Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 30 maj 2009

Stabilitet kontra mental turbulens



Zodiaktecknet Oxens VILJA till lugn och ro (energikonservering), denna trygga stabiliserande faktor i Jordelementet som likt kvarterspolisen hejdar all rörelse i dess linda, ligger naturligtvis nära den censoriska förtryckarmentaliteten.

Att via den astronomiskt korrekta sideriska zodiaken upptäcka hur totalt Oxen (latin: Taurus) dominerade dramat på Himmelska fridens torg i Peking 1989 då studentprotesterna för demokrati kvästes, påminner om hur brutala zodiakens inledande tecken kan vara när saker inte går deras väg. Den loja tjuren Ferdinand har ett slumrande raseri och övervåld inom sig.

Oxen VILL INTE HA DISKUSSION. Den rullar bara sina tusentals pansarkilon över motståndet och degraderar debattklimatet pga sin inflexibla och på förhand bestämda "form".


Notera att klockan 14 såg ett första fredligt försök från militär att skingra folkmängden (vilket inte lyckades). I öster steg då mer finstämda Jungfrun som ascendenttecken. Den första skottlossningen hördes klockan 23 då Saturnus - liemannens och de ovillkorliga gränsdragningarnas signifikator - steg i öster i direkt opposition till "horbockssyndromet" i Tvillingarna.

Detta hor- eller horbockssyndrom bildas av den turbulenta Mars när den infekterar harmonitörstande Venus (Afrodite). Det är väl känt för astrologer att en Venus under störning degraderas i sitt uttryck. Överdriven sensualism och sexmissbruk är en vanlig yttring - Afrodite är ju redan från början väktarinnan över "världens äldsta yrke".

Saturnus stigande i öster som "hård restriktion" mot "hortendensen" gör det uppenbart att vi kan lokalisera "demokratiupproret" i den okontrollerade passion som en mix av Mars och Venus genererar. Och vilket är tecknet? Jo, Tvillingarna, ett rörligt, mentalt Lufttecken. Kommunikationstecknet som ibland pratar väl fritt.

Att gå från västerlandets korrupta zodiak till den sideriska (som än i dag används i Indien) är att inse att allestädes närvarande Bert Karlsson sannerligen aldrig var född i den försiktiga och empatiska Kräftan utan ett ultratydligt exemplar av den snacksaliga Tvillingarna!

Astrologiskt kan horsyndromet i kommunikativa Tvillingarna översättas som "omoralisk tankeflykt" då Tvillingarnas herre Merkurius (Hermes) är en dubiös, som bäst amoralisk typ - både kommunikatör men också tjuv och falsk hästhandlare (jfr Bert Karlssons vilja att slå mynt av allt). Det är detta oansvariga frihetspladder Saturnus - den hårda gränsdragaren - går mot klockan 23, när Saturnus "snurrats fram" på himmelen till det mest prominenta läget!

Skulle jag tvingas ta parti, håller jag med BESTEN på denna himmel: Oxens absoluta krav på lugn på plattmarken (Oxen=Tellus=den egna jordplätten) var här berättigat.

Den larmande och rätt stökiga hopen som infekterats av frihets- och demokrativirus i hjärnan var tvungen att upplösas. De utgjorde ett hot mot BESTEN och dess krav på homeostatisk balans på hemmaplan! (Men visst ser vi här Oxen och dess antiintellektuella lättja - det går inte att argumentera med intelligens med en varelse som bygger enbart på habituering, dvs ingrodda reflexer!)

Jag hade också skickat trupp mot en gapande skock som knappt visste något om koncepten de pratade om, men hade fått för sig att "Frihetsgudinnan" och "demokrati" var bättre än vad de nu hade.

Yttrandefrihet är inte en mänsklig rättighet, den förtjänar man genom studier av den "luftatmosfär" som representear människans första steg på hemvändandet från syndafallet ner i animal materialism.

Nyplatonismen såg i Luftelementet en sinnebild för den rationella själen, vars insikt är: Läs först på, och anpassa röst och budskap till den rådande situationen. Däri låg studenternas misstag - den turbulenta idealistens klassiska overkill.

Och overkill blev responsen från Oxens fysiskalistiska världsbild när Saturnus visade sig i öster med sin lie. Horsyndromet indikerade här vulgär dysfunktionalitet i tanken: "amerikansk frihetsgudinna i papier mache". Fel tanke, fel formspråk!

För den uråldriga kinesiska uppfattningen att helhetens stabilitet alltid har högsta prioritet kan man citera den antika kinesiska spådomsboken, furstespegeln och konfucianska klassikern I CHING (Förvandlingarnas bok) som i kapitel 59, Skingrandet, går igenom spelreglerna för en situation som luktar destabilisering:

Skingra mobben!
Ett initiativ i den här riktningen bringar god lycka.
Skingrandet leder till uttömmande [av en föregående stockning].
Låt gå [eller terminera] dunkla lokala uppfattningar.

(Alt. ö.s.: [Dessa som måste skingras, är] gangsters som förvänder [bokst. "förmörkar"] den lokala opinionen.)

Källa (egen ö.s.)
*****

Hur omogen rösten från Mars+Venus kan låta när den demonstrerar sin frihet i Luftelementet kan höras hos Carolina Gynning, som ändock inte har sitt horsyndrom i Tvillingarna utan i något mer utvecklade Vågen (det andra av tre Lufttecken Tvillingarna-Vågen-Vattumannen). Mars skapar turbulent abrupthet och det finns ingen balans och avvägning i synen på "yttrandefriheten" - bladdret kommer från skrevet (Mars) och verbaliseras utan att bäringen har tagits ut. Aspekten är perfekt för snabba och direkta situationer som värjfäktning, men mindre bra i andra.

I nämnda fall råder dessutom sådan egocentrism att det inte ens handlar om ideologi, annat än den narcissistiska mediehorans ideologi ("allt ljus på Mig").

Det kanske mest memorabla uttrycket för horbockssyndromet bidrog president Bill Clinton med då han med sin Venus + Mars stigande i öster (prominens!) men i "kyska" Jungfrun deklarerade att "jag hade inte sex med den där kvinnan"! Kanske talade han rent "tekniskt" sanning, om någon minns diskussionen om penetration som kriterium på "sex".

Jungfrun tillhör Jordelementet - konkretism - och följaktligen kom skandalen att kretsa kring fysiska föremål, cigarren, den fläckade klänningen... Jungfrun är också, som visade sig i Clintonskandalen "teknikaliteternas" tecken.

Promiskuiteten då Mars och Venus går samman på himmel är en astrologisk klassiker, men den kommer som synes i många utföranden!


Studien av stabilitet kontra mental turbulens föranledd av tillbakablicken i SvD på torgdramat. DN noterar att Kina blockerar sociala medier inför 20-årsdagen av händelsen vid Himmelska fridens port och AB förstår inte heller LÅNGSIKTIGHETEN hos en MÅNGTUSENÅRIG kultur.





Inga kommentarer: