Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 17 juli 2009

Unga stjärnor, droger & materialism



Glamouriseringen av kroppsnedbrytandet


Den 17 juli rapporterar Aftonbladets Magnus Sundholm på två ställen i tidningen om samma ämne: unga aktriser och drogmissbruk. Till fröken duktig letar han upp ett uttalande av Kate Winslet där hon tackar sitt hårda arbetsschema alltsedan unga år för att hon hållit sig borta från drogerna.

Rollen som unga fröken sunk tilldelas
Mischa Barton efter att hon tagits in på sjukhus efter ett mentalt sammanbrott. Den 18 juli fyller Expressen i en del detaljer om omhändertagandet, men tycks avböja den här blogglänken och gör istället en bildspecial kallad "Unga stjärnor i kris" - misstänkt lik det här inläggets rubrik! (Varsågod, Expressen - den bjuder jag på om idétorkan är så svår.)

Mischa Barton har tidigare sammankopplats med illegala substanser och nyligen för gammalbrittisk översittarimperialism (nya fönster) - hon klagade över att inte ha hittat en sitarspelare direkt på gatan i Indien, när hon fick lust att lära sig instrumentet. Vi återkommer till det zodiaktecken som gärna sätter sig lite över andra längre fram.




Det är påfallande hur snarlikt de här två kvinnorna är födda, båda med en remarkabelt jordnära touche via många planeter i tecken av Jordelementet.

Båda har också en viktig, sekundär dragning ner mot det fysiska, det sinnesorienterade, via Vattenelementet som utgör ett naturligt "fuktande" komplement till den "torra" och döda Jorden. (De fyra elementen är helt och hållet symboliska, men lånar sig gärna till associationer med förhållanden i sinnevärlden. Eld och Vatten i kontakt reagerar häftigt och abrupt: "sensationalism" kallar jag den sinnestypen.)

Jord + Vatten = kroppsligt om än inte andligt liv. Som kontrast representerar Eld + Luft, som bloggen ofta pekat ut, kreatörernas element, och tonvikten på den positiva polariteten är vanligt förekommande hos andligt orienterade eller rent av klärvoajanta (synska) individer. Och ibland hos rena knäppskallar, där "positiviteten" helt gått överstyr.

Negativt polariserade individer, som Kate Winslet och Mischa Barton, brukar istället, när negativiteten (som inte i sig är något dåligt) slutar fungera, bli till fysisk dysfunktion. Se bara hur Kate Winslet aldrig verkar kunna sluta älta frågan om kroppsideal inför öppen ridå!

Och detta är inte att undra på. Tack vare att hennes födelsetid är känd, ser vi att hon föddes i själva soluppgången, och därtill när det var nymåne. Solen och Månen bildar en enhet som stiger i öster klockan 7.15 på morgonen. Vilket särdeles omen om en speciell, utvald människas ankomst då båda dessa är "projektstartaromen". En koncentration i öster flyttar alltid strålkastarljuset mot PERSONEN.

Men allt är inte fixat bara för den sakens skull, för som många vet är Jungfrun ett extremt kroppsfixerat tecken (se bara den enligt egen utsago utseende- och åldrandefixerade Carolina Gynning som med rätta är född under Jungfrun enligt den "äkta" sideriska zodiaken som den här bloggen utgår från).

Kate Winslet hade både tur och otur i sin födelse, för här antyds en närmast besatt självmedvetenhet då nymånen vid ego- och kroppspunkten i öster (ascendenten), attackeras av illviljans och kritikens tydligaste placering: Mars i Tvillingarna.

Mars kastar med andra ord sin unika "illvilliga" 90-gradersvinkel från Tvillingarna och träffar tecknet ett kvarts varv längre fram i zodiaken, vilket råkar vara Kate Winslets ömma punkt: henne själv och hennes kropp! Inte konstigt att hon inte kan acceptera sin egen kropp och därmed ger sig ut i krig (Mars) mot skönhets- och viktfixeringen i hennes bransch.

Att hon har en tendens att lägga på vikt syns av "välmåendets" Jupiter i Fiskarna mittemot Jungfrun. Jupiter i Fiskarna symboliserar enorm inlevelse och empati, men alla Vattentecken försämrar karaktären. Därför ser man Kate Winslet fångad i ett skruvstäd mellan Fiskarnas självefterlåtenhet ("bara en kaka till...") och Tvillingarnas skarpa självkritik. Två helt motsatta krafter står och stångas mot hennes person som söker leva det "sunda" jungfrueliga livet som fysisk kropp.

Faktum är att det nog aldrig var några problem med droger för Winslets del. Hon är alldeles för om sig och kring sig i hälsofrågor för att hamna i riskzonen. Där den kroppsligt självmedvetna Sol-Jungfrun trillar dit på droger eller alkohol, är det för att Månen - sinnet - är svagt placerat i zodiaken. Troligen också ytterligare någon riskfaktor. Se t.ex. Carolina Gynning, vars Sol-Jungfru kämpar för en perfekt kropp medan hennes psyke - Månen i Skorpionen - drar mot mörker och degradation.

Inte underligt att hon hittade en mysig drogare som Kleruup för en kort och instabil affär - i det mötet kunde Gynning lyfta ut och inspektera sin egen mörkare sida. Det hjälpte troligen hennes Sol-Jungfru att ta tydligare ställning för den kroppsperfektionism som är ett av "livsuppdragen" för detta tecken ("att vårda och arrangera i det fysiska").


Jag har också exempel på Jungfrur med Månen i Kräftan (ännu ett Vattentecken) vilka dragit mot det "svampiga" hållet. Sinnelaget i ett Vattentecken leder till blödighet och självefterlåtenhet, men Kate Winslets puritanska Jungfru-Måne tillhör inte den grundtypen, aktat "frestelserna" från Vattentecknet Fiskarna mittöver.


*****

Nå, vad om Mischa Barton som tycks ha kört psyket i botten? Om Winslet har problem med att vara alltför kritisk (mot sig själv och andra), är Bartons himmel nattsvart! Rena rävgiftet. Men det finns aldrig några enkla helgon och skurkar i astrologin, utan det är kombinationen av flera faktorer som ger ledtrådarna. Häng med, fast Bartons himmel är en smula krånglig av avkoda.



Livet är en fest


Till att börja med är hon född i Stenbocken, det tredje och sista Jordtecknet som har den allvarsamma gränsande till depressiva Saturnus som sin härskare.

Jordelementets trilogi börjar positivt med sinnliga och enkla Oxen, börjar peta och kritisera och förbättra den naturliga jorden i Jungfrun, och kan bli en rent outhärdlig perfektionistisk systematiker i det avslutande Stenbocken - alltid lika frustrerad över det omöjligheten att förbättra "det jordiska" tillräckligt...

Stenbocken berättar på många sätt en helt annan historia än Jungfrun, vars undergivenhet och trohet mot sina arbetsgivare är väl dokumenterad.
Stengeten å andra sidan upplever sig själv vara arbetsgivaren. Stenbocken tar inte order från någon högre upp i hierarkin, för i så måtto man är en materialist som inte tror det finns något mer än en värld av materia och prylar, är Stenbocken (och Saturnus) världshärskaren! Här är då tecknet som ger en imperalistisk "von Oben"-tendens om horoskopet i allmänhet förefaller ostyrigt.

Förstå vilka problem regissörer och arbetsgivare kan få med anställda i Stenbockens tecken eftersom dessa i hemlighet själva vill spela förstafiolen! De är självgående och vill - och kan! - organisera, så den här typen har en naturlig klättrartendens. De söker positioner där de kan iscensätta sin egen vilja, vara autonoma, slippa ta skit från andra. Saturnus vill dra sina egna gränser, göra sina egna definitioner.


En liten utvikning: Ambitionen att få vara den som sätter agendan inom biologin gör den till ett problematiskt forskningsfält för alla idealister (den grupp som hävdar att medvetandet är det som kom först). För så länge biologins ekonomiska anslag är så enorma som den är, så länge kan den pumpa ut en strid ström äkta (eller förfalskade!) forskningsresultat till världen.

Därmed har den materialistiska världsåskådningen - den som fnyser åt astrologin och förnekar andliga dimensioner - övertaget. Alla de fynd om DNA och celler och tänkbara förklaringar till sjukdomar som fyller medierna, lämnar inte läsaren utrymme att tänka djupt kring vem eller vad hon är som levande varelse.

Givet den utseendefixering Winslet kritiserar är det naturligt att bara acceptera att man är en fysisk kropp av organiska processer plus lite kemi i hjärnan som gör att man kan tänka och uppleva. Punkt slut. För notera, biologin nöjer sig inte med att forska, den har påfallande ofta åsikter om att alla andra synsätt än dess eget skulle vara felaktiga. Biologin tenderar att bli biologism - en lära som föreskriver vad som är verkligt och vad som inte är det!

De som är mest benägna att falla offer för den här myten, är personer födda enbart under astrologins Jord och Vatten, dvs, redan från början materialistiska individer. Bristen på Eld och Luft indikerar att dessa är själar som inte jobbat värst hårt på sin andliga utveckling under tidigare liv, och "som trädet faller, så blir det liggande". Nästa återfödelse äger rum vid en tidpunkt där en matchande Eld- och Luftbrist på himmelen indikerar vad den här själen INTE ägnat sig åt under sina tidigare liv.

Mischa Bartons horoskop är ett av de mest "negativt biologiskt fixerade" jag sett på länge. Så här fungerar det - eller snarare, fungerar inte:

Solen är viljans planet, och vad Stenbocken vill är alltså att vara sin egen chef, inte lyssna till andras order. Det kan vara svårt att tala en stenbock på drift till rätta. Saturnus är en planet som representerar extrem habituering, innötta spår som är svåra att utrota.

Saturnus i ett horoskop antyder var den svåraste
karma ("anhopning av gärningar") sitter, dvs en punkt som kan vara den akuta anledningen till det här livet för själen. Saturnus är horoskopets akilleshäl, den djupaste och mest varaktiga problemställningen själen har återfötts för att jobba vidare på.

Jag kan intyga att Saturnus fungerar på detta sätt av egen erfarenhet och genom studiet av drygt 1.000 horoskop med födelsetid. För det krävs ett klockslag för att se i vilket av horoskopets 12 hus eller livsområden Saturnus behagat placera sig.

Men även utan födelsetid går det att klämma horoskopet på vissa budskap. Blotta placeringen för Mischa Bartons Saturnus - disponenten som förfogar över den egensinniga Solen i Stenbocken - berättar massor!

Hon är född under Saturnus 2½ år långa passage genom narkotikans och giftets tecken Skorpionen, och dessutom under den dryga månad då olycksplaneten Mars stod "hemma" i sitt eget
negativt polariserade härskartecken Skorpionen. Saturnus och Mars är därtill zodiakens "naturligt onda" planeter, dvs de tenderar att åtminstone dra in problem i individens liv, även om de inte alltid innebär att individen är invärtes ond.

Så underlaget för Solen i Stenbocken - viljan att bryta sig ur alla beroenden och vara sin egen herre - är allvarligt "korrumperad" av alla denna "onda" aktivitet i förgiftningens tecken Skorpionen!

Citerar Expressen en tidning som citerar en bekant (ja, dessa medier!): "
Enligt People säger en vän till Barton: Jag tror inte hon vet var hennes gränser går."

Självförgiftning eller självdestruktivitet tycks vara den olyckliga kombinationen av Mars (hat) och Saturnus (svårmod) i ett tecken som är käny för att kunna "stinga sig själv till döds"!

Ser du hur ett spöklikt mönster ligger på himmelen då Barton föddes och ur djupet förvandlar berättelsen om Stenbocken och dess kontrollbehov till "min rätt att förslösa mig själv"?




Den fruktade och hatade symbolen för dunkla drifter...


Men Månen är som nämnt sinnets planet, och den kan i tveksamma lägen fälla eller fria ett horoskop. Mischa Barton har sitt sinnelag i ett svalt och analytiskt läge: Tvillingarna (ett Lufttecken) - hon "tänker känslor" istället för att känna dem.

Kate Winslet hade, som vi såg, den onda Mars i Tvillingarna, hackandes och kritiserandes hennes självuppfattning (ascendenten/egopunkten), och på ytan verkar Mischa Bartons snabba, merkuriala sinne (Merkurius härskar över Tvillingarna) en jämförelsevis ganska neutral indikation.


Problemet här - och nu börjar vi komma ganska djupt in i astrologins komplicerade system av spelregler - är att också Tvillingarnas herre Merkurius har tagits gisslan av horoskopets tendenser till förgiftning och självhat. Så här löper resonemanget: sinnelaget är färgat av Månens passage genom Tvillingarna. Men detta är bara ytan: en sval och synbarligen "brainy" tjej.

Men det intrycket ger strax vika när vi lokaliserar Merkurius egen position. Mischa Bartons psyke "radiostyrs" från Stenbockens tecken, där Merkurius befinner sig. Och hur fungerade Stenbocken i just detta horoskop, åren då
dess herre vandrade genom dödens och hatets och förgiftningens tecken Skorpionen?

Så djupt sitter Mischa Bartons problem! Hennes nuvarande drogproblem har rötter som går längre tillbaka än detta livet på jorden. Det antyds av att hon redan från dag 1 på jorden kom med denna varning utfärdad på himmelen. Vad det är för psykiska problem hon lider av och vad som hänt henne i tidigare liv, får hon reda ut med en hypnoterapeut. Om hon nu kommer på att den lösningen finns! I Sverige har vi överhuvudtaget inte något till övers för sådana terapier, här där biologerna hävdar att det bara behövs en liten "fix" av din hjärnas kemi.

Oturen för själar som Winslets och Bartons - de som fötts under nästan enbart Jord och Vatten - är att de troligen inte för ett ögonblick tror på den modell som innefattar tidigare liv. De underkastar sig därför "doktorerna" och låter sig nöja med medicinering utan att ens först pröva hypnosterapi.

Läkemedelsindustrin och biologin gnuggar händerna över alla dessa själar som fallit ner totalt under Jordelementet för det ger dem ännu mer pengar (Jordelementet) att forska vidare utifrån föreställningen att vi "bara" är fysiska kroppar.


Efterord.

Biologin tycker inte alls om vad kvantfysikerna upptäckte redan i början på 1900-talet, för det visar sig nämligen att vår materia är "uppblåst fluff" - att vi lever i en chimär som bara upplevs som fysiskt verklig eftersom våra sinnen är perfekt avstämda för att svara på den här luftbubblan vi kallar "materia"! Den dröm som det fysiska livet faktiskt är, stämmer perfekt med vad österländska filosofier hävdat i tusentals år.


Den minst 2.000 år gamla indiska skriften Bhagadvad Gita säger t.ex. att människans själ har storleken av "tusendelen av spetsen på ett hårstrå". Utan att ta detta "mätresultat" alltför bokstavligt, ligger det häpnadsväckande nära den moderna fysiken, där numera ett ljuskvanta är skapelsens minsta, odelbara enhet (långt mindre än atomerna).

Är ljuset samma sak som själen? Så förbluffande nära religionen den moderna fysiken i så fall har kommit. Och biologerna avskyr detta, för nu ligger allt fokus inte längre på deras förklaring av hur liv uppstått. De största själarna inom kvantfysiken lutar istället åt att livet redan fanns från första början, långt innan det nått det uttryck biologin studerar och vi som människor naturligt identifierar oss med - särskilt dem som är nära knuta till de fem sinnenas "naiva realism" (Jord + Vatten).

Inga kommentarer: