Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 februari 2010

OS-guldets astrologiska morfologi

(Foto från DN)

Förra helgen visade Charlotte Kalla att hon är ett av de stora svenska medaljhoppen inför OS i Vancouver. Själv bryr hon sig inte så mycket om kraven utifrån. Hon har fullt upp med sina egna.

Så skrev DN i november förra året, och Kallas krigare är verkligen inte riktad utåt utan helt och hållet in i de egna själsdjupen! Mars i Kräftan.

I kombination med den ärosökande Solen (det slitsamma dagjobbet under den stekande solen) i zodiakens introverta Vattenelement (Kräftan), är bilden ganska bra av de tävlingsmänniskor som brukar beskriva att de tävlar mot sig själva.


Som Kräfta blir tecknets härskare Månen därför disponent över två eldiga (självhävdande) planeter - fast här bara i den inre fantasin. Hur fungerar då Månen (sinnelaget)?

Här uppstår problemet att Månen byter tecken runt kl 15.00. Men med visst empiriskt stöd (nytt fönster) för att celebriteter "väljer" en födelse före lunch, satsar jag på att detta är det robusta, ja nästan pansarvagnslika Månen i Oxen, hellre än en extremt mental Måne i Tvillingarna.

Undertecknad har den senare och formligen hatar fysisk ansträngning. Men när jag tänker på det solitära slitet i ett skidspår, stämmer verkligen en fysisk och jordnära Månen i Oxen perfekt! Ett annat argument för Oxen är att detta är matintagets tecken och den orala människan. Och vad gjorde Kalla? Bet i medaljen! :-)

Märk också att en Måne i Oxen skulle opponeras av Saturnus, "det hårda arbetets" planet, som i de allra flesta fall drar mot fysikalism. Saturnus kopplad till det inre sinnets Måne understryker en andra gång att kvinnan internaliserat höga krav på sig själv, den världsliga prestationens Saturnus har krupit in i själen (Månen). Både Sol och Måne talar snarlika språk!

Men sinnelaget i lokomotiv-lunkande Oxen har i sin tur någon som drar i trådarna. Oxens härskare Venus. Skönhetsgudinnan står för allmän smidighet och här kombineras hon på ett ypperligt sett med den mobila Merkurius i starkt härskarläge i rörliga tecknet Tvillingarna. Under det fysiskt lagda Ox-psyket gömmer sig alltså ändå en böjelse för "merkurial" rörlighet (Tvillingarna är alltid ute på färd), men Månen visar att sinnet tyr sig mot fysisk utlevelse snarare än mental. Visst är det här prima indikationer för idrott!

Vid första påseendet ser himlen helt urblåst ut - nog för att det indiska planetsystemet är sparsamt, men här har vi enbart sinnet som spänner sig mot prestationens Saturnus och inget annat. Inte ens en välsignelse från lyckoplaneten Jupiter mot någon annan.

Här skulle födelsetiden säkerligen avslöja att Jupiter i allra högsta grad är en prominent planet, men inte via aspekt utan via placeringen i ett betydelsefullt hus (livssektor). Föddes det flera barn i Sverige den här dagen var det med all säkerhet Charlotte Kallas timma som representerade den mest gynnsamma Jupiter-placeringen på himlavalvet.

DN, SvD om Kallas seger.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Aproå det där med att de flesta kändisar föds i början av dygnet, har du beaktat det faktum att de flesta barn föds under morgontimmarna? Det har i alla fall jag läst. Enligt det kinesiska systemet är jag själv verkligen ett gränsfall mellan yang och yin, för jag är född två minuter i elva :-)
S

Seaward sa...

Om det stämmer att fler barn föds på morgonen än någon annan tid på dygnet, då tappar naturligtvis den här egenheten signifikansen jag tillskrev den!

"Morgonstund har guld i mund" blir då en allmän sanning som själva moder natur tycks följa... "Uppe med tuppen", etc...

Känner du till någon studie eller nativitetsstatistik som visar en födelsetopp tidigt på dygnet?

Från en barnmorska för mer än 20 år sedan fick jag veta att det skulle existera en förlossningstopp varje månad vid fullmånen. Om detta var dokumenterat, vet jag inte.

Anonym sa...

Jag har grunnat på var jag en gång läste det där, men det är så länge sen så tyvärr kan jag inte ange källan.
Däremot minns jag att jag också en gång frågade en barnmorska om det där med fullmånefödslarna, som man ju hade hört att skulle vara flera än annars, men hon sa att det inte var så. Och det låter också mest trovärdigt tycker jag. Varför skulle det vara fler som har sol o måne i opposition än i andra varianter. Och det lär väl statistiken visa att det inte är heller.

Seaward sa...

Jag har länge misstänkt fullmånen vara en skröna! Vattnet går under "dragningskraften" från månen, typ.

Men: Jag gjorde en liten kontrollgruppstest som jämförelse med Nobelpristagarna i litteratur i fråga om "tidiga födslar". Kolla länken uppe i inlägget en gång till!