Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 28 maj 2012

Harold Pinters skärpa

Jag hittar ett helt förödande insiktsfullt citat av den store dramatikern Harold Pinter på Kommunisternas blogg, som jag bara måste återge:

”Det politiska språket, det språk som talas av politiker, ger sig inte ut i de här markerna, eftersom de flesta politiker enligt de bevis som vi har tillgång till inte är intresserade av sanning utan av makt och av att hålla sig kvar vid den makten. För att kunna hålla sig kvar vid den makten gäller de att hålla folk i okunnighet, så att de lever i okunnighet om sanningen, till och med sanningen om sina egna liv. Därför är vi omgivna av en väldig gobeläng av lögner som vi livnär oss på.” 

Helt utan intresse för drama (åtminstone i detta liv) har jag aldrig sett eller läst något av denne Pinter, men hans horoskop berättar en hel historia om sanningslidelse det är lätt att identifiera sig med. Särskilt om lätthetens kvalitet eller Sattva guna dominerar i ett horoskop. 

Pinter är dock på inget sätt extrem, han har en dos av samtliga tre kvaliteter, men det är i inte svårt att förstå vad som dominerar när Ljuset samlat flest planeter och det dessutom är sattviska tecken som äger horoskopets fyra hörn!




Och apropå hans knivskarpa formuleringskonst, är det väl att minnas att Solen i Jungfrun är det tecken som kammat in flest Nobelpris i litteratur.

Pinter dog, om jag minns rätt, i cancer och det är naturligtvis ett allvarligt omen att hitta en fallen Mars i tecknet Cancer och därtill i åttonde dödshuset. Än värre att denna mars disponerar över sinnets Måne, tillika planeten för "livets utgång".

Men jag gissar att den här extrema Eld/Vatten-konflikten ("sensationalism") som på samma gång är en "ömsesidig reception" också bidrog till hans svartsynta dramatik. Saturnus stigande i öster ger heller sällan några muntergökar.

Och på temat politikernas ständiga och systematiska lögner har vi förstås hos Pinter en snarlik störning mellan Vatten och Luft som hos Fredrik Reinfeldt. Som jag tidigare sagt tycks dissociationen leda till ett av två resultat: individen är själv mentalt förvirrad, en kronisk lögnare eller desinformatör. Eller, som i fallet med poeter och konstnärer: de är mästare på konsten att förklä ord och ge dem dubbelmeningar!

Pinters otroliga fokus (med indiska mått mätt) på ett luftigt tredje kommunikationshus, bland annat den "dissociativa" attacken från Mars, visar att han helt klart kunde sätta sig in i politikerns särskilda sjukdom - deras lögnaktighet.


Inga kommentarer: