Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 9 maj 2010

"You Can't Argue with a Sick Mind"


Ett unikt horoskop för bloggen så här långt. Aldrig, på hittills över granskade 500 offentliga personer, har en födelsehimmel dykt upp som rymmer TVÅ ÖMSESIDIGA RECEPTIONER. Det är jag ganska säker på.

Jag har just avnjutit en välbevarad vinylkopia av gitarristen och sångaren Joe Walsh första soloalbum "Barnstorm" från 1972. Det är så vackert och amerikanskt landsbygdsstilla att man blir nästan tårögd av all den skönhet han lyckas förmedla som låtskrivare. ("Birdcall Morning", "I'll Tell The World About You")

Inte undra på att supergruppen Eagles ville ha honom några år senare. Men knappt någonting av Joe Walsh storhet lyser igenom på västkustgruppens megasäljande "Hotel California" från 1976. Vid det laget hade Walsh tre egna studioalbum bakom sig och det är de två första som är spektakulära (han själv och samma två kompmusiker på båda två).

AllMusic.com menar att hans kommersiella framgång från 1978, "But Seriously, Folks...", är hans bästa men det stämmer inte. Däremot innehåller skivan en dräpande satir över den degraderade rockartisten och hans avvikande livsstil. Det är svårt att bli riktigt klok på Walsh - smäktande naturlyriker och dekadent rockare. Jag misstänker att han bara driver med den senare kategorin.

But Seriously, Folks... Joe Walsh har ramlat ner,
med frukost och allt, i Kalifornien-villans swimming-pool


AllMusic skriver också att han två gånger försökt bli vald till president - utan framgång! Vid första tillfället med parollen "Gratis bensin åt alla"! Inläggets rubrik, "You Can't Argue with a Sick Mind", är titeln på en skiva och med de här pusselbitarna tror jag vi har lösningen på ännu ett av dessa irriterande fall där Månen byter tecken under dygnet (och exakt födelsetid saknas). 

När Månen inte byter tecken förrän drygt sex timmar in på dygnet brukar jag låta den förbli i den lokala midnattspositionen om det inte finns tydliga tecken i livsöde eller personlighet på att individen tillhör nästa typ av psyke.

Men vi har redan hittat tydliga tecken den Måne jag har i tankarna. Joe Walsh är uppenbarligen ett humoristiskt exemplar av det sociala utstötningssyndromet, där Skorpionen och Vattumannen - Vatten och Luft - stöter bort varandra. "Can't argue with a sick mind" - en man som sitter på swimmingpoolens botten och låtsas som det regnar! Är du med? Ingen chans att detta skulle kunna vara en Måne i sakliga Stenbocken! Det en Luft-Måne som derangeras av en Sol i Vatten!


Men ett utstötningssyndrom är vad det låter som, även om Skorpionen här innehåller en fantastisk kombination av konstnärlig talang: Solen, Venus och megasuccéns Jupiter (associationen med gruppen Eagles).

Vid tiden för hans breda genombrott med Kalifornien-gruppen hade tragedi redan drabbat honom och hans fru när deras lilla dotter förirrade sig från tomten ut på en landsväg i den lantliga idyll som så genomsyrar debutskivan Barnstorm. Flickan blev överkörd. (En fantastisk minnessång till henne på tredje albumet "So what?", helt i klass med eller bättre än Eric Claptons "Tears in Heaven" - efter att hans son fallit ut genom ett fönster i New York.)

"Sociala utstötningssyndromet" tycks alltså ha uttryckt sig som förlusten av en dotter, och man kan fundera över det faktum att alla tre feminina planeter befinner sig i Vattumannen/Skorpionen. (Jupiter har en feminin sida via sitt härskarskap över Fiskarna, Venus är den renodlat feminina symbolen och Månen kallas med Solen könsneutral men används i praktiken som en kvinnoindikator.)

Mitt i allt, i detta ovanligt "grönfärgade" horoskop (minns hur svårt det är att födas i "gräddfilen" enligt det indiska aspektschemat), noterar man en synnerligen tragisk kombination av liemannen Saturnus och olyckans Mars som i ett Eld & Vatten-krig binder samman Kräftan för "det skyddade hemmet" och Lejonet för "barn" - även utan klockslag som placerar planeterna i sina rätta hus tror jag detta är komponenterna som återspeglar dotterns död. Även indisk astrologi accepterar konjunktioner som spänner över två tecken. Saturnus och Mars är bara några få grader från varandra.

För att ingen ska missa att de två "naturliga illgärningsmännen" bildar ett gruvligt omen kastar dessutom liemannen Saturnus en begränsande aspekt mot Väduren (barn). Samtidigt attackerar olyckan Mars i Lejonet (avkommans tecken) sitt eget hemmatecken Skorpionen där Solen - symbolen för barn - ligger. Jag räknar till tre olycksbud om barn i samma horoskop!

Nu händer emellertid det märkliga att den sistnämnda förhållandet också kan betraktas som en ömsesidig reception. Om jag tidigare menat att Lejon och Skorpion tenderar mot överdramatisering (dramadrottning) måste jag säga att Joe Walsh sätt att måla med musikaliska färger är en renässansmästare i arbete - som ett vigt och muskulöst kattdjur kastar sig hans musik från allra mjukaste och skiraste till tyngsta power chords. Han har ett fantastiskt spektrum. Ett musikaliskt geni.

Dottern hade ännu inte omkommit 1972 men redan här hörs i Walsh rika register ett enormt vemod och det är helt klart Skorpionen och Vattenelementets tendens mot sorg. Se för övrigt "drunkningsscenen" på skivomslaget ovan.

Ställ dig "i" hans Skorpion-Sol och känn attacken från Mars och den iskalla kylan från Saturnus som Mars (via konjunktion) för med sig! Detta är ett hyperkomplext horoskop och det återspeglas i hans musik, fastän inte alls ett nervplågande "hör hur smart jag är och hur många temposkiften jag tränat mitt band att hantera" (typ Frank Zappa eller Mars Volta). Som recensenten på AllMusic skriver om "Barnstorm",  det nästan bortglömda "men villkorslösa mästerverket":

Rather than let it end there, Walsh tips the scales one more time back to the mysterious in the acoustic guitar and harmonica moment "Comin' Down." It's another love song, which evokes the notion of the past as a way of creating a hopeful present. And it just whispers to a close, leaving the listener literally stunned at what has just transpired in the space of 35 minutes.

*****

En fenomenal artistisk förmåga således och uppenbarligen tecknad via Solen, Venus och Jupiter i djupa själsliga vatten och med adderad textur från den märkligt slitiga kombinationen av Saturnus/kontroll Mars/furiös attack.

Det sociala utstötningssyndromet kanske spelar in på det sättet att det understryker SANN ORIGINALITET. Joe Walsh kanske rabblas upp som en av många gitarrhjältar men det är att missa hans djup.
Den andra ömsesidiga receptionen leder inte till Eldens och Vattnets furiösa urladdningar utan till EN ANDRA FÖREKOMST av Luften och Vattnets problem att förena rationalitet med djup känsla eller instinkt. Varför jag vill ha Månen i Vattumannen (Luft) är skivtiteln "Can't Argue with a Sick Mind" som perfekt beskriver Vattuman-sinnets fixerade (Tamas) och byråkratiska natur - försök få ett av de fixerade tecknen att prova ett annat perspektiv än det de redan prenumererat på! Det är omöjligt. 

Genom en Måne i fixerad Luft (doktrinär och fundamentalistisk) och den fixerade (förhandenvarande) luftens essentiella herre Saturnus i Månens hemtecken Kräftan har vi alltså en väldigt svårtydbar ömsesidig reception. Stärker och befäster verkligen de här två zodiaktecknen varandra genom att ha utväxlat härskare? Tvingar de inte snarare igång problem med Vattumannens distanserade och kategoriska rationalitet och Kräftans irrationella halsstarighet och envishet? "You Can't Argue with a Sick Mind!" Skivtiteln närmast bevisar att Joe Walsh måste ha fötts minst en fjärdedel in på dygnet så att den här Luft/Vatten-konflikten går igång!

Men naturligtvis är han inte ett sociopatiskt vrak, även om ett av den andra Vatten/Luft-konfliktens uttryckssätt - social utstötning - tycks ha funnits i hans personlighet. Han skördade redan framgångar med rockgruppen James Gang (en trio) men kände sig låst i sättningen och hoppade av - "stötte ut sig själv ur gruppen". Det finns en tydlig tendens med Vattumannen/Skorpionen att Skorpionen tar befälet och går sina egna solitära vägar. Se bara skandalexemplet med svenska nazistiske upptäcktsresanden Sven Hedins ensamma utfärder i ödsliga trakter.

Jag har förr pekat på att den "friskaste" sidan av de här Vatten/Luft-individerna är när de visar tecken på underlig humor - ibland åt det svarta och sjuka slaget. Fallet Joe Walsh är en slående bekräftelse på detta, och inte minst för att Skorpionen/Vattumannen domineras av godhet (Venus/Jupiter) - minskar risken för antisociala beteenden (det får vara en öppen fråga i vilken utsträckning han själv levde rockmyten eller om han bara kommenterade den). 

Jämför den innerligt älskande tonen i Walsh mer stillsamma kompositioner med alla de rötägg bloggen hittat där t.ex. Mars i Skorpionen attackerar någon planet i Vattumannen och resulterar i elaka skribenter, mördare eller annat psykologiskt pack! Det är helt klart en skillnad i det sociala utstötningssyndromet beroende på vilka himlakroppar som aktiverar det.

AOR - adult oriented rock. Jag lyssnar gärna på ett krumhorn från 1400-talet men jag måste säga att Joe Walsh "Barnstorm" är mer än AOR. Det är nästan Einstein-IQ fast uttryckt genom musik. Läs hela AllMusic-recensionen om den skivan, varje ord är sant.



*****

Anmärkning. Rahu och Ketu ligger i den 30e graden av Väduren/Vågen vilket inte går att se av kartan. Med bara några få bågminuter kvar till den sataniska axeln Oxen/Skorpionen är det förstås frestande att fundera över om horoskopet borde räknas till dem som har det "stora korset" i Mörkrets kvalitet aktiverat mellan konsumtionens Oxe och eliminationens Skorpion. Omslaget till "Seriously" visar en människa som drunknar i ett överflöd av matvaror, vid ett dukat bord...

Att detta inte automatiskt betyder en ond människa har många andra horoskop redan visat. I den här musikerns fall dominerar FASTHETEN - hans mästerliga kontroll över sin musik och att han måhända valde att GESTALTA det destruktiva och aparta istället för att som Lady Gaga gör (misstänker jag) - bränna ut sig själv.

Att Walsh försökte bli president kanske var ett äkta uttryck för en dominant Tamas guna - ett tecken som motsätter sig vad det uppfattar som kaos och föränderlighet. Men återigen: kanhända var det bara "ett sjukt psykes" galna infall...

3 kommentarer:

Cecan sa...

Hej!

Jag förstår inte rikigt hur man ska räkna ut för att kolla vilket tecken jag är. I vanliga horoskop är jag kräftan. Men som sagt, hur vet jag vilken jag är med detta räknesätt?

Tack för spännande blogg :)

Unknown sa...

Ja, tack för en bra blogg som slår det mesta på nätet. Läser den nästan varje dag.

Angående frågan från Cecan, så kanske jag kan svara på den: är du en kräfta som är född den sextonde juli eller tidigare, så är du tvilling enligt den sideriska zodiaken.

Seaward sa...

Engelska Wikipedia ger under ordet Zodiac en bekväm lathund för den som bara vill veta vilka start- och stoppdatum för tecknen som gäller i "vår tid".

Ju längre tillbaka man backar mot år 0, desto mer sammanfaller de två zodiakerna. Anledningen är, som sagt, jordklotets "wobblande" över en lång tidsperiod. (Sök på "precession of the equinox" / vårdagjämningens precession.)