Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 29 maj 2012

Bra och angelägen Lokko

Popskribenten Lokkos horoskop har jag läst lusen av tidigare, men nu skriver han en riktigt angelägen krönika i SvD apropå svensk främlingsfientlighet och Loreens spektakulära schlagerseger. Den kunde inte ligga mer rätt i tiden efter Fredde 'Fiktion' Reinfeldts otäckt formulerade fras om att etniska svenskar i sina bästa år minsann inte låg samhället till last med arbetslöshet. Man riktigt hör gaskamrarna förberedas...

(Ja, han har skapat slavsystemet Fas 3 för arbetsgivarna! Ett led i en ful, riktigt ful, kampanj för att pressa ner lönerna i Sverige och skapa en ny underklass vilken sedan som en negativ laddning kommer att attrahera allt fler som idag kallas "medelklass" och dra ner dem i ett svart hål. Reinfeldt och Moderaterna: samhällsförstörarna!)

Och så kommer härmapan Erik Ullenhag bara några dagar sedan med en fullständigt fri fabel om att invandrarna minsann må packa sig iväg dit det finns jobb - i tåg till Auschwitz kanhända? Arbeit macht Frei i slavägaren Reinfeldts Sverige.

Lokkos eget horoskop passar förträffligt som illustration till bryderierna över var sinnelaget (Månen) befann sig då Loreen föddes. I Stenbocken eller i Vattumannen? Jag noterade då att "ras" eller "hudfärg" är tydligt förknippat med hackordningens tecken Stenbocken, en hackordning Lokko tidigare själv givit tydligt uttryck för i sin strävan efter ett exklusivt materiellt liv, rapporter från Sotheby's och snarlika exkurser ut i det flärdfulla. Till försvar för den här typen av Stenbocken ska sägas att den verkligen upplever konstfullheten i hantverk som få andra! The consummate materialist!

Men här rör han således verkligen vid en annan och central kärna i den nebulösa arketypen Stenbocken: den diskriminerande grundton som ännu bara kan ses i rudimentär form i det första Jordtecknet Oxen, men tydligt gör entré i det andra, Jungfrun (särskilt när nattsvarta Månen passerar tecknet). I Stenbocken, det tredje och avslutande kapitlet av Jordens saga, "institutionaliseras" avgränsningarna och blir till en doktrin om tingens relativa värde i en objektiv hackordning. Lokko, med någon diffus invandrarbakgrund, har själv Månen i Stenbocken, och att han upphäver sin stämma i just den här frågan stärker ytterligare tanken att Loreen föddes med samma sinnelag. Själen famlar förgäves efter en substans att kalla sin egen (varken svensk, varken marockan) och famlar efter yttre ting att hålla fast vid, yttre stil. 

(Prisade/prissatta reportern Susanne Ljung med programmet Stil, utmärks av en nymåne i inlevelsefulla Fiskarna, och både Sol och Måne kommer därmed att ägas av Jupiter som lider sitt fall i Stenbocken och dessutom hålls krampaktigt hårt fast av stilplaneten Saturnus i negativt härskarläge i samma tecken! Vem kan med ett sådant horoskop betvivla ett helt liv fullständigt absorberad av tingens yta, av formaliteter, av klädkoder?)

Månen i Stenbocken tenderar att se problemen med begränsningarna från Saturnus, ett sinne i Vattumannen ser samma gränsdragningar som något positivt - det här sinnet ger uttryck för sin böjelse mot abstrakt tänkande och är mindre materiell eller fysisk. Visserligen skulle man kunna argumentera för att Loreen har en Måne i Vattumannen eftersom den symboliserar en folkmassa i opposition till hennes Mars/Venus i Lejonet: en tydlig indikation om en estradör! 

Men estradören Lejonet står inte och faller med att den har sin publik (Månen) mitt emot sig. Nå, det går att stöta Loreens månplacering fram och åter i det oändliga! Och det viktiga är kanske inte svaret utan just att man stöter och blöter.

*****

Se även: det här gamla inlägget om nazisten Björn Söder, som fejsbokade "Sverige?" som enda kommentar till Loreens seger (DN)! Vad hittar vi där om inte samma Måne i Stenbocken som vi dryftat här, men också en vedervärdig vurpa på himlen i formen av Månens ägare i direkt opposition, från den i många lägen inskränkta och rasistiska Kräftan!




11 kommentarer:

Anonym sa...

Bara en liten rättelse: Ledaren i DN är missvisande, för "Sverige?" var inte Söders enda kommentar till segern. I Aftonbladet kan man se att han först skrev "Heder åt de länder som värnar sina egna språk" och fick en kommentar på det som han besvarade. Han säger också att mångkultur är just det som saknas i ESC, och utan att försvara honom och hans parti, som jag naturligtvis inte sympatiserar med, tycker jag att det ligger något i hans synpunkter här. (http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/article14887552.ab)
S

Seaward sa...

Det tacksamma med en så kort fråga, "Sverige?" är ju att det i efterhand går att sätta det i vilket sammanhang som helst. Att slinta på Enter-knappen har väl hänt, men mest FÖRE Facebook för en evighet sedan bytte grundinställningen till avknäppt (förmodligen för att många meddelanden skickades av misstag).

Ledaren _kan_ med andra ord vara missvisande, men här verkar ord stå mot ord.

Anonym sa...

Gå in på länken till AB så ser du en skärmdump av FB-konversationen.
S

Seaward sa...

Det är skärmdumpen jag kommenterar i stycket om att slinta på Enter-knappen.

Anonym sa...

Jag förstod det som att det var "Sverige?" som du syftade på, inte hans första kommentar. (Dessutom förklarar ju Söder vad han menade med den, och hänvisar inte till misstag.) Så det är väl i så fall snarare skärmdump som står mot ord.
S

Seaward sa...

Jag finner inte ämnet intressant nog för att med mikrometer foga utsagor, skärmdumpar och ledarsidekommentarer i precis rätt ordning. Dels för att ämnet främst är "Angelägen Lokko" (som jag ville upprätta lite efter två kritiska inlägg), och vad nazisten Söder anbelangar är det rätt typiskt att han attraherar denna arketypisk situation, ett djupt mönster som han är bärare av genom sin syn på människor.

Och det är de arketypiska sanningarna astrologin handlar om, inte tillfälliga fakticiteter på livets yta. Saker kan, utan att stämma med vad linjalen mäter upp, ändå vara sanna på ett djupare plan. ”Gud delar inte ut anden efter mått” (Johannesevangeliet). Har jag inte under tre års bloggande lyckats förmedla detta bör jag nog överväga att göra något annat.
:-)

Anonym sa...

Det var ett bra argument det där med linjaler och djupare plan, ska komma ihåg att använda det om det skulle hända mig någon gång att jag har fel (vilket faktiskt kan hända).

Självklart är det ingen stor grej, det framgår redan av mina fyra första ord. Men som det nu står blev det ju fel (pga DNs vinklade formulering), och det är ju bra om fel inte sprids vidare, det händer så lätt i bloggosfären.
S

Seaward sa...

Det du kallar "DN:s vinklade formulering" är det jag just har beskrivit som en andlig eller arketypisk sanning fast kanske inte strikt det som utspelade sig i den ofullkomliga avbildens verklighet ("Jordelementet"). Du valde att inte applicera det "bra argumentet" på just denna situation, men är samtidigt inte SD-anhängare. Där har du en bra rebus för dig själv att lösa.
:-)

Einar Wåhlberg sa...

Måste inflika att "S" faktiskt har fel här - det är ju precis tvärtom som du beskriver! FÖRST skrev han "Sverige?", varpå någon undrade vad han menade med det och varpå han svarade "Heder åt de länder som värnar sina egna språk!". På skärmdumpen står det att "Sverige!" skulle skrivits för 17 minuter sedan (alltså tidigare) än kommentaren "Heder åt de länder som värnar sina egna språk!" som skrevs för 16 minuter sedan. Skärmdumpen visar också att man ser själva början av facebooktråden eftersom det inte står "Visa alla X kommentarer". Det SENARE uttalet "Heder åt de länder som värnar sina egna språk!" kan likagärna vara en tillrättalagd efterhandskonstruktion av vad som först flög i honom när han skrev "Sverige?".

Seaward sa...

Om detta då är sista ordet i den "kronologiska frågan" är vi tillbaka vid ett enda ord, vars intention SD-anhängare ser, men som behändigt kan förses med en helt annan kontext om - eller rättare sagt när - det hettar till. Just som någon tidning beskrev SD:s typiska kommunikationsstil, den kluvna tungans språk. Jag tror i det här fallet på DN:s perspektiv (trots att tidningen bannlyst den här bloggen under dess svenska URL).

Anonym sa...

Einar W: Det är rätt som du säger om följden i kommentarerna, jag hörde det själv från hästens, dvs Söders, mun i radion i eftermiddags, så där hade jag fel, jag är inte sämre än att jag kan erkänna det. Söder var förstås upprörd i radion för att ha misstolkats, och hävdade att det bara handlade om språket, och inget angrepp på Loreen. Så kärnfågan är om man tror honom eller vill tolka in något annat i hans kryptiska första uttalande. Mediafolket VILL naturligtvis göra det, det blir en saftig "mediastorm". Men jag har ingen lust att försvara Söder, tanken att det var en efterhandskonstruktion slår också mig. Däremot instämmer jag i yttrandet om språket, vare sig ärligt menat eller ej.
S