Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 februari 2010

Muta sig till politisk plattform

Man kan bara skratta åt eländet, när politiker är lika låga som avskummet de är satta att lagstifta över. Aftonbladet kallar det "allvarligt", moderaten Rudins köp av valröster för att stiga i världens ögon (se även DN).


Astrologiskt finns några problem som skulle kunna matcha det oetiska handlandet. Notera först handlingen: köpa via pengar. Det är soltecknet Oxen med sin härskare Venus (pengar) som representerar den monetära delen av förfarandet. I tecknet finns också Merkurius - händerna som flyttar en tegelsten från punkt A till punkt B. Oxen är mycket av en byggare så vi ser här den klassiska myglande hantverkaren (svartjobbaren) i Oxens jordnära och handgripliga tecken.


Men nu föregriper vi sakerna en smula! Oxen är faktiskt det fina på den här himlen och kan inte lastas för något annat än ett rätt korkat sätt att försöka vinna röster för moderaterna (och politikern själv). Det är Månen - sinnelaget och dess omdömesförmåga som uppvisar brister. Mars representerar överilade impulser man ofta får anledning att ångra, och även om Mars i ett fixerat tecken som Lejonet kontrollerar ilska och aggression väl, leder själva planetens natur till ett förgrovande av sinnet. Mars är dock härskare över zodiakens mest brottsbelastade soltecken Väduren.

Månen i Vattumannen representerar ett sinne orienterat mot ideologier, tankesystem, eller helt enkelt grupper av människor som förenas i ett uniformt tankemönster. En perfekt politiker-Måne kan tyckas, verserad och logisk. Men så var det det där med den grova Mars som trycker för hårt på det egenviktiga Lejonet, vill vara "fåraherde" lite för mycket över "fåraskocken" (vilket nu Vattumannens kollektivitet reduceras till).

På bloggen har säkert förekommit flera intressanta möten mellan Vattuman och Lejon, men jag kan bara påminna mig Charlie Sheen på rak hand. Den okände svenska filosofistudenten David Brax som i en avhandling förordade hedonism (leva för att enbart njuta) är en annan, och i just det fallet stämde njutning och lek in perfekt på Lejonet - och Charlie Sheens livsstil!

Men Kubasvensken påminner om att det här i sina bättre stunder också är en politisk axel som har med ledarskap (Lejon) och folket (Vattumannen) att göra och det är alltså där Rudin hör hemma. Mars är nu inte ädel som Solen i hemmaläge i Lejonet utan samma gamla uppbrusande och oöverlagda krigare som vanligt. Det är helt klart att den kan vara en varning för bristande moral i kombination med sinnelaget.

Men en fluga gör ingen sommar och här är det en sekundär indikation i samma riktning som avgör saken. Månen (sinnet) är inte bara infekterad av den påstridiga Mars utan baseras på Vattumannens härskare Saturnus som själv står i sitt svagaste läge i den 30e och sista graden av Stenbocken - förvisso realpolitikerns tecken, men ett klent segment av detta tecken (planeterna anses vara som starkast i mitten av ett tecken).

Dessutom har Saturnus fuffens för sig i det att denna torra och kalkylerande planet slår klorna i Jupiter (framgång eller expansion). Jupiter själv står också i härskarläge i Vattentecknet Fiskarna, men detta är ett nyckfullt och oberäkneligt tecken så vad vi ser är en liten berättelse i berättelsen om hur en realpolitiker söker "stabilisera" ett kroniskt opålitligt fiskstim och binda dem till självhärskaren Stenbocken!

Den här typsituationen har vi mött i evolutionsbiologen Patrik Lindenfors, vars engagemang i föreningen Humanisterna i mycket handlar om att binda upp folk till hans religionskritiska program. Som sagt, det går nästan alltid politik i saker och ting när Stenbocken går igång på himmelen eller Saturnus står stark på himlen. Dessa är "centraliseringssymboler" och sysslar med kontroll (gränsande till monopol som horoskopet för grundandet av Google visar).

Vi ska inte dra ut på analysen längre. Hemligheten till den moraliska svagheten här ligger i Fiskarnas tecken, det gränslösa tecknet. Inte bara tar baksluga och maktlystna Saturnus ett grepp om detta fiskstim eller detta Vatten och söker knyta till sin snustorra Jord för att annektera Jupiters förmåga att skänka blomstring, även Mars går till angrepp mot samma framgångsplanet, men nu i avsikt stärka individen som en ledare, ett Lejon! (Notera hur Saturnus i Jord närapå kan sägas verka i självförsvar eftersom Vattenelementet övervinner Jord, dvs kan nöta ner den plattform Stenbockarna är så måna om - herre på täppan-syndromet.)

Jupiter i sitt fruktbara (framgångsskapande) läge i hemmatecknet såg alltså ut att bidrar till politikerns värvningsframgångar men detta var en korrupt tillväxt, förstörd av BÅDA de "naturligt onda" planeterna Mars och Lejonet.

Eftersom värdtecknen, Lejonet och Stenbocken, båda aspirerar på makt har vi här vad psykologin kallar "över determination" (har glömt det svenska ordet). Dvs, en alltför stor kåthet på makt och glans för egen del (Lejonet). Resultatet blir exakt den korrupta politiker som Platon varnat oss för i flera tusen år.

Det goda i berättelsen är att Rudin utan omsvep erkände sitt felsteg, och detta är intressant nog också en del av Jupiter i Fiskarnas sida - zodiakens kanske mest paradoxala tecken. Fiskarna blir förorenade när de simmar i smutsiga vatten men har en helt annan natur om de umgås bland "goda människor". Man kan också tänka sig Solen och Venus i Oxen som i grund och botten godmodigt, så att det som hänt mer är ett olycksfall på vägen, en tillfällig berusning efter den komfort en högre plats i hierarkin på sikt alstrar...


Tillägg 100216

För ett mer korrekt perspektiv tycks det finnas systemröta hos moderaterna. DN namnger ännu en person och talar nu om ett "nätverk". I fråga om horoskopet här ovan, översätt då bara Lejonet, dominanten, till partiet. Stenbockens negativa uttryckssätt, dess maktfullkomlighet, kvarstår.

Tilläggas kan att skandalen offentligjordes samma dygn Solen trädde in i Vattumannen (för att nästa dygn följas av Månen för en nymåne). Detta illustrerar väl Tidsandens sätt att peta på våra medfödda ömma punkter - i det här fallet politikerns Måne i Vattumannen.

Inga kommentarer: