Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 8 november 2011

Carola - när det går troll i kärleken

Okej, Expressens rubrik är så överdriven att det är den som får mig att titta till Carolas horoskop. Att avsaknaden av livspartner är en "outhärdlig smärta" är något Carola kanske skulle ta upp med den som utsatts för tortyr och på så sätt få ett bättre perspektiv på saker.


Att hon verkar ha fastnat i ett monomant spår påminner inte minst den här snart två år gamla rubriken om. Åter en missnöjd Carola och nu pga av dejtingsajternas dåliga foton. Då tyckte hon att hon köpte grisen i säcken, och nu är män för fega! Vad har hon egentligen för utsikter i partnerfrågan?

Födelseklockslaget är från nätet men jag minns inte längre var jag inhämtade uppgiften. Den är alltså inte verifierad. Däremot har jag sällan sett ett ansikte som så väl påminner om det ascendenttecken Carola har med den sideriska zodiaken: den hökliknande typen av Skorpion!



Som tiden är angiven, 12.30, stiger Skorpionens 2a grad i öster och det ger kusligt nog exakt samma grad som i horoskopet för ögonblicket norska polisen mottog larmsamtal om pågående massmord. Det viktiga här är att hångrinets Satan stirrar Carola i ögonen närhelst hon riktar blicken mot sjunde huset för en äktenskapspartner!

Faktum är att jag har ett horoskop för "anonym" med Skorpionens första grad stigande. Denna kvinna dejtade sig genom hela nätet utan att hitta en enda man som dög! Med arroganta uttryck som att "man vill ju ha kvalitet" och annat, ser det inte bättre ut än att det är Skorpionen själv - den djupa syndens tecken -  som "målar fan på väggen" - bokstavligen!

*****
I övrigt föreslår jag här med färgläggningen en rent experimentell idé. Planeterna i tecknen sätter tydligt igång krig mellan elementen, inte minst den sliriga kombinationen där instinkten (Vatten) går sin väg och tankemönstren (Luft) antingen döljer de sanna begären (som vid homosexualitet) eller rationaliserar och ljuger (som när illusionister lurar åskådarna med sina trick). Eftersom indisk astrologi låter planetaspekter träffa husen (tecknen) även när inga planeter finns där, borde elementen i någon mån verka även när inga mottagande planeter är tillstädes.

Ta t.ex. Carolas fallna krigare Mars i Kräftan. Den här Mars drar sig ofta inåt och beklagar sig över livets elände. Här är kanske Carolas "outhärdliga smärta" över att leva utan partner - Mars förstärks ju faktiskt av en "upphöjd" Jupiter som kanhända inte gör mer nytta än förstärker smärtan Mars orsakar på Vattnets känslomässiga nivå. (Användbart för artisteri men kanske för mycket gnäll och ständigt sårade känslor i privatlivet...)

Nu faller det sig så att Mars kastar onda ögat på äktenskapets tecken Vågen och detta ligger dessutom i tolfte huset för försakelser. Jo, nog frestar den majestätiska Lejonkarriär som tecknas i tionde makthuset på partnerskapssektorn! Det är helt logiskt att den som vill dominera som ett Lejon måste förloras tvåsamheten till tolfte förlusthuset. Zodiaken är genialiskt uppbyggd, det är gudomlig vishet nedlagd i denna ålderdomliga vetenskap.

Men eftersom attacken kommer från Vatten - från omedveten instinkt - och drabbar Luft-konceptet om tvåsamhet är här bäddad för märkliga bortförklaringar. Männen fejkar sina foton, männen är inte modiga nog... Någonstans märker man ändå att Carola har börjar ringa in sitt problem, för hon lyckats förstå så mycket, att Vågens relationsproblem kan ha att göra med att dess härskare Venus står på den offentliga scenen - i tionde huset.

Vad hon inte vet är att makterna vill detta. Mars och Jupiter i Kräftan handlar om komfort för sig själv och sina barn, Kräftan är kvinnans harem, hennes skyddade plats, dit män inte är välkomna. Här har Mars taggarna utåt och skadar Vågen, dvs "den andre". I Vågen triggas Ketu, Drakens svans med hugget avklippt av Mars intensiva värnande sin egen hemmaplan.

Män är helt enkelt inte välkomna in i Carolas djupaste vrår. Men det kommer att ta henne resten av livet att förstå. Hon har inte nått mental insikt om alla sina krafter och motkrafter än. För det måste man skylla Saturnus som aspekterar Månen i sjunde huset. Saturnus dödar glädjen i femte älskogs- och lekhuset eftersom den är en seriös plikt- och karriärplanet, och den aspekterar psyket/Månen som baseras på Venus i tionde karriärhuset. Som kvinna (Måne) är Carola totalt och oupplöslighet förknippad med en scenfigur. Återigen priset för att Lejonet ville vara den dominanta tiondehushärskaren.

Troligen hade Carolas själ planerat det så här innan födelsen. Hon ville vara nummer 1 i det här livet och nu på jorden finner hon att allt har sin baksida.

Ska vi ge fixstjärnan ännu ett namn förutom judarnas Rosh Ha-Satan, arabernas Al-Ghul och mitt tidiga förslag "trickstern" (rackaren). Stjärnan Algol kanske också är trollet i våra åtaganden och ambitioner. Det är förstås väldigt likt de nordamerikanska indianernas prärievarg, rackaren som kastar in oberäknelighet. 

Var Carolas förre man, den här lättviktiga norska kändispräsen (glömt namnet) måhända ett uttryck för den här lite lättsammare aspekten av Algol? Minns Charlie Sheen, Algol stigande i öster - stor illmarigt grin över hela nyllet som säger, "jag är inte seriös".

Jag läser just nu en upprorisk bok av en amerikansk astrolog som utifrån egna observationer under 16 år förnekar många indiska traditioner. Han föddes med Algols rackare stigande exakt i öster och i själva texten hör jag hans energi och vilja att provocera!

När man istället som Carola har Algol i "den andres hus", kanske man inte själv står för det "algoniska" utan tvärtom upplever partnerskapsområdet som just den sektor där "fan är lös i huset". Två kvinnliga fall av extrem kräsenhet i fråga om partners således. Det här måste undersökas mer. Men det är inte så ofta man hittar en mycket tidig Skorpionascendent - jag lutar mer och mer åt att snäva orber stämmer - effekterna blir så mycket starkare då.

*****

Av cirka 1400 sparade horoskop med  tid hittar jag följande 17 som har Ascendenten i 0-4 Skorpionen.

  • Anne Bancroft
  • anonym 1
  • Carola Häggkvist
  • Clint Eastwood
  • George Sarton
  • Helen Keller
  • anonym 2
  • Ivana Trump
  • John Gacy
  • Johnny Weismuller
  • anonym 3l
  • Ludwig Wittgenstein
  • Marc Bloch
  • Margaux Hemingway
  • Oswald Spengler
  • Pieter Zeeman
  • Valeria Golino
Anonym 1 var en alkoholist som dog i sömnen vid 58 och hans tid (12.00), från hans mun verkar kanske inte helt pålitlig. Kan dock noteras att han blev alkoholist efter att ha hittat hustrun i säng med en annan man - apropå Algol och jävelskap i sjunde huset.

Anonym 2 nämndes i texten och Anonym 3 tillhör också mina äldsta horoskop beräknade för 30 år sedan. Jag har ingen aning om vad denna tillknäppta och egenskapslösa unga hemmafru (gift redan vid 18) var med om senare i livet.

Övriga är smått intressanta. Som Fru Synd själv är Anne Bancroft som "Mrs Robinson" i filmen The Graduate intressant. 

Om regissören Clint Eastwood och relationer vet jag inget mer än att han in i det längsta rollbesatte sig själv mot lite för unga kvinnor för att det skulle kännas trovärdigt.

Sarton är vetenskapshistorieskrivningens fader; inga personliga uppgifter alls, annat än att han var tvärateist.

Keller var född både döv och blind, apropå Skorpionen som ett förmörkelsens tecken.

Trump är f.d. rikemanshustru (Oxen/pengarnas tecken i sjunde - anonym 2 jagade också en man med pengar men saknade själv tillräcklig klass.)

Gacy, homosexuell massmördare av 33 unga pojkar. En kuslig parallell till ögonblicket för polislarmet om pågående Utøya-massaker.

Weismuller - olympiske simmaren, fotomodellen och filmens förste Tarzan. Kärlek ? Jo, jo, fem skilsmässor för denna totala narcissist. Jag tror han var homosexuell (jfr Gacy) och att det sprack varje gång kvinnorna genomskådade honom.

Wittgensten, matematiker. En homo till.

Bloch - ateistisk historiker (en till). Torterad och mördad av nazisterna under Andra Världskriget.

Hemingway - fotomodell, skådis. Självmord vid 41.

Spengler - tredje historikern! Inga personliga uppgifter.

Zeeman - Nobelpristagare i fysik. Inga personliga uppgifter.

Golino - motspelerska till Charlie Sheen i hans roliga filmparodier Hot Shot (två stycken om jag minns rätt). Intressant att dessa två matchades på vita duken som paret som aldrig riktigt fick till det! En med Algol stigande och en med Algol sjunkande... Algol som rackarn som skapar trassel på vägen.


Att hitta hela tre historiker i gruppen kan vara en vink om något. I indisk tradition står Oxen för Tradition och kunskap om traditionen, även muntlig förmedling. Jag tror det är det vi ser här, och Algol förstärker Oxeen. Spenglers historiesyn var för övrigt extremt dystopisk. Kanske är historien - en lång räcka krig och mänskliga tragedier - det ställe där Satan trivs bäst. Han sägs ju kontrollera den syndfulla och fallna mänskligheten.

Vi talar dock den sataniska axeln från öst till väst i alla dessa fall. Carolas religiositet har säkert med upplevelsen av orenhet att göra och hennes och anonym 2:s fruktlösa dejtande kanske ett uttryck för att de egentligen vill välja bort hela frågan. Eftersom den syndafallna människan lever i total självlögn förstår hon inte ens sina egna inre drivkrafter. Hon kan tro att hon vill ett utan att förstå att hon på ett ännu djupare plan jobbar mot sig själv!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant - min äkta hälft har nämligen också asc ca 1 grad Skorpionen (24.50gr tropisk). Har aldrig tänkt på att hans asc är i opposition till Algol. Det är ju smickrande för mig om det är så att man blir extra kräsen i partnervalet då... :-) Men att det trots Algols närvaro ändå har hållit i över tjugo år kanske delvis kan tillskrivas det faktum att jag har Jupiter nära hans ascendent...
S

Seaward sa...

Bara en preliminär tanke baserad på Carolas och Anonyms jagande. Du får väl fråga honom om han sökte land och rike runt innan han träffade dig. Då har vi ett tredje fall och en trend enligt P1 Spanarnas definition!
:-)

Anonym sa...

Mja... jag tror jag vet så pass mycket om hans "tidigare liv" att det vore en överdrift att likna hans sökande vid Carolas el "Anonyms"... men han var i alla fall i relativt mogen ålder 35 - när han äntligen träffade rätt - dvs mig :-)

Det var hur som helst en ingivelse jag fick, från högre makter, eller mitt högre medvetande eller vad man ska säga, att göra en sak som ledde till att vi träffades. Ska inte avslöja hur, bara konstatera att det var ödesbundet, med bådas Saturnus på viktiga punkter i den andras horoskop. A match made in He... :-)