Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 17 oktober 2009

På tiggarstråt under svåra stjärnor

Newsmill upphäver Sturmark ännu en gång sin klagosång över att Humanisterna inte får några verksamhetspengar från staten. En remarkabel koincidens, eftersom jag bara ett dygn tidigare släpat fram horoskopet för hans födelsedygn ur gömmorna och noterade fixeringen vid finanser! Det kan väl aldrig vara så att ultraskeptikern smygläser horoskopspalter för att få inspiration till sitt nästa steg!?

Det är Månen (hungern, magen och behovet av näring) som i födelsehoroskopet kopplar samman med Jupiter - myckenhet/överflöd - i Oxen, den materiella resursens tecken. Detta tyder på ett sinne (Månen) som tycks ovanligt beroende av ett stort mått av materiell trygghet, en fixering som ligger hotande nära ren enfald. Se ursprungligt inlägg.

Som jag antydde tecknar horoskopet ur ett annat perspektiv också en Lejon-Ledare i beroendeställning till en tät gubbe med stålar (Saturnus), en Sugar Daddy. Hur snabbt manifesterade sig inte denna analys i via detta förtäckta tiggarbrevet till...Staten.

(Jag måste medge att den indiska traditionen som tilldelar samhällets arbetarklass, shudras, Saturnus som signifikator, förvirrar något. Den representerar ju också, ur ett annat perspektiv, tionde huset och politisk/social status och/eller makt!)

En gång var det Jan Carlzons riskkapitalbolag som skulle stå för fiolerna då han hade några lösa idéer om ett internetföretag (som ju artade sig om än inte Sturmark själv), och sedan dess har jag i ögonvrån sett Sturmark äska pengar även på andra håll för sina kortsiktiga (och kortlivade) visioner.

Här kan inflikas att Saturnus i dess mest radikala form representerar döden och att Solen exakt opposit Saturnus kan tyda på att ens kreativitet (Solen) har kort "hållbarhetstid" - Liemannen står mitt emot, redo att skörda varje solär eruption! Och Saturnus är inte Solens vän!

Märk dock att alla sådana här kategoriska utsagor måste vara öppna. Det kan finnas förmildrande omständigheter eller sekundära sätt för kreativiteten att flöda på himlavalvet. Avvägningen av olika indikationer är omistlig.

I detta fall är Månens intresse för ett rikt och kontinuerligt inflöde av cash och Solens skräck för svält och fattigdom (Saturnus) ett högst intressant dubbeldrama som hjälper oss att förstå hur en ateist är konstruerad.

Jag åberopar här Maslows klassiska behovshierarki. Det går inte att göra folk av människor om de inte förverkligat sina basbehov. Problemet är bara att det går att blåsa upp och ta med sig dessa basbehov upp till den konsumtionsnivå där man blir till en styggelse inför dem som verkligen har det knapert. Vi ser dagligen dessa individer som korrumperats och bibehållit en materialistisk livssyn fast de nu verkar på en nivå där de borde undersöka livets högre sanningar!

När Sturmark upprepar samma klagovisa en andra gång på Newsmill, verkar det faktiskt som att han inte förstår att han är stekt i makthavarnas ögon. För mycket fummel har kantat hans väg. I vilket fall kan Solen opposit Saturnus tolkas i den riktningen. I horoskop som drar mot det stupida trasslar individen in sig i formalism och förlorar all solär kreativitet!

Men åter: en födelsetid som ger det korrekta 10e huset är av oändligt mycket mer värde än osäkra generaliteter baserade på ett helt dygn! Ur det tionde kan en människas världsliga ambition och förmåga att vinna respekt i samhället utläsas. Och en skadlig Sol/Saturnus-konfiguration kan lokaliseras så att den här begränsningen blir mindre iögonenfallande eller tar sig objektiv gestalt snarare än intrapsykisk form.

*****

En rolig omständighet för detta Sturmarks senaste debattinlägg är att transiterna på himlen dagen för publicerandet tydligt nuddar vid ordförandens födelsehimmel.



Enligt siderisk zodiak (med Lahiri-korrektion) gick Solen in i lidelsefulla Vågen idag, lördagen den 17 oktober. Jag har här valt att göra ett soluppgångshoroskop för Stockholm eftersom inlägget tycktes helt nypublicerat med bara en kommentar då jag fick syn på det.

Denna första kommentar är visserligen tidsstämplad först halvelva på förmiddagen och det förtäckta tiggarbrevet kan för den delen ha publicerats av en nattugga. Men soluppgångshoroskopet är så symboliskt kraftfullt, att jag använder det som stöd i framställandet av de tidlösa principer som styr vårt kommande och gående, ja t.o.m. våra inre tankar!

Nominellt sammanhänger inte Solen i Vågen med något i Sturmarks horoskop men jag åberopar åter dess symboliska betydelse: "uppvaknad passion att relatera sig med någon"! (Vågen "är" komponenterna Rajas, lidelse eller drift, Venus, relation, samt Luft, kommunikation.)

Sturmark vill ha en partner som stärker hans kassa. Att Sturmark går på tiggarstråt runt soluppgången, just som Venus, välmåendets och penningens ena tecken stiger i öster, är en fenomenal symbolisk koincidens!

Inte minst som vi hittar Venus själv debil i Jungfrun, i 12e huset för världsliga umbäranden och bunden av den urbota fattigdomens Saturnus!

Och se hur "gynnaren" Jupiter, precis som i ordförandens födelsehoroskop fastnat i ett tecken av det tjocka Jordelementet. Precis som i födelsehoroskopet är psyket (Månen) sammanlänkat med tanken om materiellt förmerande, men här är det ett nödrop från ett psyke inspärrat i den materiella försakelsens sektor, det som de gamla grekerna kallade den onda andens hus! Humanisterna (eller någon i klubben) mår inte bra!

Och Mars - aktivisten - befinner sig för tillfället i samma tecken, Kräftan, som då Sturmark föddes. Det här tecknets första och primära mål alltid är att se om sitt eget hus och de närmaste (torde väl gälla Humanisterna då).

Men notera hur Mars missköter sig i det mundana horoskopet för tiggarbrevet: arrogant och maktfullkomligt står den i Kräftan (hemmet, det privata, det innersta) och agerar som vore denna olycka (Mars), denna sekteriska angelägenhet (Kräftan = små grupper) en riksfråga - det 10e står för publika företeelser.

För att förtydliga: Mars är världsligt upphöjd (bästa plats att basunera ut från). Men moraliskt och allmänt svag, "attackerar" Mars och levererar "ondska" mot den som just manifesterar sig i öster, Sol-Vågen. Jag har anonyma fall av social paranoia, torgskräck, främlingsskräck m.m., med exakt denna placering. Den skapar mental obalans och felaktigt färgade föreställningar.

I sitt tiggarbrev förefaller (jag orkade faktiskt inte läsa det mer än fläckvis) Sturmark tydligt inta en offerroll. Han anser sig (alltjämt) ha blivit felaktigt bemött av den sittande makten (Mars/illvilja från 10e huset riktad mot den som stiger upp i öster för att förklara vad rättvisa och balans/Vågen är för något).

Vi andra vet att denna Mars-Kräfta också beskriver den arroganta sekten Humanisterna själva, fyllda av förakt mot andra som stiger fram för att ge sin syn på vad som är mental hygien (Vågen) och avvägda omdömen!

Den här klassiska störningen mellan djurisk instinktivitet (Vatten) och mogen mentalitet (Luft) ligger i det mundana horoskopet i prominenta hörnlägen och lyfter fram just en vurpad syn på vad som är ett samhälle och tankeklimat i balans. Det mundana horoskopet varnar faktiskt för en sekteristisk partsinlaga som inte nödvändigtvis ger hela berättelsen eller har lagt emfasen på relevanta ställen.

Humanisternas humanism är helt enkelt inte den äkta varan, hur mycket Sturmark än fortsätter att definiera den i ord. Äkta européisk humanism innefattar en gudstro. Den moderna avarten har kapat en beteckning som går längre tillbaka än Upplysningen, ja längre tillbaka än Erasmus av Rotterdam. (Se Petrarca - "upptäckare" av den moderna människan och likväl närmast en religiös mystiker.)

Lägg till det redan sagda att Kräftan också är zodiakens gråterska, om den symboliska kopplingen säger nutidsmänniskan något. Och en snyftare är vad Sturmarks pengagnäll i grund och botten är, hur sakligt han än konstruerar inlägget.

Jag märker också att han för tredje gången likt ett barn pekar mot buddhisterna och säger, "titta dom får ju pengar och dom tror inte ens på en Gud!" Sturmark vet tydligen inte mycket om buddhismen som upprepar detta som en dåre (på sin sajt, en gång tidigare på Newsmill).

Buddhismen delas i en sydlig och en nordlig variant, och den sydliga är förvisso extremt "mager", i princip bara ett lärosystem för att eliminera sitt ego, sitt lidande och går ur kretsloppet. Hinayanabuddhismens Buddha var överhuvudtaget inte intresserad av annat än att analysera lidandets orsaker (allt det Sturmark åtrår) och hur att häva lidandet.

Men den nordliga buddhismen har en rikare metafysik och här finns motsvarigheten till det Sturmark troligen menar med Gud. Hade han inte varit så begränsad i sin terminologi hade han hellre använt termen "det gudomliga" ("Godhead"). Då blir det lättare att upptäcka att buddhismens sunyata-begrepp nära anknyter till hinduismens Brahman, vilket är ett sätt att uttrycka det gudomliga utan att personifiera detta Något, varom vi aldrig kan säga något genom logiskt tänkande.

Fast...vem kan anklaga en ateist för okunskap i ett ämne han redan på förhand tagit avstånd från? Samtidigt ger detta intryck av ett irrationellt förfaringssätt i sakfrågor, fastmer som Humanisterna ständigt åberopar förnuftet. Den påläste vet att Sturmark bara lånar argument från främst två utländska namn, Daniel Dennett och Richard Dawkins, och att särskilt den senare också är fullständigt okunnig om alla religioner utom den abrahamitiska trojkan judendom-kristendom-islam. Det är lätt att se att Richard Dawkins svarta luckor tydligt matchar Sturmarks okunskap.

"Monkey see, monkey do."


_____

Tillägg. Senare under lördagen infinner sig en kommentar, skriven ur Humanisternas perspektiv, som bekräftar det mundana horoskopets underliggande förlustlarm:

Bertil! Du har rätt i att förbundet har backat ekonomiskt mycket kraftigt det senaste två åren. Vi gjorde en felsatsning och investerade för mycket i ett kansli som nu är avvecklat. Nu arbetar vi hårt på att återställa vårt kapital. Ett led i detta arbete är att Christers bokförlag Fri Tanke kommer att överta förbundets tidskrift Humanisten. Det kommer att ge ett välbehövligt tillskott till förbundets kassa och vi kommer att gå stärkta ur den senaste tidens pressade situation.

Vi överväger även att avveckla förbundets lokalavdelningar och istället införa nätverk. Detta ökar handlingsutrymmet för förbundsstyrelsen. Detta i sin tur bidrar till ekonomin, då kapital som finns bundet i lokalavdelningarna kommer att tillföras förbundsledningen.

#20 SL, 2009-10-17, 20:21
Kanske en liten stilpoäng för den mundana astrologins förmåga att höra "vad som ligger i tiden" och vad som egentligen sades mellan raderna i Newsmill-inlägget?


2 kommentarer:

Anonym sa...

Horoskop John Lennox,tack!

Seaward sa...

Tyvärr har jag inte lyckats lokalisera ens vetenskapsmannens födelsedag på nätet, vilket är ovanligt.