Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 6 maj 2012

Oxen som sinnlig jordmoder




Även om de judiska astrologer som sökte coacha fram en judarnas kung att leda dem i uppror mot ockupationsmakten Rom såg ner på Moder Jord, har dock Oxens tecken sina företräden. Det är ett utmärkt sympatiskt tecken.

Här har jag valt ut några bilder som fångar upp en av flera typiska "typer" inom Oxens tecken som jag själv fallit pladask för genom alla år. Det är samma sak varje gång. Jag ser en kvinna med en antydan till "tappad haka", men kraftfulla och mandelformade ögon - och tydligen kommer det alltid en lång näsa med på köpet - och så är det som om jag är tillbaka i något tidigare liv igen, kanske i Mellanöstern...

Det är minsann en ung och politiskt aktiv Mona Sahlin på vänstra bilden här ovan (klicka för originalstorlek). Från en kort SVT-intervju som lades ut på nätet för några år sedan. Att Mona är siderisk Vattuman hindrar inte att hon kanske mer utstrålar Oxe än något annat. Trots allt ligger Månen och Mars i Oxen i horoskopets mest kraftfulla hus, det tionde, och fast jag aldrig funderat så mycket över saken borde ett sådant hus faktiskt påverka utseendet i lika hög grad som ascendenten själv eller planeter i direkt opposition till ascendenten. 

Mona har som bekant siderisk Lejonascendent så den sjunkande Solen i Vattumannen ger henne en mängd tamasiska tecken, långsamma och lite ponderösa...

I mitten Megan Fox som år efter år fortsätter att placera sig väl i omröstningarna om världens vackraste kvinna. Men till höger om henne en verklig "dark horse" som i mina ögon är överlägset mer intagande eftersom hon inte har en frigid och kall utstrålning utan avger värme. Fick syn på Amanda Crew i en juvenil men hjärteknipande och rätt grov amerikansk tonårsfilm om sexualitetens våndor. Både Crew och Megan Fox är faktiskt födda Oxe samma år (1986) så det som skiljer de två kartorna är förstås av intresse.

foto Mats Oscarsson 2012

Men sedan har vi "folkliga" Jill Johnson också, som precis som Mona Sahlin mixar Oxe med en dos Vattuman, fast inte mer än Mars i Luft i 90° attack mot den loja Oxen. Pursvensk var ordet, eftersom nationalhoroskopet har Solen i Vattumannen och där sinnelagets Måne har en disponent, Mars, som befinner sig i Oxen.

Faktum är att det behövs flera bilder för att återskapa en inre upplevelse av likheten. I den här kombinationen närmar sig t.ex. Jill den klokare Mona i hennes comeback till politiken 1998. Fotot på Sahlin är vältaget, och visar en formidabelt vacker människa!



Det är de mandelformade ögonen och en hel del cajal som skapar parallellerna skulle jag tro.... Eller möjligen ett sinnestillstånd som kunde beskrivas som Oxen - stilla eller stillastående, som i homeostas, ett viktigt nyckelord för Oxen.

Homeostasis (från Greek: ὅμοιος, hómoios, "snarlika", and στάσις, stásis, "stillastående") är den egenskap hos ett system som reglerar dess inre miljö och tenderar att upprätthålla en stabilt, stadigt tillstånd hos egenskaperna, som deras temperatur eller pH-värde. Det kan handla om antingen ett öppet eller slutet system. (Wikipedia)

Moder Jord är ett både öppet och slutet system, men på det psykologiska planet tycks hon inte klara eller gilla förändringar, det är inte hennes grej. Mona Sahlin fortsätter tala om sitt döda barn, år efter år. 

Av samma anledning hittar man ofta Oxar som lindat in sig i traditionalism eller konventionella uttryckssätt som får allt att verka tidlöst och stillastående. En slags förfalskning av den andliga världen här nere i tiden. Jill Johnsons kärlek till countrymusiken är en sådan sak. Musikstilen ger en återkoppling till det jordbruna damm som själar som väljer födslar med mycket Oxe i tycks stå så nära.

Jill Johnsons karta noterades redan i detta gamla inlägg om det "knastertorra Jordelementet".

Mona Sahlins himmel ritades senast om här.

En ny bekantskap är som sagt Amanda Crew, så hennes himmel kan med fördel läggas sida vid sida med Megan Fox eftersom de är födda i samma år och samma soltecken.


Förtretligt nog byter kanadensiska Amanda Crews sinnelag karaktär strax före klockan nio på morgonen, lokal tid. Skulle hon vara född med Månen i sävligare Oxen gör det inte så mycket. Den förmåga till blixtrande snabba gestaltningar av känslor finns kvar ändå eftersom hon har Merkurius och Venus i Tvillingarna så att det är i vilket fall inte är en vanlig, sinnlig Oxe utan en Oxe genomströmmad av en analytisk och kommunikativ underton.

Här är också skillnaden mot Megan Fox, drygt två veckor tidigare. Hon verkar ha mycket svårare att formulera sitt liv för sig själv att döma av en del citat på IMDB som jag hänvisade till i ett tidigare inlägg. Megan Fox iskyla beror också på att det kända klockslaget ger oss en problematisk Måne. En sen Jungfru stigande i öster förvandlar tyvärr Månen till en verksam illgärningsman, vilket märkligt nog tycks innebära att indisk astrologi ber var tolfte individ hålla noga uppsikt på vad man ruvar på i sitt sinne. 

När det gäller den märklige Fredrik Reinfeldts patologi, som Sveriges sjuka och arbetslösa fått lida av i snart sex år, är det ingen tvekan om att Jungfruascendentens Måne kan snurra till det rejält för sig och fastna i inbillningsvärldar. "Det sovande folket", jo jo!

Megan Fox har en kanske än mer illa placerad Måne än den cyniska och kalla statsministern med tanke på att den redan fått tummen ner. Fox Måne kanaliserar inte bara "ondska" (vad man nu innefattar i det här begreppet) utan den befinner sig också i fängelsehuset eller den onda daimonens grepp. 

Det är angeläget att göra någon större studie på hur sinnelaget fungerar i detta hus, men mina 1400 horoskop med klockslag räcker inte för att gå igenom alla tolv ascendenter och de lika många månarna i tolfte. Det skulle behövas åtskilliga tusen horoskop ytterligare för ett bra underlag.

Men teoretiskt innebär detta psykiska problem och den firade skönheten verkar också ha fastnat betänkligt i kroppsfixering - vilket kanske inte var så märkligt med tanke på Jungfruascendentens oerhörda självmedvetenhet. Reinfeldt har gått och blivit plufsig och sliten, men det fanns en tid när han också avslöjade sin "preppy" moderatstil, full koll på dyra märkeskläder, etc.

Om nu båda aktriserna har såväl Månen som Solen under attack från den begränsande Saturnus, förstår man å andra sidan varför de söker sig till filmens värld, där en Diktator (Saturnus) kan ge dem regi och koreografera deras varje steg. Men det är bara den mer merkuriala Amanda Crew som under regi visar tecken på briljans. Fox är ärligt talat den sämsta skådis jag sett (det var väl någon av de här barnfilmerna om Transformers). Enbart där av dekorativa skäl.

Filmen jag såg med Amanda Crew hette "Sex Drive" och var faktiskt bättre än första "American Pie", om man ska genrebestämma den lite. Ung tonårsångest alltså men mindre slapstick och mer skruvade idéer. 

Jag har inte kollat hennes bakgrund, men skönheten är så sällsam att det måste vara indianblod inblandat! Notera åter det här "stillastående" eller "sällsamma" som man kan hitta hos en del Oxar. Det är som om de ännu inte vaknat riktigt eller kanske t.o.m. att det är själar av högsta kaliber i dem. För visst kan "gamla själar" välja även de unga tecknen...



Och om någon inför det här fotot ropar, "Cher, hon liknar ju en ung Cher!", så naturligtvis. Cher har Solen i Oxens 6e grad med ungdomliga Venus i Tvillingarna. 

Men Chers Sol är också djupt involverad med Algol eller Satans huvud. Hon har lämnat femtusen avverkade män bakom sig, en av dem som körde ihjäl sig på skidor (Sonny) och hon har en dotter som bytt kön till man, bara för att omgående äta upp sig till en padda. Inget av detta ska Oxen som sådan lastas för, men den där Algol är en mystisk astrologisk influens. Man vet aldrig när den förrycker hela människoödet...

Amanda Crewe skulle mycket väl kunna vara född med en kraftfull konjunktion mellan Månen och Algol, ungefär som Mona Sahlin hade en riktigt kraftfull olyckskombination av Algol med Mars - uppenbarligen ett finger med i hennes finansiella strul. Men här är osäkerheten för stor för att det ska vara värt att börja spekulera om kanadensiskan och därtill har jag inte biografiska detaljer, annat än att hon inte verkar ha lyckats följa upp ungdomsfilmen "Sex Drive" från 2008 med någon ny framgång.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Ett exempel till på en kvinna med betoning på oxen: Unni Drougge, som du skrivit om tidigare, har venus/asc i oxen. (Källa: http://hem.
bredband.net/ivawil/lankar/index.htm - som jag fått från en kommentar i den här bloggen!)
Oavsett vad man tycker om henne måste man väl säga att hon ser oerhört bra ut. Och oförskämt ung för sin ålder! Man kan nästan misstänka att hon gjort något ingrepp... Men det kanske bara är "oxens stillastående" :-)
S

Anonym sa...

PS: Camilla Henemark och den gamal skönhetsdrottningen Yvonne Ryding har också ox-ascendenter. Henemark har också jupiter i oxen, och där har vi nog förklaringen till volymen... jag känner en annan ox-ascendent med jupiter i oxen, som är kraftigt överviktig.
S

Seaward sa...

Jupiter - säkerligen. Men Oxen är ju det orala tecknet och den näring första eldhuset förbränner så det finns flera lika möjliga ingångar till samma "effekt".

Jag har inte studerat saken, men ett välfylld 2a hus borde ge samma böjelser, även om det är Penningen som dominerat denna blogg - en abstraktion som tecknar att man sitter på resurser att hålla en kanske allt större egoeld brinnande...

Det talas ju i dessa tider om att särskilt svenskarna har en skämmigt stort "fotavtryck" - de bränner för mycket resurser per capita jämfört med världen i övrigt. Vårt horoskop har Månen i Väduren och Mars i korruptionens och dödens åttonde hus. Har Nationen ett karma - är all denna hetskonsumtion en reaktion på det gamla Fattigsverige?

Väduren och Oxen i zodiakens öppning bjuder på en del "grundfrågor" som måste klaras ut innan man kan gå vidare i zodiakens hjul. (Eller man kan ha gått vidare men har lite bakläxa i vissa frågor...)