Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 27 januari 2010

Astrologin om: Ideologins vådor

[Tillägg 100212] Svenske Anders Högström, avhoppad naziledare, har gripits sedan Polen efterlyst honom för stölden av skylten från koncentrationslägret Auschwitz (DN, DN2, f.d. bekant uttalar sig.)


Åldern på Högström i en artikel i Aftonbladet ger bara en träff på Birthday.se. Horoskopet är därför med största säkerhet för rätt person.

Givet att naziideologins totala brist på verklighetsförankring inbjuder Högströms födelsehimmel till ytterligare funderingar över det hälsosamma i att leva hela sitt liv genom Luftelementet, dvs via mentala konstruktioner. (Se t.ex. den danske islamhataren Kurt Westergaards horoskop).

Det här är inte första fallet på bloggen där ett extremt Luft-dominerat horoskop antyder fullständigt verklighetsfrämmande föreställningar! Har Högström verkligen lämnat nazismen (jag saknar ambition att gå till grunden i frågan), är han lyckligt lottad.

Runt mig har jag sett hemska exempel på "air heads" som helt enkelt inte klarar att tänka utanför sin egen mentala luftkonstruktion. (En klurig mening där, för hur skulle tanken kunna existera bortom sig själv?! Detta besvaras av Tvillingarnas symbol - för den med öron att höra.)

Naturligtvis kan dogmatiker och "tjurskallar" tecknas på fler sätt än via Luft, vad om en stark Oxe t.ex?


Solens disponent Venus är förklenad ("debil") i Jungfruns tecken, kärlek visas via kritik. Den här sub-typen av Vågar kanske dras mot fabricerade styrke- eller maktdemonstrationer, där nazistflum om övermänniskor bara är den mest extrema versionen av Jungfruns tydliga iver för kroppar i bra fysiskt skick.

I Högströms fall händer nu det intressanta att den omåttliga och hungrande demonen Rahu går samman med Solen. Precis som i fallet med Vågarna Viggo Mortensen och Dolph Lundgren har vi alltså en direkt antydan om karriär eller en särprägel i den här människans aktiva livsgärning.

Och som med massmördaren Ted Bundys Sol + Rahu i dödens tecken Skorpionen ser vi här en obalans. Men där mördaren befann sig djupt under vattenytan med sin demon (Skorpionen = Vatten) och sålunda var en ren psykopat, handlar det i den f.d. naziledaren om en demonisk ideologi (Luft)!

Att det verkligen finns mentala avvikelser syns av att den onda Mars i kunskapstecknet Tvillingarna som bekrigar Venus i det andra faktaorienterade tecknet Jungfrun - jämför det ovanligt flitigt kommenterade inlägget där jag frågade om våldsamma dataspel gav potentiella våldsnaturer ett legitimt utlopp för en underliggande våldsnatur.

Även där hade vi "horbocken" (Mars + Venus) men där Mars istället för att förgrova och fylla Afrodite med en djurisk lusta istället verkar slåss MOT kärleken/tvåsamheten. Där Mars i Tvillingarna attackerar Jungfrun (med eller utan planeter i tecknet), har jag mer än en gång sett en förödande mental snabbhet, och hårda klippande ord. Märkliga hang-ups kring den egna kroppen och dess hygien tycks också förekomma.

Med det här horoskopet går nu direkt tankarna till nazismens hang-up kring "renlighet" i termer av ras, och även rörelsens perverterade fixering vid ett oklanderligt och propert yttre. Det är Jungfrun som står för renlighet, men som under stress (som t.ex. genom attack från Mars) börjar uppvisa tvångsmässiga föreställningar.

Satirikern och estradören Olof Buckard (1933-...) som man inte hört mycket om på många år (medierna verkar numer ha tagits över av 25-åringar som sär skriver vart och vartannat ord, och som inte intresserar sig för något annat än sitt eget ålderssegment) blev till sist nästan mest känd för att han pratade om sina tvångsmässiga beteenden i varenda intervju. Samma typ av monomana upprepningar som Jack Nicholsons författare i "As Good As It Gets" (mot Helen Hunt).

Buckard har inga planeter i Jungfrun, men intressant nog det tecknet som motiverar Jungfrun till sin ordningsamhet, opposita Fiskarna, symbol för oreda och nedsölning. Där hittar vi inte bara viljan att vara ren via Solen som bränner Venus (man ser inte harmonin i yttervärlden, och kanske tvättar och tvättar sig, kollar spisen och kollar spisen...)

Dessutom har Buckard Jungfruns härskare Merkurius i Fiskarna och där anses den "debil". Jag har också sett remarkabelt städ- och hygienmaniska horoskop med enbart Solen i Fiskarna, så den här axeln mellan de två aktiva och rörliga tecknen i Sattva-kvaliteten, men "fallna" i den "smutsiga" lägre världen av Vatten och Jord, verkar kunna putsa och feja sig genom livet. Tvångsmässiga beteenden kan astrologiskt läsas som en perfektionism som löper amok.

I rättvisans namn ska sägas att Hitler, som var vegetarian, kämpade med tarmförstoppningar, och överhuvud verkar ha haft en fullständigt skevt förhållande till begreppet renhet, inte hade planeter i vare sig Jungfrun eller Fiskarna. I gengäld är hans horoskop ungefär lika sjukt som Socialdemokratiska arbetarpartiets horoskop, grundat bara tre dagar från Hitlers födelse.

Man behöver inte ens tala astrologispråk här, till publikation på Newsmill knåpade Alexander Bard faktiskt ihop en riktig habil liten historisk exposé över socialismens historiska kopplingar till italiensk fascism och kommunismen.

I Hitlers och den tidiga socialismens horoskop tycker man sig förstå att självhat över en lortig och insignifikant position förklarar det som ännu i dag är socialdemokratins fixering vid hela kläder och lagade tänder. Det här är en mentalitet som fastnat i yttre betraktelser, en rörelse utan intellektuellt/andligt djup. "Människan lever inte enbart av vatten och bröd."

På morgonradion P1 hörde jag den mest patetiska diskussion om "vanvård" av ruttnande döda kroppar på storsjukhusen. Det kunde lukta! En döings fot kunde sticka ut från under lakanet! Sånt här ska inte de efterlevande behöva se!

Som om döden någonsin var vacker eller deodorerad!

Här är återigen svenskens kapitala svek mot sig själv: hans vägran att leva i verkligheten, ointresset för en livsfilosofi värd namnet, hans byråkratiska och antireligiösa försök att gömma livets realiteter i slutna salar, kort sagt "parfymera" bort livet självt. Det gjorde mig förstummad att höra röster för begravningsföretaget Fonus och andra på fullaste allvar underblåsa den svenska orealismen, våra vanställda föreställningar!

Och därmed är cirkeln till f.d. naziledaren sluten. För också Sveriges nationalhoroskop går i Luftens tecken, om än inte lika extremt som Högströms. Ex-nazisten kan med fördel jämföras med t.ex. den välkänt Scientologi-sekteristiske Tom Cruise vars himmel likaledes domineras av planeter i samtliga tre Lufttecken.

Från samma år och med samma tre betoningar på Luft har jag ett anonymt fall som är ett av de mest socialdemokratiskt hjärntvättade fall jag någonsin varit med om. Hela tankeapparaten består av nogsamt intränade klichéer som klumpigt monteras samman till parolliknande utsagor.

Där har Partiet lyckats över all förväntan. Det är en mental zombie man möter, och, som jag nämnde inledningsvis som ett typiskt exempel på överdriven eller dysfunktionell Luft: fullständigt ointresserad av att ens för ökad kunskap sätta sig in i några andra modeller än det Luftslott man själv klivit in i.

Ett annat extremt ideologhoroskop är det för kände klärvoajanten Edgar Cayce. Återigen är det nästan bara Eld och Luft över hela himmelen, och då åtminstone de sista tjugo åren av hans tranceföreläsningar dikterades och daterades, uppstår det häpnadsväckande att man kan hitta "läsningar" för samma klienter gjorde med många års mellanrum, och senare läsningar inleddes med en hypnotiserad Cayce i halvmumlande repetition av uppgifter han givit klienten flera år tidigare.

Ett ingående studium av fenomenet Cayce ger ordet "fotografiskt minne" en helt ny innebörd. Likt RainMan memorerade han allt han sagt till varje människa och kunde under hypnos återkalla vad av historien han så långt hunnit berätta.

Men RainMan memorade ju det han läste inte det han själv sade?

Faktum var att Cayce själv hade upplevelsen att det han sade i trance direkt hämtades ur ett "kosmiskt bibliotek", halva hans berättarröst i hypnos (han talade alltid i vi-form) var på besök i ett gåtfullt bibliotek i en annan dimension varifrån den hämtade berättelser om klientens (andesjälens) förehavanden i tidigare liv.

Det var dessa förehavanden som i en del fall röjdes i allt större detalj genom uppföljningar flera år senare. Cayce tyckts visualisera det hans horoskop visar som en massiv koncentration på den konceptuella Luftens tecken Vattumannen som ett bibliotek - han kallade det akasha-krönikan (av sanskritordet akasha, "rum" eller "eter"). (Enbart horoskopet i eget fönster.)

Inte oväntat missar den västerländska zodiaken fullständigt detta solklara rum av fixerad, arrangerad Luft (Vattumannen) i Cayces horoskop, vilket jag i en replik till en kommentator på annat ställe löst identifierat med Nous (förnuftet).

Faktum är att den tropiska zodiaken reducerar Cayce till i grund och botten en Jord + Vatten-människa, men räddar sig ur det dilemmat genom att åberopa Uranus stigande i öster men i 12e huset (dock bara fyra grader ovanför Lejonascendenten), samt Pluto på MC. Märkligt nog kan den antika astrologin berätta mer med bara 7 planeter och fungerande fyra element.

Låt oss betrakta de senast tillkomna (upptäckta) planeterna Uranus, Neptunus och Pluto som exempel på att den själ som fallit ner i materialism bara fortsätter att falla djupare och djupare tills dess hon bottnar i sig själv och börjar använda DET HON HAR på ett intelligent sätt. Skall något gott säga om Luftelementet är det att alla faktiskt blir saliga på sin tro! Tom Cruise blev faktiskt kvitt sin dyslexi eftersom han helt och hållit gick in i det luftslott, den ideologi som kallas Scientologi!

Sedan finns det själar av en annan art, som ännu befinner sig i fritt fall och ännu inte bottnat i sin egen essens. Dessa själar alstrar på "vägen ned" genom Vatten och in i Jord bara fler och fler pusselbitar. De tycks dragna mot ökad komplexitet, mot allt större och mer ogenomträngliga labyrinter. Detta är just den förbannelsens resa den västerländska naturvetenskapen är ute på. Den västerländska astrologin är ett barn av sin värdkultur och har gjort exakt samma fel.

"Sanning", lär det postmodernistiska hånet mot verkligheten, är i det här skedet bara tomt ord utan bakomliggande substans. För dessa själar finns f.n. bara ett ändlöst systembyggande för byggandets skull. I Jordelementet ser man bara objektiva fakta, men kan inte relatera dem till sig själv trots att de är produkter av det egna psykets projektion, för i själva förtingligandet av t.ex. solsystemet och dess planeter, lever nu själen ut en falsk dröm att upptäckten av nya planeter och saknade "övergångsformer" mellan arterna skulle innebära framsteg.

Framsteg i drömmen om faktakontroll, ja! Men fakta har inget med Verklighetens egen natur att göra. Så icke-matematiker jag är, ger jag mer för metafysiken på den kanten. Världen som en matematisk formel! Rimmar bättre med Platons lära om Formerna och deras instantieringar i lägre grader av verklighet.

I själva verket är det själen som för varje "evolutionär" upptäckt regredierar allt mer från Sanningen; så länge själen inte tar sig och sin position på allvar fortsätter syndafallet och allt fler detaljer anmäler sig och pockar på att bli lagda i ett allt mer oöverskådligt pussel. Detta förlopp i det fysiska återverkar då på överbyggnaden, Luftslottet, och ses där som Mörkrets fullständiga uppror mot Ljuset, Elden - Gud! Gud behöver inte kasta ner dessa själar i lägre helvetesvärldar - de bygger själva in sig i mentala fabrikationer via sin bokstavstro på det materiella och materiens skiftande former över tid. Jordelementet är timlighet, Eld (Ljuset) symboliserar evighet.

Det går således att närma sig frågan av Ideologier på många sätt, och jag ska bara avrunda med påminnelsen att en ideologi inte är samma sak som Platons värld av Idéer eller Former. Dessa väsen lever i ljuset och är själva ljus, ideo-logi är, som framgår av ordet, människans systematisering av sina intryck på den lägre Luftnivån.

Idealister skådar rakt in i ljuset och systematiserar utifrån det de ser och hör (se Swedenborgs karta i eget fönster). Realister går runt i naturen och söker skönja sammanhang från vad kineserna kallade "de tiotusen tingen". Det säger sig självt att det är bättre att gå till källan och studera Formerna direkt än att bygga sitt Luftslott från betraktelser av stoftet.

Jag läste att det finns Former (nu i bemärkelsen matematiska funktioner) som inte ens kan representeras i vår materiella värld men som ändå existerar på ett reellt sätt för matematiker (Sir Eddington, Einsteins popularisator i England, citerad i Ken Wilbers "Quantum Questions", 1983).

De som slagit in på naturlärans olika områden tycker förstås inte om att höra att deras val av Jordelementet bara ger dem sekunda data, och därför den motsättning mellan evolutionsbiologer och astrofysiker som fysikern Tipler nämner i detta inlägg (med mer om Jordelementet).

I Luftens dimension (motsvarande astralkroppen i ockulta traditioner) finns fortfarande frihet att förstå det godtyckliga i de egna mentala konstrukten (mindre så om Vattumannens fixerade Luft dominerar). Men från det att vi landat "stadigt" i Jordelementet har vi tappat kontakten med vårt skira medvetenhetshölje och befinner oss i en betydligt mer kategorisk och sluten värld (Jungfrun är det rörliga Jordtecken som har potentialen att bryta ner sin bokstavstro!).

Ja, den ultimata illusionen är att världen är deterministisk till sin natur och att här verkar både naturvetenskapens fem krafter inte mindre än karma-lagarna med matematisk precision.

Inga kommentarer: