Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 5 maj 2010

Another day in the democratic West

Vulkanen på Island bad på sitt språk västerlandet chilla genom att vakna på allvar exakt som Solen signalerade nystart (i någon bemärkelse) genom att göre entré i pånyttfödelsens tecken Väduren.

Bara timmarna därpå hann Månen ifatt Solen för den klassiska "starta om"-signaturen. Den dagen stannade Europas lufttrafik av.

Så rörde sig sekundvisaren Månen trekvarts varv och idag brakade vansinne loss i Grekland, just som Månen i en ovanligt spastisk placering i Stenbocken kombineras med Solen i Väduren. Kombinationen av teman ger den själviska och simpla människans signatur: egenmäktighetssyndromet - enskilda undantag från regeln förekommer förstås!

Turbulenta Mars (Vädurens herre och för närvarande Solens disponent) är dessutom är involverad i samma härva: det är alltför mycket rödglödgad lidelse (Rajas guna) under några dygn. 

Vädur och Kräfta, dvs Eld och Vatten, bildar den sensationalistiska och hetsiga människan. För maximal behållning borde dagens himmel egentligen dubbelexponeras ovanpå det nutida Greklands horoskop för att se vilka ömma tår i den grekiska nationalsjälen som klämmer just nu.


För några dagar sedan gjorde Jupiter entré i Fiskarna för en tolvmånaders sejour i "upplösningens tecken". Den kickar därmed igång ett långvarigt stort kors i Sattva guna, en kvalitet som för att nå högre upplysning upplöser alla gamla sanningar och spränger bort betonghäckar som inte gjort väl i från sig.

Oljeutsläpp utanför USA:s kust, desarmerad bomb på Times Square, New York, närapå inbördeskrig i Thailand och Englands "sämste" premiärminister någonsin - det är bara några godbitar från dagarna som förflutit sedan vulkanen visade att tiden har kommit. (Vulkanen = metafor för att helvetets alla demoner och onda andar släpps upp i världen.)

Vågar man förutspå någon riktigt talande episod när Månen fullbordar sitt första varv efter Världens omstart och åter kombinerar sig med Solen - som då vulkanen gick igång? Den nymånen äger rum i sideriska Väduren den 11-13 maj.

Normalt är ny- och fullmånar inget att fokusera särskilt, men dessa verkar vara speciella tider... Likväl skulle jag hellre rösta för att ny- och fullmånar som aktiverar det stora korset mellan de rörliga tecknen under den kommande tolvmånadersperioden kan komma att sammanfalla med ytterst viktiga globala händelser. Vilka nationer som kommer att beröras beror förstås på nationalhoroskopen, USA ligger t.ex. tungt under sattviska Tvillingarna...

Övertrycket på Sattva guna kan i det tillstånd världen befinner sig i betraktas som Shivas druckna dödsdans över politiska system som inte längre har något existensberättigande.

Saturnus - liemannen är just nu extra konkret genom passagen genom ett Jordtecken. Det folk inte accepterar mentalt tar sig i stället kroppsliga eller materiella uttryck. Ödet kan "stämma ner" lärdomen så att också de ointelligenta på ett mer "kännbart" sätt drar slutsatser av Tiden, denna visdomsskapande fostringsprocess.

Om gamla attityder havererar under det närmaste året, då ryker kanske hela Sverige som gjort politik till sin religion och inte längre har inblick i högre kosmologiska system eller förklaringarna till varför tidsåldrar och den folkmentalitet som hör ihop med dem måste dö. Eller också stannar det med regimskifte.

Det är notabelt att både Reinfeldt och Sahlin har indikatorn för sin fysiska kropp (i-världen-varandet eller ascendenten) i Jungfruns tecken och därmed båda har maktens och gränsdragningens Saturnus hängande över sig sedan förra hösten! 

Före detta (?) sociopaten Tiger Woods, som just nu "upplever sin värsta tid", har för övrigt också Jungfrun som sitt tecken på i-världen-varon. Låt honom stå som symbol för den sorts självtjänande människa som måste lämna jordens yta. (Den här bloggen varnade f.ö. för hans otrogna natur redan innan omfattningen av eskapaderna visat sig.)

Reinfeldt och Sahlin är med andra ord djupt involverade i det stora förändringskorset just nu. Vem av dem kommer den negativa Saturnus att hämma mest, så att det blir valförlust? Begreppet "Tobleronepolitik" myntades under spektakulärt exakta planeter (för Mona) härförleden. De positionerna är värda att titta på en gång till. Ibland är astrologin fantastisk.

Indisk filosofi har förvisso lärt ut att vi befunnit oss i en mörk tidsålder i 5.000 år redan, så lite kramper i Världssjälen är egentligen ett hälsotecken. Mörkret blir som djupast just innan vändpunkten. Men nu vaknar vi upp ur marknadsekonomins och materialismens delirium. Inte en dag för tidigt.

Här tycks det som om den klassiska stjärnhimmelen med sju planeter och de två månnoderna skulle kunna ha hjälp av Uranus, Neptunus och Pluto för lite större historiska cykler. Talar vi stora förändringar snurrar det antika kosmos cykler lite väl fort. Saturnus är det "stora varvet" med en omloppsbana på knappa 30 år.

Det var just cyklerna innefattande alla planeterna idéhistorikern Richard Tarnas tittade på i sin encyklopediska "Cosmos and Psyche" (2006), boken som kickade igång mitt astrologiintresse igen efter några sömniga år. Han använder de ptolemaiska (västerländska) aspekterna snarare än de indiska men hade också han åsikter om de kommande åren, baserat på vad som hänt tidigare i västerlandets historia under samma cykliska perioder.

*****



Professor i AB: "Grekland klarar inte det här."

Inga kommentarer: