Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 februari 2010

Tito & rättsväsendets svek (astrologi)

Astrologin är basen för det mänskliga rättsmedvetandet, både Hammurabis lag, det första kodifierandet av ett i vår mening modernt rättsmedvetande och astrologin sprang från tvåflodslandet. Den här bloggen studerar öde och karaktär ur perspektiv av den gamla zodiaken från Sumerien, vilken sedermera övertogs av indierna. Västerlandet rörde till det för sig och begick ett metodfel med sin zodiak, inkrementellt vrids "tiden allt mer ur led". Nedanstående diskussion bygger på de korrekta arketypiska motiven (tecknen).

*****

Tito Beltran åkte dit på att han var utlänning, var juristen Jesus Alcalás rubrikförslag - ändrat av Newsmill - till en glasklar artikel. Den efterföljande diskussionen i kommentarspalten gav också prov på en lite högre snitt-IQ än vad som är vanligt på det apberget. (Titos partner, även hon jurist, har helt nyligen valt en annan infallsvinkel på samma forum.)

Jag brottades med Beltrans horoskop både då mediedrevet pågick som värst, och återvände till det sedan fängelsedomen fallit. Visst syns ett enormt kvinnotycke, och visst var de dominerande elementen Jord och Vatten, vilka oftare än Eld och Luft "gyttjar till det för sig" i sinnliga livsstilar som kretsar kring konsumtion av sinnesintryck. Men godheten dominerade i horoskopet, så långt man kunde bedöma det utan den avgörande födelsetimman. De själsligt översvallande tendenserna på himlen tecknade ju perfekt den musikaliska själen hos operasångaren!

Omvänt blev jag riktigt förskräckt när jag såg den nitiska och pådrivande f.d. polisen och sexbrottsutredaren Monica Dahlström-Lannes tendenser på födelsehimmelen. Där rådde i så fall större tvivel om omdömesgillheten!

Visst syns sexproblematiken och den typiska tendensen hos Sattva guna att vilja nå förståelse och klarhet. Men allt det onda i horoskopet, var det enbart "sexbrottslingarna" hon jagade och inte på något sätt en distorsion i hennes egen utblick på saker och ting?

Jag påminde mig att de två brottmålsjurister jag tidigare tittat på (när de var i luven på varandra) också hade vissa inslag som gjorde dem svåra att skilja från brottslingar, rent astrologiskt. Är det så lite som skiljer - att den ena jobbar med brott och därför kan två sina händer fria och deklarerar sig som en av det goda fastän niten i deras brottsbekämpandet egentligen springer ur samma störningar som drivit förövarna över gränsen?

Jag läser Platons sokratiska dialoger just nu, och det är inte en vacker bild han ger av sofisterna, drivna retoriker som alltid landar på fötterna fast de uppenbarligen tillhör universums patrask eftersom de gjort det till sin livsuppgift att schackra med Sanningen.

Ur reinkarnationsperspektivet är livet som t.ex. åklagare troligen en senare reinkarnation där samma själ nu söker neutralisera sina egna felsteg från ett kriminellt tidigare liv. Likt katten runt het gröt börjar den kriminellt belastade själen med att inspektera sina gamla felsteg i ett tidigare liv som objektifierade illdåd - utförda av annan part i det här livet.

I den mån vi ser ondska och illvilja i juristens omdöme, är det uppenbart att det kanske inte räcker med ett enda "korrektivt liv" för att återställa själens moraliska fiber. Tidningarna dignar av avslöjanden om människor som bedyrar det ena eller det andra, och sedan ertappas med fingrarna i syltburken.

*****

För den astrologiintresserade publiceringar jag båda kartorna som jämförelse. Ingen födelsetid alltså, och därmed ingen möjlighet att uttala sig utifrån de numrerade husen (livsområdena).


Hos Tito: den enda skuggan jag kan se är den hungrande Rahu (norra månnoden) som kombineras med den likaledes expansionslystna och framgångsskapande Jupiter i Oxen. Detta är oralitetens och den verbala kommunikationens tecken och dels ett fenomenalt tecken på en stor sångare, men möjligen också någon form av fartblindhet å det sinnliga.

Jupiter aktiverar den s.k. sataniska axeln (Oxe/Skorpion) som drar individen ner mot sinnevärlden och dess njutningar. Kombinerar man detta motiv med den andra iögonenfallande ingrediensen - Månen och Venus i kvinnans tecken Kräftan - får man en möjlig läsart som lyder "besatthet av kvinnor" och att bokstavligen "smaka på" eller beröra kvinnor"! Jord är det taktila elementet.

Men det är ingen tvekan om att grundtonen är "god": Månen hemma i sitt emotionella tecken och fylld av Venus godhet. T.o.m. kommunikatören Merkurius (så känd för sina lögner under press) står här i det godas (Venus, konsten) tjänst. Illgärningsmannen har en närmast obefintlig funktion på himlen, medan den andra "naturligt onda", Saturnus, är en faktor vi ska återkomma till senare i samband med "utstötningssyndromet".

*****

Hos Monica: Notera först den upphöjda kvinnoplaneten Venus i Fiskarnas (vaginans) tecken. Det här är emellertid också besmittelsens tecken, eftersom motpolen Jungfrun representerar den orörda kvinnan. Den här axeln har jag funnit ovanligt ofta förekommande vid skriverier om olika psykopatologiska förvirringstillstånd, inklusive sexualmissbruk. Tecknen är av typen sattva - vilket betyder att de söker erfarenhet och förståelse, men elementen är Vatten och Jord (gyttja) vilket indikerar att de försöker förstå sig på sinnevärlden snarare än idévärlden (Eld och Luft).

Den amorösa kärlekens Venus är verkligen i stridens hetta i det här horoskopet. Till att börja med attackeras den av båda de naturliga illgärningsmännen Mars och Venus, där jag särskilt singlat ut kombinationen med Mars på den här bloggen och kallat "hor- eller horbockssyndromet", en överdriven vilja till sexualitet.

Å andra sidan är den andra naturligt onda planeten Saturnus en iskall och patologiskt förslagen planerare i sina kriminella stunder. Saturnus är egenmäktig på påtvingar andra sin vilja på ett dominant sätt, ofta i kraft av en formell titel eller pga sin högre ålder. Mars är glödande het och Saturnus kyligt kontrollerande.

Denna Afrodite har verkligen dragit på sig hela spektrat av fula fiskar! Det är en skändad prostituerad vi ser, och till dess hjälp rusar nu Monicas Jupiter, lagens och juridikens välvilliga planet. Är Monica född före lunch är hennes sinnelag (Månen) i Jungfruns tecken och tar personlig ställning för det "jungfrueliga", dvs det orörda och oskuldsfulla i alla de rättsfall (Jupiter) som kommer på hennes bord. Hon utgår med andra ord från att Afrodite enbart har blivit attackerad av någon av illgärningsmännen (eller båda, i en kombination av libidinöst färgad vilja till maktdemonstration = våldtäkt).

Kort efter lunch byter emellertid den personligt färgande Månen till Vågens tecken och då kommer sexutredarens sinnelag att direkt färgas av en ny disponent, Venus (som är Vågens härskare). Låt oss hoppas att Monica föddes innan Månen nådde Vågen, för den här personligheten är inte räddrådig! Hon tar subjektivt parti för kvinnan i alla lägen och ser alla inviter som sexattacker helt utan hänsyn till att Afrodite själv bjuder ut sig i Fiskarnas tecken!

En födelse tidigt på dygnet ger en betydligt bättre omdömesförmåga för här disponeras sinnet (Månen) av Jungfruns härskare, den exakta och logiska Merkurius som verkligen finner ut fakta och gör så i kvadrat, pga den expansiva Jupiters närvaro. Dessutom skulle sinnelaget här dra personlig nytta av den ömsesidiga reception mellan Merkurius i Stenbocken (saturnusbehärskad) och Saturnus i Tvillingarna (merkuriusbehärskad) vilket indikerar en höggradigt rationell (och kritisk) mentalitet.

Av vad jag läst om sexutredarens tillvägagångssätt är det i mina ögon 50/50 vilken av dessa två helt olika personlighetstyper som driver henne. Morgon- och förmiddagsmänniskan är rättrådighet, eftermiddags- och kvällsmänniskan är en enda partsinlaga för kvinnors principiella oskuld i alla lägen, en hemsk människa att släppa fram till sexbrottsutredande arbete...

Horoskopet är oändligt komplext och för dess möjliga tendens att vinkla data på oegentliga sätt, se syndromet "dissociation" som här löper vilt i störningen mellan logiska Tvillingarna och irrationellt-emotionella Fiskarna. Det finns alltid en risk att detta inte enbart är "skurkarnas" problem utan också en sida av sexutredarens egen personlighet.

*****

Jfr gärna Lena Endres märkliga försvarsattityd mot förekomsten av sextrakasserier på Dramaten. Också det horoskopet kombinerar Jord/Luft för en rationaliserande tendens och Luft/Vattnets märkliga förmåga till blindfläckar och bortträngningar av för ärendet viktiga fakta...

Dissociationen är dubbelrubricerad och kallas också "(social) utstötning" på den här bloggen. Det är knappast förvånande att i Tito Beltrans horoskop hitta just kombinationen av "folkmassa" och "giftpilar" (Vattumannen/Skorpionen) som leder till ett samhälles (eller ideologiskt systems) mobbningstendens av en avvikande minoritet - eller kanske bara en enskild individ som skiljer sig från mängden. (Se Sven Hedins mobbingtendens.).

Jesus Alcalá har sannolikt helt rätt i den rubrik Newsmill tog sig friheten att ändra innan publicering.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tito Beltran har tidigare åtalats för sexövergrepp. Han har gett sig på barn då och även smittat dem med venerisk sjukdom, samma som han själv är bärare av.
Konstigt att använda astrologi för att döma eller fria.

Seaward sa...

Läsare som kommer till ett enstaka inlägg och inte lägger tid på den allmänna introduktionen till höger, förstår begripligen inte mycket av bloggens uppsåt.

Här "döms eller frias" inte, utan personer ur pressen används som "råmaterial" i försöken att verifiera (eller falsifiera) ett antal gamla astrologiska lärosatser.