Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 14 maj 2012

Bankombudet: Pengar är bra

Det finns saker som är så självklara att man nästan framstår som lite korkad om man yttrar dem. Men näringslivet har aldrig varit känt för att balansera sin närighet mot mänskliga egenskaper som t.ex. tankens gåva, och Svenska Enskilda Banken förnekar sig sannerligen inte heller. 

I ett stycke textreklam i Aftonhoran - som dock sportsligt varnar genom att förse den värsta smörjan med svarta sorgkanter - har man stuckit åt Ullared-Morgan en slant för att befästa vad slags passande folklig profil han nu lyckats skapa. Skulle man tro på rubriken är han en riktig floskelgenerator:



Som bonusspaning måste jag också sticka in porträttlikheten med en annan man med enkel smak, Expressens chefredaktör som hörts uttrycka sin ledsnad inför alla mer krävande kulturyttringar. De blir sådana, dessa högermänniskor, som lever bara för makt och pengar.

Snarlikheten i uppsyn hos de båda tjänar till att med viss säkerhet avgöra Ullared-Morgans födelsetid. Han är född en av de där irriterande dygn där ett klockslag verkligen behövs eftersom den hyggligt personliga Månen helt byter karaktär omkring klockan två på eftermiddagen, från den inbundna och oerhört pengaintresserade Jungfrun (eller snarare intresserad av processerna varmed man kan hantera och förmera penningen), och det i grunden mer utåtriktade och sociala sinnelaget i Vågens tecken.

Jag röstar för det solitära Jungfru-sinnet dels för att Mattsson - en riktig ensamvarg som bara lever för att gå till sin Expressen-redaktion har den och att detta skulle kunna förklara snarlikheten i de båda männens uppsyn. Men också för att Ullared-Morgan har berättat i någon kvällstidning att han bor ensam kvar i den villa föräldrarna lämnade när de dog.

Till och med den patetiska raden, "Bra med pengar" - onekligen en produkt av någon ointresserad spökskrivare - klingar av Jungfruns typiska pragmatism och är i så måtto inte alls en oäven rubriksättning!

Det är bara SEB:s pekande med hela handen som gör det hela så löjeväckande, den pågående indoktrineringen av mänskligheten att penningen är allt och i förlängningen att alla mänskliga kvaliteter träder tillbaka för ren och skär konsumism. 

Och båda de här herrarna tycks bevisa var existensminimum eller den totala andeförmörkelsen äger rum - det bottenläge i Jordelementets existentiella kortslutning och påföljande naiva realism som själen från och med nu har att jobba sig ur!


Ullared-Morgan: vad blir kvar av en social Vattuman när allt annat händer i Jord och där Vattumannens eller ideologins underliggande herre (Saturnus) talar Oxens eller penningens grundspråk?

Det finns sätt att vakna även ur detta dilemma, men när även sinnets Måne sjunkit ner till Jordelementet och vill bolla fram och åter på den spelplanen tycks det saknas incentiv att vakna upp. Man blir som Fredrik Reinfeldt, förspiller ett helt liv i konsumismens ekorrhjul, helhjärtat hyllande penningen och utan någon riktig insikt om varför man ska bilda sig.

Thomas Mattsson är som sagt uttrycklig fiende till kulturen och även om inte Jordelementet i sig är antikulturell, har han ett horoskop påfallande likt ovanstående dokusåpakändis:


Född under samma fas av Saturnus varv är det den enkla materialistiska förnimmelsen som också är hans själs grundläggande form eller stomme - i detta liv märk väl! Vad slutsumman blir av detta liv när det läggs till föregående och hur nästa återfödelses horoskop kommer att se ut, vågar väl ingen sia om...

Vad Ullared-Morgan har men som Expressen-figuren saknar, är impulsen att resa för pengarna. Och det är sant, mer livlöst än Expressen-pampens sätt att klibba fast vid en ledande position i Stora Tidningshuet (så Månen i Stenbocken), går det väl inte att få saker. Allt i hans horoskop händer i sinnesrörelsens Vatten och i konkreta Jorden. Ullared-Morgan är arketypiskt tydlig i sitt resintresse: impulsiva Mars och hungrande Rahu i utlandets tecken Skytten. 

Jag tror jag första gången pekade på hur tydliga den sideriska zodiakens symbol för utlandsintresset är (eftersom den västerländska zodiaken missar våra livsöden med 24° och ger oss många felaktiga signaler) i samband med Tilde de Paulas äktenskap med en svensk trummis med stor kärlek inte bara till snygga latinskor utan även till exotisk och rytmisk musik. Han hade likt Ullared-Morgan Mars i Skytten. Lite senare upptäckte jag att migrationsminister Tobias Billströms starka Skytt-komponent snarare antydde problem med hela begreppet "utland" och återspeglades i en snål och negativ inställning till invandrare.

Mars är långtifrån alltid en olycksplanet och i Eldtecknen hittar den harmoni. I Skytten dessutom harmoni med den stora välgöraren Jupiter, varför man måste tänka sig denna Mars som en potentiell tillgång, särskilt om den har rollen som verksam välgörare i ett komplett horoskop med känd födelsetid.

Undertecknad har brottats en hel del med sin Mars som anses rätt svag i Vågen och vid Tvillingarna som ascendent dessutom klassificeras som en verksam illgärningsman! Tydligt bränd av Solen bara några grader bort, uttryckte sig emellertid denna Mars mycket genom fadern, en impulsiv och lätt förargad natur, extremt godtycklig. Detta födde en medvetenhet om godtyckets natur och vad som är balans i mig redan som barn. Högst intressant eftersom Vågen är just orienterad mot sådana ämnen. 

Men mot detta dåliga omen står det faktum att Mars låg i ett gott hus, ett dharma-hus (det femte). "Framgångsrik i sin ondska" eller "ens plikt att framstå som giftig och krigisk" är alternativa läsarter. Och då femte är kreativitetens hus, kan jag inte förneka att det är rätt kul att läsa lusen av de låga materialister som söker tillvälla sig makten över svenskarnas sinnen!

Ullared-Morgan har mer än troligt Månen i Jungfrun och enligt månascendenten (Chandra lagna) blir därför också hans Mars en verksam illgärningsman och därtill uppförstorad genom "zoomlinsen" Rahu (norra månnoden). 

Men här återkommer jag till att Mars och Skytten inte är en dålig kombination, även om Mars förfogar över två "onda" hus, det tredje och åttonde och där tydligen åttonde dödshusets symbolik fortplantat sig till Mars faktiska belägenhet i fjärde famljehuset: båda föräldrarna döda redan och barnet kvar i fäderneshemmet. I just det här fallet stämmer symboliken ypperligt!

Denna Mars baseras dock på en ovanligt fantasilös Jupiter - som filosofins planet tappar den tydligen en hel del höjd av att ligga i realpolitiska och praktiska Stenbocken, särskilt som Stenbockens Saturnus själv står i ett ännu enklare tecken, strikt monetära Oxen. Vad GLÖD denna Mars alstrar står således i bjärt kontrast med det jordiska och döda substrat den verkar på. Svedjejordbruk kommer i mina tankar här, och sinnebilden av en själ som efter sin död kommer att inse att han bara trampade vatten ett helt liv...

Nå, det är ändå bättre än horoskopet för Expressens chefredaktör, som ser rent regressivt ut.


PS. Ullared-Morgans horoskop ÄR verkligen häpnadsväckande när man tittar på den enfaldiges perspektiv på världen, pengarnas perspektiv. Han har "lätta pengars" Jupiter i gnetande Stenbocken, tillsammans med pengarnas egen symbol Venus. Båda dessa "ägs" att den hårt fixerade Saturnus som själv står i pengarnas (Venus) tecken Oxen. Så mycket jordisk mentalitet!

Och till sist på också Månen i Jungfrun som vi sett utmärka sig bland brottsdömda, troligen för att den här mer än genomsnittlig begiven på att raka åt sig. Här möts alltså i ett horoskop i princip alla astrologiska symboler för en simplistisk världsbild. Inte undra på att SEB väljer honom som sin affischpojke. Så här önskar de - och Svenskt Näringsliv - att alla människor vore funtade! Välkommen till zombieland.


Inga kommentarer: