Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 13 september 2017

Look-alike-fenomenet börjar i själen

(Ett bortglömt inlägg från den 19 augusti)


Fick syn på bilden här ovan till vänster av aktrisen Cécile de France som med ett så krystat namn naturligtvis inte är fransyska - hon är född i Belgien! Jag tyckte hon påminde om karaktärsskådespelerskan Glenn Close i yngre dagar. 

Belgiskan är måhända mer sockrad och amerikanskan lite strävare, men båda hade stora överensstämmelser i näsans form, ögonens något täta placering, munnen, och överlag hur ansiktets flera plan har samma "lutningsvinklar" i förhållande till andra av dessa plan. Det är möjligt att det krävs att tränat öga för att se dessa små ledtrådar (eller en överaktiv associationsvilja). Jag parar ihop tre bilder på var och en i hoppet om att få visst medhåll om att se "rätt".






Även astrologiskt finns det överraskande överlappningar men det är synd att belgiskans födelseklockslag inte är känt. Genom att Glenn Close har en fysisk Kräftascendent får man dock en första träff - Cécile de France var nämligen född första dagen med Solen i Kräftan.

De France:

Close:


Givet den bipolära sjukdomen i Glenn Closes släkt och hennes egen brottning med svår depression är det intressant att notera hur depressionens Saturnus TUNG I VATTEN i första huset också förekommer hos belgiskan men nu som en tajt konjunktion mellan Solen och dess ömsesidiga fiende Saturnus - detta i sig en närmast bipolär kombination! Visserligen står Saturnus i Tvillingarnas sista grad men den hinduiska tesen att planeter i skilda tecken/hus är omedvetna om varandra känns bara fånig när kopplingen är så här stark. Naturligtvis bidrar formplaneten till att belgiskan har samma symmetriska ansiktsform!

Båda kvinnorna har dessutom det "sliriga" sinnelaget (Månen) i Luft men där hela tiden Vattnets underströmmar passerar med sina begär, känslor och stämningar och skapar en oro i den högre Luftsjälen vilket kan uttrycka sig som malande tankar som rinner genom huvudet utan att man får tyst på dem. Hos Glenn Close är det rätt allvarligt eftersom hon också har intellektets Mars plus den turbulenta Mars med Månen och detta i det 8e huset som kan ha psykologiskt skadliga effekter. Bloggen har redan tidigare noterat hennes komplexa förhållande mellan Luft och Vatten och jag tror Lady Gaga med lika mycket "blå-grön röra" också har svårt att stilla sina tankar.

Belgiskan är den mer lyckligt lottade eftersom hennes Måne inte baseras på den mörka Saturnus utan på den lättsammare Venus, vilken i Lejonet måste sägas vara en mer lyckosam placering som bl.a. tycks ge den skönhet som inte förunnades Close i samma utsträckning. Men även Céciles vitala Mars-i-Väduren i attack mot Mån-Vågen bidrar till karisma och en välgörande positiv sinnesstämning som Glenn Close inte fick i detta liv. 

Samtidigt jämnar lyckobringaren Jupiter ut en smula, för den är trots allt maximalt välplacerad hos Glenn Close, i det tursamma 5e huset för vilket den också är hussignifikator OCH verksam välgörare för Vattenascendenten. Dessutom aspekterar den harmoniskt Solen i Fiskarna som den också är disponent över. Glenn Close har vid sidan av skådepelarkarriären gjort ett enormt arbete till stöd för människor med psykiska åkommor - vilket är helt i linje med den Stora Hjälparen Jupiter i Vattenelementet - den fragila Naturens eller Psykets eget element.

Cécile, å sin sidan, har också en Sol (karriär) som välsignas av godhetens Jupiter men åtminstone i sinnelagshoroskopet står Jupiter illa placerad i det 6e huset för olyckor och fiender. Dessutom är den expansionslystna Jupiter en illgörare för Vågen som bara vill ha jämvikt. Man kan misstänka att den är aktrisen fnyser "fientligt" åt billig framgång (dålig Jupiter) och "populistiska" eller "breda" skitfilmer från Hollywood. 

Hon har uppenbarligen velat alliera sig med Frankrike (att döma av efternamnet) och med det kommer säkert en del kulturell snobbism. Skulle inte förvåna om hon är den typen av aktris som, även om hon är framgångsrik, ser till att göra plats för små independentfilmer som hon finner intressanta och mer konstnärligt givande än de schablonroller som Hollywood upprepar och som girigare typer som Vattenhoroskopet Angelina Jolie så gärna kastar sig över. 

Jolie har, precis som Israels korruptionsmisstänkte och pengahungriga premiärminister en verksamt ond Venus stigande i öster. Det blir inga terrorbombare av Venus när planeten har problem, däremot karaktärssvaga människor begivna på det ljuva livet - se bara pampen Göran Persson med en verksamt ond Jupiter (fast i ett Eldtecken) stigande i öster.

Inga kommentarer: