Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 29 september 2012

Förklara en lögn med en ny lögn (ultimat skadekontroll)

Ibland förvandlas astrologin till ren underhållning. Som när Kolmårdens zoologiska chef tillgriper en ny lögn för att förklara varför han ljög då en skötare dödades av varg sommaren 2012 och då sade att något liknande inte inträffat tidigare fast det hade det.

DN citerar (för ovanlighetens skull) AB och återger (förhoppningsvis korrekt) följande svammel från chefen:

"Just nu kan jag inte redogöra för varför vi inte kommunicerade det här. Ur ett besöksperspektiv kan jag förstå att det framstår som bagatelliserande och nonchalant. Det är verkligen inte meningen. Vi har inte försökt mörka någonting."

I de här stötvisa yttrandena gömmer sig en praktfull freudiansk felsägning. När han felaktigt säger "besökspespektiv" istället för "besökarperspektiv" avslöjar han förklaringen till det mörkande som han sedan bestrider skulle ha skett. För det är just besöksperspektivet - hotet om vikande besök till djurparken - som är förklaringen till att han "just nu inte kan redogöra" för företagets tystnad. Elementärt, min käre Watson.

Den astrologiska humorn ligger i chefens spektakulärt mörkläggande horoskop. Enligt indiskt perspektiv är Solen och Månen båda ljusgivare och tillhör den sattviska kvaliteten. Men säg den lycka som varar eller överlever ens en första granskning av födelseominat! Här inträffar det fenomenala (men ändå inte helt unika) att båda Ljusen står under angrepp från varsin "naturlig illgärningsman", vilka förutsägbart nog båda tillhör helvetesvärldarnas, mörkrets och livslögnens kvalitet Tamas. 



Största boven i dramat är säkerligen Solen i den subjektiva partsinlagans tecken Väduren. Här attackeras Solen av sin egen disponent, den omoraliska och olycksbringande Mars, som fastmer anses "upphöjd" i Stenbockens tecken. 

Det är således en aggressiv Eld som från Stenbocken slungar Jordelementet på den visuella Solen i Väduren - som man släcker en eld med en skopa jord - allt för att mörka händelsens vidare ramifikationer. Och skälet som han råkade försäga sig om, var förstås att besökarna måste serveras Vädurens skygglappsförsedda och subjektiva intryck av Kolmården som en idyllisk och säker plats varifrån man som enfaldig människa kan dumstirra på de fängslade vilddjuren och fascineras av Darwins skröna om att vi skulle stamma från djuren.

Men man kan inte förneka den genialiska kombinationen av mörkrets Saturnus i sattviska och ljusbringande Skytten i aspekt mot - återigen - sitt eget härskartecken (om än inte en disponerad planet). 

Här har vi att göra med en skicklig saturnisk formgivning av vad Vattumannen (folkmassan) ska serveras för koncept - Lufttecknet Vattumannen och Saturnus är båda oerhört skickliga spinndoktorer och representerar ett färdigt problem, ett koncept eller en organiserad upplevelse. 

Notera också hur folkmassans planet Månen här står med pengarnas Venus, chefen och konceptartisten Saturnus är naturligtvis intresserad av en betalande publik! 

Ju mer jag tittar på det här horoskopet, ju mer inser jag att hela Kolmården är som en konstgjord estetisk komposition! Fabricerad natur från början till slut. Naturligtvis, säger säkert några luttrade cyniker. Men jag har aldrig tidigare funderat över vad djurparker mitt i den västerländska civilisationen egentligen är för något. En häpnadsväckande bisarr företeelse egentligen, på samma sjuka nivå som när kolonialmakterna monterade ner andra kulturers praktbyggen och släpade hem till förevisande i sina egna museer. Västerlandet har sannerligen samlat mycket dålig karma inför Domedagen.

Med "Domedagen" menas som alltid ett tidsåldersskifte, när resten av världen får sin tid och väst reduceras till ett enda stort getto - kanske ett zoo för andra delar av mänskligheten att flyga över och se hur barbarerna slåss för sin överlevnad..

Vildlivet torde för övrigt lyda minst lika mycket under Skytten som under Lejonet eller Väduren. (Eld är det friaste elementet.)


Inga kommentarer: