Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 28 maj 2010

Recept för schlager-Annas rehabilitering

En femsidors reflektion om att vinna världen men tappa kontakten med sin själ. Ett allvarligt inlägg som i djupet analyserar de problem Månen i Stenbocken kan medföra. Placeringen kallas "skadad" ("detriment") i västerländsk astrologi. Indisk astrologi saknar beteckning för en planet mittemot dess "hemmaläge" (härskarläge).

Inlägget må utgå från Anna Bergendahls horoskop men den vakna läsaren förstår snart att vi diskuterar svenskhet här. Det gör också den mentala coachen som språkar i AB apropå den snöpliga floppen i schlagersemin.

Hon tar sig fram på gruset med sina höga klackar och i armkrok med Melodifestivalgeneralen Christer Björkman. Anna, med stöd av hela svenska delegationen, ska göra intervjuer i en buss som sedan ska ta henne tillbaka till tryggheten på hotellrummet. (AB)

När jag läser de här raderna apropå 18-åriga Anna Bergendahls begripliga akutdepp efter att ha missat schlagerfinalen, är det något som kickar in. 

Två läggs till två och i en intuitiv aha-upplevelse fattar jag plötsligt varför hon är ute och dummar sig i pressen med flörtar mot den homosexuella kretsen. Schlager-Anna har redan börjat lära sig vuxenvärldens falska och instrumentella sätt att arbeta med ord och uttalanden. 

Hon vet att gayfjollorna som hon tillbringat tid med i samband med eurovisionsschlagern är första anhalten på en karriärväg, så just nu är hon inte dummare än att vara öppen för lesbiska relationer - bara veckor efter att ha i pressen sagt sig vara singel och redo för en pojkvän! Det enda alternativet till denna tanke är att kvinnan saknar fungerande kontakt med sin själ, ett alternativ som kommer att beröras i det följande.

Vid så här unga år saknas ofta långsiktig konsekvens i uttalandena. Själen ännu håller på att hitta DEN FORM SOM DEN BESTÄMT SIG FÖR I DETTA LIVET. President Abraham Lincoln sade en gång att ingen kunde vara så bra på att ljuga att självmotsägelserna inte gick i dagen, förr eller senare.

Jag vill inte kalla Annas fladdrande mellan två positioner för lögn, men likväl är det en avsaknad av ärlighet man hör - det kan vara ett kontrollerat förnuft som spelar en roll för att uppnå vissa syften, men tyvärr brister i långsiktighet så att motsägelserna lyser tydligt för dem som minns längre än tio minuter tillbaka.

Astrologiskt är det Annas Måne (sinne) kombinerad med Saturnus i Stenbocken som spökar. Månplaceringen ger potentiellt zodiakens värsta hycklare (tillsammans med Månen i Jungfrun) eftersom den väljer ut objektiva saker ur världen att återspegla och förverkliga. Stenbocken är mer långsiktig men Mån-Jungfrun är en bedragare och instrumentalist i det lilla, den klassiska smartingen som med rörligt sinne manipulerar ord eller statistik för att vända saker till sin fördel.

Det märkliga är att stenbockstypen av sinne, som totalt importerar "yttre former" och levandegör i sin själ, själva upplever att de verkligen är vad de fokuserar i sin fantasi. "Behold and become!"

En dominant Saturnus i ett horoskop lockar ofta till det literalistiska felslutet, som gör att man börjar ta en föreställning som bokstavlig sanning. 

Låt mig beskriva fenomenet från den av Banverket kritiserade scenen i Annas video, där hon går på tågrälsen. Den scenen var vald utifrån textraden om "the old beaten track", men videoregissörens engelskkunskaper var inte toppen.

Spåret i frasen syftar inte alls på tågräls utan på en uppröjd stig i vildvuxen terräng! (För att bana sig väg genom snåren använder man en "beater"). Exemplet är inte perfekt, det är egentligen en kombination av dålig engelskkunskap och en literalisering.

Bokstavliggörandet eller den direkta imitationen (som svenskarna ägnat sig så mycket åt för att bli duktiga på att göra internationellt klingande pop) beror på att vi är otränade i frågor om vår själ. De flesta inte ens tror människan är något annat än en materiell maskin som drivs av kemiska och elektriska processer. Vi studerar istället fenomenen från utsidan, likt ingenjörer, och "mind-mappar" det som vi sedan vill kopiera. 

Vi internaliserar föremålen, men Stenbocken är i sig det "yttre", det "objektiva", och därför antyder en Måne i detta tecken problem med att ASSIMILERA. Det som kommer ut ur internaliseringsprocessen är precis samma sak som man absorberade!

Den egna själen har inte moddat ingående data i nämnvärd utsträckning. Mån-Stenbocken är därför perfekt på fotoexakta kopior och det är naturligtvis en talang i sig. Man alltför ofta upplever man själstypen som grund, som att den inte tillför situationen värst mycket utan bara återspeglar exakt samma sak en gång till.

En aspekt av detta är att Anna menar sig vilja vara verklig och inte som artisten som har en clown med i sitt nummer (DN). Men genuinitet är också bara en myt, det är Stenbockens fantasi om att vara seriös, att äga substans! Det är därtill den mest själlösa, fantasidödande myten. 

Svenskarna, för att fortsätta lite mer på temat själen, har dessutom en historisk rädsla för "psykiska saker" eftersom vår enda distinkta koppling till psyket (själen) är vårt rasreningsprogram under 1900-talet, då vi försökte sterilisera bort "dåliga arvsanlag" ur "folkkroppen". Redan då hade vi torskat på den materialistiska myten om människan som en biokemisk maskin. 

När en individ inte längre verkar inifrån sin själ, en själ man alltså inte är medveten om att man ÄR, då är allt fabrikation och milt psykopatiskt beteende. Man sneglar på sin granne och jämför sig med tusen och en yttre hållpunkter. Man är aldrig trygg i sig själv.

Denna beklagliga efterblivenhet går igen i nationalhoroskopets Mån-Vädur som inte alls funkar optimalt med sin disponent Mars i ett Jordtecken. Vi har en aggressiv och störd bindning till vårt "materiella substrat" - vi tenderar att betrakta själen i materialistiska termer (svensk pillerindustri).

Schlager-Annas kritiska och grunda psyke kan ses som avkomman till vissa tillkortakommanden i den svenska nationalsjälen. Själens objektifikation via materiella attribut placerar henne bland dem som söker konkretisera sig själv i termer av sådana "objektiva värden" man till och börja med importerat från omvärlden via observationer av "vad allt handlar om". 

Månen i världslighetens tecken är kanske det psyke som minst låter sitt äkta själsbagage färga. Sinnelaget är strikt inriktat på att kopiera och perfekt återge den yttre Form man studerat. Månen i Stenbocken är mer produkt av sin miljö än kanske något annan månplacering. 

I fallet när även Saturnus ingår i det psykiska skiktet (Månen) talar vi dessutom om en importerad miniatyrvärld som i princip börjar och slutar med den egna positioneringen inom densamma. "This is MY life" sjöng Anna med tonvikten på "mej". 

Detta är livets mirakel som gör att kaka finner maka: fastän låten inte var skriven av Anna, illustrerar den exakt den trångsynta själviskhet som tecknas av ett psyke direkt kontrollerat av auktoritetsfantasins Saturnus.

Ett bistert men nyttigt uppvaknande för schlager-Anna att livet är mycket större än de egna fantasierna om sin betydelse. Hon "kan inte ta på sig ansvaret" för misslyckandet, säger hon enligt en artikel. Ett uttalande så typiskt för Saturnus fantasier om att vara den allena härskande, den enda som betyder något, den som har hela världen i sin hand! 

Se president Obama för samma ansvarstagar- och auktoritetsfantasi: hans Saturnus stiger i exakt i öster i sitt renodlat världsliga läge i Stenbocken vid födelsen (faktum är att också Jupiter är i stigande i öster).

Senast hörs denna arketypiska, zodiakstyrda fantasi från Obama när han söker plocka politiska poäng genom att "ta ansvar från dag ett" för BP-katastrofen. Så låter en som gått in i den saturniska fantasin in absurdum.

Varför ryggar då Anna tillbaka från samma ansvar som är inbyggt i hennes fantasiliv att ta? (Vi bortser från att det naturligtvis inte var hennes ansvar.)

Psykologiskt vet hon att hon gjorde sin grej bra, och det hon inte kan ta ansvar för är att röstresultatet inte blev det HON tänkt sig. Hon separerar sin insats från semifinalens utgång. Och detta är rätt.

Men Månen med Saturnus i Stenbocken indikerar faktiskt en överseriositet och brist på fantasi som lever till onödiga sammanbrott när saker inte går som tänkt. I Stenbockens tecken bearbetar man maktfantasier, och den kombination Anna föddes med tyder på en medfödd fixering vid att "vara någon betydelsefull". 

Hon har mer än troligt återfötts från ett tidigare liv i något europeiskt hov, men tyvärr inte en intellektuell aristokrat utan just en sådan som tar sin objektiva status på alltför blodigt allvar. 

Det är något übermedvetet och kalkylerat över den här gitarren hon hänger på sig för syns skull och hur hon låtsas klä sig lite slashasigt. Den myckna betoningen på formalian kastar ett tvivel även över "hjärtekänslan" i framförandet - är också detta bara en imitation av äkta själslig innerlighet?

Nej, Solen i Skorpionen visar att hon gestaltar de importerade beteendena på Vattennivån (själslig nivå).

Likväl avslöjar horoskopet att det finns en dold manipulatör (Saturnus) djupt inne i Annas själ som ingen skulle kunna ana fanns där, eftersom hon ser så ung, söt och oskyldig ut. Astrologin ser igenom ytan. Musikern Niklas Frisk (om jag minns rätt) satte oavsiktligt fokus på denna Saturnus i ett uttalande inifrån skivstudion. Han sade att man inte upplevde henne som en tonåring i arbete utan som en äldre kvinna, jag tror han kallade henne en trettioåring.

Ja, jag har många horoskop med Månen kombinerad med Saturnus där individerna varit "lillgamla" - på väg mot det där ansvaret och den här auktoritetspositionen redan från späd ålder! Och aldrig blir det väl tydligare än i Jordelementets tredje tecken - där Stenbocken just representerar den som härskar i termer av ålder. ("Gammal är äldst")

Så var är receptet för rehabiliteteringen ur deppet över den snöpliga förlusten? Den låg i hela resonemanget här ovan! Det är bara att spegelvända texten och medvetandeorienteringen! Djup yoga väcker även stelfrusna själar till liv.


I det här inlägget tittade jag på Annas Måne + Saturnus ur ett något annorlunda perspektiv - utifrån hennes omdiskuterade gympaskor.

Det stormar kring schlagergeneralen Christer Björkman idag. Här analyserade jag hans horoskop och de problem som kan tillstöta med Lejonets tecken.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du.är.inte.klok