Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 30 juli 2016

Ljusets kvalitet kan inte hjälpa sig, försvarar allt och alla

Utifrån det intressanta fyndet att Pride-manifestationens "general" var djupt sjunken i Mörkrets kan vet vara intressant att se hur hans vedersakare - bloggaren - ter sig utifrån läran om de tre gunas. Men även hur den alltid politiskt korrekta Margot Wallström tecknas. 

Jag ger inte mycket för att hennes följeslagerska Isabella Lövin skulle ha gjort något mer än underteckna det EU-färgade direktivet i AB att "Sverige måste höja rösten i HBTQ-frågor" (som vi inte redan skränade värst i världen om detta). Det här luktar internationella Margot Wallström hela vägen.



Hur bestickande hennes materialistiska hunger än är i verkliga livet, ser horoskopet ur perspektiv av "själens tredelning" upplyst ut, eller hur? En riktig fröken Duktig, ett världssamvete av det där präktigt självgoda svenska slaget!

Varför hon tar offensiven för att försvara den andliga degeneration som HBTQ representerar tyder på att det är något sjukt med Wallströms himmel, och förklaringen är förstås att hon är en sekularist som inte ens inkluderar det verkliga mänskliga perspektivet utan enbart ser till den jordiska människan. Venus i slutet av Vågen kan mycket väl vara horoskopets atma karaka och indikera hennes djupaste åstundan. Det betyder i Vågens rajasiska tillstånd att hon är en politiker som jagar ära och pengar enligt Platons analys i Staten av de tre nivåerna. Båda de sattviska tecknen dras ner i kvalitet av att deras härskare befinner sig i Vågen tillsammans med den naturligt tamasiska Saturnus. 

I Vågen måste man dock minnas att Saturnus är upphöjd så att vågskålarnas jämvikt eller jämlikhet står högt på programmet - särskilt som Venus är hemma i sitt eget positiva tecken. För Margot Wallström är frågan mycket enkel och har inget alls med själen att göra: hon vill se jämlikhet mellan alla medborgare, punkt slut.

Och vem kan invända sig mot en så ljusblå och närmast överjordiskt tjusig fantasi? Platon avslutar Staten med att förklara att hans Idealstat faktiskt bara är ett mönster uppe i himmelen, men inget som kan genomföras på jorden. Här i världen kan mänskligheten i sina bästa stunder förverkliga den aristokratiska staten, där de bästa lämpade leder samhället till fromma för även de solkigare själarna, till och med homosexuella och deras onämnbara driftsliv.

En snabb jämförelse mellan Wallströms och bloggarens karta visar hur mycket renare som själ - men också mindre realistisk - politikern är! Observera att detta till skillnad från Wallströms är ett "äkta" horoskop som markerar hur kvaliteterna yttrar sig i verkliga livet. Politikerns karta _kan_ överensstämma med individens verkliga handlingar, men det vet vi inte (annat än i backspegeln, genom att jämföra livsgärningen med kartan).


I snabbkollen av Pride-generalens mörka karta var analysen ganska utförlig, och den här kartan förtjänar också en djupare granskning än att bara räkna antalet planeter i var och en av kvaliteterna. (Se även detta inlägg för länk till det viktiga stycke i Platons Staten som flera blogginlägg utgått från.)

Är den här bloggaren då en äkta LJUSÄNGEL? Lufttecknet ägt av den merkuriska budbäraren (aggelos, ängeln) stiger ju i öster, och dessutom med Månen, denna bägare eller detta sinneskärl som har förmågan att både rena och förorena bäraren beroende på vad man tillåter kärlet att fyllas med. Det är samma här som hos Margot Wallström, fast på ett högre evolutionsplan. Medvetenhetens Sattva guna visar Luft-elementet i dess mest förfinade uttryck. Början på historien om en verklig Guds utsände med andra ord!

Men den orange gölen i mitten gör genast slut på den möjligheten - den oscillerande och lidelsefulla mellankvaliteten Rajas huserar Merkurius (som för övrigt själv är en rajasisk planet) och detta drar ner intrycket från något gudomligt till något mer passionerat och mänskligt felbart. 

Emellertid låter den kända födelesetiden oss veta att Merkurius verkar genom härskarskiktets femte hus som också är sektorn för allmänt resursfulla och kreativa naturer. Merkurius är dessutom atma karaka - själen VILL med passion kommunicera om vad dess sinne nu uppsnappat om skillnaderna mellan medvetande (Sattva) och medvetslösa fixeringar (Tamas). 

Den här bloggaren skulle aldrig komma på tanken att som Margot Wallström bara se idel gott, gott, gott i allt och alla. Bloggaren är tack vare sin läromästare, den naturligt mörka Saturnus mittemot psykets Måne något av en dyster realist. (Hur skulle man annars hitta fram till det österländska konceptet om hur handlingar/karma driver hela världssystemet och tvingar själarna att om och om möta konsekvenserna av sina forna nedstiganden i världen?)

Den barska och världsvana senioren Saturnus står stark och står i Ljuset (Sattva) men disponeras eller förfogas av en mörk placering. Saturnus ägs av ingen mindre än sin motpol, godhetens, religionens och filosofins Jupiter! Men tyvärr har Jupiter fallit i händerna på Olyckan och Fienden - den ligger i 6e huset. 

Och här ser vi nyckel till hela bloggens budskap: antikens filosofi har förfulats, förnekats och hånats av samtidens penningkramande materialister och satanister till den grad att den här bloggen är en av de få vattenhålen i Sverige där Verkligheten (bortom politikerjidder om sysselsättning och att vara en lönsam medborgare) adresseras. Visserligen, och detta är astrolog på mycket avancerad nivå, så neutraliseras den mörkerskapande källan till Jupiters dystra belägenhet genom att Solen bränner (dödar) den tamasiska Mars för att sedan själv gå i spinn i en ömsesidig reception med sin mörkt placerade härskare Venus. Genom olyckor i kärlek i detta liv väcktes den här bloggarens förmåga till tidigare liv-minnen! Det har hänt i tre relationer och stämmer häpnadsväckande väl med horoskopets "inre dynamik".

Allt detta betyder nu inte att bloggaren är "självförverkligad". Tvärtom, horoskopet är ur de tre gunas perspektiv rätt medelmåttigt, lite av varje och med ett speciellt frågetecken för Solens förmåga att snitsla sig en framgångsrik bana i livet. Den ömsesidiga receptionen med sin härskare i mörka Lejonet visar hur han har närmast självdestruktiv passion (kanaliserad genom det tredje kommunikationshuset - den här bloggen!). 

Solen (intelligensen), via tät konjunktion, "bränner" som sagt åtminstone bort den direkt våldsamma Mars. I ett tidigt livsskede innebar detta total vapenvägran och statens bestraffning i formen av fängelse. (Fängelserutinerna med t.ex. fångdräkt är statens sätt att som hämnd för den påstådda förbrytelsen "döda" individualiteten - den stolta Sol som betecknar själens individualitet - denna uppstickare som haft mage att hävda ett synsätt på kant med regelverket i dennes samhälle.)

Det är därför uppenbart att man inte kan ta de tre gunas alltför hårt - i en simplistisk jämförelse med Platons text om samhällets förfall från ren (gudomlig) medvetenhet ner till tillstånd till och med vansinnigare än demokratin. Den som vill kan naturligtvis söka skriva om Pride-generalens horoskop enligt samma resonemang som bloggaren just tillämpade på sin egen karta. Jag menar dock att det inte låter sig göras.

Ett är säkert: astrologin målar tavlan i så många lager att den tredelade själen (eller den svårbegripliga mixturen av de tre gunas) bara är en lågt liggande tonalitet. Livsödet tar till stor del form på en annan och mer konkret nivå och här krävs födelseklockslag för att kunna studera de 12 husen. I Pride-generalen är dock kartan så mörkt stämd att en känd födelsetid inte skulle ändra bilden värst mycket. (Jämför med jag sade om den "predestinerade" EU-politikern som låtit sig köpas av den smutsiga bilindustrin. Rundgången som inbegrep de viktiga Sol och Måne i det horoskopet var oroväckande.)


Margot Wallströms passion för Jungfruns fakta och åter fakta (en låg form av medvetenhet men dock sattvisk den också) och nästan sjukliga begär efter materiell komfort i sitt eget hem (Jupiter i Kräftan och hetsad av Mars och äregiriga demonen Rahu) låter oss anta att hon kanske inte är fullt så ljusavgivande som en snabb blick på kartan låter antyda. I Platons termer en själ någonstans mellan timokraten och oligarken - intresserad av heder och ära men också av pengar. Och det är återigen astrologins kompletta verktygslåda som möjliggör justeringar av den rätt simplistiska guna-betraktelsen.

Inga kommentarer: