Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 5 september 2012

Mimmi Pigg har hetsbantat



Det här korta inlägget på AB:s kultursidor måste läsas och Walt Disney Companys horoskop begrundas!

Företagsastrologer väljer helst börsens öppnande den dag aktien först blev publikt tillgänglig. Som den här amerikanska sidan säger, "kartan för bolagsbildandet kan vara till hjälp men många...rekommenderar horoskopet för den första aktiehandeln för att få det bästa greppet om pris och prestanda."

Men här är det inte "pris och prestanda" som är intressant utan vad The Walt Disney Company har för karaktär och vad grundarna (Walt och storebrodern Roy) ville som företag. Därmed blir det bolagsbildandet, och eftersom det inte finns något klockslag används midnatt i Kalifornien den dag bolaget "trädde i existens" - ett resonemang analogt till det om nationalhoroskop där nationen inte deklareras via t.ex. plötsliga radiomeddelanden (som i samband med en politisk kupp).




Populärastronomen Mathisen (vars sajt jag just upptäckte) upprepar egentligen bara material som redan finns på nätet i många år, och vad gäller nyckeln till bolaget Disney har han inget nytt att berätta om stjärnan Spica i Jungfruns stjärnbild

Tvärtom gräver han grundare än den här bloggen redan gjort i frågan om Jungfruns symbolik när han stannar vid det i och för sig troligen korrekta antagandet att den agrara symboliken fixerades i mänsklighetens kollektiva minne då Jungfruns stjärnbild associerades med skördetiden, vilket den inte längre gör pga. precessionen. 

Jag skulle vilja ta tanken mycket längre, Jungfruns symbolik bör ha formulerats vid en avlägsna tid då Jungfrun eller dess ljusstarka Spica dominerade i öster vid vårdagjämningen!

Nu avlägsna Jungfruns tidsålder motsvarar dock bara grovt vår nuvarande åsikt om när människan blev bofast och lärde sig bruka jorden. Om vi antar att precessionen är konstant (vilket ingen vet) och att Fiskarna började på 200-talet ligger Jungfruns tidsålder sex tecken bakåt i tiden, eller 6 x 2160 år eller cirka 13.000 år tillbaka från det tredje århundradet. Jungfruns tidsålder utgör således tidsintervallet 13-15.000 år tillbaka på ett ungefär.

Jämför det med dateringen 11.000 år av det turkiska byggnadskomplexet vid Göbekli Tepe nära den syriska gränsen - ett minne av tidiga bofasta åkerbrukare. Dagens forskning tror det var ett samlarfolk men det är i den bördiga halvmånen åkerbruket tog sin början, och jag är övertygad om att zodiaken och dess traditioner visar NÄR människan faktiskt började bruka jorden - i vår cykel. Dvs. åtminstone 3.000 år innan dagens uppfattning

Skillnaden mellan forskarkonsensus och zodiaken är verkligen försumbar - se bara hur lite vi vet och hur människan gick från den relativt nyliga Pekingmänniskan till att nu på genetisk grund vara 8-10 miljoner år gammal, kanske ännu äldre!

Intressant är däremot hobbyastronomens resonemang om hur greken Hipparkus återupptäckte en förlorad kunskap om vårdagjämningens precession under 3e århundradet fvt. Tyvärr lyckades inte den hellenistiska civilisationen koppla samman den upptäckten med astrologin. Annars hade vi sluppit den felaktiga tropiska zodiaken.

Nå, vad betyder det att företaget Disney grundades SAMMA DAG Solen stod på rät linje med stjärnan Spica? Den äldsta tradition jag hittat talar om ljusstarka Spica som relativt ensam på sitt ställe i rymden och därmed dess "oskyddade status". Hela idén om att ensam (privatistisk) inte är stark är rätt befängd eftersom det finna många ljusstarka stjärnor som står rätt isolerade. Säkerligen har Spicas "brist på skydd" att göra med traditionen om jungfruligheten och rädslan för att förlora sin oskuld - ett viktigt motiv i alla de uråldriga kulturer vår egen avfallit från. 

Det är därför ett parti som Nya Moderaterna (Jungfrun stigande i öster med Venus och Jupiter) skyggar så otroligt inför sanningen om deras egen politik och t.o.m. ljuger ihop historier om sin förträfflighet och progressiva syn på t.ex. kvinnan och hennes rösträtt. Sårbarheten gäller också självbilden och det som inte passar stuvas undan.

Lögnen, som jag ofta märkt är en Jungfruns följeslagare, handlar just om att tecknet som känner sig hotat och söker värna sig så gott det nu kan - "det ensamma sädesaxet" som isolerat från de andra grässtråna skjuter upp ur marken och står rotat (bundet) till sitt eget ställe. I naturen hittar vi Lögnen i t.ex. fjäderfäns förmåga att spärra ut fjädrarna och se större ut än de är. 

Med "olyckan" som ett centralt tema, är det sedan konstigt om den svarta månsidan av Jungfrun figurerar i horoskop för främlingsfientliga individer? Här frodas myter om "mörka män" som misstänkts vilja dem skada, likt våldtäktsmannen Hades som förgrep sig på Ceres (som i "cereal", spannmål) dotter Prosperina (den blomstrande) - grekernas Persephone. Grekernas unga flicka var i sin tur ett lån från sumerernas Inanna.

Notabel är Inanna kärleksaffär med Dumuzi, "potensen i växtligheten" som ger rika och välfyllda lador. Jo, nog är profit-traditionen och Jungfruns tecken nära sammanknutna, men även rädslan för olyckor, missväxt och förlorad oskuld, etc. Jungfrun råder bara över ett mycket litet område i världen - ett åkerfält, en marknad etc - och är livrädd för helheten därutanför.

Mån-Jungfruns överrepresentation bland brottsdömda är en helt annan sida som har att göra med åkerarbetarens vilja till mer vinst. Jungfrun styr inte bara Nya Moderaterna utan är sannolikt också den drivande principen bakom skattefuskare. Att Jungfrun tronar överst tillsammans med dödens Skorpion bland de brottsdömda horoskopen beror troligen på att den förra står för ekonomiska brott och sedlighetsbrott (oskulden Jungfrun ber om att bli våldtagen och därför kan Jungfrun bli en våldtäktsman när symboliken slår baklås på sig själv). Mördarna har som sagt visat sig tillhöra den fallna Månen i Skorpionen.

Från Disneys tidiga och klassiska period kan man påminna sig nog så många kända figurer som totalt matchar den utsatta och sårbara Jungfrun: Snövit, Askungen - you name them! Bloggen innehåller redan ett inlägg under etiketten Spica och det tillkom när en svensk it-entreprenör hölls häktad i New York för en påstådd våldtäkt! (Han friades sedan från misstankarna.)

Bolaget Disneys oerhörda framgångar kan därför tillskrivas Solens konjunktion med skördearbetaren Jungfrun/Spica. Bolaget inkorporerades för att bröderna ville tjäna storkovan på det som är horoskopets andra och nästan lika tydliga sida: den äkta kärleken till konsten.

Saturnus upphöjd i Vågens första grad bildar här en intressant brygga tillbaka till Spica och sannerligen om inte Disneys FORMSPRÅK förändrat världen! Saturnus som själens form passar här utmärkt och i kombination (i samma tecken) med sin planetära vän konstens och skönhetens Venus (i sig hemma i sitt positiva härskarläge) är det ingen tvekan om vilka fina föresatser bröderna en gång hade.

Sinnelaget (Månen) är nyfiket och utforskande som en Skytt men det är Jupiter i Vågen som styr sinnets utfärder. Att Disneys produktioner var en familjeangelägenhet syns på två ställen samtidigt ("multipel attestering"): hemmets tecken Kräftan stiger i öster och den massiva betoningen i Kräftans naturliga fjärde hus, det för hemmet, det privata, och individens grad av inre lycka och tillfredsställelse.

Jag tror inte man ska överbetona betydelse av ett Lufttecken (som Vågen) ett vattenliknande hus som det fjärde. Likväl kan man inte blunda för att Disney arbetar med just de dubbla budskap som ofta kallas amerikanernas hycklande dubbelmoral. Djuren är klädda på överkroppen men nakna därunder och likväl alla helt könlösa! Vatten och Luft är en märklig region som funkar för konstnärer, är blir det egentligen helt irrationella (ur Luftens perspektiv) plötsligt absolut möjligt. 

Frågor om desinformation blir inte aktuella eftersom det är underförstått att man i det här gränslandet ägnar sig åt fabler och rena skrönor. Det är bara när vi får Vatten/Luft-folket in i politiken (se t.ex. Reinfeldt) det är fara för vi får oss rena tvärtomlögner serverade, en totalt misslyckad politik som presenteras som framgångsrik, ren förödmjukelse av landets sämre lottade beskrivs som att det är en "arbetslinje" som ska få fart på slöfockar, och så vidare. Som politiker är mytomanerna livsfarliga för en tredjedel av alla horoskop innehåller en samtidig betoning av Vatten och Luft (mer eller mindre tydlig) och det betyder att det finns en stor andel potentiella idioter i en population, människor beredda att tro på sociopaterna.

*****

Det märkliga hände i skrivandet om Disney och Spica att jag tog en paus och klottrade ner inlägget om Ekonomism, vårdagjämningens precession och Bibeln. När jag letade efter lämpliga rubriker i nätpressen att fuska in inlägget i anslutning till upptäckte jag att SvD/Näringsliv så sent som i går använde en närbild på sädesax i Carolina Neuraths artikel om cyniska banker som spekulerar i jordens råvarutillgångar, en rent monstruös version av Jungfruns/Spicas symbolik.

http://blog.svd.se/neurathsbors/2012/09/04/banker-cyniska-vinnare-pa-matbrist

Det kan man kalla en synkronicitet, även om det hade varit en femetta bara om artikeln hade publicerats samtidigt som det här inlägget tog form.


Inga kommentarer: