Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 februari 2010

Alan Alda: schizofren mor


 Alan Alda i M.A.S.H., 1970-talet

Någon enstaka gång får bloggen påhälsning av personer som själva har psykologiska problem och då brukar obalanserade tillmälen hagla ett tag i kommentarfältet. Typiskt nog är det bloggaren själv som förkvaras mentalt störd eller pervers.

Men anledningen att bloggen intresserar sig för mänsklighetens fulla spektrum av uttryck är ju förstås att få en bättre förståelse av hur den astrologiska symboliken uttrycker sig, vilka symboler - om några alls - som tenderar att återkomma i samband med vissa fenomen eller karaktärsdrag. Hade inte resultaten varit så övertygande hade jag för länge sedan lagt ner snabbgranskandet av känt folk!

Nu såg jag t.ex. skådespelaren Alan Aldas namn nämnas. Han är kanske mest känd som den knäppa och respektlösa fältläkaren i den långlivade tv-serien M.A.S.H. på 1970-talet. Jag kom då att tänka på att han beskrivit hur det var att leva med en schizofren mor. Jag minns inga detaljer av hans berättelse längre, men nog kunde den här faktabiten duga för en granskning av hur Månen (moderskap, bland annat) ser ut i hans horoskop.



I ett försök att associera till Vattenelementet färgar jag de tre "upplösningshusen" (sanskrit: moksha) lätt grönskimrande, som Medelhavet... Det tredje huset för mentalitet går i någon slags blå-lila kulör. Luften är ju dock nära associerad med anden (andedräkt) och andevarelser och demoner. Luftelementet kan betraktas som nästa existerande "dimension" bortom vår fysiska (Jord/Vatten) värld. 

Det är just Vatten - det upplösande elementet - som verkar i båda riktningarna. Själen återvänder till vår dimension genom modervattnet och simmar "uppströms" genom Fiskarnas symbol när den lämnar vårt fallna system.

Det går att fatta sig kort om Alan Aldas horoskop. Symboliken är hur tydlig som helst. Inte minst för att han föddes med ett Eldtecken stigande i öster - Skytten - vilket gör horoskopet till rena skolboksexemplet. Eldtecken i Eldhus, Vattentecken i Vattenhus...

Det fjärde huset tillhör naturligen hemmiljön och modern. I just det här fallet ger den indiska astrologin också Månen som karaka (signifikator) för huset. (Ibland överraskar indierna, som genom att göra den stridbara Mars till signifikator för tredje huset för mental verksamhet och skriftligt språk - men i indisk filosofi förekommer ett förklarande uttryck: "mind is the slayer" och jag tror här att det bäst kan översättas som "det analytiska intellektet är en dråpare".

Merkurius logiska natur har en släktskap med dråparen Mars, och man kan nå sina syften både med pennan och svärdet som "retoriskt" hugger sig fram. Men en linjär eller seriell tankeström "mördar" verkligheten eftersom den bara gör ett vissa utsnitt av allt som finns att uppleva eller säga. Genom att formulera några ord har man döda 99,999% av den verklighet som inte ryms i den här lilla utsagan! 

Kanhända förklarar detta varför det tredje mentalitetshuset tillhör de "halvonda" i indisk astrologi (dussthana). Jag har inte redovisat indiernas syn på husen på den här bloggen men hänvisar i en länk på sidan om horoskopets form till en bra översikt (på engelska).

Hos Alan Alda ligger därför inte Mars fel i tredje mentalitetshuset. Mars ska här inte betraktas som ett problem bara för att den är "naturligt ond". Tvärtom, Mars i 3e bör ge mental spänst och ett intresse av att munhuggas. Det är bara att se med vilken frejd Aldas karaktär i M.A.S.H. sysslar med den saken!

Men det ligger viss sordin över den här hettan, dels för att Lufttecknet Vattumannen är betydligt mer restriktivt än t.ex. den ohämmade Väduren (Eld), och dels för att Saturnus, Vattumannens egen härskare, lägger ett lock på utlevelsen. Det här är en besynnerlig och inte helt positiv kombination, för det vill synas som om moltysta och rent av depressiva Saturnus förtar en del av lusten att uttrycka sig.

Jag minns från M.A.S.H. hur Alda hade en speciell ryckighet i sin mentalitet. Han tittade djupt och uppmärksamt på sin motspelare och svaren kunde dröja lite - han var här i sitt extrema saturnusläge i medvetandet. Men när han väl svarade, kom replikerna som kanonader: krigaren Mars bröt sig ur den tystande Saturnus grepp och accelererade! Man frågar sig om den här ryckigheten (som jag sett även i andra av hans filmroller och som uppenbarligen tillhör hans egen mentala rytmik) har en förlaga i den schizofrena modern.

Notabelt är att hans röstläge är nästan irriterande monotont - Saturnus vägrar dynamik och Mars energier när de bryter sig igenom leder till ett entonigt tal, och röstens klang är ofta hård. Han talar "smattrande". Det är det tredje huset som röjer detta även om jag måste erkänna mig förvirrad över den indiska kopplingen av verbal kommunikation med Oxen.

Nu har Alda en "sötad" kommunikationstyp också (Venus, sötsaker, härskar över Oxen) - nästan överdrivet len och insmilande. Notera vilken planet som stiger i öster som horoskopets "totalhärskare"! Venus. Här finns alltså två olikartade bud om kommunikationsstilen och båda kan höras, men inte samtidigt. Säg att 3e huset ger ett djupare och sannare bud om mentaliteten - Venus är dock "bara" personan, rollmasken. Alda är både talträngd och hämmad samtidigt enligt denna märkliga Saturnus/Mars-kombination.

*****

Att modern påverkat honom djupt, det är uppenbart. Månen här hemma i sitt naturliga 4e hus för "livet på insidan", i hemmet, bakom slutna dörrar, etc. Det 4e indikerar också individens eget själsliga djup. Jag har vänner som inte kan sluta politisera allt i sina liv, och har där hittat Saturnus - "man av värld", "livets utsida" placerad i denna sektor där naturligen enbart drömmedvetandet borde råda. Tänk den psykologiska tanken om barnets "oceaniska" symbiosförhållande med modern. Kräftans tecken, som korrelerar med 4e huset i den "naturliga zodiaken" (grundzodiaken) är just kopplad till oceanen, och Vattenelementet är som sagt en "upplösare" av alla de distinktioner som Luft så noga ritar upp!

Månen i Fiskarna är en djupt sensitiv placering! Och inga underligheter alls: Vatten är Vatten, känsla är känsla. Det astrologiska budskapet ser väldigt enkelt och normalt ut. Men nu har ju indisk astrologi tanken att planeten har en disponent som förfogar över den, och att det är denna vi måste gå till för att få mer information i frågan om t.ex. Alan Aldas barndomshem och känslolivet eller hans modersgestalt.

Och här händer det! Fiskarnas planet är Jupiter, välvilja och en expansiv rörelse (utåt i alla riktningar, bort från centrum). Fiskarna är det tecken som kanske mest sägs "förlora sig" i det de engagerar sig i, därav deras martyrstämpel. Men Alan Aldas mor (Månen) tecknas i djupet via en Jupiter som står i Skorpionen i Fiskarnas "naturliga" 12e hus för förluster, offer, och världsliga prövningar. Det är också sektorn för kroniskt sjuka, för institutioner som fängelser, långvård eller mentalsjukhus! De gamla grekerna kallade 12e sektorn för den onda daimonens sektor eftersom den ansågs försämra planetens effektivitet här i världen.

Huset, som alla tre Vattenhusen är klassat som "ont" och den tillfälliga härskaren är här Mars - som vi redan har haft tillfälle att studera som en signifikator för det mentala livet i det här horoskopet. Nu återkommer den alltså, och den här gången som "naturlig illgärningsman" och förfogar över moderns (Månen) själ (Jupiter)! Och minns att denna onda Mars också är belägrad av Saturnus, en restriktiv och begränsande planet.

Det kan tyckas som vi redan spårat "onda omen" om mentala problem hos modern, men det kan tilläggas att den här serien av "dispositörskap" tvingar samman Luft och Vatten och här i formen av det värsta syndromet, den sociala utstötningen som faktiskt förkastar en avvikare från gruppen. När vi nu vet vilka hus det är, tredje mentalitetshuset och förlustens tolfte, då är historien nästan skrämmande tydlig. Under Månen/4e simmar djupa budskap om att förkastas pga mentala problem!

Förstå hur Alan Alda själv måste ha brottats med frågan om sin egen mentala tillräknelighet. Kanske är det därför han valde komikern karriär, läkarna på fältsjukhuset skämtade sig grovt genom det vansinne som krig är. Här kanske Alda hittade en ventil för sina egna säkert rätt ångestladdade funderingar (Eld och Vatten kan ge mycket irrationella resultat som jag påpekat i olika lämpliga sammanhang, t.ex. Lady Gagas horoskop som så starkt klyver sig mellan Vatten och Luft).

Men hur vet man att det är modern och inte horoskopägaren själv som är offer för den här undertonen av mentala problem? Nej, det är en stötesten - att försöka lista ut om en antydan har tagit rent objektiv gestalt (via omgivningarna) eller om den har en rot i det egna psyket.

Men det finns tumregler i astrologin och jaget (och den egna kroppen) signifieras av ascendenten och 1a huset, ett "hörnhus" vilket flyttar fram och objektifierar andesjälen - klär den i en egen kropp så att säga. Alan Alda föddes med Venus i första huset vilket väl om något är ett "normaliserande" budskap om hans eget jag.

Månen står också i ett hörnhus och indikationerna är helt "rena", moderns planet i moderns hus - och därtill det "feminina" Vattenelementet. Det finns goda skäl här att ge klartecken för Aldas egen hälsa medan Månen faktiskt har ett djupt sorgens besked över sig, inte minst via disponentens tolftehusplacering.



Inga kommentarer: