Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 6 juni 2010

Den tropiska spök-zodiaken - ett eko av det förflutna




Jag vill citera ett uppslagsord ur praktverket Astronoesis av framlidne mästerfilosofen och astrologen Anthony Damiani. 

I mina (senkomna) Platonstudier har jag länge vacklat över distinktionen mellan "form" (gr. eidos, varav vår "idé") och "universalie" (eller allmänbegrepp). I vissa texter har gjorts åtskillnad mellan dem medan vid andra tillfällen har de verkat vara synonymer.

Här är en vederhäftig utläggning under termen förnuftsprincip ("Reason-Principle") som dessutom ger ett fräscht perspektiv - låt vara att det är en efterhandsrationalisering - på distinktionen mellan den tropiska zodiak väst använt sig av och den äldre sideriska zodiaken.

Reason-Principles Distinct intelligences, the presence of the IDEAS in SOUL and NATURE. The Greek word logoi is used by Anthony to mean the Idea-intelligences present in soul, "unrolled and separate." (Plotinus I 1.8) These units of meaning constitute the WORLD-IDEA, and the soul assimilates them to itself through experiences.

Anthony uses many terms -- TROPES, VASANAS, embodied reason-principles -- to evoke a feeling for the traces of life-activity that constitute the Earth's memory. The totality of their images, which are both repositories of habitual activity (tropic or memory traces) and instances of reason-principles or Idea-intelligence, is called the TROPICAL ZODIAC or the terrestrial DRAGON. (The sidereal dragon, or SIDEREAL ZODIAC, in contrast, is the realm of the stars and represents the Ideas in themselves.)

(See II 3.13,16; III 3.1-3; III 2.12-16; III 5-9; III 8.1-3; III 8.8 for Plotinus on reason-principles.)
När jag läste detta flög en direkt intuition genom mitt huvud: "Åh, västerlänningarnas tropiska zodiak ligger ringlad som en drake, som ett hölje av lagrade minnesspår runt jordklotet, och vem än som lever inuti denna tjocka saknar autentisk kontakt med den sanna verkligheten, med sin sanna intelligens."

Det är därför den babylonisk-indiska sideriska zodiaken, som den här bloggen använder, ger så klara besked. De idéer som faktiskt driver oss och våra öden - som vi förkroppsligar i våra liv - är knivskarpa och lätta att känna igen. Lejon är sceniska och auktoritativa gränsande till storhetsvansinniga, Skorpioner envetna och inte sällan långsinta och hämndlystna. Den soppa som är "den tropiska draken" är en tjock, ackumulerad dimma där allt är förvrängt. Sanningen glimtar fram igen, bara för att försvinna en sekund senare... 

Men den som vill framleva i jordklotets själsliga töcken - den fallna sublunära sfären på den här bloggens språk - håll till godo! Jag tror emellertid att återkommande läsare har sett hur väl zodiaktecknen - Platons "Idéer" eller "Former" - fungerar, i deras åtminstone 900 år äldre babyloniska schematisering.

Faktum är att vi människor är fånigt enkla i vår uppbyggnad där vi ränner runt ett helt liv, dikterade av några imbecilla nyckelord eller styrande principer (logoi) - fördunklade och skeva kopior av de sanna Idéerna - och vilka vi tror ska leda oss till lycka! Detta är att sitta fast i västerlandets tropiska zodiak, i årtusenden av ackumulerad "psyksmet". Som en smoggig dag i L.A.

*****

Se även detta inlägg med tankar ur Anthony Damianis bok.

Här (igen) är mina drömmar från några år tillbaka som väckte mig ur den tropiska drakens dimma och förberedde mig på upptäckten av mina - och dina - sanna zodiaktecken, de som representerar den eviga värld också själen tillhör.


Drömmen om en merkurial själ

Inga kommentarer: