Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 28 januari 2015

Vetenskapen återupptäcker Venus utan att fatta det kosmiska perspektivet

AB:s nyheter för dummies innehåller idag följande internationella vetenskapsfynd:




Visserligen berättar en annan nyhetssnutt längre ner på sidan att flickors pubertet kommit tidigare och tidigare i väst de senaste femtio åren, men kanhända rör det sig ändå om samma fenomen:

Den västerländska "livsmedelsindustrins" överdrivna sockrande av alla sina produkter för att förslava västerlänningen i all sköns missbruk. Just en snygg värld vi byggt oss eller accepterar eller - om vi är riktiga jubelåsnor - till och med applåderar som den goda kapitalismen!

Eftersom testet bara rör unga kvinnor kan man inte vara helt säker, men min tes här är att vetenskapen utan att fatta det själva verifirera den indiska astrologins gamla koppling mellan kvinnor och Venus - via sötningsmedlet socker!

Med en måhända suspekt etymologisk härledning har den här bloggen t.o.m. velat återföra vårt "socker" (ty: Zucker, eng: sugar) på en indoeuropeisk rot som tydligt syns i hinduismens namn för Venus: Shukr eller Shugr. (Slut-a i ordet Shukra bortfaller vid uttal). 

Inte vid något av dessa tillfällen (Loreen, Rachel McAdams och några till) tittade jag etymonline.com, men ser nu att persiskan ligger mycket nära sanskrit med sitt "shakar". Men ser tydligt rötterna till latinets "succarum" inte mindre än den kvinnliga demonen succubus, en slags drömlivets fresterska sänd från demonvärlden att anfäkta män (och lesbianer) i deras drömmar. Se de indirekta kopplingarna i latinets sucus:
sūcus m (genitive sūcī); second declension
juice
sap
moisture
(figuratively) strength, vitality, rigor, energy, life


Substantivet är maskulinum men har genom historiens irriga vägar kommit att knytas till det feminina. Eftersom vattenplaneten Månen associerar till havet och till sälta, bör Venus kopplas till söt fuktighet.

Även om astrologin singlar ut Venus som specifikt kvinnornas planet och Mars som männens, innebor förstås båda gudarna i bägge könen. Det är när Mars är ytterst framträdande i en kvinnas horoskop släkten börjar tala om "pojkflickan" och omvänt alla vrider sig besvärad över pojken som vill dansa balett...

Inga kommentarer: