Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 11 juni 2010

Alfred Binet: IQ-testets uppfinnare



Det förefaller rimligt att anta att den som uppfinner ett system för mätning av en individs intelligens måste ha kvaliteter i paritet med det system han visualiserar och skapar. Det var när jag såg ett foto på Einstein, vanligen kallad för ett "geni" jag kom på tanken att räkna ut horoskopet för intelligenstestets uppfinnare, den självlärde psykologen Alfred Binet. Till stor glädje hade Astrodatabank ett verifierat födelseklockslag, så att vi får även det viktiga ascendenttecknet.


Det är på något sätt inte överraskande att hitta den här massiva överbetoningen av blå mental Luft i horoskopet... Både Sol och Måne, både givandet och returnerandet, verkar inom samma element. Detta kan uppfattas som ett smidigt arrangemang eftersom det inte blir några större översättningsproblem mellan väsensskilda element. Det kan också ge en "smalare" typ av personlighet, mer specialiserad. 

Wikipedia beskriver Binet som en enstöring som satt och förfinade sitt test i omgångar och själv med båda Ljusen i Luft minns jag min barndom och tålmodiga ensamlekar och kreativt byggande och meckande med allt möjligt. Jag har levande minnen av hur jag som åttaåring noga övervägde hur trängande mitt enskilda skaparbehov var jämfört med instinkten att gå ut och leka med gänget.

Jag var tidigt medveten om avkallet på precision som gruppumgänge krävde. Hade jag en idé om hur en plastmodell kunde "förbättras" byggde jag den flera gånger om (köpte nya byggsatser), tills jag fått min förbättring perfekt. Något av detta syns även i bloggen som gärna söker efter horoskop som allt bättre illustrerar en eller annan astrologisk princip. Jag vill mena att mina inre föreställningar om hur man kunde variera de här plastmodellerna som kom komplett med monteringsanvisningar var ett tidigt uttryck för hur Luftelementet är bärare av Platons former eller idéer.

Även om Luft-individer sägs vara socialt kompetent, är det uppenbart att de i huvudsak rör sig i det osynliga landskap som kallas intellektet. Alfred Binets soltecken Tvillingarna är just av den typen som älskar data och mätvärden för deras egen skull. I den bemärkelsen kan man uppleva Jungfrun, som också behärskas av logikens Merkurius, som ett lite mer komplett tecken eftersom den också söker praktiska resultat (Jordelementet). Tvillingarna blir lyckliga av kunskap som sådan!

Under en period i bloggandet flaggade jag med "intelligens" där horoskopen uppfyllde vissa kriterier. Här har vi Solen i samma tecken som Mars, vilket enligt astrologen Charles Carter var en lika god indikation som Solen med expansiva Jupiter.

Hos Alfred Binet blir tolkningen emellertid komplex av att också "den snäva" Saturnus befinner sig i samma tecken. Saturnus på Solen kan indikera trångsynthet eller åtminstone en mycket snäv specialisering, och en del av Solens naturliga briljans mattas medan metodiken kommer att dominera. I sällsynta fall kan Solen och Saturnus indikerar ren och skär stupiditet.

Med de här fullständigt motsägelsefulla budskapen i Tvillingarna blir det intressant att han just valde att skapa ett system (Saturnus) för att objektivt (Saturnus) kunna bedöma grader av intelligens. Hemma i sitt positivt polariserade tecken har vi naturligtvis också Merkurius, vars indiska namn Buddhi konnoterar just...intelligens!

När dessutom Månen, den underliggande spelplanen för intellektets operationer befinner sig i Vattumannens Luft och baserar sig på organisatoriska Saturnus, då sluts en cirkel. Tvillingarna och Vattumannen är fullständigt sammanvävda med varandra. Här behövs inte planetaspekter, det räcker med att förstå hur Saturnus, i sin essens en Luftplanet, gör ett prima jobb i Tvillingarna. Det finns alltså inga överdrivna farhågor om att Gränsdragaren, sin naturliga fiendskap med Solen till trots, ska släcka ut intelligensen.

Däremot kan man med ett saturniskt sinnelag (Månen) och en Saturnus som hämmar Solen ändå ana att det här långt ifrån är en lättfotad och pladdrig typ av Tvillingarna. (Tecknet anses extremt pratigt i den indiska astrologin.) Saturnus bidrar till mer fokus och koncentration och den binder upp och använder Solens förmåga att driva på för sina egna syften.

Historien om intellektualiteten fortsätter ända ner på husnivå. Med en Skyttascendent har vi Jupiter som horoskopets totalhärskare eller lagna karaka (ascendentens signifikator) och Jupiter representerar i sin mest andliga läsart en högre intelligens än den rena logiken (Merkurius). Jupiter ser i "visioner" och delegerar sedan till intellektet som får begripliggöra den sanna intuitionens INSIKT.

Man kan inte be om en bättre synergi än den vi ser på Binets himmel, där Jupiter harmonierar med ascendenten genom en placering i Eld. Eftersom Väduren är jag-principens tecken ser vi att den universalistiska Skyttascendenten så att säga tappar höjd och i praktiken ändå intresserar sig för jaget (och dess kapacitet).

Det tredje mentalitets- och intellektshuset - korresponderar i den naturliga zodiaken med Tvillingarnas tecken - har här som tillfällig gäst Vattumannen, ett Lufttecken. Månen i tredje huset anses bidrar till en drömmande och fantasifull sida snarare än en strikt intellektuell mentalitet. 

Men här gäller som sagt Luft och Månens disponent Saturnus är allra minst en drömmare! Tvärtom, den är fullständigt orienterad mot yttre och objektiva förhållanden. För människan som lever i Luft är intelligensen ett objektivt föremål eller fenomen att förhålla sig till, att undersöka, problematisera, och kartlägga.

Tvillingarna ligger i 7e huset för allianser och partnerskap. I det här sammanhanget vill jag bara peka på att ett hörnhus lyfter fram planeterna och gör dem starkare och betonar det element och den kvalitet (guna) som är förknippad med tecknet. Det är alltså inte bara en ascendent i Eld utan även i högsta grad en sattvisk och kunskapssökande Tvilling som verkar.

Den västra horisonten favoriserar emellertid Saturnus framför Solen, så det förefaller vettigt att välja ut Jupiter och Saturnus som horoskopets två viktigaste planeter. Dessa står båda i personalistiska tecken - fokuserade på individen - men båda är till sin egen natur transpersonella. 

Det är kanske därför Alfred Binet sysselsatte sig med Intelligensen, som existerar oberoende av om det finns några människor eller andra livsformer att kanalisera och uttrycka den. Så säger i varje fall den idealistiska världsbilden där astrologins Luftelement indikerar Platons värld av intellektuella former eller idéer. 

Dessa är levande väsen och platonisten Plotinus sökte placera människans själ (den rationella själen) i denna osynliga region. Jag har i andra inlägg föreslagit att Vattumannen, som i Indien kallas Krukan, på högsta tolkningsnivå just är den "behållare" eller "rymd" som platonismen benämner Nous (det kosmiska förståndet eller intellektet). 

I denna sfär som inte existerar i tid eller rum existerar alla tankeformer samtidigt så här sviker människans språk oss - "Krukan" blir en halvdålig bild för vad tecknet egentligen pekar mot för slags verklighet. I en sekulär kultur når Vattumannen sällan upp till den här sublima tankehöjden, men rymdflygsingenjören Wolfgang Smith, som förespråkar "vertikal kausalitet" (vid sidan av den "platta" kausalitet materialisten känner till), är ett lysande exempel på en fullständigt medveten Vattuman. 

För Smith och flertalet av de riktigt skickliga matematikerna på jorden är det uppenbart att matematiken pekar mot något "verkligt". Luftdimensionen är inte bara "tompratet" slappa människor skvätter ur sig dagligen utan i symbolens högsta version en fingervisning om en annan, andlig värld.

Bloggen har hittat ett och annat übermentalt horoskop och det är helt fantastiskt att astrologin via de gamla sideriska tecknen och elementen här bekräftar att IQ-testet är en produkt av Vattumannens systematik och Tvillingarnas intellektuella rörlighet.

*****

Jämför gärna med det svenska nationalhoroskopet, vars Sol/Jupiter i Vattumannen disponerad av Saturnus i Tvillingarna indikerar en vilja att skapa system för allting. Det har givit oss både Statliga myndigheter för hur många smörgåsar man "bör" äta och en ingenjörsmentalitet som uppskattas världen över (SAAB, Volvo, etc).

Men svenskarna saknar känsla för ämnet intelligens i sig - har till och med en aversion för att skärskåda sig själva i det här avseendet. Vi har ett begrepp, "jämlikhet", som på något sätt suddar ut vår precision inom många områden. T.ex. tycks svenskarna omedvetna om att så många låter exakt likadant. Hur ofta ser du inte "lyfter på hatten" och liknande fraser på dagens interaktiva nät?

Vi är ett folk som tänker i klichéer och detta är, tyvärr, en av Vattumannens sämre sidor. Mona Sahlin delar nationalhoroskopets kombination av Vattumansolen med en viktig instinktiv orientering mot Oxens jordnära typ av oralitet. Det är här den svenska nationalsjälens låsning ligger: den sitter fast i hjulspår och uppskattar till och med vanans makt.

Det är just så man blir en ofri tänkare av klichéer. Ja, man kan fråga sig om den här typen av individ alls tänker! Oxen och Vattumannen tillhör båda Tamas guna, omedvetenhetens kvalitet, och om det verkar som en ren paradox i fallet Vattumannen och Luft, ska man minnas att Nous i den platoniska filosofin bara är "Krukan" inom vilken de levande Formerna rör sig och verkar!

Ja, Sverige är ett land av total omedvetenhet, en fix och rigid systematisering. Nous, det kosmiska förnuftet är likaså bara summan av alla de levande intelligenserna. Och det är just så Vattumannens tecken ofta blivit känd: den propsar på formerna för allting. Levande intelligenser födda under detta zodiaktecken fokuserar ramverk, vill lagstifta och kvotera och gud vet allt. De söker alltså återskapa det gudomliga kärlet i sekulär form, eller kanske som en fixerad ideologi.

Minns att kombinationen av Luft och Jord etiketterats "rationalitet" på bloggen - intellektet som enbart sysselsätter sig med konkreta ting (Jord). Med det svenska nationalhoroskopet och Mona - uppenbarligen så extremt svensk att folket inte tycker om att upptäcka hurdana de själva är! - följer denna rationalism i formen av vårt klichémässiga förakt för religion och filosofi.

Vattumannen tar som ledande princip att endast vara intresserad av systematiken (rationaliteten) i den konkreta, fysiska naturen (Oxen). Därav svenskens svaga ande. Han och hon klarar inte att blunda eller släppa taget om fysiska föremål och låta medvetandet framträda som något unikt och annat.

När det gäller landets nya rykte om att producera populärmusik av bästa kvalitet är det lite annorlunda. Här sker arbetet i huvudsak i "luften", även om Oxen ändå kopplas in på slutet. Detta är ju det orala uttryckets tecken och kan, generaliserat, kopplas till vibrationer - ljudvibrationer.

Men i termer att låta sig styras av den begränsade bild av världen som den empiriska naturkunskapen leder till, och upphöja detta lilla titthål till "verkligheten", tillhör svenska folket bottendivisionen på jorden. De har lägre insikt än vilken enkel religiös fåraherde i avlägset land som helst.

Därför finns det anledning att inte köpa nationalhoroskopets kombination av Sol och Jupiter utan vidare reflektion. Är det verkligen intelligens som tecknas, givet att landets Måne har en disponent i Oxen som drar ner horisonten?

Jo, intelligens är det, men den är starkt orienterad mot det enbart praktiska. Vi bygger bilar och hus och tekniska saker. Ingen svensk sitter ner och bygger geniala tankekonstruktioner i det abstrakta, för det abstrakta. Detta är däremot typiskt för fransmännen, och Nice-födde Alfred Binet är ett lysande exempel på det. Wikipedias ord är belysande för en Luftmänniska högt uppe i tankens värld:

...His more progressive theories did not provide the practical utility that his intelligence scale would evoke.


Not. Borde etiketten "kreativitet" används för inlägget, givet dess emfas på Eld och Luft? Jag avstår eftersom Saturnus är en så dominant faktor. Och Binet var en kartläggare av intelligens mer än en skapande uppfinnare/konstnär, etc. Men naturligtvis pågår kreativitet på den här himmelen, det är bara inte den dominanta faktorn.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Här har du Jola Sigmonds födelsetid.

02 Sept 1943, Budapest kl. 06.33

Sveriges intelligentaste man, Iq-test expert, Mensa etc.

mvh

B.

Seaward sa...

"Forskningsenheten" tackar för detta högst intressanta datum! :-)

Det var ju som Michel Gauquelin sade, att vill man studera astrologiska effekter bör man gå till de yppersta representanterna för ett givet ämne.

När han granskade okända allmänpraktiserande läkare försvann den "Mars-effekt" ner i slumpbruset som tydligt setts hos de mest berömda läkarna.

online iq test sa...

Vielen Dank für diesen sehr information.The waren für mich nützlich. Wir freuen uns auf
Ihren nächsten Beitrag lesen. online iq test