Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 21 maj 2010

Alfred Nobel, rationalister och "satanister"


Apropå astrologins Luftelement som sinnebilden för ett "blueprint" ompubliceras det här inlägget från 26 mars sedan Craig Venters laboratorium lyckats skapa syntetiskt DNA och infoga i en levande cell. (DN, Expr, AB)

[Obs. Långt inlägg, 7 A4-sidor.]


Nobels horoskop (födelsetid ej nedtecknad) är intressant främst av typskäl. Här ser vi två av de mest framträdande svenska nationaldragen, rationalisten och den egenmäktige. Det senare begreppet måste dock modifieras enligt den allmänna presentationen av "astrologiska syndrom" (nytt fönster).


Solen i ett Lufttecken (Vågen) och Månen i ett Jordtecken (Stenbocken) är en närmast perfekt kombination för en naturvetare. Den aktiva livsvägen (Solen) kanaliseras utifrån det "varav hjärtat - eller sinnet - är fullt". Månen i Stenbocken indikerar ett sinne som instinktivt dras mot den konkreta verkligheten i dess systemiska, rationellt begripliga (Saturnus) aspekt. Hur mycket mer materialism än Nobels huvudämne kemi går det att föreställa sig?

Innan kvantfysiken var verkligen det periodiska systemet sinnebilden för tillvarons ultimata (döda) rationalitet! Västvärlden hade en kort tid när världen verkligen bara var en död maskin och det är som spegeln av denna världsbild från helvetet man ska se 1900-talets förödande världskrig. Det århundrade vi lämnat bakom sig ska betraktas i ett enda helhetsperspektiv som en, lyckligtvis passerad, ficka av Zeitgeist. En Världsandens totalt mörkläggning alltmedan människorna då trodde sig vara under av upplysning och förnuft!

Men det är Solen i Vågen (eller annat Lufttecken) som kastar en mentaliseringens "hinna" över den för våra sinnen givna verkligheten, det är i Luftelementet vi hittar intresset för att bygga teoretiska modeller. Som bloggen i samband med urspårade livsöden kunnat notera hör de "positiva" elementen Luft och Eld samman med ideologiska extremister, människor vars modeller eller ideologiska luftslott avlägsnat sig långt från genomsnittsmänniskans. Och genomsnitt, det är just vad Jord och Luft i kombination handlar om: tankelivet applicerat på fysiska data.

Som Yin & Yang brukar man kunna se hur Sol och Måne kompletterar varandra i lyckade fall av lärare och elev eller i partnersammanhang. Det är således inte överraskande att positivismens fader, Auguste Comte, hade Solen i Stenbocken och på vilken säkerligen Alfred Nobels Mån-Stenbock svarade helhjärtat. "Enbart mätbara sinnesdata är av intresse."

Se också svensken Ingemar Hedenius likaledes starkt endimensionella födelsehoroskop: Solen i ett mot biologiska förklaringar tenderande Vattentecken och sedan, som en tvångströja, den rationella Saturnus i en kombination som hämmar Solens vidsynthet men också koncentrerar eller kanaliserar dess aktiva gärning i viss riktning: extrem positivism.

Med ett och annat distingerat undantag brukar Jord och Vatten ge "plattmarksmänniskor" - de som förnekar att livet också har en vertikal dimension och en (transcendent) övervåning.

Första gången jag fäste uppmärksamhet på den här "typen" var med scientisten och "folkupplysaren" Henrik Fexeus, i vars värld "raggningstrick" bara handlar om människans kropp som en maskin, där någon (som Fexeus knappast skulle kunna redogöra för vem det är) sitter vid spakarna och gör vissa gester och kroppsrörelser. Själen i Fexeus kropp (en själ hans ego själv förnekar) hör knappast hemma i det 20e århundradet, den här världsbilden tillhör mer Nobels 1800-tal!

Tilläggas ska att Ingemar Hedenius Saturnus också kopplade harmoniskt till en realistisk Månen i Oxen (Jordelementet) för ett horoskop t.o.m. mindre visionärt än Alfred Nobels.

För det finns naturligtvis ett kreativt stråk på himmelen hos dynamitens uppfinnare, och inte oväntat är det bullriga och bråkiga barntecknet Väduren som bildar en opposition till Vågen. Precis som hos bullriga och bråkiga barnet Jonas Gardell.

Och det är i den här anspända axeln mellan egoism (Väduren) och viljan till tvåsamhet och allians (Vågen) som man ser inte bara Nobel, mannen som aldrig gifte sig, utan också rötterna till hans (skönlitterära) författarskap där enligt Wikipedia alla exemplaren av en diktsamling brändes direkt efter hans död i ett försök att snygga till eftermälet. Materialet skulle ha varit skändande till innehållet.

Men Väduren så tar i så det brakar - det är dock krigslarmets och tumultets tecken (Mars) - är inte i oppositionen till Vågen en tillräcklig illustration till varför han uppfann dynamiten. Bryter vi ner fenomenet dynamit visar det sig helt enkelt vara uttrycket för bloggens s.k. "egenmäktighetssyndrom", det som i dess renodlade form följer på en samtidig aktivering av Väduren - egot och dess vision för vad det vill åstadkomma - och Stenbocken - sinnebilden för hårdpackad materia och inflexibla, begränsande eller tvingande omständigheter, som t.ex. en struktur som redan är i kraft och gällande.

I förhållande till Vädurens barnasinne är Stenbocken (patriarkatet) bara "gubbslem" som småflickor och kastrerade män av idag säger, och på samma sätt måste Alfred Nobel ha upplevt Stenbockens hårda bergsstrukturer som meningslösa blockeringar som Väduren, huserande den expansionsorienterade Jupiter, bara inte kunde fördra. Så vad göra? Spräng skiten i luften! Så visar barnet Väduren "egenmakt" (eller egenmäktighet) och bevisar sig vara herre över de jordiska strukturerna (Stenbocken).

Men det är troligt att Vågen (Luft) behövs dör att uppfinna dynamiten, enbart ett egenmäktighetskomplex är alltför primitivt. Se Socialdemokratiska Arbetarpartiets födelsehoroskop för enbart Vädur/Stenbock och arbetarrörelsens ursprungliga svavelosande hat mot gamla ståndsstrukturer (Stenbocken, auktoriteterna).

I den rörelsens början fanns ingen talang av Vågens/Nobels typ. De hade inte kunnat uppfinna några smarta medel för att nå sina mål utan troligen bara haft sina knytnävar (av naturen givna) och högafflar (uppfunna av någon annan) för att förändra maktbalansen gentemot sina arbetsgivare och överherrar (Stenbocken). Jag uttalar mig inte för eller mot klassrevolutioner här utan noterar bara att SAP-horoskopet saknar varje anstymmelse till intelligent överbyggnad (Luft). Det är bara Eld och Jord som driver, ambition för/mot materiella förhållanden - en omständighet jag ofta betecknad som en "andlighetens perversion".

*****

Jag har ibland försökt beskriva Luftelementet som ett blueprint som svävar lite ovanför den konkreta fysiska verkligheten och genom att skriva om i blueprintet så förändras direkt de materiella produktionsfaktorerna. Det är därför inte en slump att DNA-dekodaren Craig Venter är en klockren "rationalist".




Han har Solen i Jord (Jungfrun) och Månen/sinnet i Jord (Oxen), men en tung post i mentaliserande Vågen. Hans häpnadsväckande intelligenta kombination av Merkurius (logik), Jupiter (expansion) och Mars (initiativ, attack) gör honom till ännu ett perfekt exempel på naturvetaren med inblick i den fysiska verklighetens (Jord) blueprint eller kartritning i den "osynliga" Luftdimensionen.

Givet att hans företag tillhör dem som söker patentera och ta äganderätt till delar av det mänskliga genomet, förvånar det inte att också de den potentiellt vidrigaste aspekten av förnuftsmänniskan: den sataniska axeln löper från Oxen (mitt innehav) till Skorpionen (det andra äger) för en negativ spiral som leder till fallet från Himmelen och nåden och ner i materiens fjättrar. Notera att Venus, pengar, är involverade i den här axeln och de demoniska Rahu och Ketu.

Se utförlig och kritisk artikel i The New Yorker från år 2000 om hur Venter genom en snabbare strategi tog täten framför alla de forskare som arbetade på att kartlägga den mänskliga dna-koden som ett projekt för mänskligheten, utan egoistiska vinstintressen. En bra historisk påminnelse om den monetära människans tarvlighet och ett skäl till att bloggen placerat "den sataniska axeln" mellan Oxen och Skorpionen, de två tecknen som mellan sig illustrerar konceptet "äganderätt".
"I look at Craig as being an extremely shallow person who is only interested in Craig Venter and in making money."
(Från artikeln i New Yorker)
"The money's nice, but it's not the motivation," Venter said to me. "The motivation is sheer curiosity."
(dito)

Två motsatta åsikter, och båda är säkert på någon nivå sanna. Venters komponent i Vågen är av Rajas guna-naturen, dvs lidelsefull. Vågar tycker verkligen om att exercera sin mentala Luftnivå! Men det ser ur som om Venter här praktiserar bloggens "dissociation" - han förenklar eller förvränger (eller är inte ens medveten om) de djupare implikationerna som gjorde att han inte ville delta med övriga forskarlag, utan körde sitt eget lopp mot dem.

Jag har i något tidigare inlägg nämnt mina intryck av en extremt självtjänande mentalitet som kan uppstå då klaniska Kräftan blandas med Jungfrun, Vatten och Jord för en enbart pragmatisk utblick på de egna förehavandena.

Här dyker den gestalten upp igen, via Venters Saturnus i Kräftan i kontroll över Solen i Jungfrun! Logiken är enkelt: Jungfrun planeter jorden för att skörda och Kräftan är den helt instinktiva maggropskänslan som kräver "trygghet på hemmafronten".

Resultatet av de här två tecknens samarbete blir lätt särintresset mot hela världen, exakt som Venter (och hans företag) polariserade sig mot hela "The Human Genome Project". Men märk, den genomsnittliga Kräft/Jungfru-komponenten i ett horoskop är inte tillnärmelsevis så här asocial - det är, misstänker jag, den sataniska axeln som bäst förklarar livsödet Venter.

Månen i Oxen ("egna pengar") kombineras med "hungriga" Rahu och det här såta paret får "syn på" Venus (pengar) på andra sidan i Skorpionen (andras tillgångar). Och hur börjar inte den knastertorra jorden sukta över det Vatten (gröna sköna dollarsedlar) som skulle få den egna jorden att prunka!

Venters horoskop, kunde man argumentera, skildrar den sataniska typen av själ, de riktigt fallna varelserna i universum fastän snyggt uppklädd i vit laboratorierock - en sådan figur svenskarna älskar eftersom de inte ser vad som väntar i förlängningen av fantasin att kunna äga naturen!

Svenskarna saknar, liksom Craig Venter själv, ett fungerande förhållande till Eldelementet, ett element som i antiken kunde beskrivas i termer av intelligens - i det ordets rätta bemärkelse. Och detta är något helt annat än den saturniska förnufts- och organisationsmentalitet som genomsyrar det naturvetenskapliga projektet. Intellectus är ett högre medvetande människan bara har en del i.

Och strikt talat omvittnar Venters noll placeringar i Eld att han inte ens vet vad jag talar om här. I en oandlig (sekulär) kultur där bristen upphöjts till normalitet och folket aktivt skolas att inte fästa avseende vid blindfläcken, passerar naturligtvis allt det jag talar om obemärkt förbi. Av den anledningen har jag spekulerat i att det är dåligt karma - illa utförda tidigare liv - som leder en själ att återfödas i Sverige.

Naturligtvis är den karmiska berättelsen långt mer komplex, och från den andliga världens perspektiv handlar det snarare om något i stil med hela folkomflyttningar mellan de i tid och rum begränsade nationerna. Den cancerdöende första superstjärnan från Tredje världen, Bob Marley, verkar ha förstått saker när han sjöng, "Tribe goes up, tribe goes down" på den postuma skivan "Confrontation".

Det var exakt denna antika insikt som också kristendomen har i sin Bibel fast de inte längre förstår vad Jesus lovar när han säger att han ska visa sina utvalda lärjungar hur "himmelens änglar kommer och går över ben Adam", dvs, mänskligheten. (Wikipedias artikel saknar helt begreppets filosofiska/esoteriska mening!)

På ett annat ställe i Nya testamentet menas Jesus ha sagt att, "Gud delar inte ut anden efter mått" - varje försök att kartlägga den mänskliga särartens essens är således dömd att misslyckas, vi är i grund och botten inte spatio-temporala varelser! (Samma kritik kan riktas mot astrologin.)

Det är ett tvåkomponentsprogram Jesus beskriver, och änglarna är förstår de andliga väsen som inkarnerar som instantieringar av "Människosonen" (ben Adam), dvs den arketypiska "blueprint"-människan eller "släktet människa". Jämför denna grandiosa insikt i tillvarons natur med Craig Venters pillrande med sina små materiella subsystem så inser man snart att vi inte kommit värst mycket längre än antikens tänkare. Eller snarare tappat mark! Bristen på vetenskapsfilosofi bäddar för vad Hannah Arendt kallade den "banala ondskan" och den hotar alltid scientistiskt lagda människor.

Vi pillrar med substrukturerna i instantieringen men har helt glömt bort instantieringen av vad.

*****

Rymdflygsingenjören och vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith söker adressera västvetenskapens problem i den här fristående uppföljaren till hans underbara demaskering av scientismen och presentation av kvantfysiken (för den "allmänbildade lekmannen") i "The Quantum Enigma":



Wolfgang Smiths horoskop här - återigen en variant av rationalism, men så mycket intressantare än både Nobels och Venters versioner!

Inga kommentarer: