Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 12 september 2012

Hollywoods mest intagande comedienne

Leslie Mann lär inte gå till filmhistorien som ett stort namn. När gjorde en kvinnlig komiker det? Hur som helst är horoskopet helt fantastiskt och illustrerar, tror jag, att den onda stjärnan Algol ibland är föga mer än den harmlösa gycklaren. 

När Leslie Mann spelade full i någon film och spydde ner sitt sällskap för kvällen, var det som att se en liten skolflicka roa sig kungligt i sin vingliga roll. Hon är lättviktig, helt olämplig för dystra karaktärsroller, men helt betagande som den eldvarelse hon är.

För det är tvekllöst den lätta och livsbejakande Elden som driver det här horoskopet. Att i brist på födelsetid välja Månen som utgångspunkt för kartan känns helt rätt här, eftersom den generösa och sorgfria Jupiter då placerar sig i lekens och dramatikens lejonlika femte hus. Och detta är förstås en Jupiter i härskarläge i eldiga Skytten, vars kvalitet kallas Sattva guna, lätthetens och godhetens kvalitet. 

Eftersom Jupiter också äger Solen i sattviska Fiskarna är det idel "lätthet" som kommer från detta Mån-Lejon. Annars kan den här typen av sinnelag ibland bli rejält ponderösa och ta sig själv på för stort allvar. Men drivet i horoskopet - Solen med dess underliggande disponent Jupiter - rör sig således mot den sorgfria Sattvas kvalitet. Och det lär inte ens Solens faktiska belägenhet i det mörklagda åttonde huset ändra på. Ja, hon gestaltar ofta kvinnor i underliga situationer men jag har aldrig sett henne göra en enda ond figur, för hon har helt enkelt inte ett ont ben i kroppen.



Det är uppenbart att Algol - Pan eller Djävulen här är föga mer än skälmen, precis som i fallet Charlie Sheen där man vagt anar att komikern är fullständigt medveten om sin hejdlöshet och har roligt även åt det. Sheen har för övrigt också en livsbejakande portion Skytt i sig i formen av Månen och en vinnande Sol i maskulina Lejonet - en bra motpol till Leslie Mann, faktiskt. Märkligt att inte de någonsin spelat mot varandra (vad jag vet).

Ur sinnelagets perspektiv upplever Leslie Mann att hon har Solen med sig som en verksam välgörare, och i synnerhet via åttonde husets sexualitet. Men naturligtvis! Kvinnan är exceptionellt karismatisk och sexig på ett rent sätt, inte sunkigt eller oanständigt. Och detta fast Venus inte anses vara en välgörare när Lejonet placeras i första huset. Här är Venus i Väduren rätt svag och det tyder på att kvinnan är mycket "sin egen" - även Månen i Lejonet brukar ge en tuff kvinnlig självständighet.

Leslie Mann har Solen, Jupiter och Mars på sin sida som verksamma välgörare och planeterna står alla extremt bra placerade för ett dynamiskt och vitalt sinnelag. Jupiter i ett dharma-hus och Mars som en stark och inflytelserik planet i det tionde karriärhuset. Men minns att detta är observationer enbart ur "sinnelagets perspektiv". Den "verkliga" världens fysiska ascendent kanske inte alls konfirmerar en tydlig tiondehusprofil (offentlighet) av typen "Algol/gycklare", men sinnelagshoroskopet känns som sagt rätt. Åtminstone känner jag igen kvinnan från ett antal filmroller i den här karten.

Här finns dock också Saturnus, en både naturlig och verksam illgärningsman så ur Månens - hennes sinnes och också kanske kvinnlighets perspektiv - kommer karriären att skita sig helt när hon inte längre är lika ungdomlig och vacker (som hon faktiskt ännu är vid fyrtio). De av Hollywoods kvinnor som inte hittade in till de få karaktärsroller som erbjuds åldras inte väl i filmbranschen. Och Mann ägnade för många år och roller åt att spela i komedier för att kunna byta kurs. Det är därför jag tror hennes ålderdomsplanet inte signalerar något gott för henne. Den negativa Saturnus kan också tolkas som att hon typecastats på ett negativt sätt, men det är i princip sak samma.

Det borde nu inte spela någon större roll, så väl placerad som Jupiter i femte är. Hon har säkert samlat pengar till ålderdomen under de aktiva åren.

Även om födelsetiden är okänd skulle jag gärna se en mycket tidig morgonfödelse så att hennes sinnelag tar emot och förmedlar vidare den goda och generösa influensen från Alpha Leonis eller kungastjärnan Regulus. Här, för rättvisans skull, illustrerad av en hjärter dam. Märkligt att svenskarna berövade drottningen hennes status i kortleken och bara kallar henne "dam"! Finns ett kvinnohat dolt i det här landet och bara synligt om man tittar efter noga?

*****



En helt annan typ av comedienne är den fantastiska Holland Taylor som under flera år spelade odågan Charlie Parkers än vidrigare mor i Två och en halv män. Ibland undrar jag om skådisarna gör sig själva eller om rollbesättningen är så perfekt. Hennes horoskop är på pricken den materialistiska satmara till fastighetsmäklare hon spelar i serien, högdragen och snobbig till tusen.


Även här ett sinne i det visuella Eldelementet och kvinnan är visserligen ansiktslyft hundra gånger men måste ha varit spektakulärt vacker som ung. Månen i Väduren är perfekt för rollen som den extremt egocentriska Evelyn Parker och förklarar bra varför Charlie blev en sån odåga. Manusförfattarna till den serien var habila psykologer.

Och även om det är dessa som gav rollfiguren Evelyn hennes repliker är det Hollande Taylor som har skorpiongiftet med vilket hon skjuter av dem! Mars-Skorpionen ligger under Mån-Väduren som en ispik i hjärtat på sönerna!

För att inte tala om hur annorlunda "kungavärdighetens" Regulus beter sig i det här horoskopet. Här är det det hungriga och t.o.m. äregiriga Drakhuvudet som förstärker Regulus, men inte utan att smutsa ner hela den majestätiska framtoningen med det krassa och materialistiska Jordelementet.

Drakhuvudets förstärkning kombinerar således både en drottninglik kvalitet med den underliggande Sol-Stenbockens hackordning och ytliga status- och prestigetänkande. Och i tv-serien plockas många poänger på att Solen baserar sig på Saturnus i fastighetstecknet Oxen ("landed proprerty")! Som jag sade, det är som om programskaparna haft tillgång till den sideriska zodiaken när de antingen rollbesatte rollen som Evelyn eller t.o.m. skrev rollen utifrån aktrisens naturliga tendenser!

Holland Taylor spelar naturligtvis ett monster, men så bra hon gör det och med vilken vällust! 


Inga kommentarer: