Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 25 september 2012

Do you want to talk about it?


På morgonradion nyheten att psykoanalysens så kallade debriefing sägs skada mer än den hjälper. Det vill säga, att omedelbart efter en personlig katastrof "prata av sig" är inte alls en avlastning för en del, som tvärtom går ner sig ett varv djupare i traumat genom att formulera det ännu en gång. Psykologen som skulle hjälpa människor bidrar istället till att fördjupa själsliga ärr. 

Den här nyheten - som för övrigt är gammal (men hej, Sverige är ett bakvatten) - tillhör samma kategori av smutskastning som Vetenskap & Folkbildning och Humanisterna bedriver mot skilda "ovetenskapliga" företeelser, inte minst religionen, vars Gud naturligtvis är omöjlig att bevisa med så små råttorgan som den mänskliga arten besitter jämfört med de "dimensioner" som Gud sägs ha i världen ("allestädes närvarande"). Guds gränslöshet bortom tid och rum är det naturligtvis inte fråga om att kunna bevisa.

Det är förstås den tyska kemiindustrin som har intresse av den slutgiltiga lösningen där Pappa Freud och hans psykobabbel en gång för alla avförs från dagordningen. Pillerindustrin är numera skicklig på att zombifiera och spraymåla människor på ytan så att de verkar normalt fungerande. Och ytan är allt västerlänningen bryr sig om. Ett stycke "arbetskraft" må krackelera på insidan, men han/hon ska vara lönsam på utsidan och hålla skenet. Var och en sin egen pr-agent i vår tid, för vem i en tid av fascistiska ideal vill kännas vid en sårbar, verklig människa? 

Den materialistiska Behaviorismen, som frånkänner människan en själ, ett psyke, ett centrum, regerar ohotad ännu i västcivilisationens sista döende årtionden. Vi "omprogrammerar" individer att inte lägre rädas spindlar eller trånga uttrymmen. Det blir IT-fascisterna som gör slut på civilisationen i deras kombination av omänskliga rationalitet och brist på humanistisk bildning. Hollywoods "Terminator" har redan givit oss vårt blueprint för framtiden.

Men ändå... När jag återvänder till Pappa Freud, anledningen till att vi har den här enerverande frasen "Do you want to talk about it?" i amerikansk film, så visar sig en hel del problem med just Merkurius hos samtalsterapins fader.




När det gäller hans muntliga kommunikation är naturligtvis Merkurius i just den muntliga kommunikationens Oxe en femetta. Att Merkurius ligger i det åttonde "traumahuset" är nästan för bra för att vara sant. (Åttonde representerar företeelser som genomgår degeneration/korruption eller står på dödens rand. Huset verkar motsvara djupt rotade attityder, och brittiske astrologen Charles Carter upplevde (via det ptolemaiska likahussystemet) att människor med kraftfulla åttondehus i allmänhet hade dåligt humör. 

Men vad är en sådan rapport värd? Har Carters kunskap om det åttonde husets dystra signifikationer redan från början färgat hans perceptioner? 

Jag har ett annat talande exempel från tiden då jag ännu inte hade några skäl att betvivla den västliga, tropiska zodiaken (jag var inte medveten om den äldre sideriska). Jag gjorde ett horoskop åt en bekants bekant och där låg ett av horoskopets flera fokus på åttonde huset. Kvinnan visste lite om astrologi och kände till att åttonde var ett "dödshus" och det var frapperande hur fixerad vid det huset hon blev. Det var som om allt det andra i horoskopet slutat existera för henne. 

Exemplet visar vilken suggestiv makt bara vetskapen om en lärosats har! Men kanske bekräftar incidenten också att det är här, i åttonde huset, man verkligen hittar fixeringar av olika slag, vilka sedan yttrar sig så som Carter noterade: som extremt inflexibla individer med förstelnade attityder. Åttonde huset tycks vara zodiakens soptipp, sade Carter vid ett annat tillfälle och det omvittnar troligen otjänligt innehåll som själen arbetar på att göra sig fri från under det här livet.

Undersökningarna som visar att en del "debriefade" olycksoffer faktiskt blir mer illa däran av den här mentala första hjälpen, har faktiskt visst fog för sig om man betraktar Sigmund Freud som "roten" till metoden. Det är hans ande som förmedlas vidare var gång den brukas precis som Fredrik Reinfeldts onda ojämlikhetsande kommer att fortsätta förstöra förutsättningarna till att forma en god människotyp så länge han lever. 

Men eftersom han knappast var den första som framförde Satans falska budskap om egoism och privatism, lär hans frånfälle inte förändra bilden. Näringslivet (en annan av Satans förklädnader) har redan övergivit Reinfeldt som en överutnyttjad och urvriden disktrasa. Påläggskalven Annie Lööf (förespråkare av otyglad marknadsliberalism) var dock en felsatsning in extremis, men socialdemokratins nye Stefan Löfven kan vara ett genidrag. Här finns alla tecken på en nyttig idiot, med dennes inbyggda behov att behaga en överhet.

Om Pappa Freud, då. Det är naturligtvis den onda stjärnan Algol i nära koppling till det muntliga samtalets Merkurius i Oxen som avslöjar att det var skadligt att upplåta sin själs innersta till honom. Satan korrumperar och förvärrar allt den vidrör vid, så att Freud i själva verket - likt den onda härskaren över denna världen sökte binda patienten än hårdare till sin praktik och mjölka honom/henne på ännu fler samtalstimmar. 

Här är då bekräftelsen på tester som tyder på att "debriefing" i stället verket är "trauma reinforcement"! Terapin - ännu ett av Satans påfund och den patetiska borgarens alla terapitimmar beviset på att det är Satan de tjänar och inte Det Goda och arbetet på en ny och bättre värld och mänsklighet. Satans barn är kollapsade svarta hål som bara tänker på sitt.

Oxen är "jordmodern" eller naturens rådare, eller den kåte Pan - det saknas inte sätt att söka bildligt beskriva vad planeten Jordens essens handlar om. I den mäktiga filmen Avatar för några år sedan, sade naturfolket på sin planet att Jordmodern aldrig tar någons sida, allt hon tänker på är att behålla sin egen balans. Bättre än så kan man knappast skriva om Oxen, fixerad, Jord-fysisk och behärskad av balansens princip Venus!

I sci-fi-skräckisen Alien beskrivs moderprincipen mer som den själviska Moder Natur, ett monster som lägger ägg i människor som värmande värddjur vars enda syfte är att låta Främlingens (Naturens) egen process gå vidare, varv efter varv. Den skicklige filmaren återkallar antikens perfekta klarsyn om att vi - människorna - bör betrakta Naturen som en främmande existensform som vi - människorna - är väsensskilda från. 

Vi är inte till vår existens blind och självisk natur (Kräftan, Månen) vi är något annat. Människor födda tungt under Kräftans eller Vattnets disposition har naturligtvis svårare att höja sinnet och förstå att de bara tillfälligtvis drunknat i ett "biologistiskt" synsätt - en lögndikt om att de bara är biologiska engångsvarelser. Detta syftar på värdkroppen, men inte dem själva, men Satan, Parasiten, söker sudda ut distinktionen.

Allt denna negativa kraft vill är att behålla greppet om dem som förirrat sig in i den mörka dimension vi kan likna Terra, Jorden eller Jordelementet vid. Satan har inget positivt budskap i sig själv utan lever som en energitjuv på Livets former (gärna genom att fånga upp negativa själar som språkrör för sin ultimata negativitet som är antireligionen Ateism eller Nihilism). 

Freuds Satan och Merkurius i det förstoppade åttonde huset kan inte gärna handla om annat än att Freud var en ren djävul att kommunicera med. Hans främste påläggskalv Carl-Gustav Jung mäktade bryta med sin "fader" men råkade in i fleråriga mentala problem efteråt, så djupt hade Freuds ande ätit sig in i honom. Och hur många av Freuds andra lärjungar begick självmord efter nära umgänge med den här onde diktatorn? Var det tre? (Jag orkar inte söka upp siffran just nu.)

Faktum är att Freud har nästan samma horoskop som Adolf Hitler, som hade samma facit på kvinnofronten! Ett antal av hans älskarinnor begick eller försökte begå självmord! Eva Braun två gånger. 



Här kan man misstänka Solen i Väduren - den solipsistiska egoisten - som den centrala kraften. Allt handlade om Freud eller Hitler själva och Oxen betjänar dem här genom att binda och förslava andra för att Vädursjaget skulle få att värld att manövrera. Väduren är som bekant barnegot så vi har att göra med härskarlater på en abnormt omogen nivå. 

Att båda diktatorerna har Vågen stigande i öster får inte tolkas naivt som att männen tyckte om en dialog mellan två parter (likt patient och Freud i terapeutiskt samtal). Vågen i öster gör Solen (stark, individualistisk) till en illgörare eftersom en färdigformad individualitet motverkar Vågens verksamhetsfält, som är att harmoniera disparata delar (som t.ex. vid parbildning/partnerskap). Allra värst är troligen när Vågen stiger i öster och den extremt självhävdande Vädurs-Solen befinner sig i det prominenta hörnhuset i väster - paradoxalt nog också den plats där Solen dör!

Hitler slutade miserabelt och "samtalsterapin" som Freud ansåg att den skulle skötas gav honom strupcancer (Oxen = struphuvudet, talorganen). Någon skulle kanske säga att det var cigarrökandet som gav honom cancer, och denna någon bevisar då att han/hon inte förstått ett dugg av hur våra liv bara är ytsken. Det enda verkliga är arketypernas sanningar - Platons styrande former - och den filosofiska idealismens insikt att världen inte drivs av materia utan av föreställningen om materia (och i nästa skede de redan fallna själarnas studier av den fantiserade materiens beståndsdelar - en dröm i drömmen och dubbelt fjärmad från Verkligheten).

Inga kommentarer: