Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 2 maj 2012

Att hitta hem till höger

[Relativt lång studie i politisk hemvist såsom indikerad via födelsedagens stjärnor.]
 
Thomas Östros känner sig säkert lättat av att ha kommit ut som den lömska kapitalist man alltid såg i blicken att han var! (SvD/Näringsliv, DN)

I inlägget "De löjeväckande intrigmakarna inom (s)" - det var ju tider för Juholt-drev - konstaterade jag att Östros horoskop hade just den sociala mobbarens signatur. Men störningen mellan grupptecknet Vattumannen och det svarta fåret Skorpionen är svårförutsägbar - är det en utstött eller utstötande man ser. Men då nästan varje småstudie på bloggen saknar tillgång till födelsetid har det inte funnits någon anledning att ta tag i den frågan.

Som SvD konstaterar lär Östros ha bränt sina broar tillbaka till politiken efter att ha tagit ett chefsjobb för Bankföreningen. Det är också ett typiskt sätt för hur sagda sociala utstötningssyndrom kan gestalta sig!

Skorpionen och Vattumannen gillar båda pondus, formalism, makt och institutioner, och i så måtto har han säkert hittat rätt nu. Här ska jag istället peka på en oerhört intressant konfiguration på Östros födelsehimmel som är lätt att missa eftersom den ligger ett steg bortom zodiakens enkla uppbyggda i teser och opposita antiteser. 

Då och då dyker horoskop upp som har en expanderad version av den ömsesidiga receptionen, där två planetära härskare är på samtidigt visit i den andres tecken. Hos Östros hittas en spektakulär konfiguration där tre tecken involverar sig i den här typen av "diplomatisk utväxling" - gissningsvis för att alla inblandade ska tjäna ordentligt på det.

För kriminellt stora pengar är vad det hela handlar om, och när jag såg den här triangeln stod det genast klart varför bedrägeriet stod som en stank runt Östros så länge han hade mage att kalla sig socialdemokrat.




Från pengakramaren Fredrik Reinfeldts himmel känner vi igen den energiska Mars i åkerbrukaren Jungfruns tecken, ett sattviskt (rörligt) tecken. Det är faktiskt samma Mars trots att Reinfeldt föddes drygt ett halvår efter Östros. Förklaringen är förstås att Mars gick retrograd sedan Östros fötts så att girigheten återigen dyker upp i direkt rörelse då Reinfeldt föds. Hans ständigt krafsande handrörelser påminner om hur Mars verkar som en grepe eller en kratta - det är i Jungfrun åkerbrukaren söker maximera avkastningen i det materiella. 

Som Nya Moderaterna och Reinfeldt delar Jungfrun stigande i öster kan vi på rätt goda grunder sluta oss till att detta är marknadsliberalismens eget tecken. Tittar man på Milton Friedmans karta, marknadsliberalismens ideologiska fader (här parad med mörkermannen Anders Borg), hade denne ekonom visserligen bara en månnod i Jungfrun, men väl en födelse till ett tecken som anses familjär med Jungfrun, den näriga Kräftan - via sin härskare Månen symbol för hela den lägre halvan av människosjälen, den som enbart sysslar med aptit och hunger och revirinstinkt. Kräftan är om något en förespråkare för fri, otyglad hunger och därmed en oreglerad marknad! 

Symbolen är raka motsatsen till opposita Stenbocken, dess frugalitet och förkärlek för social ingenjörskonst och systematisk fördelning av det materiella.

Det är därför katastrofen lurar i en närhelst det otyglade begärets tecken tar ledningen. Zodiaken har inte för inte placerat Kräftan under Stenbockens överinseende. Sol-Kräftan Reinfeldt har visat hur illa det går med en moderlig passivitet i ledarposition och att också Stefan Löfven har samma soltecken förklarar varför han också är en arbetsgivarkramare och inte kan förväntas leva upp till god socialdemoratisk samhällsbyggartradition. Han tror på vinsten, han med eftersom tanken resonerar djupt med honom. 

Rajas eller passionens kvalitet när den visar sig genom Vattenelementet ger den kanske minst idealistiska typ som finns - kvar blir bara de fysiska (eller emotionella) behoven och Kräftan vill bli mättat, jämt jämt. Marknaden är ett monster om det inte finns en rättrådig och stram Stenbock som kan dra gränsen.

I Jungfrun kombineras den sattviska impulsen (rörelse, attraktion) med det grovt fysiska Jordelementet. Kombinationen är således en särdeles materialistisk böjelse, Jungfrun söker sig mot det fysiska och söker förstå det, inte för att transcendera denna villfarelse om sin materialitet utan för att förmera jordens håvor.

Nettoskillnaden är kanske inte så stor med Kräftan som istället kombinerar den passionerade kvaliteten Rajas med Vattenelementet. Fortplantningsdriften är ofta extrem i Kräftans tecken och fastän Jungfrun i vårt språkbruk har fått en olycklig konnotation av kyskhet är den också ett av de mest sexual- och kroppsfixerade tecknen. Tecknets äldsta kända namn, det babyloniska "Plogfåran" talar ett helt annat språk. Jorden som ett kvinnligt kön, passiv och villig att låta sig penetreras, och rik i sin avkastning.

Östros Mars (järnverktyg) är således plogen i Plogfåran (Jungfrun) och som hos Reinfeldt alltså en helt obetvinglig passion för flit som ger avkastning. Det är alls ingen idealism bara en nyttomänniska ut i fingerspetsarna. 

Denna dyrkan av den bördiga jorden (profitmentalitet) är sedan målsättningen för handelsmannen eller mellanhanden Merkurius. Jungfrun (bonden vid sin plog) har så att säga sänt ut sin planetära härskare på spaning eller uppdrag i expansionens och förmerandets tecken Skytten - känt som en lycklig och tursam sate!

Man ska minnas att Skytten inte ofta lever upp till sin niondehus-koppling, religiös lärare eller filosof. Mitt intryck är betydligt fler exemplar av tecknet beter sig på ett helt annat sätt: som mångsidiga hoppjerkor som ränner runt och duttar med allt möjligt. De är positiva chanstagare och inte för inte är just Skyttens härskare Jupiter också femtehus-karaka (signifikator) för spekulation och snabba klipp. Påfallande många är också sport- eller friluftsmänniskor, men det kan vara en lokal iakttagelse för Sverige. I andra länder med bättre kollektivt karma kanske Skytten producerar fler tänkande och andligt engagerade människor.

Vi har alltså Jungfruns handels- och vinstorienterade Merkurius i ett chanstagartecken och elementens färger visar att det här råder en hårdnackad strid: Jungfruns arrenderade jordlott är ringa (Mars aggression tyder på många besvikelser av rent materiellt slag - saker fördelas till ens nackdel).

Men Merkurius har samtidigt färdats till Skyttens värld, där allt är så mycket större och ljusare än i den socialdemokratiska jordhålan. (Minns hur Jungfrun också är associerad med tjänstefolk och enkla arbetare.)

Och har man sett, det här ju här Venus - pengarna - ligger! Mums. Pilen från Merkurius tillbaka till Mars i Jungfrun visar hur Merkurius förfogar över Mars impuls att förmera det materiella och Merkurius ägs i sin tur av en annan impuls: av den stora framgångens Jupiter i jagiskhetens princip Väduren. Denna framgångsalstrare är emellertid informerad av Vädurens herre Mars som ju står och bökar med jorden för att få saker att förränta sig.

Sammantaget bilar de här turerna en gigantisk symbol som från början till slut tycks ropa ut MER FRAMGÅNG ÅT MIG. För hur universell är egentligen Skytten när dess framgång begränsas av Vädurens jagiskhet och Jungfrun som ersätter jaget med den vinst hon söker genom flit och enträgenhet. Här är ett horoskop där Skyttens tveklösa idealism inte riktigt kommer till sin rätt. Och vad gäller principfasta Stenbocken så havererar också Solen eftersom dess disponent Saturnus råkar vara inblandad i det sociala utstötningssyndromet. 

Faktiskt, Östros hade inte mycket lycka i socialdemokraterna så han kanske besinnade vilka sina verkliga motiv för att leva var och insåg att han var en Penningens tjänare. Det är bra, folk ska inte leva i självlögn, som hycklare.

Fastän Chandra lagna-metoden aldrig var avsedd att användas separat från det kompletta horoskopet (med tidpunkt) ger den regelbundet intressanta resultat. När Månen används som Östros jag-punkt (fast vi talar här om något annat än ego-punkten, om något dunklare, om själva basen för vår varseblivning, om dunkla drifter och motivationsgrunder), så händer det fascinerande att han likt Fredrik Reinfeldts horoskop prickar in en tydlig betoning av BÅDA de monetära husen! Jag har upplevt att detta faktiskt blir för mycket av det goda, individerna har fastnad i den monetära dimensionen och kan urarta till just bara räknenissar.

I Östros fall skulle detta innebära ett ovanligt allvarligt fall av monetär fixering eftersom Jord och Eld minst sagt saknar samarbetsvilja, så att i många horoskop en stridslysten och begärsfylld natur resulterar. 

Eftersom båda tecknen är sattviska är inte konflikten lika hårdnackad som när t.ex. monetära Oxen låser sig mot dominanta Lejonet - den typen kan bli riktigt svår, eftersom den kräver auktoritet både som person och i de praktiska göromålen, ungefär som en chef som inte förmår delegera utan detaljstyr t.o.m. vardagsstöket. Östros Eld/Jord-låsning går från Eld mot Jord, dvs varseblivningen är god och ljus kastas över Jordtecknets faktiska innehåll. En god inventerare, denne Östros.

Jag misstänker att Merkurius/Venus som förfogar över Mars i profitsökande Jungfrun är t.o.m. viktigare än hans pga. (s-) ideologiska hänsyn så undertryckta och hungrande skorpionsinne. Det kan vara intressant att se vilka bland 6.000 kartor som har samma placering. Sex personer utöver Östros hittas. Datasamlingen glesnar snabbt ju längre tillbaka i tiden man går, och det förklarar att det är samma årgång och samma soltecken (Stenbocken) på alla utom den första.

  • Del Shannon;30.12.1934 (Solen i Skytten) - popsångare på 60-talet med världshiten "Runaway" (1961) och flera andra; depressiv; blev alkoholist på 70-talet; död 1990 -- troligen självmord
  • Hanne Kjöller;18.1.1965 - borgerlig skribent i DN
  • Thomas Backteman;19.1.1965 - "kommunikationsdirektör" (???) på Swedbank. Jaktsprätt.
  • Anonym;19.1.1965 - rikemansdotter med djupa fadersproblem i ungdomen, likväl präglad av sina privilegier och påfallande arrogant och uppfordrande i vissa frågor; fokuserad
  • Diane Lane;22.1.1965 - aktris, saknar biografiska fakta
  • Hans Wallmark;23.1.1965 - moderat, styrelsemedlem 
  • Thomas Östros;26.1.1965 - avhoppad högersosse, bankallierad

Som synes inte den minsta doft av radikalism i den här gruppen, tvärtom påfallande högervibbar och två direkta kopplingar till bankvärlden och en född till pengar. Aktrisen Diane Lane har jag alltid tyckt varit ointressant figur och nu förstår jag varför. 

Grattis att du hittade hem, Östros. Glöm allt om att skapa en bättre och rättvisare värld, det var nog inget för dig i vilket fall.

Inga kommentarer: