Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 8 september 2012

Clint Eastwood är en bluff

Clint Eastwood, som stöder kapitalisten och skatteplanerande fulingen Mitt Romney, har kallat Barack Obama "en bluff" (SvD, AB). Det är i sådana här lägen man kan säga "it takes one to know one" och söker man astrologisk verifikation visar sig frasen sällsynt motiverad i det här fallet.


Clintan: inre kretsen, Obama: den yttre
OBS.Clintans ascendent ska vara
sen Våg (felritat), men det förändrar inte
resonemanget som följer.
 

Med tanke på att det skiljer 31 år mellan männen har det myriader planetära konfigurationer uppstått och upplösts under dessa år. Men likväl avslöjar himmelen två män sammanflätade av ödet. De är som ett gnälligt äkta par!

Båda männen utväxlar BÅDE Sol och Måne med varandra, båda delar precis samma flyktiga relation till kommunikation (Venus i Tvillingarna) och båda är över genomsnittet makthungriga (Mars i ELD i kombination med den på indiskt språkbruk giriga demonen Rahu). För en astronom är det bara en punkt på månens bana månen börjar "förhäva" sig och stiga mot nordliga latituder relativt solens plana och normativa kurs. Detta ger totalt fyra tematiska överlappningar - mycket sällsynt!

Jag skulle tro att det främst är det bråkiga barnet inom Clint Eastwood - Mars i Väduren - som retar sig på att den långt yngre Barack faktiskt är den som nått Lejonets - härskarens - position med sin krigarförmåga. (Andra bråkiga barn på sistone med Mars i Väduren: Kungasmädaren och myntförfalskaren och den 31-åriga "konstnären" som mördade en 13-åring i Täby.)

Vari Obamas bluff består har jag inte riktigt förstått, men en rätt säker gissning är att Clintan faktiskt genomskådat presidentens tuffa Stenbocksyta och spanat in hans veka förmåga att dirigera (Stenbocken är en dirigent). Obama delar trots allt födelsedag med Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt, under vars styre Sverige fullständigt gått åt helvete med den ena omänskliga och verkningslösa reformen efter den andra. 

Men vari består då Clintans egen bluff?

Jag skulle vilja påstå att han är eller varit rasist. Glöm försiktiga indikationer om ett försonande sinne och en eventuell förlikning med det hatade grannskapet av invandrare - som i Gran Torino (2008). Allt det där är bara försiktig självterapi i livets slutskede. Kanske bara en krass eftergift för hur sådan film måste sluta i vår tid.

Dessförinnan har Clintan t.ex. använt sig av latinska, betydligt yngre kvinnor som hans lågstatusligg vilka hans rollfigur säkert kunnat byta ut med lätthet. De har inte verkat finnas där annat än som bihang. Här är nog den sannare bilden av vem han är. Eller i Gran Torino - minus attitydskiftet som den förbittrade krigsveteranen genomgår.

Eastwoods horoskop uppfyller alla de krav på en praktrasist man kan förvänta sig, placeringar bloggen frilagt genom studier av främlingshatiska kartor. Clintan har Solen i Oxen, som visserligen bara visar sig i exceptionellt rasistiska horoskop, det för Republiken Sydafrika och tre av de fyra främlingsfientliga partiledarna i Norden. 

Men när man dessutom lägger till hans partisanska och protektionistiska sinnelag - Månen i Kräftan - som definitivt går hand i hand med en sån rädsla att det bara kan bli taggarna utåt, då vet vi att den här macho-mannen i hela sitt liv varit en rätt och hatisk liten skit. Men med en stor puffra i näven.

För mig står nu hans filmer i helt ny belysning. Så mycket tydligare varför han varit en "vigilante", laglös eller bara outsider i så många filmer (säg hellre: ALLA filmer). Kräftan med dess ständigt skiftande månfaser avskyr staten och Stenbocken för dess rigida fasthet. 

Det är så vi måste fatta Sol-Kräftan Reinfeldts - och moderaternas - besinningslösa destruktivitet och ovarsamhet med Sveriges gemensamma tillgångar. Högerns hysteriska privatisering kommer ur den näriga Kräftans princip. Inte konstigt att studiet av cirka 100 svenska moderata politiker gav i princip noll födelser i Stenbocken!

Människor födda under fullmånen - som alltså har både husbonde och dräng/kvinna inom en och samma person - lever nästan alltid i subtil konflikt med sig själva. Sade den kvinnliga Mån-Kräfta jag senast upptäckte detta hos: "Ibland känner jag mig mer som en man" - det var Månen som i hennes inre psykiska fullmånetillstånd absorberade den patriarkala Solen i Stenbocken!


2 kommentarer:

Anna sa...

Du är helt ute och seglar. Var får du "lågstatusligg" ifrån? Har du sett hans filmer? Det som utmärker dem är att det är ovanligt många starka kvinnoporträtt. Sen finns det inget i hans filmer som har några rasistiska tendenser. De finns bara i ditt huvud.

Seaward sa...

Eftersom frågan _inte_ rörde Clintans kvinnoporträtt i allmänhet utan de filmer där han skildrar icke-amerikanska kvinnor OCH DE ROLLER / FUKTIONER HAN GIVIT DEM, tror jag du behöver gå igenom hans filmografi igen.

Men jag medger att jag skrev just den delen på intuition och bara några minnesbilder. Clintans jordsmutsiga socialrealism har låtit hans figurer ligga ner bland ”goda” prostituerade (amerikanskor), och han har även fått ihop det som gammal man på husbåt med orimligt mycket yngre och attraktiv latinsk kvinna - och den vägen kommit att involveras i hennes vanartige son och sociala problem. Alla dessa ”goda” ligg är rätt problematiska och säger en del om var Clintan börjat reda ut sitt eget kognitiva universum.

Och så förstås den nämnda filmen om bilen och hans hatiska inställning till ”gulingarna” i huset intill och som jag betraktar som rent terapiarbete på ålderdomen för att komma till tills med sin – och den amerikanska nationens – extrema rasism mot asiater. (”Gulingarna” byggde under slavliknande förhållanden upp USA:s järnvägsnät.)

Att ditt svar inte ens bemödar sig att adressera det astrologiska argumentet för en oförlöst rasism tyder också på att du inte bottnat i inläggets komplexitet.

Jag talar _inte_ om de manifesta amerikanska kvinnoporträtten (som det Meryl Streep gör i "Broarna...") utan varför "it takes one to know one", dvs en bluffare med en underliggande hemlighet.