Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 13 januari 2010

Astrologiskt stöpt för pengabunkring

(Sju sidor/~2500 ord + nyskriven inledning) 

Göran Skytte söker i dagens SvD (010116) moderera det infekterade debattläget om bankbonusarna och talar försonligt om den rimliga kapitalismen/marknadsekonomin. I det här inlägget studeras istället en representativ befattningshavare ur den eviga visdomens, Pytagoras, Platons och de gamla babyloniska stjärnskådarnas perspektiv. 

Slutsatsen är att den giriga människan är en art för sig och att jorden är en experimentverkstad dit unga själar skickas för att degradera sig totalt i ha-begär tills omvändelsen kickar in. Därefter har de tusen år av återbetalning till mänskligheten innan de flyttas upp i den himmelska hierarkin och kan börja cirkulera in och ut genom tid och rum som avatarer - fria agenter för en högre världsordning än den vårt studieobjekt, SEB-chefen, för närvarande tycks känna till.

Tillägget om månens noder som kosmos illustration av ett hungrande svart hål fick en spöklik uppföljning då jag upptäckte att fredagens solförmörkelse på sina håll i världen föregåtts av en "virtuell eklips" - i samma ögonblick helvetet visade sitt tryne på Haiti. För den med utvecklade detektivanlag kan den texten läsas här.

*****

I ett av de tidigare blogginläggen granskade jag SEB-chefen Annika Falkengren (nytt fönster) i försöken att illustrera vad nyplatonismen kan ha menat med "den irrationella själen".

Det var väl ungefär då det stormade om hennes 113 miljoners fallskärm och andra människor vars behov av trygghet mättes i samma absurda summor.

I det här inlägget ska jag ta mig an samma himmel men formulera iakttagelserna lite annorlunda. Om inte annat har bloggen nu inkluderat några ytterligare verktyg för tolkningen vilket kan nyansera bilden något.

Man kan närma sig ett så extremt horoskop som hon har ur olika perspektiv. Antingen beundrande, som en kvinna med skinn på näsan som lyckats hävda sig i den mansdominerade direktörsvärlden. Eller som jag i det första inlägget gjorde, ur ett djuppsykologiskt och astrologiskt perspektiv som istället såg en patologisk otrygghet eller sjuklig girighet i de människor som föds med driften att samla väldigt mycket på hög.

Vem bryr sig om tusen år! Extremt materialistiska människor är särskilda livsöden som vissa själar väljer att uppleva livet genom. Se inte Annika Falkengren som den person hon verkar vara på foton, se henne som ett VERKTYG för krafter som verkar från en helt annan verklighet. Det är i andevärlden vi hör hemma, och vi bara slinker in och ut genom dessa människokroppar och gör det dessa människor gör! Detta är klassisk visdom, långt bortom biologernas plockande med värdfordonets celler.

De flesta hjärnor är emellertid så tröga att de inte tillåter kroppens medresenär att bli varse den subtila skillnaden mellan det imaginära och kroppsnära jaget och den verkliga Observatören. Men jag försäkrar, skillnaden finns och den är inte frukten av galenskap!


Enbart dygnet för SEB-chefens födelse räcker inte hela vägen för en individuell analys, men det är ändå så många saker som ligger "i tiden" att det går att peka ut faktorerna som gör ett sådant livsöde som Falkengrens perfekt för en andesjäl som söker en jordisk upplevelse att möta och övervinna en djup rädsla för svält och otrygghet. På himmelen målas upp både rädslan för oflyt i tillvaron, men också praktisk talang för att styra materiella medel i viss riktning.

Till sist finns också en del antydningar till psykisk obalans som i en civilisation som bygger på att förmera sitt kapital och samla sina skatter på jorden inte alls kallas mentalsjukdom utan tvärtom hyllas som en god egenskap. Sammantaget är det svårt att se hur det här horoskopet skulle kunna leda till annat än en framgångsrik affärsmänniska.

Även de mindre framgångrika barnen som föddes samma dygn, är säkerligen samlare eller snattare! Många bunkrar säkert upp toarullar därhemma, som de tagit från arbetsplatsen. KARMA placerar ut olika själar på olika platser, men astrologin fungerar så långt att man kan den beskriver grundmönster. Kända människor gör samma sak som småfolket, bara i så mycket större skala.

Vilken produkt den framgångsrika affärsmänniskan kränger, spelar som bekant ingen roll. De avancerade rovdjuren i toppen av näringskedjan vandrar mellan vilka företag som helst med sitt kunnande. Deras enda uppdrag är att se till att skaffa hem så stora vinster som möjligt för företagets ägare och, tydligen, framför allt sig själva!

Tjänsterna eller produkterna till allmänheten är helt och hållet designade för att ge maximal vinst åt ägarna, utan att vara så undermåliga att kunderna börjar klaga. Företagsamhet och ekonomi i ett kapitalistiskt system, har jag förstått, är en balansgång som kräver ett öga för många faktorer samtidigt.

Så hur uttrycker sig en vinstgirig och kapitalistisk mentalitet astrologiskt?

Exakt som på Falkengrens födelsehimmel. Till att börja med får det inte finnas någon ambition till nytänkande. Det kapitalistiska och till vinst syftande systemet existerar redan, så i en mening söker vi bara lakejer och administratörer här, folk som kan hålla systemet väloljat och flytande utan att i grunden ändra något.

Särskilt bankvärlden är extremt konservativ och i deras "backbone" hittas uråldriga datasystem som fungerat sedan närapå tidernas begynnelse. Transaktioner är omgärdade av ett ytterligt stabilt säkerhetstänkande så inga pengasummor hamnar på vift. Till skillnad från det datorstyrda P1 på senare år där morgonradion blivit ett skämt av oplanerade tystnader och glapp pga tappat material i dessa IT-förbättrade tider.

Vad är det för zodiaktecken man i allmänhet associerar med total kontroll över det fysiska, värdigt BANKVÄSENDET? Jordtecknet Stenbocken förstås! Det är inte alls en dum grundplåt för en blivande bankdirektör att föreslå ett födelseår då kontrollplaneten Saturnus stabilt står hemma i sig eget tecken Stenbocken.

Naturligtvis föds det blivande banktjänstemän varje år, men det är inte dem vi talar om nu - vi söker via den VD av kött och blod vi har till hands spåra oss tillbaka till den "astro-logik" som kan förklara hennes framgång i livet. Och att framgång följer med starka planetplaceringar - det vet alla astrologer efter några år av observation.

Stenbockens vilja till kontroll över de materiella faktorerna kompletteras i zodiaken av motsatta Kräftan, och de här två bildar den gamla världens maktordning: Fader Stenbock som den hårdföre kämpen om brödfödan i yttervärlden, och Mor Kräfta som den mjuka och hushållande kvinnan med ansvar för husets insida.

Tillsammans bildar de här primära Jord- och Vattentecknen berättelsen om det sociala livet ur rent materialistisk eller socialrealistisk synvinkel. (En annan Jord/Vatten-axel, den mellan Oxen/Skorpionen, tecknar t.ex. individuell konsumtion.)

Undertecknads ointresse för framgång var helt obegriplig med den västerländska (och korrupta) zodiaken där jag kunde skryta med ett flertal starka härskarplaceringar, bl.a. just SEB-chefens koppling mellan Saturnus i härskarläge och sinnelaget (Månen), också i härskarläge i Kräftan. Eftersom jag stod så nära de här symbolerna förmådde jag inte förrän efter två hela årtionden genomskåda hur i grunden felaktiga de var för mig.

Med upptäckten av den korrekta sideriska zodiaken föll alla dessa "bonusar" bort och horoskopet stämde äntligen med hans ordinära och helt och hållet idealistiska liv! Inte en enda planet i "härskarläge" blev kvar, däremot en "förklenad" Sol i Vågen som påminnelse om att jag faktiskt bara arbetat med frågan om vågskålarnas harmoni/jämvikt på olika sätt genom hela livet.

Ta bara första gången jag skriv in mig på universitetet. Kursen jag tog var 20 poäng "Comparative Religion" - på svenska "jämförande religionsforskning"! Så här exakt är astrologin när man hittar fram till den gamla zodiaken.

SEB-chefens "livsuppdrag" handlar definitivt inte om nolltillväxt eller upprätthållandet av en harmonisk jämvikt! Faktum är att horoskopet är just ett sådant där det inte går att föra något som helst förenklat resonemang utifrån bara soltecknet. För Falkengrens födelse i Fiskarna ger en i grunden förändrad innebörd av att kontrollplaneten Saturnus kastar sitt "onda öga" mot soltecknet.

Det är nu inte riktigt korrekt att kalla det ett ont öga, för även om Saturnus är klassad som en naturligt ond planet (handen på hjärtat, vem tycker egentligen om gränsdragningar och dröjsamhet?), så upplever Saturnus själv sin natur och roll som fullständigt naturlig. Den måste vara snål och gränsdragande eftersom den kompletta astrologiska världsbilden också rymmer den slösaktiva Jupiter! Astrologin är i sig ett nollsummespel, men inga individer gör allt på en gång. Rollerna fördelas ut och hos SEB-chefen handlar det om att VÄRNA MOT KAOS och hålla greppet om tillgångarna.

Saturnus spelar här en nyckelroll eftersom den både kastar en aspekt mot Solen i kaotiska (upplösande) tecknet Fiskarna och mot Månen i den periodiskt (och naturligt) fluktuerande Månen i Kräftan. Jordelementet - ren och skär materialism - håller alltså kontroll på "smörjmedlet" Vatten som behövs för att få affärerna att blomstra!

Astrologin är finurlig: pengar sorterar under Venus när den härskar över Oxen (ett Jordtecken), men det här budskapet är i sig sterilt tills vi häller Vatten på det. Det är därför horoskop med mycket Vatten som kan tänkas vara de bästa "underhållsarbetarna", de som håller ett givet system väloljat utan att på minsta sätt vilja revolutionera eller förändra det.

Men medan vård av människor, också ett typiskt uttryck för Vattenelementet, har låg status och är illa avlönat, är vård av pengar högstatus för vissa, och dessa samma individer har också manövrerat sig till den punkt där de rikligt belönar sig själva för den kapitalvård de utför! Liknelser mellan en som får kapital att förränta sig och en trädgårdsmästaren kan inte undvikas och det är uppenbart att vi åtminstone i bankvärden har att göra med enbart Jord- och Vattenelementen.

Varför är vård av människor så lågt värderad jämfört med vård av sedelbuntar? Det har att göra med den hackordning av värden ett samtal eller en civilisation väljer att leva efter. I vår civilisation uppmuntras vi att söka materiellt självförverkligande för vår egen del eller för de närmaste hellre än att hjälpa varandra.

Skulden ligger inte med Falkengrens Måne i Kräftan, för här är den klassiska modersgestalten med all hennes omsorg om avkommans välmående (Kräftan är också ett typisk sjukvårdstecken). Det är den agendasättande stengeten på världsbergets topp som dirigerar Månen i Kräftan att bara måna om vissa frågor, frågor som har rätt status och är "solida".

Och det är här horoskopets mest generella "tonläge" kickar in och anger riktningen. Mellan Stenbocken (makt, kontroll, organisation) och Väduren (ego) råder svår fiendskap och tillsammans bildar symbolismerna en tendens mot egenmäktighet, mot att sätta egenintresset i första rummet och till och med med maktmedel se till att jaget gynnas.

Då vi redan noterat Falkengrens vilja till makt (Saturnus i Stenbocken) och att hennes sinnelag (Månen i Kräftan) är denna världsliga planet helt underdånig, räcker det med att observera vad i egotecknet Väduren som triggar hennes subjektiva intresse: I Väduren, och mycket klent placerad för övrigt, hittar vi pengarnas planet Venus!

Här är då det nästan genant enkla recept varmed vårt solsystem kokade ihop ett livsöde helt i självberikandets tecken och berikandet av dem som tillhör samma bankstyrelse som aktören själv. Bakom mänsklighetens färgglada myller pågår i själva verket en betydligt enklare verklighet - den arketypiska verklighetens ringdans som astrologin synliggör.

Det här dygnet producerades globalt säkerligen hundratals varianter på Annika Falkengren. Sökte man upp dem alla skulle man finna att nästan alla var neurotiskt "om sig och kring sig" - några med rätta då de fötts i fattiga och t.o.m. svältande delar av världen, men några födda rakt in i rikemansfamiljer. Men blind som just den här grundtypen är, kämpar alla på med att söka berika sig ytterligare, oavsett om de redan i grundtillståndet hade det gott ställt eller ej.

Vi är som medvetslösa tråddockar som bara rör oss efter direktiven "från ovan". I just det här fallet är det Rajas guna - den blinda lidelsen som dominerar så starkt att det kanske inte ens är möjligt för Falkengren och hennes hundratals andra karbonkopior över jordklotet att någonsin vakna upp och se sin omättliga hunger efter alltmer välfyllda kassakistor. Det enda tecknet i lidelsens kvalitet som kunnat öppna ögon är Vågen (proportion, balans), men Falkengrens himmel saknar just det tecknet!

Samtidigt, som sades inledningsvis, är omdömet helt och hållet avhängigt av ens eget grundperspektiv. På objektiv grund kan man visserligen hävda att vissa individer är sämre lämpade än andra att göra bedömningar, inte för inte är zodiaken en färgkarta med motsatta och komplementära egenskaper och tendenser, men ur t.ex. de mer ointelligenta formerna av feminism skulle Annika Falkengrens prestation kunna ses som mycket berömvärd.

Med ointelligent feminism menar jag då den som bara importerat männens hierarkiska hackordning och söker tillse att kvinnor kommer in i samma system för att vidmakthålla det. Jämlikhet i löneavseenden etc. Detta är då att köpa Saturnus/Stenbocken rådande grundmodell - som att vinna världen men förlora sin (kvinnliga) själ.

*****

Viktigt tillägg

Det här inte en vanlig materialistisk axel mellan Stenbocken och Kräftan, mellan patriarkatets eller bankväsendets kontroll över den lilla människan och över det smörjande pengaflödet (Månen i Kräftan). De här två starka härskarplaceringarna, Saturnus och Månen, råkar också sammanfalla med månnodernas långsamma 18-årscykel.

Det är den avmätta södra månnoden (draksvansen) som kombineras med dirigentpinnen (Saturnus i Stenbocken) medan den norra (drakhuvudet) - den som i indisk mytologi kallats omdömeslöst girig - som kombineras med den personliga planeten Månen.

Detta betyder, tyvärr, att medan Falkengren i sin officiella roll som den med dirigentpinnen predikar försiktig återhållsamhet (det är allmänt känt hur konservativ och försiktig Stenbocken är just i kraft av den förnuftiga gränsdragaren), så utspelar sig på andra sidan, i hennes privata liv en motsatt historia.

Här saknar den giriga demonen Rahu (drakhuvudet) all hämning och behovet att trygga hemmets (Kräftan) välstånd ger en så löjeväckande fallskärm som den på 113 miljoner. Ett annat år, med Rahu/Ketu-axeln på behörigt avstånd, hade detta kunnat vara en "normal" och god företagsledare med en intressant mix av manligt och kvinnligt beteende, hårda nypor men samtidig empati. Med demonens huvud och svans med ser vi den indiska astrologins varning för måttlöshet.

Därmed kan exakt detta horoskop mycket väl tänkas resultera i kriminella livsöden för alla de barn världen över som föddes detta dygn, men under knappa livsförhållanden. Är någon med på vad jag säger här? Förstå sedan varför Falkengren nu kommer att tvingas återfödas i en annat liv, luspank och lidande!

Men hur fungerar egentligen den här matinéföreställningen Jorden som vi gör så mycket väsen av? Vad är poängen om man inkarnerar i goda omständigheter men likväl är fylld av girighet och vilja att raka åt sig mer av det goda? Och sedan "straffas" för det i ett senare liv då en annan tids övermått nu vänds till nödtorft?

Dessa är de stora frågorna som filosofi och religion genom tiderna funderat mycket över. Vad vill det här Stora Spelet med oss? Försöker det säga oss något? Är det tecken på Guds förkastande av den själ som föds materialist och ateist? Kommer man alltid att tillhöra den Mörka Sidan om man trillar dit?

Eller kan man vara ateist i ett liv och sedan uppleva djup insikt i livet (religion) i ett annat liv? I mitt eget fall har jag vaga minnen av ett mycket materialistiskt liv som kostade mig åttahundra av disharmoni. Inte så att allt var ett helvete under de åtföljande jordeliven, men en tråd hade börjat spinnas och den bara fortsatte och fortsatte... Det här livet gör jag bokslut, bland annat genom att noga klargöra - via astrologin - hur de olika böjelserna på jorden ser ut.

Det gäller att välja sina gudar med vett.


*****

SvD om SEB-bonusarna

Och se, som sagt, hur demonen Rahu/Ketu var konfigurerad vid tidpunkten för jordbävningen på Tahiti. Jag har sedan länge accepterat att världen är tydbar och att den uttrycker medvetande och intelligens.

Människans förmåga att se strukturer motsvarar en faktisk egenskap i tillvaron. Vår intelligens är en enskild myras reflektion av den verkliga Intelligensen! Materialisterna är syndarna som blir de sista att vakna och upptäcka Förunderligheten.

Inga kommentarer: