Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 15 februari 2014

Allvar bakom skrattspegeln / den himmelska Lisa Miskovsky

[Ett längre och vindlande inlägg som fritt strövar mellan "look-alike"-fenomenet, främlingsfientlighet som havererat intellekt, Lisa Miskovsky som en himmelsk Afrodite - en ren själ - och de alltid lika solkiga och själviska nymoderaterna. Samt: antikens filosofi som lever vidare under astrologins yta.]



Det slår mig att Soran Ismail och hyperbegåvade svarta humoristen Seth MacFarlane har precis samma typ av placering och vinkling av ögonen. Det här tillskriver jag Krig och Fred - Väduren och Vågen - är så hyperaktiva på bådas födelsehimmel. Eller kalla det symptom på Själens tillväxtvärk som tillstöter när enfaldig subjektivism baserad enbart på visuella impressioner (Väduren) kommer samman med intellektets harmoniering av många skilda intryck (Vågen) baserad på den gudomliga Godhetens absoluta mått..



Båda männen arbetar med humor för att adressera seriösa frågor (Godheten). MacFarlanes tecknade serie Family Guy kräver högre intelligens än det folkgenomsnittet förfogar över och låga pannor förstår därför inte budskapen bakom hans grova skämt.

Sveriges Radio verkar enbart bestå av underbegåvade människor i beslutspositioner - det är symptomatiskt att företaget försöker lösa sin solidaritet med regeringen Reinfeldt genom att peta ut en medarbetare ur boet som enligt astrologins vittnesbörd kan mäta sig med en av underhållningsvärldens bästa människor! Sade jag att Sverige blivit en hemvist för kräk, låga själar som inte får återfödelsevisa till andra kulturer eftersom de helt enkelt är för korkade?

Först får jag känslan att detta gäller också nyblivna sportkommentatorn Lisa Miskovsky. Hon verkar gjort det oandliga Sveriges klassiska misstag att byta ut själen mot enbart kroppen och dess sinnesrörelser.



Går man till den romerske filosofen Plotinus ägnar han stor möda åt att intellektuellt särskilja själen från det lägre "kombinat" där själ möter värld och dess nyformade värdkropp. Astrologin har talat om detta kombinat som ascendenten, även om grekerna kallade mötet mellan himmelen och den lokala platsens östra horisont som "horoskopos" - dagvyn. 

Jag antar att det är själen som här återvänder från Hades och skådar dagens ljus. För detta talar att Hades port ligger just före horoskopos om man läser zodiaken medsols. Det andra huset handlar idag om ekonomi, vilket påminner om hur överlagrade gamla traditioner blivit av senare. Någonstans anar kloka människor att pengar och död hör samman. Det är inte helt friskt att leva ett liv för något som är mindre än Livet självt.

Plotinus skarpa resonemang förnekar själen njutningsupplevelser eftersom dessa förutsätter en kropp och sinnen. Tar man den återfödda själens nya "dagvy" eller anblick av dagen (denna solbelysta värld), ger den naturliga zodiaken Väduren i första huset (motsvarande ascendenten/horoskopos). Solen kallas som bekant "upphöjd" i Väduren, såsom Fadern finner behag i sin Son (avkomma). Jag har alltid misstänkt ett spel mellan Lejonet och Väduren här, den kreativa och barnet. 

Men detta är andligt vaknas väg, inte män som Fredrik Reinfeldt som pratar om sitt sovande folk utan att förstå att det är han som sover! Döda biologister ser istället ett barns födelse via Vatten (Naturen) och Jord (Helvetet, materia): I det tionde tecknet bortom Kräftan föds i barnet i Väduren. Men direktivet att fortplanta och föröka sig ges av Stenbocken, denna världens härskare, som i sin fullbordan (10) leder till Vågen som är den Himmelska Afrodites tecken och där himmelsk perfektion av balans strax tippar över i ett syndafall när Perfektion i överflöd tvingas nedåt mot mindre perfekta yttringar. 

Den här emanationen - utflödet från Den Ende - slutar inte förrän allt lägre livsformer kommit till, med ett abrupt slut på planeten Jorden som är sista anhalten innan ren brutal materia tar över, så brutal och primitiv att den inte har någon potential att anamma vad slags simpel Form man söker sända in i dess dunkel. Det här skivomslaget till brittiska rockgruppen Hawkwind fascinerar mig. 


Via science fiction-maneret visas här hur Gud eller en högre Intelligens söker inplantera (eller stråla ned) det allseende ögats Form i hälleberget! "Och Ordet/Logos blev materia."

Det är förstås den indiska astrologins JUPITER (Zeus) som ensam kan bilda den första stabila geometriska figuren (triangeln) och astrologin fångar upp detta genom den dharmiska Eld-trigonen: det jupiteriska nionde huset, det solära femte huset och så den upphöjda solens första hus - dagvyn.

Att skivan heter "Levitation" gör det ännu mer suggestivt. Söker rymdskeppet extrahera till och med den första fallna Formen - Lucifer - som försmäktar fastfrusen i helvetets nionde krets, formligen fast i hällebergets materialism?

Så mycket djupa tankar som gömmer sig även i popkulturen. Men ett sekulärt och obildat folk lever sina liv och ser ingenting utom de ytor som deras sinnen registrerar. Härskarna som söker hålla folk på så låg bildningsnivå känner vi nu: de går i Sverige under namnet Svenskt Näringsliv, som i sitt hån av filosofiämnet ("olönsamt") avslöjade att de försöker reducera svensken ytterligare, till en lönedumpad nyttig enhet i produktionen, en idiot som enbart får tillgång till praktiska och omedelbart behövliga kunskaper på en "allt-efter-behov"-bas.

Matematikern och vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith misstänker att kvantfysiken är mänsklighetens första förnimmelse av just denna absoluta Ondska och han citerar ofta fysikern Heisenberg ("osäkerhetsteoremet") som såg kvarkarnas värld som ett märkligt mellantillstånd mellan icke-existens och existens i vår mening.

När Lisa Miskovsky tror det är själen som njuter av kroppens fyrverkeri av biokemiska signaler (AB) är det i själva verket Hades eget tecken Oxen (Jordelementet) som representerar smärta/njutning-dikotomin. Själen må stiga upp ur Hades skugglika rike, men i symbolikens gåtfulla värld återvänder den behäftad med en låg trasselhärva. Om så Solen "upphöjer" sig över Dödsriket följer en lägre verklighet med själen när den stiger in i den här världen via Dödsriket, dvs höljd i en ny fysisk kropp. 

Detta är "fädernas väg", inte "gudarnas väg". Det går nämligen att återfödas till Jorden från Himmelen också. På ytan ser man inte skillnaden på folk och fä, men med en radikal tolkning av astrologins verktygslåda skulle man kanske kunna fösa getterna åt ena sidan och fåren åt den andra - ungefär som rasister gör. Men till vilken nytta? Alla har kommit till samma värld och det är på den här spelplanen alla söker komma till en bättre förståelse. Rasism uttrycker en människa som slutat fungera mentalt och har fastnat i ett statiskt attitydschema.

Och det är nu tanken slår mig. Tänk om Lisa Miskovsky egentligen menar något annat med njutning än kemiska fyrverkerier under ett fysiskt träningspass! Hennes horoskop är något av det mest "konsoliderade" man kan hitta och det ser faktiskt ut som om hon lever sitt verkliga liv bortom sinnesorganens ständiga ström av impulser och i ett stoiskt upphöjt lugn!



Tidpunkten är inte känd och "horoskopets" - anblicken av dagen - är således baserad på nattens föreställningar - Månen.

Här ser man energiska Mars och Månen säga "ansträngning är själens njutning" - minns Stenbocken som underklassens och de hårt arbetande trälarnas tecken. Stenbocken gör naturligtvis en dygd av nödvändigheten - Miskovsky skulle kunna vara Arbetsgivarnas köpta språkrör!

Själen i astrologin är en svår nöt. Den här bloggen började med Solen som indisk astrologi ser som markör för "jivatman" (sammandragning av jiva atman) - en levande själ, dvs. en själ snärjd i och av Naturen. Själen har också en högre nivå som undandrar sig Naturen och står i direkt kontakt med Himmelen eller det gudomliga Intellektet.

Nyligen introducerades Venus som emblem för den himmelska Afrodite eller Själen i dess rena tillstånd. Oavsett vilken symbol man använder får Lisa Miskovsky "grönt kort" - hon är en av dem som vandrar gudarnas väg (fria andar) och inte fädernas (den biologiska alstringens väg). Hon kom kanske inte ens hit av karmisk nödvändighet utan av egen fri vilja. Hon tillhör kanske inte den slavbundna delen av mänskligheten utan är i någon mening en avatar som är här för att hjälpa människor. Den dagen hon kommer ut som kommunist har hon fullgjort sitt öde och verkar som ett vägledande mönster för andra. 

Hur kan man påstå detta utifrån horoskopet, som inte ens är baserat på en individs födelseminut utan gäller alla under den här dagen och nästa? (Månen tillbringar två dygn i Stenbockens tecken.)

Ta den himmelska Afrodite som själssymbol: här är Venus "upphöjd" i Fiskarna, den har renat sig från den materiella besmittelse Venus drar på sig i syndafallet ner till bakslug och vinstjagande materialist (Venus "faller" i motsatta Jungfrun). Det här året är t.o.m. Jupiter/Zeus hemma i sitt negativa (blott naturliga) härskarläge i Fiskarna. Men här talar vi om en helt renad lägre natur, en perfekt sattvisk (medveten) eller stilla vattenyta. Det biologiska skiktet är perfekt skapat ("bra gener") för att fungera som fordon för själens högre nivåer!

Och om vi hänger oss åt synkretism kan vi nu gå till den levande (inom-kosmiska) själen och se hur Solen står stadigt i den högre själens rationella element Luften. Och det vill sig så väl att Saturnus i meningen "själens form" också befinner sig i sitt eget element, Luft. Här har vi en äkta andevarelse som tagit boning i ett Vatten-substrat som är helt rent och där ingen Jord smutsar.

Så vad upplever egentligen Lisa Miskovsky under ett fysiskt träningspass? Onekligen har hon en mentalitet - Månen (manas, "the mind" eller vår mentalitet). Detta sinne eller psyke tillhör den dödliga kroppen och har inget med själen att göra men är heller inte kombinatet (annat än som substitutascendent). Ett Stenbockspsyke med stenhårda krigaren Mars är förmodligen en kvinna som skulle avskräcka de flesta män. Få horoskop kan uppvisa en så tjockskalle eller vinnarskalle. 

Men här finns också en annan egenhet. Psyket registrerar sinnesdata men ägaren är Stenbocken - själens form - och denna ägare råkar också förfoga över hennes Sol, hennes liv och intelligens. Vad vi har är helt enkelt en låg och själlös Måne och bakom den en intelligenta och levande jiva-atma som är i perfekt harmoni med sin själs form i den osynliga andevärlden (Luft)!

Och nu kan vi börja tala om själens passioner och förnimmelser. De finns, precis som Miskovsky säger, men det är inte av den art som köttmänniskor föreställer sig. Det verkar faktiskt som det saknas ord och begrepp för själens sätt att erfar och det är därför mänskligheten (utan Fredrik Reinfeldt och det sovande folket på högerkanten) tvingas använda sig av symboler och liknelser. Mänskligt förnuft är en symbolisk representation av ett annat högre förnuft och därför har Saturnus kommit att symbolisera såväl mänskligt förnuft som det gudomliga Intellektet (Nous).

Det roliga (?) med Miskovskys karta är att TOTAL NEGATIVITET drar ner hennes själsliga form (Saturnus) eftersom den i sin tur disponeras av ett sändebud vid namn Merkurius. Och denna har redan dragits ner i Stenbocken Oxen eller Dödsriket. Samtidigt ger täta kopplingar mellan Luft och Jord en torr och rationalistisk ådra. Det är häpnadsväckande hur osentimental Miskovsky framstår, särskilt när man ser de två goda planeterna Venus och Jupiter i ett Vattentecken. Men då ska man inte glömma att Fiskarna är av allra bästa typ hör, där den Himmelska Afrodite tecknar en rentvådd själ som slagit sig ihop med Jupiter enligt Vattenelementets evangelium.

En ytterligare rebus är denna: Solen och Saturnus åtnjuter synergi uppe i det delade Luftelementet. Men Solen är liv i den här världen och Saturnus är död från den här världen - planeterna är fiender. Miskovsky verkar akut medveten om allt kan vara över en dag (hon talar här om idrottskarriär men egentligen talar hon om jordelivets bräcklighet). Å andra sidan är den rena Naturens budskap - Jupiter och upphöjd Venus i Fiskarna - en fenomenal vänskapshistoria. Jupiter och Venus är planetära vänner i indisk astrologi.

Jag skulle faktiskt vilja likna Jupiter i Vatten vid den indiska filosofins shakti - Guds verksamma kraft i Naturen. Grekerna kallade detta energeia, Själen "var i roll" ("in act") när den var verksam i Naturen och medveten om sitt högre ursprung. Den själ som vänder sig bort eller dissocierar sig från sin själsliga form, det gudomliga Intellektet (Saturnus) som kan fylla själen med rationella principer, saknar därför verklighet. Den fascistoida Fredrik Reinfeldt kallade svenska för "det sovande folket" och fast han svartmålade socialdemokratins humana samhällsmodell som inte lämnar tillfälligt eller permanent drabbade medborgare åt sitt öde, tänkte han egentligen som en nazist.

I en obehaglig historisk sidokommentar anklagade ju Hitler judarna för att vara sovande, dvs. folkslag som saknade autentiskt existens, saknade autentisk koppling till det gudomliga. Därför kunde man gasa ihjäl dem utan samvetsnöd - därför kan Reinfeldt och de som stött honom dra mattan under fötterna på sjuka och arbetslösa. De valde att se vissa människor som mindre värda. 

Allt detta lånar sig också astrologins symbolspråk till eftersom ett noggrant studium av en födelsekarta ger antydningar om hur en individ förhåller sig till de olika verklighetsnivåerna eller "kognitiva stilar" som de fyra elementen ger en första antydan om. Se bara hur de fyra elementen spontant presenterade sig i nyheten om Malena Ernmans spontana reaktion på Sorans portning och strax därpå i en tölpaktig moderats uttalanden. Den högre supralunära själshalvan och den lägre sublunära blev genast synliga.

Lisa Miskovskys karta har ingen akut dissociationstendens mellan Vatten och Luft och är därför behagligt fri från rasistiska tendenser. Redan Fiskarnas tecken har en otvungen universalism som effektivt motverkar den självkärlek och den förkrympta "om mig och kring mig"-perspektiv som den fallna Venus i Jungfrun tecknar. Där är i åkerbrukets tecken Jungfrun förlorar sina vingar eftersom hon börjar tänka gatsmart och jaga fördelar för egen del. Se återigen horoskopet för Nya Moderaternas invigningsfest i fashionabel Stockholmslokal:



Sol och Måne båda i Eld är problematiska eftersom de stuvats in i "onda hus", vilka tecknar saker som gått till övermått och nu måste avvecklas. Särskilt intressant är Solen i härskartecknet Lejonet som betraktas som en "ond daimon" för ett parti vars bärande tecken är Jungfrun - egenintresset och därtill ONDA RIKEDOMAR - den naturligt goda Jupiter blir här ond i sina gärningar när den söker gynna egot och därtill i ett tecken som strävar efter egna fördelar! 

Horoskopet tecknar en så övertydlig självtjänare att man bara baxnar! 

Elftehusets ideal är också torftigt: mörkläggning, sekretess och en oändligt förstärkt bevakning runt Rosenbad. Saturnus i Kräftan och mediernas Merkurius. Här ser vi vilka som kapat de svenska medierna så att SR/SVT nu blivit Reinfeldt/Nymoderaternas redskap - exakt som under nazismen eller i vilken fasciststat som helst.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm... Merkurius är inte placerad i Oxen hos Lisa Miskovsky utan i Stenbocken och det ger väl en ömsesidig reception (?) med Saturnus i Tvillingarna?

Specsavers

Seaward sa...

Så sant. Det var Jordelementet jag hade i tankarna när jag skrev.

Skillnaden mellan Oxen och Stenbocken är ju den att Oxen (via Venus) IDENTIFIERAR sig med det fysiska medan Stenbocken (via Stenbocken) ORGANISERAR det fysiska utan att något närmare sägs om organisatörens förhållande till det organiserade. Därav den förvirrade dubbelbetydelsen där särskilt Saturnus i Jord både kan beteckna Arbetsgivaren och Arbetarklassen....

Den ömsesidiga receptionen glömde jag att skriva uttryckligt om men den ryms inom resonemanget om rationalism.

Jordelementet tenderar att "sänka" Luftelementet från dess andliga nivå så att Luften istället för att representera andemänniskan blir människan i hennes helt mänskliga skepnad (Vattumannen som den sociala människan t.ex.).

Nog för att Solen i Vågen alldeles på egen hand lyckades med konststycket att dominera i bloggens test av, vad var det, 200 ateister... Svårt att pressa in alla insikter under ett enda solärt livsuppdrag !!!

Havsörnen sa...

McFarlane har "kinesiska" ögonlock, så han ser inte sömnig ut, till skillnad från Ismail, skobombaren Richard Reid och Martin Schibbye. Den senare har Solen i Vågen och Mars i Skorpionen, Ismail det omvända.

Seaward sa...

Den här kommentaren visar hur look-alike-ämnet egentligen är meningslöst eftersom "beauty is in the eye of the beholder" och att alla har en egen uppsättning universalier (allmänbegrepp) som verkar som ett kognitivt filter. Och det är inte allt. Det finns också en grundläggande kognitiv skillnad i ”Vägen upp” och ”Vägen ned”.

Jag läser klassicisten Jennifer Yhap (med "kinesiska" ögonlock) och hur hon ser filosofen Plotinus skilja demonen Eros från guden Eros eftersom Själen antingen kan använda ett ”degraderat förnuft” som resulterar ur orientering mot sinnesvärlden, eller sitt rena förnuft, som inåtvänt söker Platons former – även i det sedda.

Att titta på bilder kan därför sortera under den fallna Afrodite, Själen som valde sinnesintryckens verklighet framför Intellektet och därför alstrar demonen Eros som en substantiell medlare mellan sig själv och Föremålen, snarare än guden Eros. Jag har i något obskyrt inlägg föreslagit att det är Merkurius i dess härskarläge i Jungfrun som är demonen Eros och Merkurius i dess härskarläge i Tvillingarna som är guden Eros. Då uppstår visserligen märkligheten, fast begriplig, att astrologin kallar Merkurius ”upphöjd” i Jordtecknet Jungfrun medan Plotinus (som var astrologiskt bevandrad) istället ser det förnuft som attraheras av materien alstrar en demonisk och underlägsen förnuftsverksamhet.

Astrologin kan ju brytas ner i två riktningar, den negativa polariteten och den positiva. Den negativa polariteten tvingar Själen "nedåt" eller rättare sagt att förledd av världens frestelser stirra utåt. Den som bara ”tittar” (men inte ”ser”) förtingligar först omvärlden och analyserar eller spaltar sedan upp den i en mängd enskildheter. Den här själen drivs enligt Plotinus av "det underlägsna förnuftet" (merkuriala intellektet i Jord-orientering). I detta ytliga förnuft ingår geometriska betraktelser som vidhäftar den lägre verkligheten (eftersom andevärlden inte går att mäta på) .

Den som istället tar in intrycken med kärlek (Eros) och låter dem spela mot Själens kontakt med Gud - om Själen nu inte vänt sig från den högre verkligheten - "ser" istället med hjälp av sagda gudomliga Eros. Då resulterar förmågan att se Enheten eller samhörigheten bakom den skenbara mångfalden.

Det är här jag har föreslagit att Solens Tarot-kort beskriver Tvillingarnas tecken, eller ”kopplaren” Merkurius som den beskrivs genom Tvillingarna som är ett relationstecken i indisk astrologi. Plotinus tal om Själen som ”The Lover” och hur Älskaren kan utveckla antingen en korrupt eller en gudomlig kärlek anknyter förstås annars till det feldöpta Tarot-kortet ”The Lovers” och där syns minsann Eros/Cupid rikta en substantiell kontaktbrygga (pilskottet).

Men om det är demonen Eros eller guden Eros bestäms inte av kortet eftersom Själen/Älskaren själv i sin orientering avgör om den ska utveckla ett underlägset förstånd eller en gudomligt klar kärleksbrygga tillbaka till Källan där inte den differens du väljer existerar. Jag tycker just de två vägarna är spännande i Tarot-leken eftersom flera av korten innehåller dualism. Solens kort kan väl sägas beskriva följden av att Älskaren/Själen valde rätt och utvecklade den guden Eros - en Merkurius i det tecken, Tvillingarna, där människor först kommer samman som förnuftsdrivna människor. Under Solen känner dem av samma sort igen varandra.

Jag vet inte hur andra upplever och jag kan inte för egen del säga att jag erfar de gudomliga arketyperna, men i mina "inre" ögon är Ismails och MacFarlanes uttryck och t.o.m. 3-dimensionella kupering runt ögonen häpnadsväckande snarlik. Ska man istället tala om humör, så ser möjligen MacFarlane en smula inåtvänt dyster ut på fotot från Oscarsgalan där han fick så mycket skit för opassande bitskhet. Fotot kan vara taget direkt efter, när han kanske med rätta funderade över om hans humor hamnat på fel ställe !!!

Havsörnen sa...

Nu handlade min kommentar om nedåtvinklade ögon och dess eventuella koppling till Vågen, som bloggen varit inne på tidigare. Därför nämnde jag Sol-Vågen Schibbye. Men att Ismail skulle vara "häpnadsväckande snarlik" McFarlane till ögon och uttryck kan jag inte alls hålla med om. Se här:

http://cdn.kizaz.com/wp-content/uploads/2013/05/seth-macfarlane-family-guy.jpg

http://www.metro.se/_internal/gxml!0/r0dc21o2f3vste5s7ezej9x3a10rp3w$6bnlcp0rpzhncythlprsupx87zm0tnc/Soran_Ismail.jpeg

Ismail har något exceptionellt vekt över sina drag. Kanske är det därför han känt sig nödgad att anlägga talibanskägg. När jag ser McFarlane tänker jag lika gärna på Julian McMahon:

http://1.bp.blogspot.com/_QWOXmjFGlEM/SdH1lbz0bnI/AAAAAAAAMRM/yMptBpVwDkQ/s400/MV5BNzk5MDAwNDkzOF5BMl5BanBnXkFtZTYwMDIwNzk0._V1._SX277_SY400_.jpg

Fast han ser betydligt bistrare ut (spelade doctor Doom) än McFarlane. De rakare ögonbrynen får mig att tänka på Bert i Ernie & Bert:

http://ghostradio.files.wordpress.com/2011/08/25485223941050600.jpg

McMahon har dock ingen placering i sideriska Vågen, till skillnad från Leonardo DiCaprio, vars utseende drar åt samma runda håll som McFarlanes:

http://m.imdb.com/name/nm0000138/mediaindex/rm487490304?photoId=MV5BMjI0MTg3MzI0M15BMl5BanBnXkFtZTcwMzQyODU2Mw@@&ref_=m_nm_ov_ph

Här har vi klassiska "droopy eyes", men Sylvester Stallone har inte heller någon placering i Vågen. Hans ansikte är följdriktigt heller inte av den runda typen.

http://us.cdn001.fansshare.com/photos/sylvesterstallone/sylvester-stallone-rocky-967919115.jpg

Hans bror Frank Stallone, med snarlikt utseende...

http://o.scdn.co/300/104ac2c21f742b27cbeb94ab5af011fe88b38a63

...har inte heller något i Vågen, såvida inte Mars ligger där (23 grader tropiska Vågen), men mamma Jackie har Venus och Merkurius där. Sannerligen ett skorpioniskt utseende, med både Solen och Månen i tecknet. Hon är visst astrolog, www.jacquelinestallone.com

Havsörnen sa...

Rättelse, MacFarlane heter han förstås. Och då kan jag passa på att inflika att jag, trots min Sol och Merkurius i Vågen och Måne på axelns motsatta sida, varken har runt ansikte eller hängiga ögon. Men det är ju många parametrar att ta hänsyn till.

Seaward sa...

Visst är det många parametrar och det blir inte lättare om du för att motbevisa mitt "lägre förnufts" triviala synintryck väljer ett foto på MacFarlane rakt framifrån och utan möjlighet att bedöma terrängen eller kuperingen som är så snarlikt mellan de båda männen på fotona jag matchade tack vare deras jämförbarhet. Det där, Havsörnen, var riktigt ful argumentationsteknik, på nivå med slingrige Fredrik Reinfeldt. :-). Och jag vet av erfarenhet ätt det är Jungfrun som representerar dessa insidiösa försök till perspektivbyten för att vinna debatter! Stå emot din Mars i Jungfrun. Den är dock Olyckans planet i dess mest försåtliga tillstånd ("Fiendens sjätte hus") :-)

Jag minns att tanken om lutande ögonlock figurerat i samband med Vågen för rätt länge sedan, men eftersom inga sådana här iakttagelser är hundraprocentiga, har jag börjat misströsta om det vettiga i att söka binda fysionomiska särdrag till vissa tecken. Brittiske Charles Carter försökte (under rasbiologins glansdagar) att knyta grundläggande kranieformer till de tre kvaliteter, där den fixerade eller Tamasiska naturligtvis gav fyrkantiga ansiktstyper. Något som förvisso ibland stämmer rejält då och då, se Jill Johnson och den fyrkantigaste sortens Oxe. Efter 14.00 dessutom Månen med Mars i Vattumannen och ännu mer Tamas! Men varför då Mona Sahlins veka haka och allt annat än fyrkantiga ansikte? Hon har Tamas i alla fyra hörn och både Sol och Måne i den kvaliteten.

Jag kan köpa den grekiska stoicismens och den indiska astrologins bakomliggande filosofi som är ren och skär materialistisk determinism. Men stoikerna och avfällingen Aristoteles ansåg att människans själ bara var en funktion av materia. Om man istället väljer Platon/Plotinus är själen ett annat väsen som bara väljer att samexistera med en människokropp, faller eventuellt idén att solsystemets (och det omgivande universums) deterministiskt producerar lagbundna ”fantombilder” på Jorden. För om en själ bryter med sin själsliga grupp (enskilda ingår i större helheter och dessa helheter i ännu större helheter, ända upp till den Ultimata Enheten Gud) och vandrar bort och återföds någon annanstans, skulle den själen då inte ta med sig ”ekon” av sitt tidigare liv som ex. kines och återfödd i den nordiska genbanken se väldigt säregen ut? Frågan kräver att man till att börja med vet i vilken världsbild man står i sitt resonemang.

Vad gäller Platon och hans efterföljare under 800 år, måste man nu ta hänsyn till frågan om själen överhuvudtaget påverkas av människokroppens gärningar (och människokroppen i sig). Nej, sade Plotinus. Nja, verkar österlandet säga och refererar till karma som tvingar en själ att ”uppsöka” passande ”smutspartiklar” som klibbar fast vid den vid återfödelsen. Inför återfödelsen kläder själen återigen på sig allehanda nationella- och beteendemässiga särdrag – och den primitiva astrologin söker återkalla en insikt om dessa. Jag har upptäckt vad jag tror är tidigare liv genom att studera det egna horoskopet, men dessa ligger inte i planetpositionerna som bara är det principiella skelettet. När jag ser tumultet i Ismails/MacFarlanes ögonfattning (en observation i 3D och inte en platt/psykotisk iakttagelse) då talar jag om astrologin som just principiell och generell.

Jag föreslog därför att ögonfattningen tecknade Krig och Fred och en sådan styrkemätning rubbar alltid symmetrin. Om du har en opposition utan samma fysionomi, då kanske man kan tänka sig att ni tre har helt olika emfas på den här axeln, eller att olika planeter ger olika effekter/kvaliteter.

Jag har flera gånger talat om att Fredrik Reinfeldt troligen lider av självhat: Mars i Jungfrun i första huset. Jungfrun förstör helheten och överdriver enskilda detaljer och Mars hatar allt den upplever och vill bekriga det. Reinfeldt kan alltså inte se sig i spegeln och må bra, för han snöar genast in på någon detalj och tappar välmåendet! En töntartikel i AB nyligen visade honom självmedvetet noja i samband med en selfie.

Anonym sa...

Jag har precis börjat intressera mig för siderisk astrologi och jag tycker att dina tankar och reflektioner är väldigt intressanta. Seth Macfarlane är verkligen ett geni när det gäller satir och att skildra och tolka det samhälle vi lever i. Jag tittar ofta på Family Guy,han skildrar det på otroligt underhållande och skickligt vis. Väldigt intressant läsning. Jag kommer fortsätta att försöka att sätta mig in i ämnet.

Seaward sa...

Family Guy är fantastiskt. Ofta förutsätter skämten att man förstår inferensen till något som utlämnats från manus. Som med alla begåvade kreationer lämnas tyvärr en del utanför eftersom serien kräver ett "aktivt intellekt" även hos mottagaren.

Den sideriska zodiaken är bara ett löst samlingsnamn för den här bloggens petande med diverse traditioner. Det är egentligen synkretism eftersom jag sneglat lite mot de äldsta hellenistiska (västerländska) texterna, väl medveten om att väst inte riktigt snappade det här med vårdagjämningens precession utan valde att fatta zodiaken på ett annat sätt...