Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 juni 2015

Skräckmästaren Hitchcocks Fåglarna uppförs nu i Mora


Aggressiva måsar sätter skräck i ett svenskt samhälle (DN). Detta kanske är den mesiga svenska versionen av den terror som under sjukliga stjärnor drabbat världen i dagarna. Fåglar sägs ju vara Naturens omedvetna bärare av omen.

Filmvetare har säkert analyserat innebörden av Alfred Hitchcocks Fåglarna där aggressiva flygfän på samma sätt angrep människan. Naturens hämnd på den art som tappat jämvikten med sin värld?

När jag tittar till skräckmästarens karta blir det genast lite kusligt. För exakt den destabiliserande "dissociation" jag alldeles nyss nämnde i "Borgaren ryser i sina rum: det är terror i världen" - figurerade i Hitcocks födelsehoroskop. Så ofattbart passande! Jag påpekade att dissociationen leder till "stirrande utan förståelse", dvs, intellektet förmår inte koppla rätt och tänka klokt eftersom det kommit på kant med den instinktiva Naturen så att människan slits i två delar och blir både ineffektiv och ibland farlig för sig själv. Jag återkom till sinnessjukdom i dagens fall med den onda EU-representanten

Faktum är att det blir än kusligare: Hitchcock föddes inte bara med samma Måne och Venus i ömsesidig reception som i "borgarinlägget" utan dessutom ett år då en isande fasans Saturnus passerade genom dödens Skorpion - exakt som den gör detta onådens år 2015 när den vite djävulens kredit med de högre makterna tagit slut!




I samband med den dissociativa skärningen mellan Vatten och Luft har jag ofta påpekat att artister - speciellt kanske skådespelare - verkar vara en yrkesgrupp som bemästrat den här problematiken och effektivt kan använda den för att luckra upp och försätta åskådaren i ett "nervuppslitande" tillstånd. 

Men i fråga om Hitchcock var han uppenbarligen delvis offer för den här störningen mellan begärets Kräfta och åtråns Venus. Historierna om hur han skämde ut sig själv och hustrun i kladdandet på sina blonda skådespelerskor tillhör sådana där historier som Hollywood gör sig bästa för att hålla utanför biografierna.

Som tidigare nämnt finns det två riktigt berömda gubbslem till män där också Kräftan tycks ha spelat in i deras kladdiga förhållande till kvinnor. Mästerpsykologen Carl-Gustav Jungs Sol-Kräfta och hans dubbla förhållande till dels hustrun och sin kvinnliga favoritelev. Och dels Nobelpristagaren Erwin Schrödinger och hans kurtiserande med kvinnliga studenter. Jag har en bekant, Månen i Kräftan som medgivit att han har problem med affekterna när han, över de femtio, ser flickor som kunde vara hans döttrar. Som sagt. Vatten och i synnerhet den lidelsefulla (Rajas guna) Vegetativa Själen är vad som fick Robert Broberg att sjunga "måste hej, måste hej, måste hejda mej/varje gång jag ser en tjej". 


Robban Broberg var visserligen född i Tvillingarna, men "dissociationen" eller slirigheten finns där. (Tänk Båtlåt för en känsla av hur den med grepp om dissociationen kan bli en dubbeltydighetens mästare.) Det visar sig att Luft-Tvillingarnas härskare Merkurius står med en "fallen" libidoplanet (Mars) i just Kräftan. Broberg hade mentala problem under en period i sin karriär, vilket jag påpekat tycks ganska vanligt när den Rationella Själen slirar mot den Irrationella.



Broberg är en genuin dubbelnatur som lyckas med mästerstycket att vara en nervig hoppjerka och samtidigt projicera en bild av sig själv som en gemytlig och trygg figur genom att den instabila Solen balanseras av en Måne i Oxen som utgör basen för samma liderlighet i Vatten som skadar intelligensen och hans högre väsen. Intressant hade han en buddhistiskt sökande period då han kallade sig Zero, något publiken inte alls nappade på. Så han blev "Robban" igen.

5 kommentarer:

Susanne sa...

Siljans måsar är på G alltså... :-)

Tänkte direkt på "Siljans måsar" - en sorts nyandlig grupp som har ett förlag med samma namn. Enl Övernaturligt i P1 (11.24 in i programmet) http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/44191?programid=4122 är var det en grupp utanför Rättvik en kvinna via autoskrift fick in ett budskap från bl a Maria Magdalena och ängeln Gabriel... och Siljan är den plats på jorden där allting startade och allt utgår ifrån (genom meteoritnedslaget som bildade Siljansringen för miljoners miljoners år sen. Det låter ju så där trovärdigt... De kallar sig Siljans måsar för att måsarna är orädda och kaxiga. Och det stämmer ju åtminstone :-)

Seaward sa...

Jag blir bara rädd för mina inre sporadiska "ingivelser" när man hör hur tokigt det låter när andra säger något apart. Minns Olof Rudbecks övertygelse om att Platons försvunna Atlantis var Sverige...

Susanne sa...

Ja nog är dom självcentrerade i Dalarna... minns historien om dalkullan som kom in i en affär och ville köpa en jordglob men blev besviken när hon fick se dem, och frågade: Har ni ingen med bara Dalarna på? Det finns t o m turistsouvenirer som anspelar på vitsen: Träkulor med Dalarnas karta ditmålad.

Men för att tala allvar: Ja, det gäller att ingivelserna kommer från "den rena källan". Enligt programmet var det tre kvinnor och en turkisk bokhandlare (de hade genom honom läst den turkiska Kunskapens bok - känner inte till den själv) och han initierade en av dem i automatisk skrift. Deras beskrivning påminner om hur voodoopräster/prästinnor reagerar när de kommer i trans (har översatt en bok på det temat). Jag tror nog att hon verkligen kom i kontakt med något, frågan är bara om det kom från "Den rena källan" från lägre, falska andar. Visst låter det konstigt. Genom meteoritnedslaget vid det som nu är Siljan fördes livet hit till jorden och började utvecklas (fast det enl känd vetenskap redan fanns på bakterienivå). På vissa platser på jorden upprättas "trygghetszoner" - i Kanada, USA och Sydamerika, där "de svåraste attackerna kommer att ske". Ja den som lever får se...

Susanne sa...

PS: Ett litet ord föll bort: Det ska naturligtvis stå "frågan är bara om det kommer från 'Den rena källan' _eller_ från lägre, falska andar."

Seaward sa...

Liv i dalgångar och liknande, som utvecklas i isolation från omvärlden och blir överhövan etnocentriskt...