position och motverka rasism och segregation! Faktum är att Asks horoskop är ännu värre än Sofia Arkelstens, för här finns det inte en enda planet som är intresserad av Sattva, medvetenhetens kvalitet. 

Och Sattva guna är ett absolut måste om man ska ägna sig åt att planera ett samhälle som skolar sina unga medlemmar! Det är den sattviska axeln Tvillingarna/Skytten som motsvarar tredje och nionde huset för grundskola och postgymnasiala högre studier som borde varit stark hos en skolminister. Eller åtminstone några viktiga placerar i de sattviska tecken. 

Men likt Arkelsten drivs Ask av en passion för mörkret - Rajas och Tamas !!! I det här fallet kan man lugnt säga att Ask har en omvänd Midas-beröring, istället för att förvandla allt hon rör vid till guld, sänker hon det. I sinnelagshoroskopet befinner sig hennes solära disponent Mars i Fiendens sjätte hus och man anar därför en kvinna som likt Reinfeldt drivs av ett ideologiskt hat till socialismen eftersom hon är så nattsvart och obegåvad att hon inte ser att det som gynnar helheten kommer delarna till del. 

Högerns felaktiga tänkande bygger på att de onaturligt driftiga och giriga ska få ränna iväg och "sedan", "lite längre i framtiden", kommer brudsmulor även att falla de lägre samhällsskikten till del. Att svenskarna tror på dessa blå dunster är nästan mer skrämmande än att landets styrs av människor utan högre utbildning. Den moderata finansministern har ju inte ens en utbildning motsvarande den position han, gud vet hur, har lyckats skaffa sig.

När det gäller Jupiter eller Guru som indierna säger, Läraren på himmelen, så står den klent om det är ett kunskapssamhälle man brinner för. Jupiter är visserligen upphöjd i Kräftan men har här snarare funktionen av en hemkunskapslärare. Jupiter i Kräftan har mer med komfort på hemmafronten att göra. Men det är dess vaga placering i förhållande till Asks sinnelag - nästan som hon inte ens vet vad en sann Lärare är. Och, som sagt, hon saknar högre studier. 

Den astrologiska västtraditionen har rätt, tycker jag, när man istället för att kalla tolfte för den onda daimonen för "omedvetenhets hus" - för det är det varom man är omedveten som kan bli ens onda daimon som motverkar eller stör egots självbild.

Samtidigt finns det något vackert men sorgset över Ask. Sol och Måne i Eld är dock det primära skenet och som ung måste hon ha varit rent karismatiskt vacker, och månhoroskopet gör faktiskt den maktlystna Mars i Stenbocken till en favoriserad planet, upphöjd i Stenbocken och i fantasin (Månen) en yoga karaka - den äger både ett världsligt effektivt hörnhus (4e) och ett dharmiskt hus (9e, där man känner en plikt mot sin själ och i fallet med nionde en kallelse att sprida sina idéer universellt - så synd att det är egocentriska Vädurens syn på friheten som var hennes övergripande dröm...

ÅTMINSTONE I ASKS FANTASIER HAR HON ALLTID DRÖMT OM ATT VARA EN MAKTHAVARE I HELIGT KORSTÅG (9e) OCH GÖRA UPP MED DEN ONDA SOCIALDEMOKRATIN ELLER BUS. Mars arbetar i det sjätte huset för fiender, men att hon avskyr en central kontroll av landets resurser (stark stat) är rätt uppenbart när resurstecknet Stenbocken likställs med fiendehuset. 

Mars måste här snarast ses som den dynamit som behövs för att spränga sönder det socialdemokratiska välfärdssamhället och istället upprätta en moderaternas djupt perverterade individualism. För fatta tragedin i Asks horoskop: Vädurens "kall" är bara barnets vilja att trotsa den dominanta föräldern/patriarken Stenbocken, men hon söker Stenbockens maktposition just för att kunna agera ut sitt barnsliga trots! 

Här har vi ett barndomsproblem som Ask utsatt Sveriges folk, precis som jag misstänker att Reinfeldts barndom var skit och att det är detta som nu svenska folket fått känna av. Ask är som vilken fundamentalistisk terrorist som helst men hennes religion är "frihet från organiserade strukturer". I praktiken är hon anarkist och söker via sin polisiära mentalitet upplösa all vettig ordning. Hennes syn på organisation är helt förvriden!

Det kanske är det här intelligenshämmande budskapet som alltid får mig att uppleva att hon tänker trögt och dimmigt. Hon har en kollapsad Sol och inte ens Mars favoriserade funktion kan utradera den tjocka och de friktioner som individen ställs inför när substratet är så ogynnsamt som då JORD söker döda ELD. (Mars i Jord i ond aspekt till Väduren.)

Som synes är det här ett bräckligt horoskop: för varje positiv utsaga finns det en nästan värre problematik i symbolerna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hörde en intressant intervju på radio med Asks syster för några år sen. Där framkom hennes agg till den frånvarande fadern. Trots att mamman själv inte hade varit bitter, och systern inte alls hade samma oförsonliga inställning, hade BA aldrig kommit över det hon upplevde som faderns svek. Det är lätt att se hennes Mars/Sol-konfiguration där, och även den envisa, rigida inställning som Tamas Guna ger.
Att Ask blev moderat förresten, det har jag hört henne själv säga, beror på uppväxten med en förälder som var egenföretagare (modern drev ju frisersalong), och de svårigheter och orättvisor som hon upplevde på nära håll att dessa hade. Där kan jag faktiskt sätta mig in lite i hennes resonemang, jag är ju generationskamrat med henne och själv uppväxt med en förälder som drev en egen rörelse (fotofirma). På 1960- och 70-talen framställdes ju småföretagare, även om de inte hade några anställda, negativt, nästan som utsugare, i retoriken i samhällsdebatten. (Sen dess har det svängt 180 grader, nu är det överdrivet åt andra hållet, och de ses som samhällets hjältar och frälsare.) Jag hade själv borgerliga värderingar som ung, men till skillnad från Ask har jag reviderat dem, i takt med att samhället förändras och jag själv utvecklats. Men så har jag också en hel del Sattva i horoskopet, till skillnad mot Ask, som inte har något alls i föränderlighetens kvalité.
"Vackert men sorgset" - ja det är säkert agget hon bär på mot fadern, och även den orättvisa mot egenföretagare hon upplevde under uppväxten, som ätit sig in. Gammal surdeg.
Hennes horoskop illustrerar ju också en enorm egenmäktighet, och det, samt en verksamt god Mars i maktens och politikens tecken, är nog vad som krävs för att som dotter till en ensamstående hårfrisörska i Sveg lyckas ta sig ända upp i den moderata partitoppen!
S

Seaward sa...

Tack för viktiga pusselbitar - de harmonierar väl med diverse astrologiska teser.

Jag känner mer och mer att amerikanske hinduiske astrologen James Braha som jag köpte en bok av för att komma lite längre, var ute och snurrade. Han ansåg att planeters aspekter mot sina hemmatecken var bra, men Asks Mars mot Väduren döljer verkligen komplexa turer när man börjar "avsmaka" dem.

Braha var f.ö. en lustig filur för han varnade för a att mixa väst och öst och sedan behöll han likväl detriment-läran i sin egen astrologi. Lyckligtvis kände han inte till att, han, sin sattviska Sol-Jungfru till trots, hade en Ox-ascendent i exakt 3 grader och därmed ett skolexempel på hur Algol som Djävulen vänder svart till vitt. Jag köpte hans sista (och mest omfattande) bok och det framkommer där att han varit "bråkig" och inte setts med blida ögon i inom traditionell Jyotish.

Det finns så pass många logiska fel i boken att han kanske inte heller var någon av de mest lysande stjärnorna bland västerlänningar som sadlat om och blivit indiska gurus... Braha hade Månen i 12e i Väduren och han var kanske inte fullt medveten hur stark hans vilja att "göra sin grej" var. Det är ju Barnets arketyp som Oxen i första manas att "offra". Apropå Barnets arketyp i Asks horoskop och hur ”Barnets rot” (Mars) ställer sig i Pappas skor och angriper själva debutantens tecken. Och där har du ju något som påminner om misstron mot egenföretagandet i det gamla betong-Sverige.